Mitä eroa punasipulilla ja keltasipulilla oikeasti on? Tästä tiedät, kumpi kannattaa valita ruokaan

1:22 Näin grillaat sipulista täydellisen lisukkeen

Ruokakaupan vihannesosastolla on usein laareissa vierekkäin kahta yleisintä sipulilajiketta: keltasipulia ja punasipulia. Mitä eroa näillä sipuleilla oikeastaan on, ja miten niitä käytetään ruoanlaitossa?

Moni kotikokki törmää ruokaa laittaessaan yleiseen sipuliongelmaan: reseptissä mainitaan sipulit, mutta missään ei eritellä sen tarkemmin, onko kyse kenties kelta- tai punasipulista. Mistä sitten tietää, mikä sipuli sopii mihinkin ruokaan? Tässä eri sipulien erot.

Punasipuli

Kotimaiset kasvikset ry:n mukaan punasipuli on keltasipulin punakuorinen muunnos. Punasipulia käytetään usein samoin kuin keltasipulia. Sen maku on hieman sisartaan keltasipulia täyteläisempi, eikä niin pistävä, jonka vuoksi punasipulia syödään usein raakanakin. Hienoksi pilkottu punasipuli on klassinen valinta esimerkiksi blinien lisukkeena. 

Hieman syvemmän makunsa ansiosta se sopii keittojen ja liemien maustamiseen, värinsä ansiosta ruokien koristeluun. Leikkaa punasipuli esimerkiksi kauniiksi renkaiksi ja laita burgereiden väliin! Punasipuli maistuu hyvältä myös marinoituna. 

Kaikki sipulit ovat tärkeitä flavonoidien lähteitä, mutta punasipulissa flavonoideja on todettu olevan 10-20 prosenttia enemmän kuin keltasipulissa.

Keltasipuli

Keltasipulia on puolestaan olemassa kahta tyyppiä: litteänpyöreitä ja pyöreitä. Sipulia käytetään keitto-, laatikko-, pata- ja wokruoissa sekä raaka-aineena että mausteena. Raaka-aineeksi se sopii kala-, liha- ja vihannesruokiin. Testaa haudutettuja sipulirenkaita klassisesti jauhelihapihvien kanssa.

Sellaisenaan sipulia voi tarjota keitettynä, uunissa tai pannulla haudutettuna tai grillattuna. Jauheliharuokia ei useinkaan valmisteta ilman sipulia. Sipuli sopii myös pikkelseihin, marinaadeihin, salaatteihin, piirakoihin ja paistoksiin.

Keltasipulin makeus pääsee parhaiten esiin, kun haudutat sipulia rauhassa, vähintään 15 minuuttia ja mieluiten vois. Näin sipulista tulee makeaa ja pehmeää.

Kumpi sipuleista kannattaa valita?

Kumpi sipuli sitten kannattaa valita? Jos haluat syödä sipulia raakana tai haluat ruokiisi näyttävämmän ulkonäön, valitse punasipuli. Keltasipuli on sen sijaan mainio yleissipuli kypsennettäviin ruokiin. Se nauttii pitkästä hauduttamisesta, jolloin sipulin makeus pääsee esiin.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja