Zelenskyi: Donbassin alueen taistelut osoittavat sodan suunnan, Venäjä sanoo suorittavansa siviilien evakuoinnin Azot-kemikaalitehtaasta huomenna – MTV seuraa sotaa

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja palasi Ukrainasta takaisin Suomeen – ihmisten psykiatriset ongelmat ovat kasvaneet karusti: ”Stressitasot ovat valtavat” 6:50
MTV Uutisten kirjeenvaihtaja palasi Ukrainasta takaisin Suomeen – ihmisten psykiatriset ongelmat ovat kasvaneet karusti: "Stressitasot ovat valtavat"

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 14. kesäkuuta.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Zelenskyi: Donbassin alueen taistelut osoittavat sodan suunnan 
  • Venäjä kertoo suorittavansa "humanitaarisen operaation" Severodonetskissa 
  • Venäläismediat vättävät Niinistön olevan "psykoosissa"
  • Zelenskyi: Donbassin taistelut Euroopan historian raaimpia
  • Ukraina jatkanut vastahyökkäystään Hersonin alueella
  • Luhanskin kuvernööri: Kaikki Severodonetskin sillat on tuhottu
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Keskiviikon 15.6. seuranta löytyy täältä.

23.32: Zelenskyi: Donbassin alueen taistelut osoittavat sodan suunnan 

Donbassin alueen puolustaminen on tärkeää, koska alueen taistelut kertovat sodan suunnasta, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Presidentti kertoo viestipalvelu Telegramissa Ukrainan kansalle, että Donbass on ratkaiseva tekijä siinä, kuka hallitsee tulevina viikkoina.

Presidentti sanoi eilen, että Donbassin alueen taistelut tulevat jäämään Euroopan historiankirjoihin maanosan raaimpina. Venäjä on viime aikoina keskittänyt tulivoimaansa Donbassin alueelle.

22.54: Venäjä kertoo suorittavansa huomenna "humanitaarisen operaation" Severodonetskissa 

Venäjän puolustusministeriö kertoi olevansa valmis suorittamaan keskiviikkona "humanitaarisen operaation" siviilien evakuoimiseksi vielä Ukrainan hallussa olevalta Azot-kemikaalitehtaalta Severodonetskista. 

Ministeriö kertoo, että siviilien evakuointi tehdään keskiviikkoaamuna evakuointikäytävää käyttäen. Käytävä on ministeriön mukaan auki 12 tuntia ja se johtaa Venäjän hallitsemille alueille, kohti pohjoista Svatoven kaupunkia. Asiasta kertoo uutiskanava CNN.

21.42: Ukraina kertoo saaneensa länneltä kymmenen prosenttia pyytämistään aseista 

Ukraina on saanut kymmenen prosenttia aseista, jotka se on pyytänyt länneltä, kertoo Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyar. Hänen mukaansa lännen pitäisi nopeuttaa toimitusaikataulua.

Malyarin mukaan Ukraina ei voi odottaa kovin kauan, koska tilanne Donbassissa on hyvin monimutkainen.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt raskaita aseita länsimailta ja arvostellut joidenkin eurooppalaisten johtajien hitautta asetoimituksissa.

Asiasta uutisoi STT.

20.47: Ukraina: Venäläisjoukot kidnapanneet yliopiston vararehtorin Hersonissa

Ukrainska Pravda kirjoittaa ukrainalaismedia Mostin tietojen perusteella, että venäläisjoukot ovat kidnapanneet Hersonin yliopiston vararehtori Maksym Vynnykin. Venäläisjoukot olivat tiettävästi myös murtaneet rehtorin kansliaan johtavan oven.  

Lehti kertoo yliopiston lähteiden mukaan, että kaksi naista, Tatiana Tomilina ja Tatiana Kuzmich olisivat johdattaneet sotilaat yliopistolle.

Silminnäkijä kertoi lehdelle, että oven murtamisen jälkeen Tomiliana oli antanut sotilaille käskyn vararehtorin sieppaamisesta. Lehden mukaan vararehtori otettiin kiinni yliopiston asuntolalta eikä hänen nykyistä olinpaikkaansa tiedetä.

Ukrainska Pravdan tietojen mukaan Tomiliana on valittu venäläisten johdosta yliopiston ”uudeksi” rehtoriksi.

Yliopiston rehtori Oleksandr Spivakovsky kertoi asiasta myös Facebookissa

20.01: Ukraina: yli 30 000 venäläissotilasta kaatunut sodan alettua

Ukrainan asevoimat julkaisi tuoreimmat luvut tekemistään tappioista venäläisjoukoille.

Asevoimien mukaan noin 32 500 venäläistä sotilasta on kaatunut tähän mennessä siitä, kun sota Ukrainassa syttyi.

Maan asevoimien mukaan Ukraina on tuhonnut muun muassa yli 1400 panssarivaunua, 3500 panssaroitua ajoneuvoa ja yli 200 hävittäjää. 

Listan kokonaisuudessaan näet alla olevasta twiitistä. 

