Jenkkioikeus linjasi: Gruyèren ei tarvitse olla Gruyèresista ollakseen gruyèrea

Sveitsiläistä juustoa
Juustoyrittäjät saivat oikeudessa nenilleen. Shutterstock

Gruyère-juusto on saanut nimensä Sveitsissä sijaitsevalta Gruyèresin alueelta. Amerikkalaistuomarin mukaan juuston ei kuitenkaan tarvitse olla sieltä kotoisin kantaakseen kyseistä nimeä, kertoo uutistoimisto AP.

Sveitsiläisten ja ranskalaisten juustontekijöiden yhtymä haki Yhdysvalloissa oikeudesta gruyèrelle alkuperäsuojaa. Esimerkiksi samppanjaa voi tulla vain Ranskan Champagnen alueelta, eikä fetaa voi valmistaa missä tahansa. Samanlaista suojausta toivottiin gruyèrelle.

Yhdysvaltain meijerialan vientineuvosto luonnollisesti vastusti valmistajien toivomaa suojausta. Heidän mukaansa jenkkikuluttaja pitää gruyère-nimeä geneerisenä ja ymmärtää sen tarkoittavan tietynlaisia juustoja riippumatta siitä, mistä ne ovat kotoisin.

EU:ssa ranskalainen gruyère on alkuperäsuojattu. Gruyèrelle on myönnetty Suojattu maantieteellinen merkintä eli SMM.

Oikeus päätti: Gruyèren ei tarvitse olla Gruyèresista

Juustoyrittäjät saivat lopulta oikeudessa nenilleen. Yhdysvaltain käräjäoikeuden mukaan gruyère-juuston ei tarvitse olla alkuperältään sveitsiläistä. Tuomarin mukaan amerikkalaiset kuluttajat eivät yhdistä gruyère-nimeä samannimisen alueen juustoihin.

– Arkistoista on selvää, että termi "gruyère" on kenties menneisyydessä viitannut juustoon Sveitsistä ja Ranskasta. Vuosikymmeniä kestänyt gruyèreksi nimettyjen, mutta Gruyèresin alueen ulkopuolella valmistettujen juustojen tuonti, valmistus ja myynti on kuitenkin rapauttanut termin merkityksen ja tehnyt siitä geneerisen, oikeus linjasi.

Sveitsiläiset ja ranskalaiset juustontuottajat aikovat valittaa päätöksestä.

Tiesitkö tätä? Suomalainen Emmental on premium-tuote Yhdysvalloissa:

0:35

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja