Onko fetalla ja halvalla salaattijuustolla todellisuudessa mitään eroa? Uunifetapastapäivä nostaa esiin oleellisen kysymyksen

Uunifetaraviolit – Uunifetapasta-Jennin uusi arkiruokahitti 1:49 Uunifetaraviolit – Uunifetapasta-Jennin uusi arkiruokahitti

Torstaina 4.2.2021 vietetään kansainvälistä uunifetapastapäivää. Voiko ruokaan napata kaupan juustohyllyltä halvempaa salaattijuustoa, ja mitä eroa fetalla ja salaattijuustolla todellisuudessa on? 

Videolla uunifetapasta 2.0 eli uunifetaraviolit. Joko kokeilit?

MTV Uutisten Makuja.fi-ruokasivustolla kerrottiin tammikuun lopussa Liemessä-ruokablogin  Jenni Häyrisen  uunifetapastareseptin kansainvälisesä TikTok-valloituksesta

Nappaa resepti: Uunifetapasta

– TikTokissa on nyt alkanut pyöriä "baked feta pasta", eli vähän niin kuin uunifetapastan uusi aalto. TikTok on sosiaalisena mediana sellainen, että siellä voi joku resepti todella isosti lähteä yhtäkkiä viraalihitiksi, Jenni kertoi MTV:lle.

TikTok-suosion myötä useat eri kansainväliset mediat ottivat yhteyttä Jenniin ja uunifetapastasta ovat tähän mennessä kirjoittaneet muun muassa Today.com ja People-lehti

Jenni päätti jo vuonna 2020 julistaa helmikuun neljännen päivän kansalliseksi uunifetapastapäiväksi. Nyt, vuonna 2021, uunifetapastapäivää vietetään kansainvälisesti.

Uunifetapastan tärkein raaka-aine on feta, mutta tarvitseeko sen olla fetaa?

Kansainvälinen uunifetapastapäivä nostaa jälleen esiin kysymyksen pastan raaka-aineista. Moni miettii kaupan juustohyllyllä, voisiko ruokaan napata fetan sijaan hieman halvempaa salaattijuustoa. Mitä eroa näillä tuotteilla todellisuudessa on?

Kreikkalainen, pääsääntöisesti lampaanmaidosta valmistettava fetajuusto alkuperäsuojattiin vuonna 2002. Sitä ennen missä tahansa valmistettua valkoista tuorejuustoa voitiin kutsua fetaksi. Euroopan Unionin asettaman viiden siirtymävuoden jälkeen, vuodesta 2007 lähtien fetaa on saanut valmistaa vain Kreikassa ja sen valmistukseen saa käyttää ainoastaan lampaan ja vuohen maitoa.

"Alkuperäinen nimisuojattu feta valmistetaan lampaanmaidosta. Siihen voidaan lisätä valmistuksen aikana vuohenmaitoa, muttei lehmänmaitoa. Salaattijuustoa on puolestaan helppo valmistaa kotonakin, joten valmistusreseptejä on yhtä monia kuin tekijöitä."

Alkuperäsuojauksen vuoksi muualla kuin Kreikassa valmistettua fetaa vastaavaa juustoa kutsutaan nykyisin salaattijuustoksi. Salaattijuustossa ei välttämättä käytetä lampaanmaitoa.

Aidossa fetajuustossa on monen mielestä parempi maku, johon vaikuttaa lampaiden syömä ravinto. Lampaat nauttivat Kreikassa esimerkiksi paljon villiyrttejä, kuten meiramia, timjamia ja rosmariinia. Fetan rasvapitoisuus on tavallisesti 45 prosenttia kuiva-aineista, salaattijuustoissa rasvapitoisuus voi vaihdella suurestikin. Kaupasta et löydä kevyt-fetaa, mutta kevytversioita salaattijuustoista löytyy useita. Uunifetapastaan varmempi valinta on siis feta.

– Feta tulee olla aitoa kreikkalaista fetaa, ei missään nimessä tulisi käyttää kumisia salaattijuustokuutioita, uunifetapasta äiti, Jenni Häyrinen totesi itse MTV:lle viime vuonna. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!