Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaiset sujauttavat pizzaansa ainesosan, jota siihen ei kannattaisi laittaa: "Tärkeintä on välttää…"

Pizzaguru suosittelee käyttämään ainoastaan tuoreita yrttejä pizzassa.
Pizzaguru suosittelee käyttämään ainoastaan tuoreita yrttejä pizzassa.Shutterstock
Julkaistu 13.11.2021 17:58

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Mitä kaikkea pitää otta huomioon, kun valitsee täytteitä pizzaan ja paistaa ne? Pizzamestari Luca Platania kertoo. 

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin marraskuussa pizzamestari Luca Platanian uunituoreesta Passione Pizza – Pizzan monet muodot -teoksesta (Cozy Publishing 2021). Italialaissyntyinen, nykyisin Suomessa asuva Platania paljastaa kirjassaan, miten kotiuunissa tehdään parasta pizzaa. Mukana kirjan teossa on ollut myös Lucan vaimo Salla-Maria Platania.

"Mikäli haluaa keskittyä nimenomaan napolilaisen pizzan valmistamiseen, on pizzauuni hyvä sijoitus. Mutta onneksi on olemassa myös erinomaisia, napolilaista pizzaakin parempia pizzareseptejä, jotka onnistuvat mainiosti kotiuunissakin. Kuten kaikki tämän kirjan ohjeet!"  – Luca & Salla-Maria Platania Passione Pizza – Pizzan monet muodot -teoksessa (Cozy Publishing 2021)

passione pizza

Cozy Publishing

Pizzakirja syntyi pariskunnan turhautumisesta siihen, että kaikilla pitäisi olla kotipihassa tai parvekkeella oma pizzauuni: syntyyhän heidän kokemuksensa mukaan kotikeittiössäkin aivan loistavaa pizzaa. 

Platania kertoo kirjassaan muun muassa tärkeimmät tärpit pizzan valmistamiseen kotiuunissa. Kaikista tärkeintä on avata uunin ovea mahdollisimman harvoin paiston aikana. 

– Jotta saa kotiuunissakin synnytettyä ammattimaisen pizzauunin aiheuttaman alkushokin taikinalle, on pizzakivi hyvä apu. Pizzakiven on oltava todella kuuma, joten se kannattaa laittaa uuniin hyvissä ajoin ennen paistoa. Kun sekä uuni että pizzakivi ovat kuumia, pizzapelti asetetaan uunin pohjalla olevalle pizzakivelle ja suljetaan luukku nopeasti, pizzamestari neuvoo.

Muista täytteiden tasapaino

Kirjassa kerrotaan myös parhaat neuvot täydellisen pizzapohjan ja -kastikkeen valmistamiseen. Moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että myös täytteiden kanssa kannattaa olla erityisen tarkka. Kun taikina on hiottu huippuunsa, on hyvä miettiä myös täytteet tarkkaan.

– Pahimmassa tapauksessa väärin valitut päälliset voivat pilata täydellisesti onnistuneen taikinan.

Lähetä meille pizzakuva ja paljasta paras tai oudoin täyteyhdistelmä!

Mitkä ovat omat pizzatäytelempparisi? Oletko kokeillut jotain outoja yhdistelmiä? Lähetä meille pizzakuva ja paljasta paras tai oudoin täyteyhdistelmäsi. Kuvan lähettäminen toimii mobiililaitteella osoitteessa mtvuutiset.fi/lukijankuvat

Täytteiden määrällä, rakenteella ja maulla on merkitystä. Täytteiden yhteispaino tulisi olla aina pohjaa pienempi. Jos täytteitä on liikaa, vaarana on, että pohja jää paistettaessa raa'aksi. Platanias muistuttaa, että täytteitä ei tarvitse olla montaa. Roomassa suosittu pizza erityisesti lasten keskuudessa on itse asiassa pizza rosso, joka sisältää vain tomaattikastikettta.

Tärkeimmät täytetärpit: Älä käytä kuivattuja yrttejä

Luca Platanias listaa kirjassaan erilaisia vinkkejä täytteiden valintaan. Yhdessä asiassa hän on ehdoton:

–Tärkeintä on välttää kuivattuja yrttejä, sillä ne tekevät pizzasta, etenkin tomaattikastikkeeseen yhdistettynä, helposti tunkkaista.

Tässä lisää Lucan vinkkejä:

  • Älä laita liikaa täytteitä. Täytteiden yhteispaino tulee olla pohjaa pienempi.
  • Kosteat päälliset kostuttavat pohjan paiston aikana. Laita vesipitoiset täytteet pizzan päälle aina viimeisenä (esim. sienet ja tomaatit)
  • Mitä lyhyempi paistoaika, sitä kuivemmat täytteet tulee valita.
  • Muista täytteiden esivalmistelu: jos pizzan paistoaika on lyhyt, pyöräytä kypsennystä vaativia täytteitä pannulla ennen uunissa paistoa.
  • Sillä on merkitystä, miten täytteet on leikattu! Liian ohueksi leikatut palavat herkästi, reilun kokoiset palat jäävät helposti raa'aksi.
  • Kaikkia täytteitä ei kannata paistaa. Monet leikkeleet ja tuoreet yrtit laitetaan pizzan päälle vasta paiston jälkeen.

Lue myös: Leikkaatko pizzaa saksilla? Pizzaguru paljastaa nyt suomalaisille totuuden "oudosta tavasta"

Videolla: Testaa yllättävä makupari pizzalle

3:55Yllättävä makupari pizzalle – Classic Pizzan Merja kertoo, miksi pizzan kanssa kannattaisi juoda samppanjaa

Lähde: Passione Pizza – Pizzan monet muodot (Cozy Publishing 2021)

Lisää aiheesta:

Suomalaiset sujauttavat pizzaansa yhden ainesosan, jota ei kannattaisi laittaa: "Tärkeintä on välttää…"Pizzamestari Luca Platania: Tämä on kaikista tärkeintä, kun paistat pizzaa kotiuunissaSuomalaiset pizzahifistelijät paljastavat keinon parhaaseen pizzaan tavallisessa kotiuunissa: "Kaksivaiheinen paistoakti"Oletko koskaan paistanut pakastepizzaa tällä tavalla? Taatusti parempi lopputulos!Katjan uunipeltikikka ja pizzapohjan sekä tomaattikastikkeen paras valmistustapa – onko tässä salaisuus täydelliseen pizzaan?Lontoon parhaat pizzakokit neuvovat: Näin teet täydellistä pizzaa kotioloissa
PizzaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pizza
  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 5.9.14:45
    Kasvisruoka

    Keittiöpäällikön pizzavinkki kotikeittiöön: "Sillä voi oikeasti pelastaa sen pizzaperjantain"

  • 14.8.17:31
    Ruoka

    Pizzan haastajasta tuli hitti: "Voidaan puhua jo ilmiöstä"

  • 12.6.07:44
    Ruoka

    Älä sorru tähän pizzatäytemokaan, muistuttaa kokki Risto Mikkola

  • 3.6.08:40
    Ravintolat

    Kotipizzaan muutoksia: Tuttu pizza katoaa listoilta