Suomessa kehitettiin ennennäkemätön alkoholijuoma: "Teimme ihan hirveän ison duunin"

smål boosted aperitivo spritz
Suomessa kehitettiin maailman ensimmäinen tiivistealkoholi, josta saa valmistettua matala-alkoholillisia drinkkejä. Kåska

Alkoholituotteistaan tunnetut suomalaisyritykset lanseeraavat nyt kilpaa alkoholittomia sekä matala-alkoholillisia juomia. Suomalaisyritys Kåska tuo nyt markkinoille ennennäkemättömän tiivistealkoholin. Mistä oikein on kyse?

MTV Uutisten sivuilla on aiemmin kerrottu alkoholittomien juomien suosion kasvusta. K-ryhmä kertoi tiedotteessaan tammikuussa alkoholittomien juomavaihtoehtojen olevan jo niin suosittuja, että valikoimalta odotetaan lähes vastaavaa laajuutta kuin alkoholia sisältäviltä juomilta. 

Alkoholittomuus on kasvava trendi, mutta silti moni alkoholittoman juoman alkoholillisen sijaan nappaava joutuu edelleen perustelemaan valintaansa, selviää Sinebrychoffin tuoreesta asennetutkimuksesta

Alkoholittomien oluiden myynti on kehittynyt 118 prosenttia, ja alkoholittomien siiderien, lonkeroiden ja mocktailien myynti on kehittynyt 94 prosenttia kahden vuoden takaiseen verrattuna. Myös S-ryhmä on aiemmin kertonut kovista kasvuprosenteista alkoholittomien juomien myynnissä.

Viinatonta viinaa useilta valmistajilta

Suomessa on viimeisten vuosien aikana lanseerattu useita alkoholittomia tai matala-alkoholillisia tuotteita tunnettujen alkoholiyritysten toimesta. Viime syksynä kerroimme helsinkiläistislaamo Helsinki Distilling Companyn kehittelemästä "viinattomasta viinasta", Helsinki Nollasta. Juomaa voi käyttää ginin tapaan erilaisiin juomasekoituksiin ja drinkkeihin. 

Loppuvuodesta 2021 myös Anora (ent. Altia) kertoi tuovansa myyntiin oman alkolittoman gininsä. Roti-juomaan on käytetty tyypillisiä ginimausteita, kuten katajanmarjaa, korianteria ja bergamottia.

– Brändin nimi symboloi halua ravistella cocktailien maailmaa uudella, jännittävällä alkoholittomalla väkevällä, joka on valmistettu vahvalla maulla.

Maailman ensimmäinen tiivistetty aperitiivi

Nyt oman lusikkansa alkoholittomuuden soppaan heittää myös suomalainen juomayritys Kåska. Yritys tiedottaa tuovansa myyntiin maailman ensimmäisen tiivistetyn aperitiivin, Smål Boosted Aperitivon. Mistä oikein on kyse?

Eetu Topo, toinen Kåskan perustajista, kertoo MTV:lle kyseessä olevan pitkän tuotekehittelyn tulos. Kåska lanseerasi vuonna 2020 vähemmän alkoholia (15 %) sisältävän kevyt-tislen, joka loppui tunneissa Alkon verkkokaupasta ja herätti kiinnostusta maailmallakin.

Tuolloin Topo tiimeineen mietti, miten kuluttajille voitaisiin luoda tuote, jolla voisi tehdä miedompia juomia mahdollisimman yksinkertaisesti.

Topon mukaan vähemmän alkoholia sisältävät väkevät ja niin sanotut viinattomat viinat kasvavat kategoriana maailmalla 80 prosentin vuosivauhtia. Suomesta tilastoja ei ole saatavilla, sillä Alko ei vielä tunnista tätä tuotekategoriaa. Esimerkiksi 15 prosenttia alkoholia sisältävää Kåskaa myydään maustettujen viinojen joukossa, vaikka sen alkoholipitoisuus on muita tuotteita paljon pienempi

– Silloin heräsi ajatus tiivistealkoholista. Sen sijaan, että vähentäisimme alkoholin määrää, voisimmekin tehdä todella voimakkaasti maustettuja alkoholeja. Tutkimme, testailimme ja teimme aikamoisia innovaatioita, Topo kertoo MTV:lle.

Vaikein asia alkoholittomien tai matala-alkoholillisten juomien kehittelyssä on oikeanlaisen maun löytäminen. Alkoholia on vaikea matkia. Juomayrittäjän mukaan tiivistealkoholista tehty matala-alkoholinen drinkki kuitenkin "menee ihan täydestä".

– Teimme ihan hirveän ison duunin, että saimme tämän aikaiseksi. 

"Ensimmäinen laatuaan maailmassa"

Kåskan kehittelemää aperitiivia on tarkoitus käyttää juomia sekoittaessa merkittävästi normaalia pienempi määrä – vain 1 senttilitra juomaa kohden. 

– Monessa spritzissä tai gin & tonicissa on yli 10 prosenttia alkoholia. Itselläni on surkea viinapää, joten minulle se on aivan liikaa. Siksi suunnittelimme tuotteet, joissa on valtavasti makua, jolloin niitä voi käyttää drinkkeihin huomattavasti pienemmän määrän. 

Aperitiivin lisäksi tiivistealkoholien juomasarjaan on kehitelty myös gini, mutta sitä myydään tällä hetkellä vain vientiin. 

Topon mukaan vuonna 2020 lanseerattu kevyttisle oli tuolloin neljäs tuote sarjassaan koko maailmassa. Uusi tiivistealkoholi sen sijaan on ensimmäinen omassa luokassaan. 

– Ensimmäinen laatuaan maailmassa, Topo sanoo ylpeänä.

Videolla: Alkoholittomia juovat joutuvat yhä selittämään valintojaan

8:47


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja