Tiesitkö? Näin brie-juusto ja camembert eroavat toisistaan

valkohomejuusto brie camembert
Brien kuori ja sisus ovat camembert-juustoa vaaleamman värisiä. Shutterstock

Vaikka sekä brie että camembert ovat molemmat lehmänmaidosta valmistettuja, valkokuorisia ranskalaisia juustoja, ne eroavat toisistaan yllättävänkin paljon.

Seuraavan kerran kun olet kaupan juustotiskillä pohtimassa, valitsetko juustoista brien vai camembertin, sinun ei tarvitse enää arpoa juustojen eroja. Tässä on kaikki, mitä sinun tarvitsee juustojen eroista tietää. 

Valmistustavat eroavat toisistaan

Vaikka molemmat juustot ovat ranskalaisia, ne valmistetaan eri seuduilla, ja molempien juustojen valmistukseen liittyy omat perinteensä. 

Brie voidaan valmistaa joko pastöroidusta tai raakamaidosta. Juoksuttamisen jälkeen maito kaadetaan muottiin, jossa ylimääräisen nesteen annetaan valua pois vajaan vuorokauden ajan. Juoksuttamisen jälkeen seuraa suolaus ja mikrobien istutus. 

Camembert valmistetaan puolestaaan aina pastöroimattomasta lehmän maidosta, ja sitä kypsytetään Penicillium candidum ja Penicillium camemberti-homeilla.

Brie on tarkoitettu syötäväksi nuorena

Juustot eroavat samankaltaisesta ulkonäöstä huolimatta paljon myös maultaan ja tuoksultaan. Brie omaa kevyen ja voimaisen tuoksun ja maun, kun taas camembertista voi erottaa maanläheisiä tuoksuja; aavistuksen sientä ja heinää. Camembert on myös maultaan brietä voimakkaampi ja voimakassuolaisempi.

Brietä ei ole tarkoitettu säilytettäväksi, vaan syötäväksi heti. Useimmat brie-tyypit ovat kypsiä kahdeksan viikon ikäisinä. Camembertin erikoisuus on puolestaan se, että mitä pidempään juusto saa kypsyä, sen kermaisemmaksi ja valuvammaksi sen sisus muuttuu ja maku voimistuu. Sisältä brie on yleensä vaaleahko, camembertin puolestaan syvemmän kellertävämpi.

Voimakkaan makuisen camembertin kanssa tarjoillaan usein hedelmiä, pähkinöitä ja hunajaa. Miedomman brien kanssa sopivat puolestaan erilaiset hillokkeet. 

***Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja