Älä tee näin kaupasta ostetuille sipuleille kotona: "Ei saa säilyttää..."

sipuli
Miten sinä säilytät sipuleita kotona? Shutterstock

Miten ja missä kaupasta ostettuja sipuleita tulisi kotona säilyttää? Sipuleiden oikeanlainen säilytys kotikeittiössä ei välttämättä ole kaikille itsestäänselvyys.

Sipulit ovat olennainen osa ruoanlaittoa ja muodostavat monen tutun ruokalajin perustan. Suomalaisissa ruokakaupoissa myydyimpiä sipuleita ovat tavalliset keltasipulit sekä punasipulit.

Mutta miten näitä sipuleita sitten tulisi säilyttää kotioloissa? Kuuluvatko sipulit huoneenlämpöön vai jääkaappiin? Tässä tärkeimmät vinkit sipuleiden ostoon ja säilytykseen.

Sipuleiden ostaminen: Älä osta tällaista sipulia

Jos haluat, että sipulit säilyvät mahdollisimman hyvin ja pitkään kotonasi, kannattaa raaka-aineeseen kiinnittää huomiota jo ostohetkellä. Valitse kaupasta kiinteitä ja sileäpintaisia sipuleita.

Vältä sipuleita, jotka tuntuvat pehmeiltä ja joissa näkyy selkeitä ruhjeita, kuten isoja kolhuja, pehmenemiä tai hometta. Kannattaa jättää myös ostamatta itäneet tai vahvasti tuoksuvat sipulit.

Sipuleiden säilytys kotona

Kokonaiselle sipulille, oli kyse sitten kelta-, puna- tai hopeasipulista, paras säilytyspaikka kotona on viileä, pimeä ja kuiva tila, jossa on hyvä ilmankierto.  Satotukun myyntipäällikkö Annika Hongell-Hakkarainenkommentoi vuonna 2016 Ilta-Sanomille, että huoneenlämpö ei ole paras paikka sipulille. Kostealla ja lämpimällä kelillä sipuli lähtee helposti itämään.

– Meilläkin sipuli on varastossa kylmimmässä paikassa, viiden-kuuden asteen lämpötilassa, Hongell-Hakkarainen kertoi.

Älä missään nimessä jätä sipuleita kaupan muovipussiin

Sipulit tarvitsevat hyvää ilmankiertoa, joten niitä ei koskaan tulisi jättää kotona esimerkiksi kaupan hevi-osaston muovipussiin. Siirrä sipulit sen sijaan verkkopussiin tai koriin.

– Sipulien tulee hengittää ja niitä ei saa säilyttää muovipussissa, missä ne usein kannetaan kaupasta kotiin, toteaa tunnettu kasvisravintoloitsija Linh NguyenInsider-sivustolle

Myöskään kosteus ei ole hyväksi sipuleille. Siksi kokonaisia sipuleita ei kannata laittaa jääkaappiin.

Sipuleita ei tulisi koskaan säilyttää perunoiden läheisyydessä, sillä raaka-aineet pilaantuvat tällöin herkemmin. Sipulit tuottavat etyleeniä, joka saa perunat itämään.


Videolla: Osaatko kuoria ja leikata sipulin oikein? Keittiömestari Sampo Kantele paljastaa oikean taktiikan

Lähteet: Insider, Satotukku, Ilta-Sanomat

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran huhtikuussa 2021.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.