Jättitutkimus todistaa: Välimeren ruokavaliolla huikeita terveyshyötyjä

Tuoreet tutkimustulokset vahvistavat aiempia käsityksiä Välimeren ruokavalion terveellisyydestä.

Välimeren ruokavalio täydennettynä extra-neitsytoliiviöljyllä tai pähkinöillä vähentää riskiä kuolla sydänperäisiin sairauksiin tai infarktiin jopa 30 prosentilla. Espanjalaistutkijoiden tutkimustuloksista kerrottiin maanantaina New England Journal of Medicine -julkaisussa. Tutkimusta johti Hospital Clinicin lääkäri Ramon Estruch ja se toteutettiin yhteistyössä Barcelonan yliopiston farmasian tiedekunnan antioksidantteja tutkivan ryhmän kanssa.

Viiden vuoden tutkimusjakso todisti terveysvaikutukset

Tutkimus oli osa isoa vuosien 2003-2011 välillä toteutettua PREDIMED -hanketta, jonka pyrkimyksenä oli selvittää Välimeren ruokavalion vaikutuksia sydän- ja verisuonisairausten ehkäisijänä. Tutkimukseen osallistui lähes 7500 sydän- ja verisuonisairauksien riskiryhmään kuuluvaa ihmistä.

Koehenkilöt jaettiin kolmeen ruokavalioryhmään: ensimmäisessä ryhmässä noudatettiin Välimeren ruokavaliota täydennettynä extra-neitsytoliiviöljyllä, toisessa Välimeren ruokavaliota täydennettynä pähkinöillä ja kolmannessa vähärasvaista ruokavaliota. Ravitsemusterapeutti vieraili koehenkilöiden luona kolmen kuukauden välein ja lisäksi koehenkilöt osallistuivat erilaisiin ravintokoulutuksiin Välimeren ruokavalioon liittyen.

Viiden vuoden tutkimusjakson jälkeen pystyttiin osoittamaan, että jompaa kumpaa Välimeren ruokavaliota seuranneilla koehenkilöillä oli huomattavasti pienempi riski kuolla sydänperäisiin sairauksiin, sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen.

Pidentää elinikää jopa 15 vuodella?

Vuonna 2012 julkaistun hollantilaistutkimuksen mukaan Välimeren ruokavalio voi pidentää elinikää jopa 15 vuodella.

Maastrichtin yliopistossa Hollannissa tehdyn tutkimuksen mukaan riittävä määrä liikuntaa ja tupakoimattomuus yhdistettynä välimerelliseen ruokavalioon pidentää elinikää huomattavasti. Kymmenvuotisessa tutkimuksessa seurattiin yli 120 000 55–69 -vuotiasta miestä ja naista

Välimerelliseen ruokavalioon kuuluvat oleellisena osana vihannekset, oliiviöljy, hedelmät, pähkinät, kala ja täysjyvävilja. Lihaa ja alkoholia ei nautiskella paljoa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja