Mainos

Tiesitkö? Juustoja voi pakastaa – kunhan muistat nämä seikat!

Pakastettavaksi soveltuvat parhaiten kovat- tai puolikovat, ruoanlaittoon tarkoitetut juustot. 

VIDEO: Katso videolta vinkit ruoan säilyvyyden pidentämiseksi. 

Iso kimpale tarjousjuustoa houkuttelisi, mutta juuston säilyvyys tuottaa päänvaivaa. Ei hätää, sillä ylimääräisen juuston voi myös pakastaa. Ennen pakastusta kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että aivan kaikkia juustolaatuja ei pakastimeen kannata laittaa.

Monet kovat- ja puolikovat juustot soveltuvat pakastettaviksi, mutta toisin on pehmeiden ja kermaisten juustojen laita. Sulaminen saa nimittäin pehmeissä juustoissa aikaan heran erottumisen, jonka seurauksena pehmeät juustot muuttuvat helposti rakenteeltaan rakeiseksi mössöksi.

Älä pakasta juustoa isoina kimpaleina

Juusto säilyy pakastimessa parhaiten raastettuna ja annospusseihin pakattuna. Vaihtoehtoisesti voit myös leikata juuston pienempiin paloihin ja kääriä ne kelmuun ennen pakastusta.

Juustoja ei suositella pakastettavaksi isoina paloina. 

– Ruokaan käytettävän juustoraasteen voi hyvinkin pakastaa, mutta isot palat saattavat haurastua ja muuttua lohkeileviksi. Makuun pakastus ei juuri vaikuta, Valion johtava teknologia-asiantuntija Matti Kärki kertoo.

Aivan kuten jääkaapissakaan, juustot eivät säily pakkasessakaan ikuisesti, vaan ne tulisi käyttää pois hyvinkin lyhyessä ajassa. Valion ohjeisen mukaan juusto tulisi käyttää pakastimesta kolmen kuukauden kuluessa riippuen juuston tuoreudesta ja kunnosta pakastushetkellä.

– Sulatuksen jälkeen juustot tulee käyttää nopeasti, Kärki muistuttaa. 

Juustot, jotka soveltuvat pakastukseen:

Cheddar
Gouda
Emmental
Parmesan
Feta
Mozzarella
Havarti

Näitä juustoja ei kannata pakastaa:

Brie
Camembert
Stilton
Tuorejuusto
Vähärasvaiset juustot

Lähteet: Independent, Valio

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja