Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Voiko juuston kuoren syödä? Näissä tapauksissa se on enemmän kuin sallittua – ja näissä se ei missään nimessä kannata

0:35Emmental-juusto on premium-tuote YhdysvalloissaSuomalainen juusto on maailmalla premium-tuote.Shutterstock
Julkaistu 20.01.2019 14:01

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Juustojen nauttiminen on yksi elämän suurimmista nautinnoista, mutta herkuttelu voi tuottaa monelle maistelijalle päänvaivaa. Voiko juuston kuoren syödä? Vastaus ei ole yksiselitteinen, sillä se riippuu niin kuoren materiaalista, juustotyypistä kuin henkilökohtaisista makumieltymyksistä.

Food and Wine -sivustolle haastattelun antanut juustoasiantuntija Tom Bivins kannustaa ihmisiä maistamaan juustojen kuoria rohkeasti. Niin kauan, kun juuston pinta ei ole vahaa, kangasta, muovia tai paperia, sinun ei asiantuntijan mukaan tarvitse olla huolissaan.  

– Kuoren bakteerit ovat hyväksi suolistosi terveydelle eivätkä ne satuta sinua. Juustonvalmistaja ei laita juustoonsa mitään, mikä on haitallista.

LUE MYÖS: Onko homeista juustoa turvallista syödä? Oikea vastaus saattaa tulla monelle yllätyksenä

Kuorten maistaminen auttaa miehen mukaan arvostamaan ja ymmärtämään juustoja paremmin; maistamalla juustoa yhdessä kuoren kanssa saat suuhusi sen kokonaisuuden, jota valmistaja on ajatellut.

Syötäviä kuoria on kolmea eri tyyppiä

Juuston syötäviä kuoria on Bivinsin mukaan olemassa kolmea eri tyyppiä. Ensimmäisen kuorityypin muodostavat valkohomejuustoista löytyvät, homeen muodostamat nukkamaiset kuoret.

valkohomejuusto brie camembertValkohomejuuston kuori homeineen on tarkoitettu syötäväksi.Shutterstock

Toisen ryhmän muodostavat pestyt kuoret, joissa juusto upotetaan bakteeriliuokseen kypsymisen edistämiseksi. Näille juustoille on ominaista tahmainen rakenne, voimakas tuoksu ja suolainen maku.

Vaikka näiden juustojen melko suolaiset kuoret pelottavat Bivinsin mukaan monia herkuttelijoita, ne ovat täysin syötäviä ja maistamisen arvoisia.

pehmeä juusto

Kolmannen tyypin muodostavat luonnolliset kuoret, jotka ovat muodostuneet juustoihin kypsymisprosessin aikana. Nämä kuoret ovat monesti paksuja ja kovia, eivätkä tästä syystä johtuen tarjoa parasta makuelämystä. Esimerkkeinä luonnollisen kuoren omaavista juustoista ovat muun muassa cheddar ja parmesaani.

Parmesaani

Eli niin kauan, juuston kuorissa ei ole kangasta, vahaa tai muovia, juuston voi hyvin syödä kuorineen päivineen. Tämä on kuitenkin pitkälti makukysymys. Jos kuori parantaa mielestäsi juuston makua, juusto kannattaa nauttia kuorineen. Jos kuori ei ole makuusi, kannattaa uloimmat kerrokset jättää syömättä ja keskittyä herkulliseen sisukseen.

Lähteet: Foodbeast, Food&Wine, TheSpruceEats

Lisää aiheesta:

Miksi juuston pintaan ilmestyy valkoisia pilkkuja? Tästä on kyseTiesitkö? Näin sinihomejuustoa valmistetaanHuoneenlämpöön jätetyn juuston syömäkelpoisuus mietityttää: "Riippuu siitä, että..."Tiesitkö tätä sinihomejuustosta? Tarinan mukaan eväänsä luolaan unohtanut lammaspaimen keksi herkun vahingossaEthän pilaa makuelämystä? Näin eri juustot pitäisi oikeasti leikataPieni yksityiskohta pakkauksessa paljastaa, onko suosikkijuustosi aitoa – oletko huomannut?
JuustoMakuja
Monet kutsuvat näitä juustoja "haiseviksi juustoiksi".Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Juusto
  • 30.8.08:01
    Espanja

    Tällaista on maailman kallein homejuusto – kypsytetty kosteissa luolissa

  • 18.8.18:45
    Ruoka

    Joko testasit kahden ainesosan "pikajuuston"? Jennin älynväläyksestä hitti

  • 4.8.09:32
    Ruoka

    Miksi juuston pintaan ilmestyy valkoisia pilkkuja? Tästä on kyse

  • 9.7.09:48
    Raha

    Maailman kallein juusto myytiin 36 000 eurolla

  • 3.7.15:09
    Ruoka

    Oletko hoksannut tehdä näin fetalle? Hittilisuke lähes kaikelle