Jenkkioikeus linjasi: Gruyèren ei tarvitse olla Gruyèresista ollakseen gruyèrea

Sveitsiläistä juustoa
Juustoyrittäjät saivat oikeudessa nenilleen. Shutterstock

Gruyère-juusto on saanut nimensä Sveitsissä sijaitsevalta Gruyèresin alueelta. Amerikkalaistuomarin mukaan juuston ei kuitenkaan tarvitse olla sieltä kotoisin kantaakseen kyseistä nimeä, kertoo uutistoimisto AP.

Sveitsiläisten ja ranskalaisten juustontekijöiden yhtymä haki Yhdysvalloissa oikeudesta gruyèrelle alkuperäsuojaa. Esimerkiksi samppanjaa voi tulla vain Ranskan Champagnen alueelta, eikä fetaa voi valmistaa missä tahansa. Samanlaista suojausta toivottiin gruyèrelle.

Yhdysvaltain meijerialan vientineuvosto luonnollisesti vastusti valmistajien toivomaa suojausta. Heidän mukaansa jenkkikuluttaja pitää gruyère-nimeä geneerisenä ja ymmärtää sen tarkoittavan tietynlaisia juustoja riippumatta siitä, mistä ne ovat kotoisin.

EU:ssa ranskalainen gruyère on alkuperäsuojattu. Gruyèrelle on myönnetty Suojattu maantieteellinen merkintä eli SMM.

Oikeus päätti: Gruyèren ei tarvitse olla Gruyèresista

Juustoyrittäjät saivat lopulta oikeudessa nenilleen. Yhdysvaltain käräjäoikeuden mukaan gruyère-juuston ei tarvitse olla alkuperältään sveitsiläistä. Tuomarin mukaan amerikkalaiset kuluttajat eivät yhdistä gruyère-nimeä samannimisen alueen juustoihin.

– Arkistoista on selvää, että termi "gruyère" on kenties menneisyydessä viitannut juustoon Sveitsistä ja Ranskasta. Vuosikymmeniä kestänyt gruyèreksi nimettyjen, mutta Gruyèresin alueen ulkopuolella valmistettujen juustojen tuonti, valmistus ja myynti on kuitenkin rapauttanut termin merkityksen ja tehnyt siitä geneerisen, oikeus linjasi.

Sveitsiläiset ja ranskalaiset juustontuottajat aikovat valittaa päätöksestä.

Tiesitkö tätä? Suomalainen Emmental on premium-tuote Yhdysvalloissa:

Emmental-juusto on premium-tuote Yhdysvalloissa 0:35

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!