Suomalaisfirman vegaaniselle juustolle jouduttiin keksimään uusi nimi Ruokaviraston linjauksen vuoksi.
Suomalainen kaurameijeri Mö toi markkinoille uuden kaurajuomaan valmistetun vegaanisen juuston. Yritys kertoo tiedotteessaan, että alun perin tätä vuustoa (= vegaanista juustoa) myytiin tuotenimellä Mö Kreikkalainen ja se pääsi myyntiin myös kansainvälisille markkinoille.
Onko tuotenimi harhaanjohtava?
Nyt kuitenkin vientituote on kohdannut ison haasteen: Ruokaviraston virallisen linjauksen mukaan tuotenimi on muutettava. Viraston mukaan tuotenimi antaa kuluttajien ymmärtää, että kyseessä olisi Kreikassa valmistettu tuote. Mön toimitusjohtaja Annamari Jukkola toteaa tiedotteessa yrityksen olevan ruokaviranomaisen kanssa eri mieltä siitä, että tuotenimi harhauttaisi.
– Tuote on nimetty juurikin välttäen maidolle varattua nimeä "juusto" tai nimisuojattua termiä ‘feta’. Tuotteemme muistuttaa maultaan ja käyttöominaisuuksiltaan erittäin paljon aitoa fetajuustoa. Mielestämme nykyinen nimi kertoo kuluttajille selkeämmin, minkä tuotteen vegaaninen vaihtoehto vuustomme on, Jukkola sanoo.
Möltä muistutetaan, että nimikiistoja kasvipohjaisiin tuotteisiin liittyen on ollut aiemminkin. Esimerkiksi Vuonna 2020 EU linjasi, että kasvipohjaisia hampurilaisia voi kutsua hampurilaisiksi, mutta samanaikaisesti se linjasi jugurtti-tuotenimet hyväksyttävän vain maitopohjaisilla tuotteilla. Suomessa hampurilaiskohuun joutui Pouttu, joka joutui muuttamaan kasvipohjaisten tuotteidensa nimiä.

