Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Näin ei missään tapauksessa pitäisi tehdä" – älytön ruokamoka käy suomalaisille kalliiksi

0:39Jos kahvia jää yli, tee sille näin – asiantuntijan hävikkivinkkiKATSO MYÖS VIDEO: Jos kahvia jää yli, tee sille näin – asiantuntijan hävikkivinkki.
Julkaistu 11.09.2023 14:27

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Monet eivät vieläkään ymmärrä parasta ennen -päiväyksen ja viimeisen käyttöpäivän eroa.

Kuluttajaliiton alullepanemaa hävikkiviikkoa vietetään jo kymmenennen kerran. Vaikka ruokahävikin merkityksestä ja vaikutuksista on toitotettu jo vuosia, suomalaisilla riittää yhä työtä hävikin vähentämisessä. 

Hävikkiviikkoa vietetään 11.–17.9.2023. Se on Kuluttajaliiton koordinoima viestintäkampanja, jonka tavoite on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta. Hävikkiviikkoa on vietetty vuodesta 2013 lähtien.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoellin mukaan hävikkiä syntyy valitettavasti yhä noin 23 kiloa vuodessa henkeä kohden.

– Valitettavasti siinä ei näy mitään suurta muutosta. Mutta kun katsotaan asenteita, niin yli 80 prosenttia suomalaisista pitää tärkeänä hävikin vähentämistä, Beurling-Pomoell kertoi Huomenta Suomessa.

Viimeaikainen inflaatio on vaikuttanut siihen, että suomalaiset ostavat vähemmän ruokaa. 

– Tämä johtaa toivottavasti myös siihen, että hävikki vähenee.

Lue myös: Hämmentävän moni suomalaisista heittää ruokaa roskiin tästä syystä – sorrutko sinäkin?

Ruokaa heitetään turhaan roskiin parasta ennen -päiväyksen vuoksi

Vaikka parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen eroista muistutetaan tasaisin väliajoin, viesti ei tunnu menevän suomalaisille perille. Beurling-Pomoellin näiden kahden merkinnän sekoittaminen on tutkitusti yleisin syy hävikin muodostumiselle.

– Katsotaan vain, että ahaa, purkissa on päivämäärä mennyt ja automaattisesti heitetään se pois. Näin ei missään tapauksessa pitäisi tehdä kaikissa tapauksissa.  

Parasta ennen -tuotteiden kohdalla neuvona on, että tuotetta haistetaan ja maistetaan, mikäli päiväys on ehtinyt jo mennä umpeen. Päiväysmerkintöjen jako on tehty nimenomaan sillä perusteella, kuinka helposti tuote pilaantuu ja mitkä ovat sen riskit. 

– Kyllä se perussääntö on, että parasta ennen -tuotteissa voi nimenomaan luottaa omiin aisteihinsa. 

Beurling-Pomoell nostaa yhdeksi esimerkiksi leivän: vaikka leipä olisi jo päässyt kuivahtamaan, sitä voi edelleen syödä vaikka paahdettuna. 

Lue myös: Ethän heitä leipää roskiin? Moni ei ajattele seurauksia: "Yksikin biojätteeseen heitetty pala ruisleipää aiheuttaa…"

Millä tavoin ruokahävikkiä voisi kotioloissa vähentää? Katso asiantuntijoiden vinkit. Huomenta Suomen haastattelussa myös Fiksuruoan toimitusjohtaja Juhani Järvensivu.

9:44Hävikkiruoka hyvään käyttöönAsiantuntijat kertovat ruokahävikin synnystä ja keinoista sen välttämiseen.

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Lisää aiheesta:

Teetkö sinäkin karmean kahvivirheen? Tulee kalliiksiAsiantuntijalta rahaa säästävä kahvivinkki – ei kannata heittää hukkaan!10 asiaa, jotka jokaisen tulisi tehdä ruokakustannustensa pienentämiseksi – nämä kannattaa painaa mieleen!Hämmentävän moni suomalaisista heittää ruokaa roskiin tästä syystä – sorrutko sinäkin?Iso osa suomalaisista ei vieläkään tajua yksinkertaista asiaa parasta ennen -päiväyksistä – pitäisikö niistä luopua kokonaan?"Tämän vuoden ehdoton ykkösvinkkini" – suomalaisasiantuntijan yksinkertainen keino, jolla säästää rahaa, saa enemmän aikaa perheensä kanssa ja vähentää ruokahävikkiä
RuokaRuokahävikkiHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 1.11.17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • 31.10.17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • 30.10.17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!