Ukraina: Sotilaallinen tilanne itäisessä Ukrainassa on hyvin vaikea – Helsingin Sanomien verkkosivusto estetty Venäjällä: MTV seuraa sotaa

Mitä Venäjälle viedyille ukrainalaisille tapahtuu? 8:16
Video: Mitä Venäjälle viedyille ukrainalaisille tapahtuu?

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 26. toukokuuta.

  • Yle: Pääsy Helsingin Sanomien verkkosivustolle estetty Venäjällä
  • Venäjä vallannut kolme kaupunkia Donetskissa
  • Venäjä löyhentää sopimussotilaiden yläikärajaa
  • Britannia: Venäjä kiihdyttää taisteluita Donbassissa
  • Venäjä: Poistakaa pakotteet, niin päästämme Ukrainan viljalaivat vesille
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Perjantain 27.5. seuranta löytyy täältä.

23.55: Ukraina: Sotilaallinen tilanne itäisessä Ukrainassa on hyvin vaikea

– Sotilaallinen tilanne itäisessä Ukrainassa on hyvin vaikea, jopa huonompi kuin sanotaan, Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi live-keskustelussa Twitterissä. Aiheesta uutisoi Reuters.

Kuleba korosti, että Ukraina tarvitsee raskasta aseistusta voidakseen taistella Venäjää vastaan. 

– Se, missä Venäjä on meitä (Ukrainaa) parempi, on siinä, että heillä on enemmän raskasta kalustoa kuin meillä. Emme pysty työntämään venäläisjoukkoja takaisin ilman tykistöä ja raketinheitinjärjestelmiä, Kuleba sanoi.

23.07: Draghi ja Putin keskustelleet ruokakriisistä

Reuters kertoo, että Italian pääministeri Mario Draghi ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat keskustelleet tänään puhelimitse ruokakriisin ratkaisemisesta.

Kreml tiedotti, että Venäjä on valmis auttamaan kansainvälisen ruokakriisin ratkaisemisessa, jos länsimaat lopettavat Venäjälle asettamansa talouspakotteet.

Putin sanoi, että Venäjä on valmis tuomaan viljaa ja lannoitteita Venäjältä, jotta ruokakriisi saataisiin selätettyä. Putin sanoi myös, että Venäjä on valmis jatkamaan kaasutoimituksia Italiaan.

22.49: Valko-Venäjä aktivoi toimiaan Ukrainan vastaisella rajalla

Reutersin kertoo, että Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenka määräsi uuden sotilaskomennon perustettavaksi Valko-Venäjän ja Ukrainan vastaiselle rajalle.

– Uusi rintama on avautunut, emmekä voi olla noteeraamatta sitä, sotilasunivormuun pukeutunut Lukashenka sanoi puolustusviranomaisten kokouksessa.

Lukashenka sanoi, että uutta sotilaskomennon välitöntä perustamista ehdotettiin jo viime vuonna.

Valko-Venäjän joukkojen ryhmittyminen rajan lähelle koettelee Donbassin alueella puolustusasemissa olevia Ukrainan armeijan joukkoja.

Valko-Venäjä ilmoitti aiemmin tässä kuussa aikovansa lähettää erityisjoukkoja kolmelle alueelle lähelle Ukrainan rajaa.

21.52: Yle: Venäjä on estänyt pääsyn Helsingin Sanomien verkkosivustolle Venäjällä

Venäjä on estänyt pääsyn Helsingin Sanomien verkkosivustolle. Asiasta kertoo Yle, jonka mukaan HS.fi-sivusto ilmestyi Venäjän viestinnän valvontapalvelun Roskomnazdorin kiellettyjen sivustojen rekisteriin eilen.

Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen mukaan tieto näyttää pitävän paikkansa.

Niemi kertoo STT:lle, ettei hän tiedä eston syytä tarkalleen, mutta arvelee, että verkkosivustolla julkaistuilla venäjänkielisillä Ukrainan sotaa käsittelevillä artikkeleilla on ollut varmasti merkitystä.

21.42: Venäjä: Siviilialukset voivat käyttää turvallisesti Asovanmeren merisatamaa

Venäjän puolustusministeriön mukaan siviilialukset voivat käyttää Asovanmeren merisatamaa turvallisesti, sillä miinoista ei ole enää vaaraa, uutisoi Reuters. 

Venäjän mukaan humanitaarinen käytävä Asovanmerellä avattiin eilen keskiviikkona. 

 Venäjä sai Mariupolin haltuunsa viime viikolla, kun yli 2400 ukrainalaista sotilasta antautui Azovstalin terästehtaan piirityksessä.

18.38: CNN: Kaksi sotarikoksista syytettyä venäläissotilasta myöntäneet syyllisyytensä

Kaksi vangittua venäläissotilasta Oleksandr Bobykin ja Oleksandr Ivanov, ovat myöntäneet syyllisyytensä sotarikoksiin sotarikosoikeudenkäynnissä Ukrainassa, kertoo uutiskanava CNN.

Venäläissotilaita syytetään Grad-rakettien ampumisesta Venäjän Belgorodista kohti Ukrainan Harkovaa sodan syttymispäivänä 24. helmikuuta.

CNN kertoo, että oikeuden verkkosivuilla julkistettujen yksityiskohtien mukaan miehet ampuivat tykistöllä vaurioittaen "siviili- ja kriittisen infrastruktuurin kohteita, myös yksityiskoteja" Kazacha Lopanissa ja Veterynrnessa Harkovan alueella.

Oikeuden muistion mukaan Ukrainan joukot vangitsivat Bobykovin ja Ivanovin Harkovassa.

Oikeuden on määrä antaa tuomionsa 31. toukokuuta.

17.55: Useita kuollut kranaattitulituksessa Harkovassa

Ukrainassa ainakin neljä ihmistä on saanut surmansa kranaattitulituksessa Harkovassa, kertoivat paikallisviranomaiset torstaina.

Asukkaat ovat pikku hiljaa alkaneet palata Ukrainan toiseksi suurimpaan kaupunkiin sen jälkeen, kun venäläisjoukkojen yritykset vallata kaupunki saatiin torjuttua.

– Miehittäjät ovat jälleen tulittaneet alueellisia keskuksia. Alustavien tietojen mukaan neljä ihmistä on kuollut ja seitsemän on haavoittunut. Kehotamme Harkovan ja sen ympäristön asukkaita pysymään suojissa, sanoi Harkovan alueen kuvernööri Oleg Sinegubov.

Sinegubov ei antanut tarkempia tietoja iskusta, mutta uutistoimisto AFP:n paikan päällä olevan toimittajan mukaan kranaattitulitus osui Harkovan pohjoisosaan.

16.13: Ukraina: Venäjällä etulyöntiasema Luhanskissa

Ukrainan puolustusvoimien kenraali Oleksiy Gromov sanoi torstaina tiedostustilaisuudessa, että Venäjällä on etulyöntiasema Ukrainan itäisissä osissa sijaitsevassa Luhanskissa.

– Venäjällä on yliote, mutta teemme kaikkemme, kenraali Gromov sanoi Reutersille.

Gromov sanoi myös, että Ukrainan mukaan Venäjä siirtää Iskander-ohjusjärjestelmää Valko-Venäjän läntiselle Brestin alueelle. Gromovin mukaan se tietää uutta ohjusisku-uhkaa Ukrainan läntisiin osiin.

15.04: Pääministeri Marin tapasi Zelenskyin

Ukrainassa vieraileva pääministeri Sanna Marin on tavannut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin. Zelenskyi julkaisi vierailusta kuvia Instagram-tilillään.

Jos upotus ei näy, voit katsoa kuvat tästä.

14.45: Venäjä hyökkäsi päivässä yli 40 kylään ja kaupunkiin Itä-Ukrainassa

Venäjä hyökkäsi keskiviikon aikana yli 40 kylään ja Luhanskin ja Donetskin alueilla, kertoo Ukrainan armeija.

Ukrainan mukaan tykistö- ja raketti-iskuissa kuoli kuusi ja haavoittui 12 ihmistä.

Armeijan lausunnon mukaan venäläisten iskut tuhosivat tai vaurioittivat yli viittäkymmentä erilaista siviilirakennusta.

Viimeisen vuorokauden aikana Ukraina on evakuoinut 760 ihmistä taistelualueilta, maan armeija sanoo.

14.18: Zelenskyi: Jotkin valtiot suvaitsevat Venäjän toimia rahan takia

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan raha on syy siihen, miksi jotkin valtiot ovat yhä suvaitsevia Venäjän suhteen.

13.07: Sanna Marin vierailee Ukrainassa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vierailee Ukrainassa, vahvistaa valtioneuvoston kanslia Twitterissä. Vierailun yksityiskohdista tiedotetaan myöhemmin. Myös Marinin esikunnasta vahvistettiin vierailu STT:lle.

Sanna Marin vierailulla Ukrainassa 0:22
Katso kuvat Marinin vierailusta.

12.25: Britannia: Venäjän armeijan valioryhmänä pidetyillä maahanlaskujoukoilla merkittäviä epäonnistumisia Ukrainassa

Venäjän armeijan maineikkaina pidetyt maahanlaskujoukot ovat kokeneet epäonnistumisia Ukrainassa, arvioi Britannian sotilastiedustelu päivittäisessä raportissaan Twitterissä.

Epäonnistumisina mainitaan muun muassa yritys valloittaa Kiova Hostomelin lentokentän kautta ja Donetsjoen ylitysyritykset.

Epäonnistumisen syyksi arvioidaan muun muassa strategisen johtamisen epäonnistumiset ja Venäjän epäonnistunut yritys hallita Ukrainan ilmatilaa.

Lisäksi joukkoja on käytetty tehtävissä, jotka olisivat sopineet paremmin jalkaväelle.

Venäjän maahanlaskujoukot ovat yksi vaativimpiin sotilasoperaatioihin käytetyistä erikoisjoukoista, jonka sotilaille muun muassa maksetaan enemmän.

12.13: Britannian ulkoministeri: Putin kiristää maailmaa ruualla

Britannian ulkoministeri Liz Truss kertoo, pitävänsä kauhistuttavana, että Putin yrittää kiristää maailmaa ruualla. Hän painotti, ettei Venäjään kohdistuvia pakotteita voida keventää, koska se vahvistaisi Putinia pitkällä aikavälillä.

12.11. Scholz: Putin neuvottelee vasta, kun huomaa, ettei Ukraina murru

Saksan liittokansleri Olaf Scholz totesi puheessaan, että Putin pitää saada ymmärtämään, että hän ei saa saneltua rauhaa, sillä sitä ei hyväksy Ukraina eikä Saksa. Hänen mukaansa Putin ryhtyy neuvottelemaan tosissaan vasta, kun huomaa, ettei pysty murtamaan Ukrainan puolustusta.

–  Tavoitteemme on kristallinkirkas – Putin ei saa voittaa tätä sotaa. Ja olen vakuuttunut, että hän ei sitä voita.

Scholz myös sanoi, että Putin on jo epäonnistunut Ukrainassa kaikissa strategisissa tavoitteissaan. Liittokansleri myös huomautti, että Venäjä on nyt painostanut Suomen ja Ruotsin liittymään puolustusliitto Natoon. 

Scholz otti kantaa Ukrainan sotatilanteeseen tänään Maailman talousfoorumissa Sveitsin Davosissa.

12.04: Venäjä on ampunut Ukrainassa enemmän ohjuksia kuin yksikään maa yhdessä sodassa sitten Natsi-Saksan

Venäjä on ampunut Ukrainaan kolmen kuukauden aikana enemmän ohjuksia kuin mikään toinen valtio missään yksittäisessä sodassa sitten toisen maailmansodan, uutisoi Newsweek.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi viime viikolla, että Venäjä on ampunut tähän mennessä 2 154 ohjusta Ukrainaan. Lukua ei ole vahvistettu, mutta se on linjassa asiantuntijoiden tekemien arvioiden kanssa.

– Venäjän pommitukset eivät keskeydy päivin eivätkä öin, Zelenskyi muotoli Newsweekin mukaan.

Venäjän ohjus- ja tykistöiskut ovat aiheuttaneet laajoja tuhoja Ukrainassa myös siviilikohteille.

11.10: Pilvistä vähät välittävä satelliittiteknologia paljastaa Venäjän sotilaiden liikkeet ja Lavrovin valheet

Satelliittikuvilla on ollut merkittävä rooli Venäjän sotatoimien selvittämisessä Ukrainassa. Ne ovat paljastaneet kymmenien kilometrien pituisen sotilassaattueen matkalla Kiovaan, uusia sotilastukikohtia vallatulla Krimin niemimaalla sekä ruumiita kaduilla, kirjoittaa Grid.

Korkealaatuisia satelliittikuvia on kuitenkin julkisesti saatavilla erittäin vähän. Satelliittiyhtiö Umbran mukaan kuvien heikko saatavuus johtuu pilvisestä säästä. Tavallisilla kameroilla varustetut satelliitit pystyvät kuvaamaan verrattain harvoin, sillä noin 70 prosenttia maapallon pinnasta on pilvien peittämää ja puolet planeetasta on jatkuvasti pimeänä.

Tilanteen ratkaisee satelliitti, joka käyttää niin kutsuttua synteettisen aukon teknologiaa (sar). Satelliitti suihkuttaa mikroaaltoja Maahan sen sijaan, että se käyttäisi kameraa tunnistamaan valoa.

Lue aiheesta lisää täältä.

9.54: Venäjän panssarien läpimurto Itä-Ukrainassa "puolustajan kannalta valitettavasti mahdollinen" – Ukraina povaa päätaisteluja loppuviikolle

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja muiden ukrainalaisviranomaisten äänensävy Itä-Ukrainan sotatilanteen tiimoilta on muuttunut viime päivinä.

