Oletko koskaan edes maistanut? Maailman suosituin drinkki tulee monelle yllätyksenä

shutterstock_1403402087
Old Fashioned on maailman suosituin drinkki jo seitsemättä kertaa. Shutterstock

Yksi juoma on pitänyt kärkipaikkaa maailman suosituimpien cocktailien listauksessa jo useamman vuoden ajan. Onko se sinulle tuttu?

Mitkä ovat maailmanlaajuisesti suosituimmat ja himotuimmat cocktailit? Juoma-alan sivusto Drinks International julkaisee vuosittain 50 suosituimman cocktailin listauksen. Listaus perustuu maailmanlaajuiseen kyselyyn: sivusto kysyy baarien kuumimpia juomia yli sadalta baari-alan ammattilaiselta, jotka työskentelevät baareissa 38 eri maassa. 

Oletko maistanut? Old Fashioned on ykkönen jo seitsemättä kertaa

Vuoden 2021 listauksen ykköseksi nousi jälleen klassikkococktail Old Fashioned. Tämä viskipohjainen cocktail on hyvin yksinkertainen valmistaa ja sitä on jopa pidetty yhtenä maailman vanhimmista drinkeistä. 

– Old Fashioned säilytti kruununsa – se on ollut cocktailien kuningas jo seitsemän vuotta, kun olemme tehneet kyselyä. Tosin nyt sen menestys näyttää ensimmäistä kertaa hieman laantuneen. Tänä vuonna vain 23 prosenttia baareista kertoi viskidrinkin olevan ykkönen, kun viime vuonna luku oli vielä 35 prosenttia, Dinks Internationalista kommentoidaan. 

Kakkospaikan vuoden 2021 suosituimpien drinkkien listalla nappasi tuttuun tapaan Negroni ja kolmossijalle ylsi jälleen kerran Daiquiri 

Yllä olevalla Instagram-videolla vuoden 2021 suosituimmat drinkit. Jos video ei näy, katso se täältä

Näin Old Fashioned tarinan mukaan keksittiin

Old Fashioned -cocktailista kerrotaan myös Jarkko Issukan ja Mikko Koskisen Suomalainen drinkki -teoksessa (Tammi 2017).

– Old Fashioned, harrastajien nimellä "O.F." on yksi viime vuosien trendikkäimpiä drinkkejä. Juoman syntyhistoriasta on oelmassa useita tarinoita. Erään tarinan mukaan juoma olisi kotoisin Yhdysvalloista, Kentuckysta. Arvellaan, että juoma olisi keksitty Pendennis Clubilla vuonna 1881. Toisaalta, kun sana 'cocktail' määriteltiin The Balance and Columbian Repository -lehdessä vuonna 1806, kerrottiin cocktailin olevan sekoitus alkoholia, sokeria, bittereitä ja vettä – eli periaatteessa jo eräänlainen Old Fashioned, kirjassa kerrotaan.

Issukan ja Koskisen mukaan juomaa kuuluu hämmentää tavallista pidempään. Tällä tavoin jäistä sulava vesi pidentää juoman samalla, kun viilentää sitä ja avaa viskin aromeja. Old Fashioned -juojissa on kahta eri koulukuntaa: toiset pitävät siitä makeampana, toiset vahvempana. 

Old Fashioned – näin teet sen kotona

4 cl amerikkalaista viskiä
1 cl sokerilientä
2-3 tippaa Angostura-kakteroa
1 tippa appelsiinikatkeroa
jääpaloja

Lasi: Lyhyt lasi
Koristeluun: Kirsikka, appelsiininpala tai -kuorta

Mittaa lasiin sokeriliemi, katkerot ja viski. Täytä lasi jäillä ja hämmennä juomaa huomattavan pitkään, maistaen sitä silloin tällöin. Koristele valmis juoma kirsikalla ja appelsininpalalla tai -kuorella.

Huom! Sokeriliemen käyttö on modernimpi ja nopeampi lähestymistapa Old Fashioned -drinkin tekoon. Jos haluart tehdä juoman perinteisellä tavalla, jätä sokeriliemi pois ja aloita juoman valmistus murskaamalla bittereiden kanssa 1-2 sokeripalaa. Tämän jälkeen täytä lasi jäillä ja samalla kun hämmennät, lisää viskiä vähitellen sen sijaan, että kaataisit sen sekaan kerralla. 

Lähteet: Drinks International, Suomalainen drinkki (Issukka & Koskinen, Tammi 2017)

***

4:34

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja