Voiko juuston kuoren syödä? Näissä tapauksissa se on enemmän kuin sallittua – ja näissä se ei missään nimessä kannata

0:35 Emmental-juusto on premium-tuote Yhdysvalloissa
Suomalainen juusto on maailmalla premium-tuote.

Juustojen nauttiminen on yksi elämän suurimmista nautinnoista, mutta herkuttelu voi tuottaa monelle maistelijalle päänvaivaa. Voiko juuston kuoren syödä? Vastaus ei ole yksiselitteinen, sillä se riippuu niin kuoren materiaalista, juustotyypistä kuin henkilökohtaisista makumieltymyksistä.

Food and Wine -sivustolle haastattelun antanut juustoasiantuntija Tom Bivins kannustaa ihmisiä maistamaan juustojen kuoria rohkeasti. Niin kauan, kun juuston pinta ei ole vahaa, kangasta, muovia tai paperia, sinun ei asiantuntijan mukaan tarvitse olla huolissaan.  

– Kuoren bakteerit ovat hyväksi suolistosi terveydelle eivätkä ne satuta sinua. Juustonvalmistaja ei laita juustoonsa mitään, mikä on haitallista.

Kuorten maistaminen auttaa miehen mukaan arvostamaan ja ymmärtämään juustoja paremmin; maistamalla juustoa yhdessä kuoren kanssa saat suuhusi sen kokonaisuuden, jota valmistaja on ajatellut.

Syötäviä kuoria on kolmea eri tyyppiä

Juuston syötäviä kuoria on Bivinsin mukaan olemassa kolmea eri tyyppiä. Ensimmäisen kuorityypin muodostavat valkohomejuustoista löytyvät, homeen muodostamat nukkamaiset kuoret.

Toisen ryhmän muodostavat pestyt kuoret, joissa juusto upotetaan bakteeriliuokseen kypsymisen edistämiseksi. Näille juustoille on ominaista tahmainen rakenne, voimakas tuoksu ja suolainen maku.

Vaikka näiden juustojen melko suolaiset kuoret pelottavat Bivinsin mukaan monia herkuttelijoita, ne ovat täysin syötäviä ja maistamisen arvoisia.

Kolmannen tyypin muodostavat luonnolliset kuoret, jotka ovat muodostuneet juustoihin kypsymisprosessin aikana. Nämä kuoret ovat monesti paksuja ja kovia, eivätkä tästä syystä johtuen tarjoa parasta makuelämystä. Esimerkkeinä luonnollisen kuoren omaavista juustoista ovat muun muassa cheddar ja parmesaani.

Eli niin kauan, juuston kuorissa ei ole kangasta, vahaa tai muovia, juuston voi hyvin syödä kuorineen päivineen. Tämä on kuitenkin pitkälti makukysymys. Jos kuori parantaa mielestäsi juuston makua, juusto kannattaa nauttia kuorineen. Jos kuori ei ole makuusi, kannattaa uloimmat kerrokset jättää syömättä ja keskittyä herkulliseen sisukseen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja