Mainos

Zyskowicz kieltäisi kerjäämisen julkisella paikalla

Romanikerjäläisten läsnäoloon on havahduttu nyt myös Arkadianmäellä. Kokoomuksen riveissä vaaditaan jo kiivaasti lakimuutosta, joka kieltää kerjäämisen.

- Tämä ongelma pitäisi taklata yksinkertaisesti järjestyslakia muuttamalla, niin että kerjääminen julkisella paikalla on kielletty, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz tykittää.

Kielto antaisi Zyskowiczsin mukaan kerjäläisille selkeän viestin.

- Yhtäältä kiellämme kerjäämisen kaduillamme jolloin ei tietystikään ole tarkoitus, että alamme sakottamaan näitä varattomia ihmisiä. Vaan tarkoitus on, että hetkessä viidakkorumpu kertoo, että Suomessa kerjääminen ei ole mahdollista, jolloin ne ihmiset, jotka tulevat tänne kerjätäkseen jäävät tietysti tulematta ja menevät muualle.

(toim. Pauli Poutanen)

Kepin ohella Zyskowicz tarjoilee myös porkkanaa. Kerjäläisille ei annettaisi tukea Suomessa, vaan avustukset kanavoitaisiin kerjäläisten kotimaahaan ehkäisemään kerjuuseen lähtöhaluja.

- Tämä taloudellinen tuki annettaisiin viranomaiskanavia ja luotettavia järjestökanavia pitkin.

Sisäministeriön selvitystyö käynnissä

Sisäministeri Anne Holmlund on jo tarttunut toimeen. Ministerin käskystä työryhmä on aloittanut selvityksen siitä, miten irtolaisten kanssa pitäisi toimia.

- Tässä kokonaisuudessa selvitetään sekä lainmuutoksiin liittyvät tarpeet että myös viranomaisten ohjeistukseen liittyvät tarpeet siten, että koko Suomessa myös elettäisiin samojen ohjeiden mukaisesti, ministeri luotaa tavoitetta.

Helsinki on odottanut valtiovallalta toimintaohjeita jo syksystä alkaen.

MTV uutiset kysyi muilta isommilta kaupungeilta: Pitääkö kerjäläiset poistaa lailla? Tampere kannattaa, mutta Turku ja Oulu ovat sitä mieltä, että kerjäläisongelmaan eivät lakimuutokset auta.

Lakimuutoksen teho epäilyttää

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat pääsääntöisesti epäilevät lakimuutoksen tehoa.

Pääoppositiopuolue SDP suhtautuu epäillen. RKP ja Kristilliset vastustavat, eikä Vasemmistoliittokaan näe lakia tarpeelliseksi. Edes Keskustan Timo Kalli ei lämpene ajatukelle,

Hallituskumppani Vihreät kommentoi kokoomusintoa kerjäämisen kieltämiselle näin.

- Heillä vaikuttaa nyt olevan kovin kiire asiassa, josta voi sanoa, ettei se ole ollut suuri ongelma, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki väittää.

Perussuomalaiset sentään toivottavat kerjäläiset maasta ulos vaikka lain voimalla.

- En ole ihan varma riittääkö järjestyslain muutos kitkemään tämän koko ongelman, mutta irtolaislain palauttaminen, poistaisi koko ongelman. Mutta hyvä, että ongelmaan on reagoitu, Timo Soini kiteyttää.

Yhtä mieltä kaikki ovat kuitenkin siitä, että EU: n köyhemmille alueille tarvitaan pikaista apua. Sisäministeriön olisi kaikkien vastanneiden mielestä myös pitänyt reagoida ilmiöön jo paljon aiemmin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.