0:37

Pieni yksityiskohta pakkauksessa paljastaa, onko suosikkijuustosi aitoa – oletko huomannut?

Euroopan unionin myöntämän luvan mukaan fetaksi saa kutsua ainoastaan Kreikassa lampaan- ja vuohenmaidosta valmistettua juustoa. Aidon fetan tunnistaa nimen lisäksi pakkauksesta löytyvästä kirjainyhdistelmästä.

Videolla esitellään ruoat, jotka aiheuttavat eniten riippuvuutta. Juusto on yksi niistä. 

Ruokakauppojen juustotarjonta saattaa saada monen kuluttajan pään pyörälle. Jos haluat lisätä salaattiisi aitoa fetaa, kannattaa kiinnittää huomiota pakkaukseen.

Juustoasiantuntija Julie Harbuttin mukaan aidon tuotteen tunnistaa pakkauksesta löytyvästä PDO-kirjainyhdistelmästä. Kirjainyhdistelmä takaa, että tuote on Kreikassa lampaan- ja vuohenmaidosta valmistettua juustoa. 

Viineissä ja juustoissa on yllättävän paljon samaa

Fetaksi saa kutsua ainoastaan lampaanmaidosta valmistettua juustoa, jossa vuohenmaidon osuus saa olla korkeintaan 30 prosenttia.   

Mutta miten aito feta ja fetan kaltainen salaattijuusto oikein eroavat toisistaan?

Asiantuntija kehottaa suhtautumaan juustoihin samaan tapaan kuin viineihin.

– Aivan kuten viineissäkin, maku on seurausta maaperästä, ilmastosta, geologiasta, maantieteestä, mikroilmastosta ja eläimen rodusta ja lajista, Harbutt selittää.

Paljon on kiinni esimerkiksi siitä, mitä kasveja eläimet oikein syövät. 

Salaattijuusto ei ole automaattisesti huonompaa

Fetajuustoa jäljitteleviä juustoja kutsutaan kaupoissa yleensä salaattijuustoiksi, ja ne on usein valmistettu lehmänmaidosta. Asiantuntijan mukaan salaattijuustoja saatetaan myös valkaista, jotta ne muistuttaisivat ulkonäöltään enemmän lampaanmaidosta valmistettua tuotetta.

Nämä seikat eivät suinkaan tarkoita sitä, että salaattijuusto olisi automaattisesti aitoa fetajuustoa huonompaa. Salaattijuusto on nimittäin voitu valmistaa samalla tekniikalla kuin fetajuustot, vaikka ne eivät täyttäisikään nimisuojan asettamia vaatimuksia. 

– Se voi hyvinkin maistua herkulliselta ja antaa makua salaatteihin tai paahdetuille vihanneksille, mutta se ei ole fetaa, nainen toteaa.

Lähde: Dailymail

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja