Putin syyttää Ukrainaa rauhanneuvotteluiden sabotoinnista, Mariupolista löydetty 70 ruumista – MTV seuraa sotaa

Venäjä ja Ukraina syyttelevät toisiaan rauhanprosessin edellytysten tuhoamisesta 3:40
Mitä Ukrainan sodassa tapahtuu tällä hetkellä? Katso video.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 27. toukokuuta.

  • Ukrainan ortodoksinen kirkko julistautui itsenäiseksi Venäjän ortodoksisesta kirkosta
  • YK: Kolme miljoonaa paennut Ukrainan sotaa etäämmälle kuin Ukrainan naapurimaihin
  • Yle: Pääsy Helsingin Sanomien verkkosivustolle estetty Venäjällä
  • Venäjä vallannut kolme kaupunkia Donetskissa
  • Britannia: Venäjä kiihdyttää taisteluita Donbassissa
  • Venäjä: Poistakaa pakotteet, niin päästämme Ukrainan viljalaivat vesille
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

23.34: Ukrainan poliisi on evakuoinut 31 siviiliä Lysitšanskista

BBC:n mukaan Ukrainan poliisi on evakuoinut 31 siviiliä, mukaan lukien 13 lasta, Lysitšanskin kaupungista. Alueen ylin virkamies sanoi operaatiota yhdeksi vaikeimmiksi evakuoinniksi viime päivinä. 

Luhanskin aluepäällikkö Serhiy Haidain mukaan poliisien oli ensin tarkoitus evakuoida seitsemän ihmistä, jotka olivat aikaisemmin suostuneet lähtemään, mutta lopulta he evakuoivat 31 ihmistä. 

Haidai kertoi myös, että yksi humanitaarista apua Lysitšanskiin toimittanut ajoneuvo vaurioitui alueella käytyjen taistelujen vuoksi.

22.22: Ukrainan ortodoksinen kirkko julistautui itsenäiseksi Venäjän ortodoksisesta kirkosta

Ukrainan ortodoksinen kirkko päätti konsiilissaan julistautua täysin itsenäiseksi Venäjän ortodoksisesta kirkosta ja kiistää Venäjän ortodoksisen kirkon johtajan, Moskovan patriarkka Kirillin aseman.

Kiovan patriarkaatti on jo ennen sotaa ilmaissut halunsa irtautua Venäjän alaisuudesta.

20.00: Putin syyttää Ukrainaa rauhanneuvotteluiden sabotoinnista

Venäjän presidentti Vladimir Putin syyttää Ukrainaa rauhanneuvotteluiden sabotoinnista. Asia tuli ilmi BBC:n mukaan Putinin ja Itävallan liittokansleri Karl Nehammerin kanssa käydyssä puhelinkeskustelussa. 

Putin myös kielsi puhelun aikana Venäjän olevan syyllinen maailmaanlaajuisiin elintarviketoimitusten häiriöihin, kun Ukrainan satamat ovat saarrettuna. Putinin mukaan syynä on Yhdysvaltojen ja Euroopan Unionin asettamat pakotteet.

17.56: Zelenskyi puhuu EU:n huippukokouksessa maanantaina

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu videolinkin välityksellä EU:n ylimääräisessä huippukokouksessa maanantaina, kertoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel perjantaina.

Huippukokouksen tärkeimpiin kysymyksiin kuuluu se, pystyykö unioni sopimaan venäläisen öljyn tuontikiellosta osana uusia Venäjälle asetettavia talouspakotteita. Unkari vastustaa jyrkästi tuontikieltoa, koska se on erittäin riippuvainen venäläisöljystä.

16.36: Mariupolista löydetty 70 ihmisen ruumiit rakennuksen raunioista

BBC:n mukaan Venäjän miehittämästä Mariupolin kaupungista on löytynyt 70 ihmisen ruumiit teollisuusrakennuksen raunioista. Mariupolin pormestarin avustaja Petro Andryushchenko kertoi viestipalvelu Telegramissa venäläisten pelastustyöntekijöiden löytäneen ruumiit.

Viimeksi tiistaina Mariupolista löydettiin 200 ruumista korkean asuinrakennuksen raunioista.

16.05: Ukraina taistelee säilyttääkseen Lymanin kaupungin kontrollin

Ukrainan joukot taistelevat Lymanin kaupungin luoteis- ja kaakkoisosien hallinnasta, kertoo Ukrainan puolustusministeriö Reutersin mukaan. Venäjän hyökkäys on voimistunut Itä-Ukrainassa. 

Puolustusministeriön tiedottaja Oleksandr Motuzyanyk kertoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, että Ukraina on pystynyt torjumaan Venäjän yrityksiä hyökätä avainasemassa olevaan Slovjanskin kaupunkiin.

15.14: YK: Kolme miljoonaa paennut Ukrainan sotaa etäämmälle kuin Ukrainan naapurimaihin

Lähes kolme miljoonaa Ukrainasta paennutta ihmistä on siirtynyt Ukrainan naapurimaista muualle Eurooppaan, kertoo YK:n pakolaisjärjestö.

Kaikkiaan runsaat kuusi ja puoli miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen maahan helmikuun lopulla. Valtaosa paenneista on naisia ja lapsia.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan kansainväliseltä yhteisöltä tarvitaan jatkuvaa tukea sotaa pakenevien auttamiseksi. Pakolaisjärjestön mukaan vasta Ukrainasta saapuneilla on keskimäärin vähemmän turvaverkkoja ja yhteyksiä kuin aiemmin Ukrainasta paenneilla.

15.02: Sjevjerodonetskin kerrotaan vaurioituneen pahoin raskaissa taisteluissa

Raskaat taistelut ovat tuhonneet entistäkin pahemmin Ukrainan itäosan Sjevjerodonetskia, uutisoi BBC tänään. Luhanskin alueella sijaitseva kaupunki lukeutuu Venäjän hyökkäyksen keskeisiin kohteisiin.

Yhteenotot ovat BBC:n mukaan jatkuneet Sjevjerodonetskin laitamilla, ja Venäjä moukaroi kaupungin keskusta tykkitulella. Torstaina kaupungissa kuoli neljä siviiliä, ja kolmen sotakuukauden kuolonuhrien yhteismäärä siellä on jo noin 1  500, sanoi Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai.

Sjevjerodonetskin asunnoista 60 prosenttia on tuhoutunut täysin, sanoo kaupungin pormestari Oleksandr Styuk. Pormestarin mukaan kaupungin rakennuskannasta jopa 90 prosenttia on vaurioitunut ja tarvitsee suuria korjauksia.

Venäjän joukot ovat tehneet satunnaisia ​​läpimurtoja Ukrainan asemiin ​​Donbassissa siitä lähtien kun Venäjä keskitti sotatoimensa maan itäosaan.

14.26: Venäjä iski sotilaskohteeseen Dniprossa, kuolonuhreja ainakin kymmenkunta 

Dnipron kaupungissa Ukrainassa ainakin noin kymmenen ihmistä on kuollut Venäjän iskuissa sotilaskohteeseen, sanoo Ukrainan kansalliskaartin paikallinen edustaja.

Lisäksi iskuissa haavoittui 30–35 ihmistä, aluepäällikkö Hennadi Korban sanoi ukrainalaismedialle.

Korbanin mukaan kansalliskaartin harjoituskeskukseen osui perjantaina aamulla Iskander-ohjuksia.

Dnipro sijaitsee itäpuolella Ukrainaa.

12.56: Brittitiedustelu: Venäjä tuonut rintamalle vanhoja tankkeja varastosta

Venäjä on viime päivinä todennäköisesti tuonut Ukrainassa rintamalle varastossa olleita, 50 vuotta vanhoja T-62-tankkeja, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Sotilastiedustelun mukaan T-62-tankkien käyttö rintamalla korostaa Venäjän pulaa nykyaikaisista, taisteluvalmiista varusteista. Vanhat tankit ovat lähes varmasti hyvin haavoittuvaisia panssarintorjunta-aseille, katsauksessa sanotaan.

Tankkeja on katsauksen mukaan tuotu Venäjän eteläisten joukkojen ryhmittymän vastuualueelle. Ryhmän tehtävänä on todennäköisesti Ukrainan eteläosien miehittäminen, sotilastiedustelu kertoo.

Venäjän joukot jatkavat itäisessä Ukrainassa yritystään piirittää Sjevjerodonetsk ja Lysytshansk ja ovat saaneet haltuunsa useita kyliä Popasnan kaupungista luoteeseen, katsauksessa kerrotaan.

12.33: Britannian Johnson: Venäjä ikävä kyllä selvästi etenee Itä-Ukrainassa

Iso-Britannian pääministerin Boris Johnsonin mukaan Venäjä etenee Itä-Ukrainassa "hitaasti, mutta ikävä kyllä selvästi", kertoo Reuters.

– Siksi on ehdottoman tärkeää, että jatkamme Ukrainan tukemista sotilaallisesti, Johnson toteaa.

Johnson korosti, että hyökkäys Ukrainassa maksaa paljon sekä Venäjän presidentille "Vladimir Putinille että Venäjän armeijalle".

– Hän jatkaa Donbassin jauhamista, Johnson muotoili.

Ukraina on myöntänyt sotilaallisen tilanteen Itä-Ukrainassa olevan vaikea.

12.14: Separatistit: Valloitimme Lymanin Itä-Ukrainassa

Separatistit ilmoittavat vallanneensa Itä-Ukrainassa strategisesti tärkeän Lymanin kaupungin. Venäjä tai Ukraina eivät vahvistaneet heti valtauksesta kertovaa tietoa, joka julkistettiin separatistien Telegram-kanavalla perjantaina.

Lyman sijaitsee Donetskin alueen pohjoisosassa tiereitillä, joka johtaa tärkeimpiin Ukrainan hallussa yhä oleviin maan itäosan kaupunkeihin.

Venäjän viranomaiset ovat ilmoittaneet, että ainakin Ukrainan eteläosan Hersonin ja kaakkoisosan Zaporizhzhjan vallatut alueet voitaisiin liittää suoraan Venäjään. Niistä ei siis olisi tarkoitus tehdä erillisiä niin kutsuttuja kansantasavaltoja.

11.59: Zelenskyi: Olen toistuvasti yrittänyt järjestää tapaamisen Putinin kanssa, jotta sota voitaisiin lopettaa

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan hän on toistuvasti yrittänyt järjestää tapaamisen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa lopettaakseen sodan. Zelenskyin kommentista kertoo Reuters.

Zelenskyi ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että haluaa keskustella Putinin kanssa suoraan, eikä välittäjän kautta.

Ukrainan ja Venäjän väliset rauhanneuvottelut ovat molempien osapuolten mukaan täysin jumissa, eikä niitä käytännössä käydä. Sekä Venäjä että Ukraina ovat syyttäneet asiasta toisiaan.

11.41: Ukrainalaisia saatetaan viedä yli 7 000 kilometrin päähän kodistaan

Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen Ukrainasta on viety Venäjälle lähes 1,2 miljoonaa ihmistä, kertoo Ukrainan ihmisoikeusasiamies Ljudmyla Denisova Politico-uutissivustolle.

Denisovan kertomat luvut ovat hyvin lähellä Venäjän ilmoittamia määriä, joskin Venäjä väittää ukrainalaisten pyytäneen itse evakuointia oman turvallisuutensa vuoksi.

Denisova antoi Politicolle nähtäväksi Ukrainan tiedustelupalvelun käsiinsä saamia asiakirjoja, joiden mukaan Venäjä oli suunnitellut kokoamisleirejä ja uudelleenasutusalueitaan jo viikkoja ennen hyökkäyksen alkamista.

Asiakirjojen mukaan asutusalueita on viidellä Venäjän kahdeksasta alueesta. Venäläiset ovat suunnitelleet vievänsä Ukrainalaisia myös muun muassa Kaukoitään, Pohjois-Kaukasukselle ja Siperiaan. Osa merkityistä alueista on napapiirin pohjoispuolella ja jotkut sijaitsevat yli 7  000 kilometrin etäisyydellä Mariupolista.

Politico ei ole pystynyt varmentamaan Denisovan asiakirjojen aitoutta, mutta niiden sisältö on uutissivuston mukaan linjassa muun muassa yhdysvaltalaisten tiedustelutietojen ja kansainvälisten kansalaisjärjestöjen kertomusten kanssa.

– Kaikki nämä asiakirjat ja raportit osoittavat, että nämä ovat olleet suunniteltuja toimia, nämä ovat järjestelmällisiä toimia, Denisova sanoo Politicolle.

– Tämä on ukrainalaisten kansanmurhaa, sotarikos.

Ukrainan hallinnon tietojen mukaan Venäjä pakkosiirtää Itä-Ukrainassa hallinnassaan olevilta alueilta edelleen joka päivä 15 000–25 000 ukrainalaista.

Paitsi että kaupunkien ja kylien tyhjentäminen helpottaa Venäjää käymään hyökkäyssotaansa Ukrainassa, uskoo Denisova Venäjän haluavan korvata kaupunkien ukrainalaisasukkaat venäläisillä. Samalla Venäjä voisi täyttää Venäjän niukasti asutettuja alueita ukrainalaisilla. Kummallakin näistä on tarkoitus venäläistää ukrainalaisia ja pyyhkiä pois ukrainalaisten kansallinen identiteetti.

11.20: Zelenskyi: "Katsokaa, kuinka monta viikkoa EU on yrittänyt sopia pakotepaketista"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi painottaa, että Venäjän painostamisessa on yksinkertaisesti kyse henkien pelastamisesta. Jokainen hetki, joka kuluu viivästyksiin, erinäisiin kiistoihin tai ehdotuksiin hyökkääjän "lepyttämiseksi" uhrin kustannuksella, tarkoittaa Zelenskyin mukaan sitä, että surmattujen ukrainalaisten määrä kasvaa entisestään.

– Katastrofaaliset kehityskulut olisi voitu pysäyttää, jos maailma olisi kohdellut Ukrainan tilannetta omanaan. Jos maailman vahvat eivät olisi pelailleet Venäjän kanssa, vaan tosissaan pyrkineet lopettamaan sodan, Zelenskyi sanoo.

– Katsokaa nykytilannetta. Katsokaa, kuinka monta viikkoa Euroopan unioni on yrittänyt sopia kuudennesta pakotepaketista Venäjää vastaan, hän jatkaa ja sanoo Venäjän saavan päivässä liki miljardi euroa eurooppalaisilta energiatoimituksista.

11.05 Donetskissa kerrotaan olevan tuhansia ukrainalaissotavankeja

Venäjämielisen Ukrainan separatistialueen Donetskin kansantasavallan johto ilmoittaa, että niiden alueella on yli 5000 ukrainalaista sotavankia. Asiasta kertoo valtio-omisteinen Venäjän uutistoimisto TASS. Reuters ei ole kyennyt varmentamaan tietoja.

10.02: Video näyttää, kuinka Ukrainan itsemurhadrone kuvaa viimeisen lentonsa ja tuhoaa venäläisen panssarivaunun

Ukrainan armeijan erikoisjoukkojen julkaisemalla videolla itsemurhadrone väitetysti tuhoaa venäläistankin ja lisäksi kuvaa viimeisen lentonsa. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Videon perusteella näyttää siltä, että ainakin yksi sotilas istui panssarivaunun päällä, kun lennokki iski tankkiin. Iskun tapahtumapaikkaa ei kerrottu.

Kyse on Ukrainan armeijan mukaan ensimmäisestä kerrasta, kun se julkaisee videon niin sanotun kamikazelennokin käytöstä. Tämän kaltaiset lennokit ovat armeijan antamien tietojen mukaan laajasti käytössä.

Lue aiheesta lisää täältä.

7.37: Pelättyjen termobaaristen pommien paineaallot pyyhkivät videolla Ukrainan asemia: "Tarvitsemme Naton raketinheittimiä – välittömästi"

Ukrainan armeija on julkaissut videon, jossa se kertoo näkyvän, miten Venäjän tuhovoimaiset ja pelätyt TOS-1-raketinheittimet moukaroivat ukrainalaisjoukkojen asemia Novomykhailivkassa, Donetskin alueella.

Videon aitoutta ei ole vahvistettu, mutta siinä näkyvät räjähdykset ovat luonteenomaisia TOS-raketinheittimien ampumille termobaarisille "tyhjiöpommeille", jotka jättävät tyypillisesti jälkeensä tunnusomaisen ja videolla näkyvän paineaallon.

– Tältä näyttää 2000-luvun suurin ja hirvein sota, Ukrainan puolustusministeriö kirjoitti Twitterissä termobaarisista pommeista.

– Ukraina on valmis iskemään takaisin. Tehdäksemme tämän, tarvitsemme Naton raketinheittimiä. Välittömästi, jatkaa puolustusministeriö.

Asetoiveet ilmeisesti on kuultu, sillä CNN:n tietojen mukaan Yhdysvallat valmistelee entisiäkin apulähetyksiä tulivoimaisempaa asepakettia, johon myös raketinheittimet kuuluisivat. Asepaketista ilmoitetaan ehkä jo ensi viikolla, CNN kirjoittaa.

Yhdysvaltalaisvalmisteiset raskaat MLRS-raketinheitinjärjestelmät pystyvät ampumaan raketteja satojen kilometrin päähän, paljon pidemmälle kuin Ukrainan nykyiset järjestelmät.

Lue aiheesta lisää täältä.

6.12: Zelenskyi: Venäjän toimet Donbassissa ovat kansanmurhapolitiikkaa

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän tällä hetkellä käynnissä oleva hyökkäys Donbassissa voi tehdä "alueesta asumiskelvottoman".

– He haluavat polttaa Popasnan, Bakhmutin, Lyman, Lysychanskin ja Severodonetskin tuhkaksi kuten tekivät Volvonakhissa ja Mariupolissa, Zelenskyi sanoi puheessaan.

Zelenskyin mukaan Venäjän hyökkäys Itä-Ukrainassa on osa ”ilmiselvää kansanmurhapolitiikkaa”.

6.10: Harkovassa tykistöiskussa kuollut yhdeksän

Harkovassa yhdeksän ihmistä on kuollut Venäjän tykistökeskityksessä, kertoo CNN. Yksi kuolleista on 5-kuukautinen lapsi. Iskussa myös loukkaantui 19 ihmistä

Ukraina teki sodan suurimmaksi kuvaillut vastahyökkäyksen Harkovan alueella aiemmin toukokuussa. Yksi hyökkäyksen julkilausutuista tavoitteista oli ajaa venäläiset niin kauas, etteivät he voisi enää tykein ampua Ukrainan toiseksi suurinta kaupunkia Harkovaa.

23.55: Ukraina: Sotilaallinen tilanne itäisessä Ukrainassa on hyvin vaikea

– Sotilaallinen tilanne itäisessä Ukrainassa on hyvin vaikea, jopa huonompi kuin sanotaan, Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi live-keskustelussa Twitterissä. Aiheesta uutisoi Reuters.

Kuleba korosti, että Ukraina tarvitsee raskasta aseistusta voidakseen taistella Venäjää vastaan. 

– Se, missä Venäjä on meitä (Ukrainaa) parempi, on siinä, että heillä on enemmän raskasta kalustoa kuin meillä. Emme pysty työntämään venäläisjoukkoja takaisin ilman tykistöä ja raketinheitinjärjestelmiä, Kuleba sanoi.

23.07: Draghi ja Putin keskustelleet ruokakriisistä

Reuters kertoo, että Italian pääministeri Mario Draghi ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat keskustelleet tänään puhelimitse ruokakriisin ratkaisemisesta.

Kreml tiedotti, että Venäjä on valmis auttamaan kansainvälisen ruokakriisin ratkaisemisessa, jos länsimaat lopettavat Venäjälle asettamansa talouspakotteet.

Putin sanoi, että Venäjä on valmis tuomaan viljaa ja lannoitteita Venäjältä, jotta ruokakriisi saataisiin selätettyä. Putin sanoi myös, että Venäjä on valmis jatkamaan kaasutoimituksia Italiaan.

22.49: Valko-Venäjä aktivoi toimiaan Ukrainan vastaisella rajalla

Reutersin kertoo, että Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenka määräsi uuden sotilaskomennon perustettavaksi Valko-Venäjän ja Ukrainan vastaiselle rajalle.

– Uusi rintama on avautunut, emmekä voi olla noteeraamatta sitä, sotilasunivormuun pukeutunut Lukashenka sanoi puolustusviranomaisten kokouksessa.

Lukashenka sanoi, että uutta sotilaskomennon välitöntä perustamista ehdotettiin jo viime vuonna.

Valko-Venäjän joukkojen ryhmittyminen rajan lähelle koettelee Donbassin alueella puolustusasemissa olevia Ukrainan armeijan joukkoja.

Valko-Venäjä ilmoitti aiemmin tässä kuussa aikovansa lähettää erityisjoukkoja kolmelle alueelle lähelle Ukrainan rajaa.

21.52: Yle: Venäjä on estänyt pääsyn Helsingin Sanomien verkkosivustolle Venäjällä

Venäjä on estänyt pääsyn Helsingin Sanomien verkkosivustolle. Asiasta kertoo Yle, jonka mukaan HS.fi-sivusto ilmestyi Venäjän viestinnän valvontapalvelun Roskomnazdorin kiellettyjen sivustojen rekisteriin eilen.

Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen mukaan tieto näyttää pitävän paikkansa.

Niemi kertoo STT:lle, ettei hän tiedä eston syytä tarkalleen, mutta arvelee, että verkkosivustolla julkaistuilla venäjänkielisillä Ukrainan sotaa käsittelevillä artikkeleilla on ollut varmasti merkitystä.

21.42: Venäjä: Siviilialukset voivat käyttää turvallisesti Asovanmeren merisatamaa

Venäjän puolustusministeriön mukaan siviilialukset voivat käyttää Asovanmeren merisatamaa turvallisesti, sillä miinoista ei ole enää vaaraa, uutisoi Reuters. 

Venäjän mukaan humanitaarinen käytävä Asovanmerellä avattiin eilen keskiviikkona. 

 Venäjä sai Mariupolin haltuunsa viime viikolla, kun yli 2400 ukrainalaista sotilasta antautui Azovstalin terästehtaan piirityksessä.

Voit lukea lisää torstain käänteistä täältä.

Lue myös:

    Uusimmat