Tämän on katsottu olevan yksi lisämerkki siitä, että Venäjän hyökkäys Itä-Ukrainan pullistumassa etenee tavalla, joka ei Ukrainan sodanjohtoa miellytä, kirjoittaa ABC.

Vaikka sotaa analysoivan ajatushautomon Institute for the Study of Warin arvion ja Donetskin niin sanotun kansantasavallan johdon mukaan Venäjä on luopunut jättimotin luonnista, ovat sen yritykset luoda pienempiä piirityksiä edenneet hitaasta tahdistaan huolimatta.

Venäjän keskeinen kohde tällä hetkellä on Severodonetsk, jossa asui ennen suurhyökkäyksen alkua noin 100 000 ihmistä. Teollisuuskaupunki on keskeinen Luhanskin alueen hallinnan kannalta, katsoo CNN.

Luhanskin sotilasalueen ukrainalaisjohtaja Serhiy Haidain mukaan Venäjä on keskittänyt Severodonetskia vastaan yli 10 000 sotilasta, kertoo ISW. Venäjä hakee alueella menestystä "hinnalla millä hyvänsä", Haidai sanoo CNN:n mukaan.

– Jos he eivät onnistu lauantaihin tai sunnuntaihin mennessä, niin heiltä loppuu virta ja tilanne ainakin tasoittuu, Haidai totesi CNN:n mukaan.

– Päätaistelut käydään tällä viikolla, Haidan arvioi Telegramissa.

Lue aiheesta lisää täältä.

7.59: Kanada lahjoittaa tykinammuksia Ukrainalle

Kanada lahjoittaa Ukrainalle 20 000 kappaletta 155-millisiä tykinammuksia, joita voidaan ampua M777-tykeillä.

Ukrainalla on M777-tykkejä käytössään tiettävästi satakunta, jotka se on saanut lahjoituksina muun muassa Yhdysvalloilta ja Kanadalta.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi äskettäin pitämässään puheessa, että Venäjällä on Donbassin alueella 20-kertainen määrä aseita ukrainalaisjoukkoihin nähden.

6.40: Luhanskin kuvernööri: Kuolleiden ruumiita kerätään joukkohautoihin

Itä-Ukrainassa Luhanskin alueella sijaitsevassa Lysytshanskissa viranomaiset keräävät kuolleiden ukrainalaisten ruumiita joukkohautoihin, kertoo Luhanskin kuvernööri Serhi Haidai uutistoimisto Reutersin mukaan.

Haidain mukaan jo noin 150 ukrainalaisen ruumiit on haudattu yhteen joukkohautaan.

Kuvernööri sanoo, että joukkohautoihin haudattujen omaiset voivat sodan jälkeen haudata läheisensä uudelleen.

Keskiviikko 25.5.

20.25: Ukrainan ulkoministeri: Nato ei ole tehnyt käytännössä mitään auttaakseen Ukrainaa 

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba syytti tänään sotilasliitto Natoa siitä, että se ei ole tehnyt käytännössä mitään auttaakseen Ukrainaa sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi maahan.

Hänen mukaansa sodan alussa julkisuudessa tuntui olevan käsitys, että juuri Nato tulisi apuun, mutta sen sijaan sotilasliitto on ollut täysin sivussa.

Kuleba puhui tänään Maailman talousfoorumissa Sveitsin Davosissa. Puheessaan hän kiitti EU:ta, jonka tuki Ukrainalle on hänen mukaansa ollut mullistavaa. 

20.09: Etelä-Ukrainan asukkaille nopeutettu Venäjän kansalaisuusprosessi

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti keskiviikkona säädöksen, joka yksinkertaistaa Venäjän kansalaisuuden hakemista Ukrainan eteläosissa sijaitsevien Zaporizhzhjan ja Hersonin alueiden asukkaille.

Herson on kokonaan Venäjän joukkojen hallussa, ja Zaporizhzhja osittain.

Ukrainan ulkoministeriö syytti Venäjän rikkovan toimillaan kansainvälistä oikeutta sekä Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

Venäjä on vuonna 2019 sallinut samanlaisen nopeutetun kansalaisuusprosessin Donetskin ja Luhanskin "kansantasavaltojen" asukkaille. Niin sanotut kansantasavallat ovat Venäjän tukemia separatistialueita.

Helpotetussa menettelyssä ei esimerkiksi vaadita aiempaa asumista Venäjällä tai riittävää venäjänkielen taitoa.

Voit lukea lisää keskiviikon käänteistä tästä.

Lue myös:

    Uusimmat