Tuore tutkimus esittää: Suosikkiruokavaliolla voikin olla vakavat seuraukset terveydelle

Hittidieettejä markkinoidaan ympäristöystävällisyydellä –  mistä erottaa humpuukin? 9:53
KATSO MYÖS: Hittidieetit trendaavat esimerkiksi TikTokissa, mutta mistä tietää, että saa rahoilleen vastinetta?

Pätkäpaasto vaikutti tutkimuksessa lisäävän kuoleman riskiä tietyissä tilanteissa jopa 91 prosenttia.

Aiemmin on kerrottu, että pätkäpaastosta voi tietyissä tilanteissa olla paljonkin hyötyä terveydelle. Amerikkalaisen sydänjärjestön konferenssissa esiteltiin tutkimusta, joka kuitenkin toteaa toisin.

Pätkäpaastolla tarkoitetaan tilannetta, jossa ruokaa syödään vain tiettynä aikana vuorokaudesta. Esimerkiksi 16:8-mallissa paastotaan 16 tuntia ja syödään kahdeksan tunnin aikana.

Lisäsi kuoleman riskiä jopa 91 prosenttia

Tutkijoiden mukaan kahdeksan tai vielä harvemman tunnin aikana syöminen voi lisätä sydänkuoleman riskiä pitkällä aikavälillä, kertoo Today

Tutkimuksessa analysoitiin terveysselvityksessä kerättyjä tietoja yli 20 000 amerikkalaisaikuisesta. Dataa oli tarjolla vuosilta 2003–2018. Henkilöt täyttivät kyselyjä ruokailutottumuksistaan viimeisen 24 tunnin ajalta; heitä seurattiin keskimäärin kahdeksan vuoden ajan.

Jos henkilö söi päivän aikana kaiken ravintonsa kahdeksan tai harvemman tunnin aikana, hän menehtyi sydän- ja verisuonitautien vuoksi lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin ne henkilöt, jotka söivät ruokansa 12–16 tunnin aikana.

Tiedotteen mukaan alle kahdeksaan tuntiin rajattu syöminen näytti lisäävän sydän- ja verisuoniperäisen kuoleman riskiä jopa 91 prosenttia.

Sydän- ja verisuonitautia sairastavilla henkilöillä vähintään kahdeksan, mutta alle kymmenen tunnin syömisaika liittyi myös 66 prosenttia korkeampaan riskiin kuolla sydänsairauksiin tai aivoinfarktiin.

Tutkimuksessa vaikutti siltä, ettei aikarajoitettu syöminen vähentänyt riskiä kuolla mistään syystä.

Tulos oli yllätys, sillä tutkimusta tehneen Victor Wenze Zhongin mukaan alkuoletus oli, että vain kahdeksan tunnin aikana syöminen laskisi sydän- ja verisuonitautiin kuolemisen riskiä ja jopa kaikkiin syihin kuolemisen riskiä pitkällä aikavälillä.

Zhongin mukaan tulos saattaa selittyä sillä, että paastoavalla ryhmällä oli muita vähemmän vähärasvaista lihasmassaa kehossaan. Tutkimuksen tuloksia ei ole vielä vertaisarvioitu eikä julkaistu alan lehdissä.

– On liian aikaista antaa vain meidän tutkimuksemme perusteella mitään tarkkoja suosituksia aikarajoitetusta syömisestä, hän korosti.

– Pätkäpaastoaminen lyhyen aikaa, kuten kolmen tai kuuden kuukauden ajan, saattaa sen perusteella, mitä jo tiedämme, johtaa hyötyihin painonpudotuksen suhteen ja parantaa kardiometabolista terveyttä.

Katso myös: Painonhallinta on elämäntapa – ei kuntokuureja tai paastoamista

Tutkimus: Painonhallinta on elämäntapa – ei kuntokuureja tai paastoamista 10:40
Miten paino pysyy kurissa?

Lue myös:

    Uusimmat