Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pienet homepilkut eivät välttämättä haittaa – kuinka kauan juustoa voi oikeasti säilyttää jääkaapissa?

Markkinoilta löytyy niin kovia, pehmeitä kuin keskikovia ja keski-pehmeitäkin juustoja.
Markkinoilta löytyy niin kovia, pehmeitä kuin keskikovia ja keski-pehmeitäkin juustoja.Shutterstock
Julkaistu 09.09.2017 08:06

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Jos kovan juuston heittää pois silloin, kun siihen ilmestyy ensimmäiset vihreänsiniset pienet homejäljet, saattaa olla hävittämässä täysin hyvää ja syötävää ruokaa. Eri tyyppiset juustot säilyvät kuitenkin erilaisia aikoja, joten kannattaa olla tarkkana.

Juuston elämä jääkaapissa on oikeasti paljon pidempi kuin varmasti monet voisivat kuvitella. Kuitenkaan selkeästi härskiintyneitä palasia tai oikeasti homenukasta pörröistä juustoa ei kannata syödä, jos haluaa säilyä terveenä.

Kovat juustot säilyvät pisimpään

Eri juustotyypeissä on myös säilymisen kannalta selkeitä eroja. Jokainen juusto lajista riippumatta tulisi kuitenkin säilyttää hyvin pakattuna ja suojattuna.

Kunnolla säilytetty, avaamaton kova juusto kuten parmesaani tai palanen cheddaria säilyy jääkaapissa jopa 2-4 kuukautta. Jos kovaa juustoa pakastaa, se säilyy jopa kahdeksan kuukautta. Avattua pakettia kovaa juustoa on yleensä turvallista syödä kuusi viikkoa.

Pehmeiden ja kovien juustojen väliin jäävät juustot kuten gruyere- ja gouda-juustot säilyvät avattuina jääkaapissa kahdesta kolmeen viikkoon. Melko kovat ja pehmeät juustot säilyvät koskemattomissa paketeissa pakkasessa taas kaksi kuukautta.

Kuitenkin pehmeät juustot, jotka sisältävät kaikista juustoista eniten kosteutta, tulisi syödä kahden viikon kuluessa avaamisesta. Pehmeisiin juustoihin kuuluvat esimerkiksi brie-, feta-, gorgonzola- ja mozzarella-juustot.

Leikkaa homekohta pois

Amerikkalainen terveysviranomainen Alisa Hocking kertoo, että kovista juustoista on aivan turvallista leikata homekohta pois, koska kovissa juustoissa on vain hyvin vähän kosteutta. Jos vielä haluaa olla ekstravarovainen, voi syödä juustoa pari senttimetriä homekohdan vierestä.

Valitettavasti home kuitenkin leviää helpommin juuri pehmeisiin ja kosteampiin juustoihin, jolloin se on hiukan vaikeampi huomata. Jos pehmeän juuston parasta ennen -päivämäärä on jo kulunut, ei ehkä kannata ottaa riskiä. Eikä varsinkaan kannata, jos juusto näyttää tai haisee kummalliselta.

Juustopakkaukset kannattaa säilyttää jääkaapissa avaamattomina siihen asti, kunnes tuotteet aikoo käyttää. Jäljelle jäänyt juusto olisi hyvä pakata tiukasti suljettuihin rasioihin tai pusseihin, joten ilma ei pääse esimerkiksi kuivattamaan tuotetta.

Jos juuston haluaa säilyttää hyvin pitkään, ja sen laittaa pakkaseen, on hyvä huomioida, että pakkasessa säilytetyn juuston koostumus ja maku ovat erilaisia. Esimerkiksi pehmeitä juustoja ei kannata säilyttää pakkasessa, sillä niiden koostumus muuttuu hyvin paljon.

Monia muita tuttuja tuotteita voi myös syödä parasta ennen -käyttöpäivän jälkeen.

Lähteet: Independent, Tasting Table

***

Helpoilla vinkeillä saat monet tutut ruoka-aineet säilymään kotona paremmin!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Kuinka kauan tuorejuusto säilyy jääkaapissa?Huoneenlämpöön jätetyn juuston syömäkelpoisuus mietityttää: "Riippuu siitä, että..."Voiko leipää vielä syödä, jos siinä on homepilkku? Asiantuntija paljastaa, miten erottaa pilaantuneen ruoan syömäkelpoisestaEthän pilaa makuelämystä? Näin eri juustot pitäisi oikeasti leikataOnko homeista juustoa turvallista syödä? Oikea vastaus saattaa tulla monelle yllätyksenäVanhaksi mennyt maito, homeinen leipä: Voiko näitä ruokia syödä vielä parasta ennen -päiväyksen umpeuduttua?
JuustoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juusto
  • 29.10.08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • 24.10.17:32
    Ruoka

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • 24.10.08:18
    Ruoka

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • 30.8.08:01
    Espanja

    Tällaista on maailman kallein homejuusto – kypsytetty kosteissa luolissa

  • 18.8.18:45
    Ruoka

    Joko testasit kahden ainesosan "pikajuuston"? Jennin älynväläyksestä hitti