Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tässä on paras tapa sipulin pilkkomiseen: Ei kyyneleitä!

1:35Sipulin pilkkominen: Kari Aihinen näyttää oikean tekniikanKATSO MYÖS VIDEO: ari Aihinen paljastaa parhaan tavan sipulin pilkkomiseen – unohda yksi apuväline: "Älkää käyttäkö"
Julkaistu 03.03.2023 08:14

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Maa- ja kotitalousnaiset -järjestö jakaa vinkkinsä sipuleiden käsittelyyn.

Sipuli on yksi suomalaisen keittiön perusraaka-aineista ja muodostaa monen tutun ruokalajin perustan. Suomalaisissa ruokakaupoissa myydyimpiä sipuleita ovat tavalliset keltasipulit sekä punasipulit. Henkeä kohti syömme sipuleita noin viisi kiloa vuodessa.

Lue myös: Vaihdoimme makaronilaatikosta yhden ainesosan – tuli halvemmaksi ja lapsikin tykkäsi: "Ihan sikahyvää!"

Maa- ja kotitalousnaisilta kerrotaan nyt tiedotteessa sipulifaktoja ja vinkkejä, joiden avulla sipulin käsittely ei itketä. 

Tiesitkö? Sipulit sisältävät runsaasti flavonoideja, joista saat vastustuskykyä viruksia ja bakteereita vastaan. Tehokkaimmin taudinaiheuttajia vastaan taistelee sipulin sisältämä antioksidantti kversetiini. Sipulimaidolla on entisaikaan torjuttu tai lievennetty flunssaoireita.

Miten sipulit saa pilkottua ilman kyyneleitä? 

Sipulin pilkkomiseen on jaettu vuosien varrella erilaisia niksejä. Moni näistä liittyy sipulinpilkkomisesta aiheutuvien kyyneleiden ennaltaehkäisyyn. Maa- ja kotitalousnaisilta kerrotaan nyt, mistä sipuli-itkut johtuvat.

– Kun sipulin solukko rikkoontuu, käynnistyy kemiallinen reaktio ja kyyneleitä muodostavia rikkiyhdisteitä vapautuu, järjestö kertoo tiedotteessaan.

Sipulikyyneleet voi kuitenkin välttää muistamalla muutaman seikan sipulia hienontaessa. Ensinnäkin sipulit tulisi aina hienontaa erittäin terävällä veitsellä, jolloin solukkoa ei rikkoudu niin paljon. Myös leikkaustapaan kannattaa kiinnittää huomiota. 

– Älä hakkaa leikkuulaudalla tai silppua leikkurilla. Sipulin solukko ja rakenne menevät hakatessa mössöksi ja maku sekä rakenne kärsivät. Sipulisilppu voi mennä jopa limaisen tuntuiseksi ja kitkerän makuiseksi, mikä ei ole toivottavaa varsinkaan raakana tarjottavassa sipulissa.

Toinen vinkki on leikata sipuli kylmänä. Maa- ja kotitalousnaisilta kerrotaan, että kylmä sipuli ei itketä yhtä paljon kuin huoneenlämpöinen. 

– Pidä sipulia ennen leikkaamista hetken aikaa pakastimessa tai upota kylmään veteen viilenemään.

Katso videolta jutun yltä, miten sipuli tulisi pilkkoa Kari Aihisen mukaan

Lue myös: Kari Aihinen paljastaa parhaan tavan sipulin pilkkomiseen – unohda yksi apuväline: "Älkää käyttäkö"

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset

Lisää aiheesta:

Sipulia ei koskaan saisi valmistaa näin – maku menee pilalleMiten pilkot sipulin? Myös silppuamissuunnalla on yllättäen väliäÄlä tee näin kaupasta ostetuille sipuleille kotona: "Ei saa säilyttää..."Pirjo muistuttaa, mitä sipulille ei koskaan kannata tehdä – nappaa sipulivinkit: "Ratkaiseva tekijä ruokien maun kannalta"Älä heitä pois! 4 nerokasta tapaa käyttää sipulin kuoria ruoanlaitossa – joukossa todellinen yllättäjäOletko koskaan tehnyt sipulille näin? Jamie Oliverin käänteentekevä kikka hämmästyttää: Saa ruoan maistumaan paremmalta
RuoanlaittoKasviksetRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • ma17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • 6.10.07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta

  • 29.9.17:17
    Ruoka

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"