Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Miritsan luomus sai tekijän itsensäkin hämmentymään: "Kyllä itsekin katsoin, onko se oikeasti kakku"

Pikkukuvassa Miritsa Niemi
Miritsan valmistama pullokakku. Pikkukuvassa Miritsa itse.Kuvat Miritsa Niemi
Julkaistu 31.07.2025 06:32

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Miritsa Niemi valmisti keltaisen limupullokakun. 

Saatuaan pullokakun valmiiksi Miritsa Niemi oli epäuskoinen.

– Kyllä itsekin katsoin, että onko se oikeasti kakku, hän naurahtaa.

Moni lienee netin leivontaryhmissä törmännyt pullon mallisiin kakkuihin, jotka yleensä muistuttavat isoja kolapulloja. Niemi, 39, päätti tehdä "jaffakokeilun".

– Halusin tehdä sen nimenomaan keltaisena. Ajattelin, että se herättää vielä enemmän ihmetystä, se poikkeaa ruskeista "kokiskakuista". Kakku pysyi todella hyvin pystyssä, ei meinannutkaan kaatua, Niemi kuvaa.

Lue myös: Söisitkö "raakaa kalkkunaa"? Kammottava luomus onkin jälkiruoka

Kakun irrottaminen on kinkkisin vaihe

Kiiltävä kakku on sisältä suklaakakkupohjaa ja mariannemoussea. Se on muotoiltu aidon muovipullon mukaan, kuten pullokakut yleensäkin: pullo leikataan kahtia ja vuorataan päällysteellä.

Pullon pinta on tehty sulatetuista keltaisista suklaanapeista.

Kun karkkimassa jähmettyy, kakku kootaan sen sisään. Tämän jälkeen koko komeus pannaan pakkaseen jähmettymään.

Lue myös: Aadan, 26, "konvehtirasia" ällistyttää

Sitten on edessä kinkkisin vaihe.

– Kakku pitää irrottaa tosi, tosi varovasti, että se ei halkea. Irrottaminen on kohta, jossa kuori menee helposti rikki.

Niemi käytti apuna pientä, terävää hedelmäveistä.

– Leikkasin monesta eri kohdasta muovia irti, että kuoreen ei tulisi painetta.

Etiketti ja korkki on napattu oikeasta limupullosta. Niitä ei siis voi syödä.

Miritsa Niemen valmistama pullokakkuMiritsa Niemen valmistama pullokakku.Miritsa Niemi

Lue myös: "Se on seksikäs! Se on ruotsalainen!" – suomalaisillekin tuttu herkku räjähti ilmiöksi jenkkilässä

Haastavin kakku oli lentokone

Niemi harrastaa leivontaa, ja tekee kakkuja myös tilauksesta työnsä ohesta. Perinteisten kermakakkujen sijaan mieluisinta on kaikenlainen näpertely.

– Etenkin kaikkien koristeiden tekeminen. Kyllä pitää olla jotakin erikoista, Niemi sanoo.

Pullokakkujakin hän on aiemmin kokeillut. Ne eivät ole haastavin eteen tullut idea – sen tittelin saa Finnairin lentokoneen malliin muotoiltu kakku.

– Finnair-kakku oli todella haastava, etteivät siivet katkea. Aina, jos kakussa on "ulottuvuuksia", niiden kanssa pitää suunnitella tarkasti, että se pysyy kasassa.

Miritsa Niemen valmistama lentokonekakkuMiritsan lentokonekakku.Miritsa Niemi

Älä oikaise ohjeissa

Hän kuitenkin uskoo, että pullokakku voisi onnistua vähemmälläkin kokemuksella. Netistä löytyy tarkkoja, kuvallisia ohjeita kakun valmistamiseen.

– Kun vaan ei oikaise ohjeissa, tai hätäile, luulen, että pullokakku onnistuu kyllä, Niemi kannustaa.

Itse hän suunnittelee syksyksi jonkinlaista luontoaiheista kakkua.

– Olisi kiva tehdä vaikka viljapeltokakku. En kyllä ole tarkemmin miettinyt, miten sellaisen toteuttaisi!

Lue myös: Sarin viisikymppisillä tarjottiin herkkua, jonka ulkonäkö voi etoa

Katso myös: Uskoisitko, ettei näitä ruokia voi syödä? 

2:48imgUskoisitko, ettei mikään näistä ruoista ole aito? Kaylee, 31, on erikoistunut realistisiin vaharuokiin.

Tuoreimmat aiheesta

Leivonta