Olet luultavasti aina leikannut juustosi väärin – näin se kuuluisi tehdä

juuston leikkaaminen
Ei näin. Kovan suorakulmaisen juuston leikkaaminen tulisi aloittaa pitkittäissuunnassa. Kuvituskuva. Shutterstock

Juustojen leikkaamisen voi kokea omaksi taiteenlajikseen, mutta vaikkei näin olisikaan, ei kalliin herkun makua halua veitsenkärjellä pilata.

Väärä leikkaustapa voi nimittäin johtaa siihen, että osassa juustopaloista maku ja rakenne kärsivät. Samat käsittelytavat eivät kuitenkaan sovi kaikille juustoille.

Good Housekeeping Institute jakoi neuvonsa oikeaoppiseen juustojen leikkaamiseen.

Pyöreät juustot

Pitkät, epätasaisen pituiset siivut eivät tee oikeutta näille herkullisille juustoille, kuten camembertille sekä brielle. Saadaksesi tasakokoisia annoksia, aloita leikkaaminen juustokiekon keskeltä jakamalla se kahdeksi samankokoiseksi osaksi. Puolita tämän jälkeen kiekon puolikkaat, ja jatka palojen puolittamista varmistaen, että jokaiseen niistä tarttuu mukaan suussa sulavan herkullista, pehmeää keskustaa.

Kovat suorakulmaiset juustot 

Leikkaa tämän tyypin juustot, kuten cheddar ja leicester, pitkittäin samankokoisiksi annoksiksi. Etene tämän jälkeen poikittain asetetun veitsen kanssa kohti juuston keskustaa ja saat täydellisiä kuutioita esimerkiksi cocktail-tikkuihin.

Kolmion muotoiset juustot

Kolmikulmaisia juustoja ovat esimerkiksi brie ja stilton. Tätä juustotyyppiä leikattaessa on tärkeä katkaista ensimmäiseksi kolmion kärki. Leikkaa tämän jälkeen juusto tasaisen kokoisiksi paloiksi, joissa jokaisessa on osuutensa kärjen lähistön pehmeästä keskustasta.

Tasakattoisen pyramidin muotoiset juustot

Myös näiden juustojen herkullisin osuus piilee syvälle juustopalan sisällä. Sitä saa jokaiseen annokseen, kun leikkaamisen aloittaa juuston keskeltä edeten siitä veitsen kanssa kohti palan reunoja. 

***

Koko juustokiekko ei välttämättä katoa suihin yhden illan aikana. Katso alla olevalta videolta vinkit niin juuston kuin muidenkin tavallisten ruoka-aineiden säilömiseen.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.