19.00: Britannian puolustusministeriö: Venäjä kasvattanut puolustusbudjettiaan, jotta voi kasvattaa aseteollisuuden tuotantoa

Venäjä on kasvattanut puolustusbudjettiaan lisätäkseen maan puolustusteollisuuden tuotantoa Ukrainassa käytävän sodan vuoksi, kertoi Britannian puolustusministeriö tilannekatsauksessaan.

Brittiministeriön mukaan teollisuudenalalla ei päästä välttämättä haluttuihin tavoitteisiin, sillä Venäjä kärsii pakotteiden vaikutuksista sekä ammattitaitoisen työvoiman puutteesta.

Tilannekatsauksessa kerrotaan myös, että venäläisjoukot ovat edenneet Harkovan alueella ensimmäistä kertaa moneen viikkoon.

18.34: Venäjä estänyt kymmeniä brittiläistoimittajia saapumasta maahan

Venäjä on estänyt kymmenien brittiläistoimittajien, median edustajien ja puolustusteollisuuteen liittyvien henkilöiden pääsyn maahan, kertoo Britannian ulkoministeriö.

Asiasta uutisoi Reuters. 

Listalla on ulkoministeriön mukaan yhteensä 29 toimittajan nimeä, joita kiellettiin henkilökohtaisesti tulemasta Venäjälle. Toimittajat työskentelevät muun muassa BBC:llä, Sky Newsissä sekä Guardian- ja Times-sanomalehdissä.

Venäjä on kieltänyt myös puolustusteollisuudessa työskenteleviä brittiläisiä tulemasta maahan.

Syiksi maahantulokiellolle Venäjä ilmoitti länsimaiden asettamat talouspakotteet sekä venäläismedioihin kohdistetun painostuksen.

18:23 Zelenskyi: Donbassin taistelut Euroopan historian raaimmat

STT:n mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi näkee, että taistelut Itä-Ukrainan Donbassin alueella tulevat jäämään Euroopan historiankirjoihin maanosan raaimpina.

Zelenskyi sanoi maanantai-illan puheessaan, että taistelun hinta on erittäin korkea. Hän kuvaa tilannetta erittäin pelottavaksi. Presidentti kuitenkin uskoo, että Venäjän etenemisestä huolimatta Ukrainan joukot tulevat kukistamaan Venäjän asevoimat alueella.

–  Tuomme päivittäin esiin kumppaneillemme, että ainoastaan riittävä määrä nykyaikaista tykistöä takaa Ukrainalle etulyöntiaseman ja lopulta venäläisten toteuttaman kidutuksen päättämisen Donbassissa, Zelenskyi sanoi.

17.54: Venäläismediat vättävät Niinistön olevan "psykoosissa"

Venäjän propagandakoneisto väittää, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö olisi psykoosissa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Helsingin Sanomat kirjoittaa, että Niinistön "psykoosin" diagnosoi politologi Aleksei Martynov ja, että hänen mukaansa kyseessä on oikea psykoosi. Helsingin Sanomat painottaa, että termin käyttö voi viitata kansankieliseen ilmaukseen ”hullu” ja, että venäläisten väitteet ovat propagandaa.

Niinistön "psykoosista" kirjoittavat venäläismediat Ria Fan ja Life.

17.06: BBC: Azotin kemiantehtaalla olevia ukrainalaisia käskettiin antautumaan

Sen jälkeen, kun Venäjä oli tarjonnut ukrainalaissotilaille mahdollisuutta antautua Azotin kemiantehtaalla, venäläisjoukot pakottivatkin ukrainalaiset antautumaan, kertoo BBC. 

Venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan maan puolustushallinnon johtaja Mihail Mizintsev käski taistelijoita "lopettamaan järjetön vastarinta ja laskemaan aseensa", sanoo BBC.

15:01 Venäjän puolustusministeriö tarjonnut ukrainalaisille sotilaille Azotin kemiantehtaalla mahdollisuuden antautua

Reutersin mukaan Venäjän puolustusministeriö on tarjonnut Azotin kemiantehtaassa suojaa hakeville ukrainalaislle sotilaille mahdollisuuden antautua. Ukraina on pyytänyt Venäjältä mahdollisuutta evakuointikäytäviin, kun kaikki Sjevjerdonetskin sillat Ukrainan hallinnoimmille alueille on tuhottu. 

13.52: Zelenskyi: Ukraina tarvitsee lisää pitkän kantaman aseita

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina tarvitsee nyt pitkän kantaman aseita. Ukrainalla on presidentin mukaan riittävästi ammuksia ja muita aseita. Asiasta kertoi Guardian.

12.06: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 200 sotilasta, Venäjä sanoo iskeneensä tykistön ammusvarastoon

Ukraina sanoo Venäjän menettäneen viimeisen vuorokauden aikana noin 200 sotilasta. Tämän lisäksi Venäjä kärsi päivässä tappioita muun muassa kahden panssarivaunun, yhden lentokoneen ja 11 panssariajoneuvon verran. Lukuja ei ole vahvistettu.

