Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö tätä makaronilaatikosta? Ylivoimaisen jauheliha-makaronilaatikon ohje: "Hemmetin hyvä"

8:14Pellinkiläinen makaronilaatikko
Julkaistu 22.02.2021 16:51

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Jauheliha-makaronilaatikko on edelleen yksi Suomen suosituimmista arkiruoista. Moni ei kuitenkaan tunne ruokalajin historiaa. 

Videolla näytetään, miten valmistuu Kari Aihisen supersuosittu makaronilaatikko.

Makaronilaatikko on suomalaisille tuttu ruoka niin kouluista, työpaikoilta, kaupan valmisruokahyllyistä kuin kotikeittiöstäkin. Jos pitäisi listata suomalaisia arkiruokia, niin makaronilaatikko nousisi varmasti monelle ensimmäisten ruokalajien joukossa mieleen. 

Mutta tiesitkö sinä, että tämä kulttiruoka ei suinkaan aina ole ollut tavallista arkiruokaa? Kun makaronilaatikkoa alettiin syödä Suomessa, se oli juhlaruokaa.

Juhlaruoka, jota paistettiin seuraavana päivänä voissa pannulla

Makaronia 1970-luvulta lähtien valmistaneelta Myllyn Parhaalta kerrotaan, että makaronilaatikko oli alkujaan lihaton juhlaruoka, jota valmistettiin esimerkiksi joulupöytään. Munamaidon lisäksi makaronin joukkoon saatettiin lisätä sieni-sipulipaistosta, mutta liha laatikosta jätettiin herrojen harvinaiseksi herkuksi. Juhlapöydästä yli jäänyt makaronilaatikko leikattiin seuraavana päivänä viipaleiksi ja paistettiin voissa pannulla.

Varhaisimmissa suomalaisissa pastaa koskevissa keittokirjamerkinnöissä makaronia paistettiin pannulla ruskistettujen korppujauhojen kanssa, syötiin makaronivellinä tai siitä tehtiin makaronilaatikkoa. Ensimmäiset kirjalliset merkinnät makaronilaatikosta löytyvät jo 1800-luvulta. Kotiliedessä kerrotaan, että vuonna 1892 helsinkiläisen Kasvatusopillisen Ruoanlaittokoulun opiskelijat valmistivat tutkinnossa useita ruokia, joista yksi oli "makaroonilaatikko", kahdella o:lla kirjoitettuna.

Myllyn Parhaan mukaan makaronilaatikko onkin meillä keksitty ruoka, jolle ei vastinetta löydy edes länsinaapurista. Ruokalaji yleistyi 1950-luvulla, jonka jälkeen siitä muodostui Suomen suosituimpien ruokien listalla pysyttelevä koko perheen herkku.

Paras makaronilaatikko? Näin se tehdään

Miten täydellistä makaronilaatikkoa sitten tehdään? Kokosimme viime syksynä yhteen parhaat vinkit Suomen legendaarisimman arkiruoan valmistamiseen. 

Muna-kirjan vuonna 2017 julkaissut ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki valmistaa ”maailman parhaan makaronilaatikon” itse aina lihaliemeen. Mansikkamäki kertoo Muna-kirjassa, ettei laatikossa tarvita maitoa.

MTV Uutisten Makuja.fi-ruokasivuston ylivoimaisesti suosituin makaronilaatikkoresepti on Kari "Kape" Aihisen pellinkiläinen makaronilaatikko.Kun makaronilaatikko saa muhia ennen paistamista jääkaapissa yön yli, lopputulos on Kapen mukaan erityisen mehevä.

– Siitä tulee samettisen hyvää. On se vaan hemmetin hyvä resepti! Kape ylisti aiemmin.

Nappaa ohje: Makaronilaatikko Kari Aihisen tapaan eli Pellinkiläinen makaronilaatikko

Lähteet: Myllyn Paras, Kotiliesi

Lisää aiheesta:

Parhaan makaronilaatikon salaisuus: "Yksinkertaisesti parasta kotiruokaa"Muistatko vielä makaronivellin? Katjan ohjeella palaat menneille vuosikymmenilleTiesitkö? Tällaista makaronilaatikko oli Suomessa ennenMiten valmistuu paras makaronilaatikko? Ylivoimaisen liha-makaronilaatikon ohje: "On se vaan hemmetin hyvä resepti!"Oletko jo testannut Kari Aihisen makaronilaatikkoa? Yksi oleellinen valmistusjuju, jota et ole tullut ajatelleeksiKari Aihisen makaronilaatikossa yksi oleellinen valmistusjuju, jota et ole tullut ajatelleeksi: "On se vaan hemmetin hyvä!"
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:24
    Arkiruoka

    Yhdellä mausteella saat erityisen hyvää kaalilaatikkoa – Pirjon ohje on valtava hitti

  • 10:41
    Elokuvat

    Suomi-herkku veti Hollywood-tähden sanattomaksi: "Olen aika varma, että sain tarpeekseni"

  • 08:21
    Ravitsemus

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • Eilen17:24
    Sienet

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • Eilen14:58
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat hapankorput – tässä voittaja