Älä missään nimessä tee näin sipuleille kotona: "Ei saa säilyttää"

1:22 Näin grillaat sipulista täydellisen lisukkeen

Sipuleiden oikeanlainen säilytys kotikeittiössä ei välttämättä ole kaikille itsestäänselvyys. Miten ja missä sipuleita tulisi kotona säilyttää?

Videolla vinkit täydellisen sipulin grillaukseen!

Sipulit ovat olennainen osa ruoanlaittoa ja muodostavat monen tutun ruokalajin perustan. Suomalaisissa ruokakaupoissa myydyimpiä sipuleita ovat tavalliset keltasipulit sekä punasipulit.

Mutta miten näitä sipuleita sitten tulisi säilyttää kotioloissa? Kuuluvatko sipulit huoneenlämpöön vai jääkaappiin? Tässä tärkeimmät vinkit sipuleiden ostoon ja säilytykseen.

Sipuleiden ostaminen: Älä osta tällaista sipulia

Jos haluat, että sipulit säilyvät mahdollisimman hyvin ja pitkään kotonasi, kannattaa raaka-aineeseen kiinnittää huomiota jo ostohetkellä. Valitse kaupasta kiinteitä ja sileäpintaisia sipuleita.

Vältä sipuleita, jotka tuntuvat pehmeiltä ja joissa näkyy selkeitä ruhjeita, kuten isoja kolhuja, pehmenemiä tai hometta. Kannattaa jättää myös ostamatta itäneet tai vahvasti tuoksuvat sipulit.

Sipuleiden säilytys kotona

Kokonaiselle sipulille, oli kyse sitten kelta-, puna- tai hopeasipulista, paras säilytyspaikka kotona on viileä, pimeä ja kuiva tila, jossa on hyvä ilmankierto.  Satotukun myyntipäällikkö Annika Hongell-Hakkarainenkommentoi vuonna 2016 Ilta-Sanomille, että huoneenlämpö ei ole paras paikka sipulille. Kostealla ja lämpimällä kelillä sipuli lähtee helposti itämään.

– Meilläkin sipuli on varastossa kylmimmässä paikassa, viiden-kuuden asteen lämpötilassa, Hongell-Hakkarainen kertoi.

Älä missään nimessä jätä sipuleita kaupan muovipussiin

Sipulit tarvitsevat hyvää ilmankiertoa, joten niitä ei koskaan tulisi jättää kotona esimerkiksi kaupan hevi-osaston muovipussiin. Siirrä sipulit sen sijaan verkkopussiin tai koriin.

– Sipulien tulee hengittää ja niitä ei saa säilyttää muovipussissa, missä ne usein kannetaan kaupasta kotiin, toteaa tunnettu kasvisravintoloitsija Linh NguyenInsider-sivustolle

Myöskään kosteus ei ole hyväksi sipuleille. Siksi kokonaisia sipuleita ei kannata laittaa jääkaappiin.

Sipuleita ei tulisi koskaan säilyttää perunoiden läheisyydessä, sillä raaka-aineet pilaantuvat tällöin herkemmin. Sipulit tuottavat etyleeniä, joka saa perunat itämään.

Lähteet: Insider, Satotukku, Ilta-Sanomat

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja