Ethän pilaa makuelämystä? Näin eri juustot pitäisi oikeasti leikata

Emmental-juusto on premium-tuote Yhdysvalloissa 0:35 Emmental-juusto on premium-tuote Yhdysvalloissa

Upea juustotarjotin on illanistujaisten takuuvarma hitti. Juustojen tarjoilussa tulee kuitenkin olla tarkkana, sillä täydellisen makuelämyksen takaamiseksi eri juustot tulisi leikata juuri niille tarkoitetulla tavalla.

Tiedätkö, miten eri juustolajit leikataan tismalleen oikein?

Popular Science -sivusto haastatteli Lauren Tothia, joka on newyorkilaisen Murray’s Cheese -juustokaupan koulutus- ja kurssipäällikkö. Laurenin mukaan on jopa synti, jos hyvä juusto leikataan väärin. 

Kuinka juustot leikataan oikeaoppisesti

Lauren kertoo, että jokaisessa juustopalassa tulee olla yhtä paljon kuorta, reunaa sekä sisusta. Näin kukaan ei saa palasta, joka on pelkkää sisusta tai kuorta. 

– Juuston leikkaaminen oikealla tavalla varmistaa, että vieraasi saavat täydellisen makukokemuksen, ja he pääsevät maistamaan juustosta parasta mahdollista versiota, Lauren kertoo.

Mutta pelkästään tekstuuri ja muoto eivät kerro kaikkea, vaan jokaiselle juustolajille on oma tapansa leikata se.  Jos ei ole ihan varma, miten juusto leikataan ja annostellaan oikein, Lauren kannustaa opettelemaan juustojen eri tekstuureja ja muotoja.

Esimerkiksi pyöreät juustot leikataan viipaleiksi, kovat, suorakulmaiset juustot leikataan pitkittäin ja kolmionmuotoiset juustot ohuemmiksi kolmioiksi. Juoksevat ja pehmeät juustot kuten brie tai camembert ovat vaikeita leikkaa paloiksi, joten ne voidaan puolittaa.

Tärkeintä on, että juustoa ei leikata epätasaisesti. 

– Joka ikisessä palassa, olipa annos millainen tahansa, huolehdi siitä, että mukana on myös kuorta, sanoo Lauren juustoista kuten manchego, brie, comte tai gruyere. Usein juuston kuoren voi syödä turvallisesti. 

Miten tietyt juustot leikataan:  

Murenevat juustot, kuten feta tai parmesaani: Käytä mieluiten tylsää veistä ja leikkaa suupalojen kokoisia annospaloja. 

Pehmeät, pyöreät juustot, kuten brie tai camembert:  Pehmeys saattaa tehdä näistä juustoista vaikeasti annosteltavan. Siksi juustokiekot kannattaa ensin leikata keskeltä puoliksi annostelua varten. Jos juuston koostumus ei ole juoksevaa, juuston voi leikata kiiloiksi.

Kiinteät, pyöreät juustot kuorella, kuten manchego, fontina tai jotkut cheddar-juustot: Leikkaa juustokiekko ensin puoliksi. Leikkaa sitten puolikkasta sen kokoinen pala, jonka aiot syödä tai laittaa tarjolle. Poista juustosta pohjakuori ja leikka se sitten noin 5 millin paksuisiksi siivuiksi.

Puolikovat juustot, jossa kuori kahdella puolella, kuten comte tai gruyere: Leikkaa pituussuunnassa identtisiksi paloiksi. Sitten vaakasuorassa tikuiksi, joissa molemmissa päissä on hieman reunaa.

Sinihomejuustot: Sinihomejuustoja ei kannata välttämättä leikata annospaloiksi, sillä juustot ovat yleensä melko vahvoja. Onkin parempi antaa vieraan itse päättää kuinka ison palan hän haluaa ottaa. Jos kuitenkin haluaa annostella juustot valmiiksi, silloin ne kannattaa leikata kolmioiksi tai kiiloiksi. 

Mozzarella: Juusto on jo valmiiksi pallon muotoinen, joten ensin puolita juusto ja sitten leikkaa palat puolikuun muotoon.

Pitkänmalliset juustot kuten vuohenjuusto: Leikkaa pyöreiksi paloiksi.

Leikkaa vain, jos se sopii juusto koostumukselle

Huolellisesti leikattu juusto näyttää hyvältä ja se on helpompi syödä. Lauren suosittelee etukäteen leikkaamaan sekä annostelemaan juustot, jos se sopii juuston koostumukselle. 

– Olemme varmasti nähneet joskus, kuinka brie-palan ihana sisus on valunut pois ja tarjottimelle on jäänyt vain tyhjä kuori. Etukäteen annostelu on loistava tapa välttää vastaavaa, kertoo Lauren.

Vaikka valmiit annokset ovat paljon kätevämpiä ja sievempiä tarjoilla kuin kokonaiset palat, on ne muistettava tarjoilla heti leikkaamisen jälkeen.

– Kun juusto on leikattu, se tulisi käyttää mahdollisimman pian,sanoo ruokatieteilijä ja juustoekspertti Pat Polowsky Popular Science -sivustolle. Polowskyn mukaan valo ja happi ovat juuston pahimmat viholliset.

– Etukäteen leikatussa juustossa on riskinsä. Happi vaikuttaa välittömästi makuun, väriin ja kuivattaa juustoa.

Polowsky muistuttaa, että vaikka leikkaamistapa on tärkeä, kannattaa kuitenkin juustoissa mennä laatu edellä. 

– Ainoa väärä tapa on leikata tunteja liian aikaisin. 

Tärkeintä on nautinto

Polowskyn mukaan juusto on helpointa leikata kylmänä, koska silloin se ei ole tahmeaa. Kuitenkaan suoraan jääkaapista sitä ei saa tarjoilla, koska kylmyys saattaa vaikuttaa makuun.

– Juuston kannattaa olla ainakin tunti huoneenlämmössä, Polowsky sanoo.

Kiinteät juustot, kuten cheddar säilyttävät mauan kauemmin leikkaamisen jälkeen kuin esimerkiksi brie. 

Lisäksi juustonleikkaaminen ei vaadi hienoja veitsiä. Riittää, että veitsi on terävä.

Juustojen leikkaamisohjeet auttavat saamaan kaiken irti lempijuustoistasi, mutta asiaa ei kannata silti ottaa liian vakavasti – juustojen syömisessähän on ennen kaikkea kyse nautinnosta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.