Moni pilaa suositun alkoholijuoman hölmöllä ratkaisulla: "On yleinen harhaluulo, että…"

sangria pääkuva
Sangrian kanssa on lupa hassutella ja kokella erilaisia yhdistelmiä. Shutterstock

Kallista viiniä ei haluaisi "tuhlata" juomasekoitukseen, mutta miksi toisaalta hukkaisi muuten hyvät raaka-aineet huonoon viiniin?

Sangria on suurimmalle osalle tuttu juoma: sitä tilaillaan kaveriporukan kesken kesäterassilla, mutta sekoitellaan näppärästi myös kotosalla juhliin ja illanviettoihin.

Vaikka sangrian valmistaminen on pääsääntöisesti hyvin yksinkertaista ja sen suosio perustuu osittain myös juomasekoituksen muuntautuvuuskyvylle, tekee moni juoman valmistamisessa virheen, joka saattaa pilata kaiken.

Huffpost-julkaisu haastatteli kolmea baarimestaria, jotka kertoivat omat suosikkiraaka-aineensa sangrian sekoitteluun.

Valitse viini tarkkaan

Sangrian valmistamisesta löytyy kirjallisia todisteita jo 200 vuotta ennen ajanlaskumme alkua, joten varsinaisesti uudesta trendijuomasta ei voida puhua, mutta tällä hetkellä sangria on asiantuntijoiden mukaan jälleen suosionsa aallonharjalla.

Niin simppeliä sangria ei kuitenkaan ole, että juomassa olisi pelkästään viiniä ja hedelmiä, vaan juoman tasapaino syntyy sopivasta määrästä viiniä, väkeviä, makeutusainetta, mehua ja hedelmiä.

Juoman valmistus alkaa juurikin viinistä. Hyvä viini sangriaan on asiantuntijoiden mukaan hedelmäinen ja hapokas ja jos käytät punaviiniä, vähätanniininen. Kohta, missä useimmiten mennään metsään sangrian valmistamisessa on juuri viinin valinta ja asiantuntijoilla on tähän selkeä neuvo: lopettakaa ostamasta pahaa viiniä!

– On yleinen harhaluulo, että voit ottaa keskivertoa huonompaa viiniä, tehdä siitä sangriaa ja se jotenkin maagisesti muuttuisi paremmaksi. Se ei toimi niin, baarimestari Evie Negri-Albert kommentoi.

Negri-Albert vinkkaa yksinkertaisesti valitsemaan sellaisen viinin, josta muutenkin pitäisit. Punaiseen sangriaan sopivat baarimestareiden mielestä erityisen hyvin grenache noir ja malbec -rypäleistä valmistetut viinit.

Baarimestari Sean Dunleavy paljastaa Huffpostin haastattelussa valmistavansa kuuluisan sangriansa pinot noir ja cabernet -sekoituksesta. Yhdistelmässä matalatanniininen ja hapokas pinot noir tasapainottaa caberneta. Jos sangrian valmistaisikin punaviinin sijaan kuohuviinistä, Dunleavy kertoo, että turvautuisi todennäköisesti erityisen kuplivaan proseccoon.

Koska sangriaan halutaan pohjaksi nimenomaan matalatanniinisia viinejä, kuohuviini, rosee sekä valkoviinit sopivat tehtävään erinomaisesti. Baarimestarit Desireé Hazen ja Samantha Joy kertovat valitsevansa valkoviineistä sangriaan sauvignon blanc -rypäleestä valmistettuja viinejä.

Riittävästi, mutta ei liikaa väkevää

Peruskaava sangriaan:

5 dl hedelmiä
75 cl viiniä
noin 1 dl likööriä
noin 1 dl väkevää viinaa
noin 1 dl mehua
noin 0,5 dl makeutusta

Väkevän alkoholin tehtävä sangriassa on tuoda juomaan rakennetta ja tasapainottaa juoman makeutta. Perinteisesti sangriasaa käytetään brandya, mutta perinteitä voi rohkeasti rikkoa ja valita väkeväksi esimerkiksi vodka, viski tai gini.

Sangria on nimenomaan mahtava juoma erilaisten makuyhdistelmien testaamiseen, joten voit huoletta testata, miten erilaiset liköörit tai maustetut viinat sopivat kokonaisuuteesi.

Sama koskee mehuvalintaasi: varsinkin punaviinin kanssa käytetään usein appelsiinimehua, mutta tähänkin voi halutessaan tehdä muutoksen. Mehu voi olla jotain muuta hedelmää tai vaikkapa jääteetä.

Makeutusta voi hakea yksinkertaisesta sokerisiirapista, mutta maustetut siirapit tai hunaja tuovat juomaan enemmän makua.  Jos et halua, että kannussa uiskentelee hedelmiä, voit uuttaa niiden maun juomaan keittämällä hedelmäsiirappia. 

Hedelmien lisäksi juomaan voi lisätä myös yrttejä, kuten raikasta minttua.

Lähde: Huffpost

Katso myös: Katso kolme helppoa tapaa drinkkien ja juomalasien koristeluun!

Kolme helppoa kikkaa drinkkien koristeluun 2:53

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!