Näin sipulit kuuluu oikeasti säilyttää – joukossa myös yllättävä niksi: "Ei ole parempaa tapaa..."

Sipulit
Shutterstock, NUM LPPHOTO

Sipuleita ostetaan yleensä useampi kerralla. Sipulit kannattaa säilyttää oikein, jotta ne ovat syötäviä vielä silloinkin, kun niitä halutaan käyttää.

Kokonaisia, puolikkaita ja pilkottuja sipuleita kannattaa säilyttää eri tavalla. Jos kaikki sipulisi ovat jääkaapissa samassa lokerossa, osa niistä voi muuttua nopeasti sohjoisiksi.

Sipuleita voi säilyttää myös pakastimessa, jolloin ne pysyvät käyttökelpoisina huomattavasti pidempään. Food52 kokosi parhaat vinkit sipulien säilyttämiseen.

Näin säilytät kokonaisia sipuleita

Kokonaisia sipuleita on paras säilyttää viileässä, kuivassa ja pimeässä, jossa ilma pääsee kiertämään hyvin. Jos sipulit eivät saa ilmaa, ne pilaantuvat nopeammin. Näin ollen niitä ei kannata sulkea pussiin tai säilyttää umpinaisessa säilytysrasiassa. 

Sipulit tulisi säilyttää rasiassa, jossa on ilma-aukkoja, hengittävissä verkkopusseissa tai jopa sukkahousuissa. Toimittaja Lindsay-Jean Hard selittää erikoiselta kuulostavan niksin.

– Ota puhtaat sukkahousut, tiputa sipuli sukkahousujen kärkeen ja tee solmu sipulin ylle, Hard neuvoo.

Tee sama kaikille sipuleille ja ripusta ne roikkumaan pimeään, kuivaan komeroon. Niksi ei välttämättä ole kaikkein käytännöllisin, koska se vaatii paljon sukkahousuja. Erikoiselle tavalle on kuitenkin perustelunsa.

– Ei ole parempaa tapaa maksimoida sipulien ympärillä tapahtuvaa ilmanvaihtoa. Samalla sipulit pysyvät erillään ja turvassa kosteudelta, Hard sanoo.

Pilkotut sipulit tulee laittaa jääkaappiin

Jos sipulit ovat kuorittuja, puolitettuja tai pilkottuja, ne tulee säilyttää jääkaapissa. Sipulit tulisi laittaa ilmatiiviiseen rasiaan. Käytä mieluiten lasista säilytysrasiaa, sillä muovinen voi vaikuttaa sipulien makuun.

Kuoritut sipulit säilyvät jääkaapissa parisen viikkoa, pilkotut taas noin 10 päivää. Kypsennetty sipuli säilyy jääkaapissa, ilmatiiviissä rasiassa kolmesta viiteen päivään.

Näin pakastat sipuleita

Etenkin raakoja, pilkottuja sipuleita voi pakastaa. Sipulit säilyvät pakkasessa jopa puolisen vuotta. Laita pilkotut sipulit pakastepussiin ja purista kaikki mahdollinen ilma pois. Laita sitten pussi pakkaseen.

Jos haluat ehkäistä sipulien tarrautumisen yhteen, levitä ne ensin laakealle astialle ja pakasta parisen tuntia. Siirrä sipulit pakastepussiin vasta tämän jälkeen.

Pakastettuja sipuleita ei kannata heittää raakoina esimerkiksi salaatin joukkoon. Pakastetut sipulit eivät myöskään sovellu parhaiten karamellisointiin, sillä niistä voi tulla vetisiä. Sen sijaan ne sopivat ruokiin kypsennettyinä.

Lähde: Food52

***

Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Videolla kerrotaan totuus yleisistä kahvimyyteistä.

Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä 1:01


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.