Näin teet täydellisen Aperol Spritzin – vältä suomalaisten yleinen moka: "Juomasta tulee todella laimeaa"

4:34 Altian baarimestari Mikael Karttunen näyttää kuinka aito White Russian, eli suomalaisten rakastama valkovenäläinen valmistuu

Onko Aperol Spritz jo sinulle tuttu drinkki? Lue juoman mielenkiintoisesta historiasta ja kokeile cocktailin valmistamista itse kotona.

Videolla vinkit toiseen suosikkidrinkkiin, valkovenäläiseen. 

Aperol on italialainen Camparin tyylinen juoma, jota nautitaan usein aperitiivina. Se sisältää muun muassa appelsiinia ja erilaisia yrttejä. Aperolilla ja Camparilla on itse asiassa sama valmistaja, mutta Aperol sisältää noin puolet vähemmän alkoholia ja on vähemmän katkeran makuinen. 

Ehkäpä tunnetuin Aperolista valmistettava drinkki on Aperol Spritz.

Somesuosikki ja julkkisten ylistämä drinkki

Aperol Spritz on vuonna 1919 italialaisyhtiön lanseeraama juomasekoitus, joka oli alun perin suunnattu naisille ja urheilullisille ihmisille sen matalan alkoholipitoisuuden vuoksi. Aperolia ja kuohuviiniä sisältävästä cocktailista tuli suosittu Italiassa, mutta vasta 2000-luvun alussa raikas kesäjuoma nousi koko maailman tietoisuuteen – kiitos monen juomaa hehkuttaneen kuuluisan näyttelijän, kuten Sherlock Holmesin rooleista tunnetun Benedict Cumberbatchin.

Maltillisesti alkoholia sisältävä juoma istuu erinomaisesti nykypäivän terveyttä ja matala-alkoholisia juomia korostaviin trendeihin. Aperolin suosiosta puhuttaessa ei voida ohittaa myöskään juoman ulkonäköä – oranssin värinen kesäjuoma istuu ulkonäkönsä puolesta täydellisesti sosiaaliseen mediaan. 

Yksi syy juoman suosion räjähdysmäiseen kasvuun löytyy valmistaja Grupo Camparin vuonna 2014 Manchester Unitedin kanssa solmimasta jättimäisestä mainoskampanjasta, joka piti sisällään niin oheistarvikkeita kuin juoman ympärille rakennettuja tapahtumia. 

Syitä juoman suosioon löytyy siis monia, ja varmaa on, että Aperol Spritz ei ihan heti tule katoamaan ihmisten laseista. 

Näin teet täydellisen Aperol Spritzin

Aperolin ja Camparin Suomen brand ambassador Andrei Cioanca kertoi MTV:lle vuonna 2018 Aperol Spritzin valmistamisesta. Drinkki on helppo valmistaa, sillä resepti on yksinkertainen ja raaka-aineet helposti saatavilla.

Suomalaiset sortuvat kuitenkin useimmiten kahteen tyypilliseen virheeseen drinkkiä valmistaessa.

– Ensimmäinen on se, ettei käytetä tarpeeksi jäitä. Lasissa pitäisi olla ihan reilusti jääpaloja, se on yleensä ensimmäinen asia, joka laitetaan lasiin. Suomessa jostain syystä laitetaan todella vähä jäitä, vaikka se on iso osa juomaa, Cioanca kertoi.

Toinen moka, joka Suomessa usein tehdään drinkin kanssa, on se, että juomaan lisätään aivan liikaa soodaa. Aperol Sprtzin maku ja väri katoavat virheen myötä.

– Juoman pitäisi olla ensinnäkin selkeästi oranssin värinen, ei vaalea tai vaaleanpunainen. Väri tulee nimenomaan Aperolista. Jos laitetaan liikaa soodaa, juomasta tulee todella laimea, Cioanca muistuttaa.

Aperol Spritz -ohje

2 osaa Proseccoa
2 osaa Aperolia
soodaa
appelsiinin siivuja
reilusti jäitä

Tarjoile juoma isosta jalallisesta lasista, esimerkiksi punaviinilasista. Kaada lasiin ensin Prosecco ja sen jälkeen vastaava määrä Aperolia. Lisää lasiin jäät ja sooda vesi. Sekoita hyvin ja jäiden asetuttua lasiin lisää vielä muutama jääpala. Koristele appelsiinin siivulla. Tarjoile heti ja nauti.


Lähteet: The KitchnMetro, IrishTimes

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja