Missä eri vihanneksia ja hedelmiä tulisi kotona säilyttää? Aihe puhuttaa jälleen ja keskustelun keskipisteeksi on noussut erityisesti kurkun oikea säilytyspaikka.
Missä avokado säilyy parhaiten? Kuuluvatko kurkut ja tomaatit jääkappiin? Raaka-aineiden oikea säilytyspaikka on noussut jälleen puheenaiheeksi, ainakin Briteissä. Aiheesta uutisoivat brittilehdet The Sun ja Mirror.
HelloFresh -ruokapalvelun keittiöpäällikkö Mimi Morley jakoi Mirrorille vinkkinsä hedelmien ja vihannesten säilytykseen. Morleyn mukaan esimerkiksi banaanit voisi säilyttää jääkaapissa.
– On yleinen väärinkäsitys, ettei banaaneja saisi laittaa jääkaappiin. Kun banaanit ovat saavuttaneet halutun kypsyysasteen, niiden laittaminen kylmään ympäristöön pidentää niiden kestoa syömäkelpoisena. Vaikka banaanien kuoret muuttuvatkin edelleen tummemmiksi, itse hedelmäliha pitää kypsyysasteensa, eikä enää kypsy.
Kokki suosittelee myös ottamaan erilaiset juurekset, kuten porkkanat ja perunat pois muovipakkauksista. Juurekset pitävät pimeistä ja kuivista olosuhteista ja muovipakkaukset voivat kerätä kosteutta edistäen näin ollen myös pilaantumista.
Kurkku mieluiten pois jääkaapista
Entäpä sitten ne tomaatit ja kurkut? Kummatkaan eivät ekspertin mukaan kuulu jääkaappisäilytykseen. Kerroimme jo aiemmin, että tomaattien ihanteellinen säilytyslämpötila on noin +13 astetta. Lämpötilan olisi hyvä osua +11–14 asteen väliin. Jos tällaisen säilytyspaikan järjestäminen on mahdotonta, liian lämmin on parempi kuin liian kylmä.
