"Näin ei missään tapauksessa pitäisi tehdä" – älytön ruokamoka käy suomalaisille kalliiksi

Jos kahvia jää yli, tee sille näin – asiantuntijan hävikkivinkki 0:39 Jos kahvia jää yli, tee sille näin – asiantuntijan hävikkivinkki
KATSO MYÖS VIDEO: Jos kahvia jää yli, tee sille näin – asiantuntijan hävikkivinkki.

Monet eivät vieläkään ymmärrä parasta ennen -päiväyksen ja viimeisen käyttöpäivän eroa.

Kuluttajaliiton alullepanemaa hävikkiviikkoa vietetään jo kymmenennen kerran. Vaikka ruokahävikin merkityksestä ja vaikutuksista on toitotettu jo vuosia, suomalaisilla riittää yhä työtä hävikin vähentämisessä. 

Hävikkiviikkoa vietetään 11.–17.9.2023. Se on Kuluttajaliiton koordinoima viestintäkampanja, jonka tavoite on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta. Hävikkiviikkoa on vietetty vuodesta 2013 lähtien.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoellin mukaan hävikkiä syntyy valitettavasti yhä noin 23 kiloa vuodessa henkeä kohden.

– Valitettavasti siinä ei näy mitään suurta muutosta. Mutta kun katsotaan asenteita, niin yli 80 prosenttia suomalaisista pitää tärkeänä hävikin vähentämistä, Beurling-Pomoell kertoi Huomenta Suomessa.

Viimeaikainen inflaatio on vaikuttanut siihen, että suomalaiset ostavat vähemmän ruokaa. 

– Tämä johtaa toivottavasti myös siihen, että hävikki vähenee.

Ruokaa heitetään turhaan roskiin parasta ennen -päiväyksen vuoksi

Vaikka parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen eroista muistutetaan tasaisin väliajoin, viesti ei tunnu menevän suomalaisille perille. Beurling-Pomoellin näiden kahden merkinnän sekoittaminen on tutkitusti yleisin syy hävikin muodostumiselle.

– Katsotaan vain, että ahaa, purkissa on päivämäärä mennyt ja automaattisesti heitetään se pois. Näin ei missään tapauksessa pitäisi tehdä kaikissa tapauksissa.  

Parasta ennen -tuotteiden kohdalla neuvona on, että tuotetta haistetaan ja maistetaan, mikäli päiväys on ehtinyt jo mennä umpeen. Päiväysmerkintöjen jako on tehty nimenomaan sillä perusteella, kuinka helposti tuote pilaantuu ja mitkä ovat sen riskit. 

– Kyllä se perussääntö on, että parasta ennen -tuotteissa voi nimenomaan luottaa omiin aisteihinsa. 

Beurling-Pomoell nostaa yhdeksi esimerkiksi leivän: vaikka leipä olisi jo päässyt kuivahtamaan, sitä voi edelleen syödä vaikka paahdettuna. 

Millä tavoin ruokahävikkiä voisi kotioloissa vähentää? Katso asiantuntijoiden vinkit. Huomenta Suomen haastattelussa myös Fiksuruoan toimitusjohtaja Juhani Järvensivu.

Hävikkiruoka hyvään käyttöön 9:44
Asiantuntijat kertovat ruokahävikin synnystä ja keinoista sen välttämiseen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat