Jos kovan juuston heittää pois silloin, kun siihen ilmestyy ensimmäiset vihreänsiniset pienet homejäljet, saattaa olla hävittämässä täysin hyvää ja syötävää ruokaa. Eri tyyppiset juustot säilyvät kuitenkin erilaisia aikoja, joten kannattaa olla tarkkana.
Juuston elämä jääkaapissa on oikeasti paljon pidempi kuin varmasti monet voisivat kuvitella. Kuitenkaan selkeästi härskiintyneitä palasia tai oikeasti homenukasta pörröistä juustoa ei kannata syödä, jos haluaa säilyä terveenä.
Kovat juustot säilyvät pisimpään
Eri juustotyypeissä on myös säilymisen kannalta selkeitä eroja. Jokainen juusto lajista riippumatta tulisi kuitenkin säilyttää hyvin pakattuna ja suojattuna.
Kunnolla säilytetty, avaamaton kova juusto kuten parmesaani tai palanen cheddaria säilyy jääkaapissa jopa 2-4 kuukautta. Jos kovaa juustoa pakastaa, se säilyy jopa kahdeksan kuukautta. Avattua pakettia kovaa juustoa on yleensä turvallista syödä kuusi viikkoa.
Pehmeiden ja kovien juustojen väliin jäävät juustot kuten gruyere- ja gouda-juustot säilyvät avattuina jääkaapissa kahdesta kolmeen viikkoon. Melko kovat ja pehmeät juustot säilyvät koskemattomissa paketeissa pakkasessa taas kaksi kuukautta.
Kuitenkin pehmeät juustot, jotka sisältävät kaikista juustoista eniten kosteutta, tulisi syödä kahden viikon kuluessa avaamisesta. Pehmeisiin juustoihin kuuluvat esimerkiksi brie-, feta-, gorgonzola- ja mozzarella-juustot.
Leikkaa homekohta pois
Amerikkalainen terveysviranomainen Alisa Hocking kertoo, että kovista juustoista on aivan turvallista leikata homekohta pois, koska kovissa juustoissa on vain hyvin vähän kosteutta. Jos vielä haluaa olla ekstravarovainen, voi syödä juustoa pari senttimetriä homekohdan vierestä.
