Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä tee näin valkosipulille! Voi pilata raaka-aineen tai koko ruoan

1:35Sipulin pilkkominen: Kari Aihinen näyttää oikean tekniikan
Julkaistu 03.09.2021 19:56

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Käytätkö valkosipulia ruoanlaitossa? Ruokasivusto Food52 muistuttaa virheistä, joihin ei kannata sortua raaka-ainetta käytettäessä. 

Videolla: Miten sipuli pilkotaan oikein? Kari Aihinen näyttää!

Valkosipuli on yksi keittiön perusraaka-aineista ja parantaa monen tutun ruoan makua. Vaikka valkosipulin käyttö keittiössä onkin periaatteessa todella helppoa, liittyy raaka-aineeseen kuitenkin muutamia sääntöjä, jotka kannattaa pitää mielessä. 

Suosittu Food52-ruokasivusto listasi yleisimpiä valkosipulivirheitä, joihin ei kannata sortua.

Älä osta kuivahtaneita tai vanhoja valkosipuleita

Tämän luulisi olevan itsestäänselvää: valkosipuli maistuu parhaimmalta, kun se on tuoretta. Kun valitset valkosipulia kaupasta, katsele ja tunnustele sitä ennen ostopäätöstä. Valkosipulin tulee olla kiinteä ja sen kannan tiukasti kiinni kynsissä. Vaikka itänytkin valkosipuli on periaatteessa täysin syömäkelpoista, se ei ole enää parhaimmillaan.

Älä säilytä valkosipulia väärin

Valkosipuli tulisi säilyttää kuivassa ja suojassa valolta. Lisäksi sitä ei saa sulkea tilaan, joka on ilmatiivis. Riittävä ilmankierto varmistaa, että valkosipuli ei vanhene ja idä liian nopeasti. Valkosipulia voi myös säilyttää esimerkiksi  hieman avoimessa paperipussissa. Oikein säilytetty valkosipuli voi säilyä hyvänä kuukausia. Kun irrotat yhdenkin kynnen valkosipulista, pilaantumisprosessi nopeutuu. Valkosipulia ei kannata laittaa jääkaappiin tai pakastimeen, sillä se voi pilata sekä maun että koostumuksen. 

Älä kuori valkosipulia väärin

Tuntuuko valkosipulin kuoriminen työläältä? Sen ei pitäisi olla sitä ollenkaan. Valkosipulin kuorimiseen on olemassa erilaisia kikka kolmosia ja tekniikoita. Helpoiten saat yhden tai kaksi kynttä kuorittua painamalla veitsen selällä kynttä leikkuulautaa vasten. Jos sinun täytyy kuoria iso määrä valkosipuleita, kokeile jutun yllä olevan videon niksiä!

Älä pilko valkosipulia väärin

Kun hienonnat valkosipulia, ota huomioon, millaiseen ruokaan aiot sitä käyttää. Kun valkosipulin murskaa tai pilkkoo, se vapauttaa allisiini-yhdistettä, joka saa valkosipulin tuoksumaan ja maistumaan vahvalta. Mitä enemmän valkosipulia hienonnat, sitä enemmän allisiiniä vapautuu. Jos haluat siis miedomman valkosioulin maun esimerkiksi kastikkeeseen, älä pilko valkosipulia liian hienoksi .

Älä ylikypsennä valkosipulia

Jos kypsennät valkosipulia liikaa ja liian kauan, on vaarana, että se palaa. Palaneen valkosipulin makua on mahdotonta enää saada pois ruoasta. Valkosipuli kannattaa lisätä siis pannulle vasta paiston loppuvaiheessa. 

Lue myös: Teetkö lihapullat näin? Kari Aihinen paljastaa parhaan tavan: "Ei koskaan paisteta uunissa!"

Lähde: Food52

Lisää aiheesta:

Pilkotko vai puristatko valkosipulin? Tällainen vaikutus valinnalla on makuunMiten pilkot sipulin? Myös silppuamissuunnalla on yllättäen väliäTässä on paras tapa sipulin pilkkomiseen: Ei kyyneleitä!Valkosipuli huoneenlämpöön vai jääkaappiin? Tätä et ehkä tiennyt valkosipulin säilytyksestä ja säilyvyydestäEthän tee näin valkosipulille? Voi pilata raaka-aineen tai tekemäsi ruoan Valkosipuli jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Tätä et ehkä tiennyt valkosipulin säilytyksestä ja säilyvyydestä
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen14:16
    Ruokaniksit

    Helppo pullajälkkäri on nyt jättihitti somessa! Testaa vaikka isänpäiväksi

  • Eilen06:39
    Henri Alén

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta

  • to16:46
    Ravintolat

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • to08:21
    Juusto

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • ke16:07
    Turvallisuus

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä