Olet luultavasti aina leikannut juustosi väärin – näin se kuuluisi tehdä
Juustojen leikkaamisen voi kokea omaksi taiteenlajikseen, mutta vaikkei näin olisikaan, ei kalliin herkun makua halua veitsenkärjellä pilata.
Väärä leikkaustapa voi nimittäin johtaa siihen, että osassa juustopaloista maku ja rakenne kärsivät. Samat käsittelytavat eivät kuitenkaan sovi kaikille juustoille.
Good Housekeeping Institute jakoi neuvonsa oikeaoppiseen juustojen leikkaamiseen.
Pyöreät juustot
Pitkät, epätasaisen pituiset siivut eivät tee oikeutta näille herkullisille juustoille, kuten camembertille sekä brielle. Saadaksesi tasakokoisia annoksia, aloita leikkaaminen juustokiekon keskeltä jakamalla se kahdeksi samankokoiseksi osaksi. Puolita tämän jälkeen kiekon puolikkaat, ja jatka palojen puolittamista varmistaen, että jokaiseen niistä tarttuu mukaan suussa sulavan herkullista, pehmeää keskustaa.
Kovat suorakulmaiset juustot
Leikkaa tämän tyypin juustot, kuten cheddar ja leicester, pitkittäin samankokoisiksi annoksiksi. Etene tämän jälkeen poikittain asetetun veitsen kanssa kohti juuston keskustaa ja saat täydellisiä kuutioita esimerkiksi cocktail-tikkuihin.
Kolmion muotoiset juustot
Kolmikulmaisia juustoja ovat esimerkiksi brie ja stilton. Tätä juustotyyppiä leikattaessa on tärkeä katkaista ensimmäiseksi kolmion kärki. Leikkaa tämän jälkeen juusto tasaisen kokoisiksi paloiksi, joissa jokaisessa on osuutensa kärjen lähistön pehmeästä keskustasta.
Tasakattoisen pyramidin muotoiset juustot
Myös näiden juustojen herkullisin osuus piilee syvälle juustopalan sisällä. Sitä saa jokaiseen annokseen, kun leikkaamisen aloittaa juuston keskeltä edeten siitä veitsen kanssa kohti palan reunoja.
Lähde: Good Housekeeping Institute
***
Koko juustokiekko ei välttämättä katoa suihin yhden illan aikana. Katso alla olevalta videolta vinkit niin juuston kuin muidenkin tavallisten ruoka-aineiden säilömiseen.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan