Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ethän pilaa makuelämystä? Näin eri juustot pitäisi oikeasti leikata

0:35Emmental-juusto on premium-tuote YhdysvalloissaShutterstock
Julkaistu 02.01.2020 17:30

Riika Tauriainen

riika.tauriainen@mtv.fi

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Upea juustotarjotin on illanistujaisten takuuvarma hitti. Juustojen tarjoilussa tulee kuitenkin olla tarkkana, sillä täydellisen makuelämyksen takaamiseksi eri juustot tulisi leikata juuri niille tarkoitetulla tavalla.

Tiedätkö, miten eri juustolajit leikataan tismalleen oikein?

Popular Science -sivusto haastatteli Lauren Tothia, joka on newyorkilaisen Murray’s Cheese -juustokaupan koulutus- ja kurssipäällikkö. Laurenin mukaan on jopa synti, jos hyvä juusto leikataan väärin. 

Kuinka juustot leikataan oikeaoppisesti

Lauren kertoo, että jokaisessa juustopalassa tulee olla yhtä paljon kuorta, reunaa sekä sisusta. Näin kukaan ei saa palasta, joka on pelkkää sisusta tai kuorta. 

– Juuston leikkaaminen oikealla tavalla varmistaa, että vieraasi saavat täydellisen makukokemuksen, ja he pääsevät maistamaan juustosta parasta mahdollista versiota, Lauren kertoo.

Mutta pelkästään tekstuuri ja muoto eivät kerro kaikkea, vaan jokaiselle juustolajille on oma tapansa leikata se.  Jos ei ole ihan varma, miten juusto leikataan ja annostellaan oikein, Lauren kannustaa opettelemaan juustojen eri tekstuureja ja muotoja.

Esimerkiksi pyöreät juustot leikataan viipaleiksi, kovat, suorakulmaiset juustot leikataan pitkittäin ja kolmionmuotoiset juustot ohuemmiksi kolmioiksi. Juoksevat ja pehmeät juustot kuten brie tai camembert ovat vaikeita leikkaa paloiksi, joten ne voidaan puolittaa.


Tärkeintä on, että juustoa ei leikata epätasaisesti. 

– Joka ikisessä palassa, olipa annos millainen tahansa, huolehdi siitä, että mukana on myös kuorta, sanoo Lauren juustoista kuten manchego, brie, comte tai gruyere. Usein juuston kuoren voi syödä turvallisesti. 

Miten tietyt juustot leikataan:  

fetajuusto feta juustoShutterstock

Murenevat juustot, kuten feta tai parmesaani: Käytä mieluiten tylsää veistä ja leikkaa suupalojen kokoisia annospaloja. 

camembert, pehmeä juustoShutterstock

Pehmeät, pyöreät juustot, kuten brie tai camembert:  Pehmeys saattaa tehdä näistä juustoista vaikeasti annosteltavan. Siksi juustokiekot kannattaa ensin leikata keskeltä puoliksi annostelua varten. Jos juuston koostumus ei ole juoksevaa, juuston voi leikata kiiloiksi.

Lue myös: Tiesitkö? Näin brie-juusto ja camembert eroavat toisistaan

Kiinteät, pyöreät juustot kuorella, kuten manchego, fontina tai jotkut cheddar-juustot: Leikkaa juustokiekko ensin puoliksi. Leikkaa sitten puolikkasta sen kokoinen pala, jonka aiot syödä tai laittaa tarjolle. Poista juustosta pohjakuori ja leikka se sitten noin 5 millin paksuisiksi siivuiksi.

comte, juustoShutterstock

Puolikovat juustot, jossa kuori kahdella puolella, kuten comte tai gruyere: Leikkaa pituussuunnassa identtisiksi paloiksi. Sitten vaakasuorassa tikuiksi, joissa molemmissa päissä on hieman reunaa.

juustoShutterstock

Sinihomejuustot: Sinihomejuustoja ei kannata välttämättä leikata annospaloiksi, sillä juustot ovat yleensä melko vahvoja. Onkin parempi antaa vieraan itse päättää kuinka ison palan hän haluaa ottaa. Jos kuitenkin haluaa annostella juustot valmiiksi, silloin ne kannattaa leikata kolmioiksi tai kiiloiksi. 

mozzarellaShutterstock

Mozzarella: Juusto on jo valmiiksi pallon muotoinen, joten ensin puolita juusto ja sitten leikkaa palat puolikuun muotoon.

vuohenjuustoShutterstock

Pitkänmalliset juustot kuten vuohenjuusto: Leikkaa pyöreiksi paloiksi.

Leikkaa vain, jos se sopii juusto koostumukselle

Huolellisesti leikattu juusto näyttää hyvältä ja se on helpompi syödä. Lauren suosittelee etukäteen leikkaamaan sekä annostelemaan juustot, jos se sopii juuston koostumukselle. 

– Olemme varmasti nähneet joskus, kuinka brie-palan ihana sisus on valunut pois ja tarjottimelle on jäänyt vain tyhjä kuori. Etukäteen annostelu on loistava tapa välttää vastaavaa, kertoo Lauren.

Vaikka valmiit annokset ovat paljon kätevämpiä ja sievempiä tarjoilla kuin kokonaiset palat, on ne muistettava tarjoilla heti leikkaamisen jälkeen.

– Kun juusto on leikattu, se tulisi käyttää mahdollisimman pian,sanoo ruokatieteilijä ja juustoekspertti Pat Polowsky Popular Science -sivustolle. Polowskyn mukaan valo ja happi ovat juuston pahimmat viholliset.

– Etukäteen leikatussa juustossa on riskinsä. Happi vaikuttaa välittömästi makuun, väriin ja kuivattaa juustoa.

Polowsky muistuttaa, että vaikka leikkaamistapa on tärkeä, kannattaa kuitenkin juustoissa mennä laatu edellä. 

– Ainoa väärä tapa on leikata tunteja liian aikaisin. 

Tärkeintä on nautinto

Polowskyn mukaan juusto on helpointa leikata kylmänä, koska silloin se ei ole tahmeaa. Kuitenkaan suoraan jääkaapista sitä ei saa tarjoilla, koska kylmyys saattaa vaikuttaa makuun.

– Juuston kannattaa olla ainakin tunti huoneenlämmössä, Polowsky sanoo.

Kiinteät juustot, kuten cheddar säilyttävät mauan kauemmin leikkaamisen jälkeen kuin esimerkiksi brie. 

Lisäksi juustonleikkaaminen ei vaadi hienoja veitsiä. Riittää, että veitsi on terävä.

Juustojen leikkaamisohjeet auttavat saamaan kaiken irti lempijuustoistasi, mutta asiaa ei kannata silti ottaa liian vakavasti – juustojen syömisessähän on ennen kaikkea kyse nautinnosta.

Lue lisää: Yksi suurimmista virheistä, jonka voit tehdä tarjoillessasi juustoja – voi pilata makuelämyksen hetkessä!

Lue lisää: Juustotarjotin syntyy helposti – lue vinkit!

Lähteet: Popular Science, Murray’s Cheese, HuffPost, Juustopöytä ry

Lisää aiheesta:

Suomalaisilla on väärä käsitys juustojen ottamisesta huoneenlämpöön – näin kokoat täydellisen juustotarjottimenSuomalaiset sujauttavat pizzaansa ainesosan, jota siihen ei kannattaisi laittaa: "Tärkeintä on välttää…"Voiko juuston kuoren syödä? Näissä tapauksissa se on enemmän kuin sallittua – ja näissä se ei missään nimessä kannataTiesitkö? Juustoja voi pakastaa – kunhan muistat nämä seikat!Olet luultavasti aina leikannut juustosi väärin – näin se kuuluisi tehdäPienet homepilkut eivät välttämättä haittaa – kuinka kauan juustoa voi oikeasti säilyttää jääkaapissa?
JuustoRuokaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juusto
  • 29.10.08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • 24.10.17:32
    Ruoka

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • 24.10.08:18
    Ruoka

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • 30.8.08:01
    Espanja

    Tällaista on maailman kallein homejuusto – kypsytetty kosteissa luolissa

  • 18.8.18:45
    Ruoka

    Joko testasit kahden ainesosan "pikajuuston"? Jennin älynväläyksestä hitti