Kurkku jääkaappiin vai ei? Ikuisuuskiista jälleen tapetilla – ja tässä oikea vastaus
Missä eri vihanneksia ja hedelmiä tulisi kotona säilyttää? Aihe puhuttaa jälleen ja keskustelun keskipisteeksi on noussut erityisesti kurkun oikea säilytyspaikka.
Missä avokado säilyy parhaiten? Kuuluvatko kurkut ja tomaatit jääkappiin? Raaka-aineiden oikea säilytyspaikka on noussut jälleen puheenaiheeksi, ainakin Briteissä. Aiheesta uutisoivat brittilehdet The Sun ja Mirror.
HelloFresh -ruokapalvelun keittiöpäällikkö Mimi Morley jakoi Mirrorille vinkkinsä hedelmien ja vihannesten säilytykseen. Morleyn mukaan esimerkiksi banaanit voisi säilyttää jääkaapissa.
– On yleinen väärinkäsitys, ettei banaaneja saisi laittaa jääkaappiin. Kun banaanit ovat saavuttaneet halutun kypsyysasteen, niiden laittaminen kylmään ympäristöön pidentää niiden kestoa syömäkelpoisena. Vaikka banaanien kuoret muuttuvatkin edelleen tummemmiksi, itse hedelmäliha pitää kypsyysasteensa, eikä enää kypsy.
Kokki suosittelee myös ottamaan erilaiset juurekset, kuten porkkanat ja perunat pois muovipakkauksista. Juurekset pitävät pimeistä ja kuivista olosuhteista ja muovipakkaukset voivat kerätä kosteutta edistäen näin ollen myös pilaantumista.
Kurkku mieluiten pois jääkaapista
Entäpä sitten ne tomaatit ja kurkut? Kummatkaan eivät ekspertin mukaan kuulu jääkaappisäilytykseen. Kerroimme jo aiemmin, että tomaattien ihanteellinen säilytyslämpötila on noin +13 astetta. Lämpötilan olisi hyvä osua +11–14 asteen väliin. Jos tällaisen säilytyspaikan järjestäminen on mahdotonta, liian lämmin on parempi kuin liian kylmä.
– Suurin kaltoinkohtelu, jonka tomaatille voi tehdä on säilyttää niitä jääkaapissa. Tämä on valitettavan yleinen virhe ja kuluttajatutkimuksista saadun tiedon mukaan jopa 62 prosenttia on toiminut kyseisellä tavalla, Närpiön vihanneksesta kerrotaan.
Kurkkuun pätee sama sääntö: kurkun herkkä maku kärsii jääkaapissa, joten se ei ole oikea säilytyspaikka kurkulle. Kurkku säilyy parhaiten +10–12 -asteessa. Jos sinulla on viileäkaappi, käytä sitä. Kurkkua ei ole suositeltavaa säilyttää jääkaapissa, mutta mikäli vaihtoehtoa ei ole, siellä paras paikka on vihanneslokero.
Marttojen mukaan kurkkua voi kelmuun pakattuna säilyttää kotona huoneenlämmössäkin. Kurkku on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä. Hedelmien ja tomaattien lähellä kurkku ei viihdy, koska se kellastuu etyleenin vaikutuksesta.
Lähteet: Mirror, Martat
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Harri Syrjäsen vodkapasta