Pienet homepilkut eivät välttämättä haittaa – kuinka kauan juustoa voi oikeasti säilyttää jääkaapissa?

juustolajitelma
Markkinoilta löytyy niin kovia, pehmeitä kuin keskikovia ja keski-pehmeitäkin juustoja. Shutterstock

Jos kovan juuston heittää pois silloin, kun siihen ilmestyy ensimmäiset vihreänsiniset pienet homejäljet, saattaa olla hävittämässä täysin hyvää ja syötävää ruokaa. Eri tyyppiset juustot säilyvät kuitenkin erilaisia aikoja, joten kannattaa olla tarkkana.

Juuston elämä jääkaapissa on oikeasti paljon pidempi kuin varmasti monet voisivat kuvitella. Kuitenkaan selkeästi härskiintyneitä palasia tai oikeasti homenukasta pörröistä juustoa ei kannata syödä, jos haluaa säilyä terveenä.

Kovat juustot säilyvät pisimpään

Eri juustotyypeissä on myös säilymisen kannalta selkeitä eroja. Jokainen juusto lajista riippumatta tulisi kuitenkin säilyttää hyvin pakattuna ja suojattuna.

Kunnolla säilytetty, avaamaton kova juusto kuten parmesaani tai palanen cheddaria säilyy jääkaapissa jopa 2-4 kuukautta. Jos kovaa juustoa pakastaa, se säilyy jopa kahdeksan kuukautta. Avattua pakettia kovaa juustoa on yleensä turvallista syödä kuusi viikkoa.

Pehmeiden ja kovien juustojen väliin jäävät juustot kuten gruyere- ja gouda-juustot säilyvät avattuina jääkaapissa kahdesta kolmeen viikkoon. Melko kovat ja pehmeät juustot säilyvät koskemattomissa paketeissa pakkasessa taas kaksi kuukautta.

Kuitenkin pehmeät juustot, jotka sisältävät kaikista juustoista eniten kosteutta, tulisi syödä kahden viikon kuluessa avaamisesta. Pehmeisiin juustoihin kuuluvat esimerkiksi brie-, feta-, gorgonzola- ja mozzarella-juustot.

Leikkaa homekohta pois

Amerikkalainen terveysviranomainen Alisa Hocking kertoo, että kovista juustoista on aivan turvallista leikata homekohta pois, koska kovissa juustoissa on vain hyvin vähän kosteutta. Jos vielä haluaa olla ekstravarovainen, voi syödä juustoa pari senttimetriä homekohdan vierestä.

Valitettavasti home kuitenkin leviää helpommin juuri pehmeisiin ja kosteampiin juustoihin, jolloin se on hiukan vaikeampi huomata. Jos pehmeän juuston parasta ennen -päivämäärä on jo kulunut, ei ehkä kannata ottaa riskiä. Eikä varsinkaan kannata, jos juusto näyttää tai haisee kummalliselta.

Juustopakkaukset kannattaa säilyttää jääkaapissa avaamattomina siihen asti, kunnes tuotteet aikoo käyttää. Jäljelle jäänyt juusto olisi hyvä pakata tiukasti suljettuihin rasioihin tai pusseihin, joten ilma ei pääse esimerkiksi kuivattamaan tuotetta.

Jos juuston haluaa säilyttää hyvin pitkään, ja sen laittaa pakkaseen, on hyvä huomioida, että pakkasessa säilytetyn juuston koostumus ja maku ovat erilaisia. Esimerkiksi pehmeitä juustoja ei kannata säilyttää pakkasessa, sillä niiden koostumus muuttuu hyvin paljon.

***

Helpoilla vinkeillä saat monet tutut ruoka-aineet säilymään kotona paremmin!


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja