Gruyère-juusto on saanut nimensä Sveitsissä sijaitsevalta Gruyèresin alueelta. Amerikkalaistuomarin mukaan juuston ei kuitenkaan tarvitse olla sieltä kotoisin kantaakseen kyseistä nimeä, kertoo uutistoimisto AP.
Sveitsiläisten ja ranskalaisten juustontekijöiden yhtymä haki Yhdysvalloissa oikeudesta gruyèrelle alkuperäsuojaa. Esimerkiksi samppanjaa voi tulla vain Ranskan Champagnen alueelta, eikä fetaa voi valmistaa missä tahansa. Samanlaista suojausta toivottiin gruyèrelle.
Lue myös: Asia, joka kannattaa aina tehdä juustoleiville – ammattilaiskokki paljastaa parhaat ruoanlaittovinkkinsä
Yhdysvaltain meijerialan vientineuvosto luonnollisesti vastusti valmistajien toivomaa suojausta. Heidän mukaansa jenkkikuluttaja pitää gruyère-nimeä geneerisenä ja ymmärtää sen tarkoittavan tietynlaisia juustoja riippumatta siitä, mistä ne ovat kotoisin.
EU:ssa ranskalainen gruyère on alkuperäsuojattu. Gruyèrelle on myönnetty Suojattu maantieteellinen merkintä eli .

