Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tuore tutkimus esittää: Suosikkiruokavaliolla voikin olla vakavat seuraukset terveydelle

9:53Hittidieettejä markkinoidaan ympäristöystävällisyydellä –  mistä erottaa humpuukin?KATSO MYÖS: Hittidieetit trendaavat esimerkiksi TikTokissa, mutta mistä tietää, että saa rahoilleen vastinetta?
Julkaistu 19.03.2024 10:16

Maria Aarnio

lifestyle@mtv.fi

Pätkäpaasto vaikutti tutkimuksessa lisäävän kuoleman riskiä tietyissä tilanteissa jopa 91 prosenttia.

Aiemmin on kerrottu, että pätkäpaastosta voi tietyissä tilanteissa olla paljonkin hyötyä terveydelle. Amerikkalaisen sydänjärjestön konferenssissa esiteltiin tutkimusta, joka kuitenkin toteaa toisin.

Pätkäpaastolla tarkoitetaan tilannetta, jossa ruokaa syödään vain tiettynä aikana vuorokaudesta. Esimerkiksi 16:8-mallissa paastotaan 16 tuntia ja syödään kahdeksan tunnin aikana.

Lue myös: Pauliina pudotti 60 kiloa vuodessa – painonhallintalääkäri kertoo, millainen dieetti onnistuu: "Varoituskellojen pitää soida, jos..."

Lisäsi kuoleman riskiä jopa 91 prosenttia

Tutkijoiden mukaan kahdeksan tai vielä harvemman tunnin aikana syöminen voi lisätä sydänkuoleman riskiä pitkällä aikavälillä, kertoo Today. 

Tutkimuksessa analysoitiin terveysselvityksessä kerättyjä tietoja yli 20 000 amerikkalaisaikuisesta. Dataa oli tarjolla vuosilta 2003–2018. Henkilöt täyttivät kyselyjä ruokailutottumuksistaan viimeisen 24 tunnin ajalta; heitä seurattiin keskimäärin kahdeksan vuoden ajan.

Jos henkilö söi päivän aikana kaiken ravintonsa kahdeksan tai harvemman tunnin aikana, hän menehtyi sydän- ja verisuonitautien vuoksi lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin ne henkilöt, jotka söivät ruokansa 12–16 tunnin aikana.

Tiedotteen mukaan alle kahdeksaan tuntiin rajattu syöminen näytti lisäävän sydän- ja verisuoniperäisen kuoleman riskiä jopa 91 prosenttia.

Sydän- ja verisuonitautia sairastavilla henkilöillä vähintään kahdeksan, mutta alle kymmenen tunnin syömisaika liittyi myös 66 prosenttia korkeampaan riskiin kuolla sydänsairauksiin tai aivoinfarktiin.

Lue myös: Onko sinullakin huonot ruokailutottumukset? Nämä ovat suomalaisten ruokavalion keskeiset haasteet

Tutkimuksessa vaikutti siltä, ettei aikarajoitettu syöminen vähentänyt riskiä kuolla mistään syystä.

Tulos oli yllätys, sillä tutkimusta tehneen Victor Wenze Zhongin mukaan alkuoletus oli, että vain kahdeksan tunnin aikana syöminen laskisi sydän- ja verisuonitautiin kuolemisen riskiä ja jopa kaikkiin syihin kuolemisen riskiä pitkällä aikavälillä.

Zhongin mukaan tulos saattaa selittyä sillä, että paastoavalla ryhmällä oli muita vähemmän vähärasvaista lihasmassaa kehossaan. Tutkimuksen tuloksia ei ole vielä vertaisarvioitu eikä julkaistu alan lehdissä.

– On liian aikaista antaa vain meidän tutkimuksemme perusteella mitään tarkkoja suosituksia aikarajoitetusta syömisestä, hän korosti.

– Pätkäpaastoaminen lyhyen aikaa, kuten kolmen tai kuuden kuukauden ajan, saattaa sen perusteella, mitä jo tiedämme, johtaa hyötyihin painonpudotuksen suhteen ja parantaa kardiometabolista terveyttä.

Lue myös: Millainen on ruokailurytmin vaikutus terveyteen? Ravitsemusterapeutti muistuttaa haasteen paikoista – "Riski syödä enemmän kerralla lisääntyy"

Lue myös: Päihittääkö pätkäpaasto tavallisen laihduttamisen? Tutkijat selvittivät

Katso myös: Painonhallinta on elämäntapa – ei kuntokuureja tai paastoamista

10:40Tutkimus: Painonhallinta on elämäntapa – ei kuntokuureja tai paastoamistaMiten paino pysyy kurissa?

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Today, Epidemiology and Prevention, Lifestyle and Cardiometabolic Scientific Sessions 2024

Lisää aiheesta:

Tutkimus: Prosessoitu punainen liha yhteydessä dementiariskiinLiika istuminen on kuolemanriski, vaikka liikkuisitkin – tutkijat selvittivät, missä menee rajaNeljä tekijää, jotka tutkimuksen mukaan voivat pidentää elinikääsiPätkäpaasto voi toimia, mutta ei siitä syystä kuin ehkä uskot – tutkimus löysi aivan yhtä tehokkaan painonhallintakeinonTutkijat selvittivät ruokavalion merkitystä uniapneaan: Tietyt ruokatottumukset vähensivät sairastumisen riskiä Tutkija ylistää dieettiä, joka laihduttaa, ehkäisee kansantauteja ja pidentää ikää – vain yksi olennainen ongelma
PainonhallintaSydänterveysTutkimustuloksetRuokavalioTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Painonhallinta
  • 1.11.14:31
    Nukkuminen

    Nukutko sopivasti? Tietty määrä unta mahdollistaa parhaan tuloksen painonpudotuksessa

  • 16.10.11:19
    Muistisairaudet

    Tutkimus osoitti: Näillä elämäntapamuutoksilla voi ehkäistä muistisairauksia

  • 16.10.06:48
    Wilma Murto

    Itseään näännyttänyt Wilma Murto menetti kontrollin

  • 26.9.20:11
    Tutkimustulokset

    Lihavuusleikkaus vai Ozempic? Toinen jopa viisi kertaa tehokkaampi

  • 19.9.14:45
    Takaisinvedot

    Jos sinulla on tämä "laihdutustuote", lopeta käyttö heti