Tiesitkö tätä makaronilaatikosta? Ylivoimaisen jauheliha-makaronilaatikon ohje: "Hemmetin hyvä"

8:14 Pellinkiläinen makaronilaatikko

Jauheliha-makaronilaatikko on edelleen yksi Suomen suosituimmista arkiruoista. Moni ei kuitenkaan tunne ruokalajin historiaa. 

Videolla näytetään, miten valmistuu Kari Aihisen supersuosittu makaronilaatikko.

Makaronilaatikko on suomalaisille tuttu ruoka niin kouluista, työpaikoilta, kaupan valmisruokahyllyistä kuin kotikeittiöstäkin. Jos pitäisi listata suomalaisia arkiruokia, niin makaronilaatikko nousisi varmasti monelle ensimmäisten ruokalajien joukossa mieleen. 

Mutta tiesitkö sinä, että tämä kulttiruoka ei suinkaan aina ole ollut tavallista arkiruokaa? Kun makaronilaatikkoa alettiin syödä Suomessa, se oli juhlaruokaa.

Juhlaruoka, jota paistettiin seuraavana päivänä voissa pannulla

Makaronia 1970-luvulta lähtien valmistaneelta Myllyn Parhaalta kerrotaan, että makaronilaatikko oli alkujaan lihaton juhlaruoka, jota valmistettiin esimerkiksi joulupöytään. Munamaidon lisäksi makaronin joukkoon saatettiin lisätä sieni-sipulipaistosta, mutta liha laatikosta jätettiin herrojen harvinaiseksi herkuksi. Juhlapöydästä yli jäänyt makaronilaatikko leikattiin seuraavana päivänä viipaleiksi ja paistettiin voissa pannulla.

Varhaisimmissa suomalaisissa pastaa koskevissa keittokirjamerkinnöissä makaronia paistettiin pannulla ruskistettujen korppujauhojen kanssa, syötiin makaronivellinä tai siitä tehtiin makaronilaatikkoa. Ensimmäiset kirjalliset merkinnät makaronilaatikosta löytyvät jo 1800-luvulta. Kotiliedessä kerrotaan, että vuonna 1892 helsinkiläisen Kasvatusopillisen Ruoanlaittokoulun opiskelijat valmistivat tutkinnossa useita ruokia, joista yksi oli "makaroonilaatikko", kahdella o:lla kirjoitettuna.

Myllyn Parhaan mukaan makaronilaatikko onkin meillä keksitty ruoka, jolle ei vastinetta löydy edes länsinaapurista. Ruokalaji yleistyi 1950-luvulla, jonka jälkeen siitä muodostui Suomen suosituimpien ruokien listalla pysyttelevä koko perheen herkku.

Paras makaronilaatikko? Näin se tehdään

Miten täydellistä makaronilaatikkoa sitten tehdään? Kokosimme viime syksynä yhteen parhaat vinkit Suomen legendaarisimman arkiruoan valmistamiseen

Muna-kirjan vuonna 2017 julkaissut ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki valmistaa ”maailman parhaan makaronilaatikon” itse aina lihaliemeen. Mansikkamäki kertoo Muna-kirjassa, ettei laatikossa tarvita maitoa.

MTV Uutisten Makuja.fi-ruokasivuston ylivoimaisesti suosituin makaronilaatikkoresepti on Kari "Kape" Aihisen pellinkiläinen makaronilaatikko.Kun makaronilaatikko saa muhia ennen paistamista jääkaapissa yön yli, lopputulos on Kapen mukaan erityisen mehevä.

– Siitä tulee samettisen hyvää. On se vaan hemmetin hyvä resepti! Kape ylisti aiemmin.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja