Älä tee näin valkosipulille! Voi pilata raaka-aineen tai koko ruoan

1:35 Sipulin pilkkominen: Kari Aihinen näyttää oikean tekniikan

Käytätkö valkosipulia ruoanlaitossa? Ruokasivusto Food52 muistuttaa virheistä, joihin ei kannata sortua raaka-ainetta käytettäessä. 

Videolla: Miten sipuli pilkotaan oikein? Kari Aihinen näyttää!

Valkosipuli on yksi keittiön perusraaka-aineista ja parantaa monen tutun ruoan makua. Vaikka valkosipulin käyttö keittiössä onkin periaatteessa todella helppoa, liittyy raaka-aineeseen kuitenkin muutamia sääntöjä, jotka kannattaa pitää mielessä. 

Suosittu Food52-ruokasivusto listasi yleisimpiä valkosipulivirheitä, joihin ei kannata sortua.

Älä osta kuivahtaneita tai vanhoja valkosipuleita

Tämän luulisi olevan itsestäänselvää: valkosipuli maistuu parhaimmalta, kun se on tuoretta. Kun valitset valkosipulia kaupasta, katsele ja tunnustele sitä ennen ostopäätöstä. Valkosipulin tulee olla kiinteä ja sen kannan tiukasti kiinni kynsissä. Vaikka itänytkin valkosipuli on periaatteessa täysin syömäkelpoista, se ei ole enää parhaimmillaan.

Älä säilytä valkosipulia väärin

Valkosipuli tulisi säilyttää kuivassa ja suojassa valolta. Lisäksi sitä ei saa sulkea tilaan, joka on ilmatiivis. Riittävä ilmankierto varmistaa, että valkosipuli ei vanhene ja idä liian nopeasti. Valkosipulia voi myös säilyttää esimerkiksi  hieman avoimessa paperipussissa. Oikein säilytetty valkosipuli voi säilyä hyvänä kuukausia. Kun irrotat yhdenkin kynnen valkosipulista, pilaantumisprosessi nopeutuu. Valkosipulia ei kannata laittaa jääkaappiin tai pakastimeen, sillä se voi pilata sekä maun että koostumuksen. 

Älä kuori valkosipulia väärin

Tuntuuko valkosipulin kuoriminen työläältä? Sen ei pitäisi olla sitä ollenkaan. Valkosipulin kuorimiseen on olemassa erilaisia kikka kolmosia ja tekniikoita. Helpoiten saat yhden tai kaksi kynttä kuorittua painamalla veitsen selällä kynttä leikkuulautaa vasten. Jos sinun täytyy kuoria iso määrä valkosipuleita, kokeile jutun yllä olevan videon niksiä!

Älä pilko valkosipulia väärin

Kun hienonnat valkosipulia, ota huomioon, millaiseen ruokaan aiot sitä käyttää. Kun valkosipulin murskaa tai pilkkoo, se vapauttaa allisiini-yhdistettä, joka saa valkosipulin tuoksumaan ja maistumaan vahvalta. Mitä enemmän valkosipulia hienonnat, sitä enemmän allisiiniä vapautuu. Jos haluat siis miedomman valkosioulin maun esimerkiksi kastikkeeseen, älä pilko valkosipulia liian hienoksi .

Älä ylikypsennä valkosipulia

Jos kypsennät valkosipulia liikaa ja liian kauan, on vaarana, että se palaa. Palaneen valkosipulin makua on mahdotonta enää saada pois ruoasta. Valkosipuli kannattaa lisätä siis pannulle vasta paiston loppuvaiheessa. 

Lähde: Food52

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja