Haluatko pitää sydämesi terveenä? Näin vähän se vaatii ruokapöydässä

Näin valmistat ravitsevan välipalan 8:22 Näin valmistat ravitsevan välipalan

Tuore tutkimus vihjaa, että vain 300 kilokalorin leikkaaminen päivittäisestä energiansaannista edistää merkittävästi sydänterveyttä, vaikka ihminen olisi jo ennestään normaalipainoinen. Vastaavan kalorinmäärän saa pudotetuksi jättämällä päivittäin syömättä esimerkiksi palan juustokakkua tai kuusi Oreo-keksiä.

Videolla kerrotaan, millainen ruokailurytmi sopii suomalaisille.

Jo maltillinen energiansaannin vähentäminen edesauttaa sydänterveyttä ja ehkäisee ikään liittyvää terveyden rapistumista myös normaalipainoisilla ihmisillä. Suunnilleen 300 kilokalorin vähentäminen päivittäin auttaa painonhallinnassa sekä laskemaan kolesterolia ja verenpainetta. Lisäksi määrä saattaa edistää insuliiniresistenssiä ja nopeuttaa aineenvaihduntaa.

300 kilokaloria vastaa keskimäärin noin 12 prosenttia ihmisen päivittäisestä energiantarpeesta.

Löydökset ilmestyivät The Lancet Diabetes & Endocrinology -julkaisussa.

Positiivisia muutoksia jo lyhyessä ajassa

Tutkimukseen osallistui 218 tervettä yhdysvaltalaista 21–50-vuotiasta aikuista. Vuosina 2007–2010 osallistujista 143 aloitti dieetin, jonka tarkoituksena oli vähentää 25 prosenttia päivittäisestä normaalista energiansaannista. Jäljelle jääneet 75 henkilöä jatkoivat normaalia syömistään.

Kalorien vähentämisryhmän aikuiset onnistuivat lopulta leikkaamaan päivittäistä energiansaantiaan noin 12 prosentilla aiotun 25 prosentin sijaan. Tämä tarkoitti, että kyseisessä ryhmässä henkilöt söivät päivittäin noin 300 kilokaloria vähemmän kuin ennen.

Tutkijat mittasivat osallistujien kolesterolitasoja, verenpainetta ja veren triglyseridejä reilun kahden vuoden tutkimusjakson ajan. Markkerit voivat ennustaa riskiä sydänsairauksiin.

Tutkijat huomasivat, että kalorien vähentämisryhmässä osallistujien kolesterolitasot laskivat merkittävästi jo yhden vuoden jälkeen ja että positiivinen muutos säilyi kahden vuoden ajan. Normaalia ruokavaliotaan jatkaneiden ryhmässä muutokset olivat puolestaan hyvin pieniä.

Kaloreita vähentäneillä osallistujilla myös verenpaine laski jo puoli vuotta kokeen aloittamisen jälkeen. Positiivinen muutos säilyi koko tutkimuksen ajan.

Vaihtoehtoina pätkäpaasto ja lääkkeet

Tutkimuksesta uutisoineet yhdysvaltaismediat, kuten CNN sekä National Public Radio, kutsuvat tutkimusta hyvin suunnitelluksi. Tutkimuksen suurin heikkous on kuitenkin otoksen pienuus. Lisäksi energiansaannin niukentamisen vaikutuksia terveyteen olisi hyvä tutkia myös pidemmällä aikavälillä.

Kalorien vähentämiseen motivoiminen ja niukemmassa ruokavaliossa pysyminen on myös monelle hankalaa, vaikka se olisi terveydelle hyväksi. Nyt julkaistuun tutkimukseen osallistuneista 26 ihmistä lopetti ennen kahden vuoden tutkimusjakson täyttymistä.

Vaihtoehtoja päivittäiselle energiansaannin vähentämiselle voisivat olla pätkäpaasto sekä lääkkeet. Harvardin yliopiston genetiikan professori David Sinclair luonnehtii NPR:lle, että energian saannin niukentamisen ideana on vähentää ja mahdollisesti eliminoida ikääntymiseen liittyviä sairauksia.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!