Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mitä eroa punasipulilla ja keltasipulilla oikeasti on? Tästä tiedät, kumpi kannattaa valita ruokaan

1:22Näin grillaat sipulista täydellisen lisukkeen
Julkaistu 17.07.2020 17:00

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ruokakaupan vihannesosastolla on usein laareissa vierekkäin kahta yleisintä sipulilajiketta: keltasipulia ja punasipulia. Mitä eroa näillä sipuleilla oikeastaan on, ja miten niitä käytetään ruoanlaitossa?

Moni kotikokki törmää ruokaa laittaessaan yleiseen sipuliongelmaan: reseptissä mainitaan sipulit, mutta missään ei eritellä sen tarkemmin, onko kyse kenties kelta- tai punasipulista. Mistä sitten tietää, mikä sipuli sopii mihinkin ruokaan? Tässä eri sipulien erot.

Punasipuli

punasipuli sipuli pikkelöintiShutterstock

Kotimaiset kasvikset ry:n mukaan punasipuli on keltasipulin punakuorinen muunnos. Punasipulia käytetään usein samoin kuin keltasipulia. Sen maku on hieman sisartaan keltasipulia täyteläisempi, eikä niin pistävä, jonka vuoksi punasipulia syödään usein raakanakin. Hienoksi pilkottu punasipuli on klassinen valinta esimerkiksi blinien lisukkeena. 

Hieman syvemmän makunsa ansiosta se sopii keittojen ja liemien maustamiseen, värinsä ansiosta ruokien koristeluun. Leikkaa punasipuli esimerkiksi kauniiksi renkaiksi ja laita burgereiden väliin! Punasipuli maistuu hyvältä myös marinoituna. 

Kaikki sipulit ovat tärkeitä flavonoidien lähteitä, mutta punasipulissa flavonoideja on todettu olevan 10-20 prosenttia enemmän kuin keltasipulissa.

Keltasipuli

Keltasipulia on puolestaan olemassa kahta tyyppiä: litteänpyöreitä ja pyöreitä. Sipulia käytetään keitto-, laatikko-, pata- ja wokruoissa sekä raaka-aineena että mausteena. Raaka-aineeksi se sopii kala-, liha- ja vihannesruokiin. Testaa haudutettuja sipulirenkaita klassisesti jauhelihapihvien kanssa.

Sellaisenaan sipulia voi tarjota keitettynä, uunissa tai pannulla haudutettuna tai grillattuna. Jauheliharuokia ei useinkaan valmisteta ilman sipulia. Sipuli sopii myös pikkelseihin, marinaadeihin, salaatteihin, piirakoihin ja paistoksiin.

Keltasipulin makeus pääsee parhaiten esiin, kun haudutat sipulia rauhassa, vähintään 15 minuuttia ja mieluiten vois. Näin sipulista tulee makeaa ja pehmeää.

Kumpi sipuleista kannattaa valita?

Kumpi sipuli sitten kannattaa valita? Jos haluat syödä sipulia raakana tai haluat ruokiisi näyttävämmän ulkonäön, valitse punasipuli. Keltasipuli on sen sijaan mainio yleissipuli kypsennettäviin ruokiin. Se nauttii pitkästä hauduttamisesta, jolloin sipulin makeus pääsee esiin.

Lue myös: Tiedätkö, mitä tapahtuu, jos hankaat grilliä sipulin puolikkaalla? Yllättävässä niksissä myös lisäbonus

Lähteet: Kotimaiset kasvikset, Ica.se

Lisää aiheesta:

Sipulia ei koskaan saisi valmistaa näin – maku menee pilallePirjo muistuttaa, mitä sipulille ei koskaan kannata tehdä – nappaa sipulivinkit: "Ratkaiseva tekijä ruokien maun kannalta"Mitä eroa on keltasipulilla, hopeasipulilla ja punasipulilla? Valinnallasi on väliäKäytätkö kelta- vai punasipulia? Terveyspommista paljastui uutta tietoa – yksi sipuli ylitse muidenPunasipuli, keltasipuli ja kevätsipuli – näihin ruokiin eri lajikkeet sopivat!Tätä sipulia ei kannattaisi koskaan syödä raakana
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • Eilen17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • Eilen11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • Eilen07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • 14.9.17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy