Älä tee näin kaupasta ostetuille sipuleille kotona: "Ei saa säilyttää..."
Miten ja missä kaupasta ostettuja sipuleita tulisi kotona säilyttää? Sipuleiden oikeanlainen säilytys kotikeittiössä ei välttämättä ole kaikille itsestäänselvyys.
Sipulit ovat olennainen osa ruoanlaittoa ja muodostavat monen tutun ruokalajin perustan. Suomalaisissa ruokakaupoissa myydyimpiä sipuleita ovat tavalliset keltasipulit sekä punasipulit.
Lue myös: Mitä eroa punasipulilla ja keltasipulilla oikeasti on? Tästä tiedät, kumpi kannattaa valita ruokaan
Mutta miten näitä sipuleita sitten tulisi säilyttää kotioloissa? Kuuluvatko sipulit huoneenlämpöön vai jääkaappiin? Tässä tärkeimmät vinkit sipuleiden ostoon ja säilytykseen.
Sipuleiden ostaminen: Älä osta tällaista sipulia
Jos haluat, että sipulit säilyvät mahdollisimman hyvin ja pitkään kotonasi, kannattaa raaka-aineeseen kiinnittää huomiota jo ostohetkellä. Valitse kaupasta kiinteitä ja sileäpintaisia sipuleita.
Vältä sipuleita, jotka tuntuvat pehmeiltä ja joissa näkyy selkeitä ruhjeita, kuten isoja kolhuja, pehmenemiä tai hometta. Kannattaa jättää myös ostamatta itäneet tai vahvasti tuoksuvat sipulit.
Sipuleiden säilytys kotona
Kokonaiselle sipulille, oli kyse sitten kelta-, puna- tai hopeasipulista, paras säilytyspaikka kotona on viileä, pimeä ja kuiva tila, jossa on hyvä ilmankierto. Satotukun myyntipäällikkö Annika Hongell-Hakkarainenkommentoi vuonna 2016 Ilta-Sanomille, että huoneenlämpö ei ole paras paikka sipulille. Kostealla ja lämpimällä kelillä sipuli lähtee helposti itämään.
– Meilläkin sipuli on varastossa kylmimmässä paikassa, viiden-kuuden asteen lämpötilassa, Hongell-Hakkarainen kertoi.
Älä missään nimessä jätä sipuleita kaupan muovipussiin
Sipulit tarvitsevat hyvää ilmankiertoa, joten niitä ei koskaan tulisi jättää kotona esimerkiksi kaupan hevi-osaston muovipussiin. Siirrä sipulit sen sijaan verkkopussiin tai koriin.
– Sipulien tulee hengittää ja niitä ei saa säilyttää muovipussissa, missä ne usein kannetaan kaupasta kotiin, toteaa tunnettu kasvisravintoloitsija Linh NguyenInsider-sivustolle.
Myöskään kosteus ei ole hyväksi sipuleille. Siksi kokonaisia sipuleita ei kannata laittaa jääkaappiin.
Pilkottu ja kypsennetty sipuli tulisi säilyttää jääkaapissa tiiviissä rasiassa.
Sipuleita ei tulisi koskaan säilyttää perunoiden läheisyydessä, sillä raaka-aineet pilaantuvat tällöin herkemmin. Sipulit tuottavat etyleeniä, joka saa perunat itämään.
Lue myös: Tiesitkö tätä makaronilaatikosta? Ylivoimaisen jauheliha-makaronilaatikon ohje: "Hemmetin hyvä"
Videolla: Osaatko kuoria ja leikata sipulin oikein? Keittiömestari Sampo Kantele paljastaa oikean taktiikan
Lähteet: Insider, Satotukku, Ilta-Sanomat
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran huhtikuussa 2021.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Suolakinuski-suklaajuustokakku
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Lihamakaronilaatikko sulatejuustolla – Katjan maukkaampi makaronilaatikko
-
Meksikolainen papukeitto
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Pinaattiletut ja nokkosletut – itse tehdyt voittavat kaupan versiot mennen tullen!
-
Harri Syrjäsen inkiväärishotti