Jauheliha-makaronilaatikko on edelleen yksi Suomen suosituimmista arkiruoista. Moni ei kuitenkaan tunne ruokalajin historiaa.
Videolla näytetään, miten valmistuu Kari Aihisen supersuosittu makaronilaatikko.
Makaronilaatikko on suomalaisille tuttu ruoka niin kouluista, työpaikoilta, kaupan valmisruokahyllyistä kuin kotikeittiöstäkin. Jos pitäisi listata suomalaisia arkiruokia, niin makaronilaatikko nousisi varmasti monelle ensimmäisten ruokalajien joukossa mieleen.
Mutta tiesitkö sinä, että tämä kulttiruoka ei suinkaan aina ole ollut tavallista arkiruokaa? Kun makaronilaatikkoa alettiin syödä Suomessa, se oli juhlaruokaa.
Juhlaruoka, jota paistettiin seuraavana päivänä voissa pannulla
Makaronia 1970-luvulta lähtien valmistaneelta Myllyn Parhaalta kerrotaan, että makaronilaatikko oli alkujaan lihaton juhlaruoka, jota valmistettiin esimerkiksi joulupöytään. Munamaidon lisäksi makaronin joukkoon saatettiin lisätä sieni-sipulipaistosta, mutta liha laatikosta jätettiin herrojen harvinaiseksi herkuksi. Juhlapöydästä yli jäänyt makaronilaatikko leikattiin seuraavana päivänä viipaleiksi ja paistettiin voissa pannulla.
Varhaisimmissa suomalaisissa pastaa koskevissa keittokirjamerkinnöissä makaronia paistettiin pannulla ruskistettujen korppujauhojen kanssa, syötiin makaronivellinä tai siitä tehtiin makaronilaatikkoa. Ensimmäiset kirjalliset merkinnät makaronilaatikosta löytyvät jo 1800-luvulta. Kotiliedessä kerrotaan, että vuonna 1892 helsinkiläisen Kasvatusopillisen Ruoanlaittokoulun opiskelijat valmistivat tutkinnossa useita ruokia, joista yksi oli "makaroonilaatikko", kahdella o:lla kirjoitettuna.