Venäjä puolestaan väittää iskeneenä risteilyohjuksella Pohjois-Ukrainan Chernihivin alueella sijaitsevaan tykistön ammusvarastoon, kertoo Venäjän valtionmedia RIA.

Ukraina on myöntänyt tykistönsä kärsivän ammuspulasta. Ukrainalaistietojen mukaan Venäjä käyttää päivittäin noin 50 000 tykinammusta ja rakettia, kun taas Ukrainan vastaus jää 5 000–6 000 ammukseen.

Lisäksi Venäjä väittää tuhonneensa MiG-29-hävittäjän ja Mi-24-helikopterin. Asiasta kertoo valtionmedia TASS. Tappioita ei ole vahvistettu.

11.50: Joka kymmenes Ukrainasta löydetyistä ruumiista tunnistamatta, kertoo poliisiviranomainen 

Ukrainan johtavan poliisiviranomaisen Ihor Klymenkon mukaan noin joka kymmenes Ukrainasta löydetyistä ruumiista on tunnistamatta. Asiasta kertoo Ukrainan Interfax-uutistoimisto.

Klymenkon mukaan Ukrainassa on aloitettu rikostutkinta yli 12  000 ihmisen kuolemasta. Suurin osa kuolleista on löydetty joukkohaudoista.

Noin 1 200 kuolleen henkilöllisyys on vielä selvittämättä.

Kuolleista muutama prosentti on ollut lapsia, noin kolme neljästä miehiä ja loput naisia, Klymenko kertoi.

9.11: Uusi joukkohauta löydetty Kiovan alueella

Guardianin mukaan ukrainalaiset viranomaiset ovat löytäneet uuden joukkohaudan Kiovan alueella, Myrotsken kylästä. Kiovan alueen poliisipäällikön, Andrii Niebytovin mukaan haudassa oli seitsemän siviilin ruumiit. Henkilöitä oli poliisipäällikön mukaan kidutettu.

Kylä on lähellä Butšaa, josta löydettiin aikaisemmin siviilien joukkohautoja.

9.00: Kaikki sillat Severodonetskiin on tuhottu

Luhanskin alueen kuvernöörin Serhiy Haidain mukaan Venäjän joukot ovat katkaisseet kaikki viimeiset reitit Severodonetskista tuhoamalla kaikki kolme kaupunkiin johtavaa siltaa. Asiasta kertoo Guardian.

8.25: Politico-lehti: Euroopan komissio suosittelee Ukrainalle EU:n jäsenehdokkaan asemaa 

Euroopan komissio suosittelee Ukrainalle virallista EU:n jäsenehdokkaan asemaa, kertoo Politico-verkkolehti virkamieslähteisiinsä nojaten.

Lähteiden mukaan komissiossa on arvioitu, että virallinen jäsenyysehdokkuus antaisi selkeän viestin Venäjän presidentti Vladimir Putinille siitä, ettei hän saa Ukrainaa enää Venäjän vaikutuspiirin alle.

Komission odotetaan kertovan virallisesti kannastaan tällä viikolla. Lopullisesta jäsenyysehdokkuudesta päättää jäsenmaiden päämiehistä koostuva Eurooppa-neuvosto.

6.36: Venäjä yrittänyt hyökätä Harkovan ja Iziumin suunnilla, Ukraina Hersonissa

Ukrainassa kiivaimpia taisteluita käydään Severodonetskissa, mutta sota jatkuu muillakin rintamilla.

Amerikkalaisen ajatushautomon Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan Venäjä "todennäköisesti" tekee rajoitettuja hyökkäyksiä Harkovasta koilliseen.

Harkovan suunnan hyökkäysten arvioidaan pyrkivän siihen, ettei Ukrainan tykistö enää pystyisi uhkaamaan Venäjän huoltoreittejä. Ukraina teki toukokuussa onnistuneen vastahyökkäyksen Harkovan alueella ja työnsi venäläisjoukot pois kaupungin välittömästä läheisyydestä.

Venäjä jatkaa Harkovan tuhoamista – katso toimittajamme raportti 1:56
Venäjä jatkaa Harkovan tuhoamista – katso toimittajamme raportti.

Ukraina puolestaan on raporttien mukaan jatkanut vastahyökkäystään Hersonin alueella, kertoo ISW. Ukraina iski alun perin Hersonin suunnalla samoihin aikoihin kun taistelut Severodonetskista kiihtyivät.

Venäjä yritti pitkään muodostaa niin sanottua jättimottia Donetskin ja Iziumin kaupunkien välille. Iziumista ei ole ilmeisesti vieläkään hyökkäyssuuntana täysin luovuttu, sillä Venäjä on jälleen pyrkinyt etenemään sillä suunnalla. Kremlin hyökkäykset Iziumista kaakkoon eivät ole kuitenkaan onnistuneet, toteaa ISW.

6.17: Venäjä ottaa vanhempaa kalustoa käyttöön Ukrainassa

Jos on Ukrainalla pulaa sekä raskaasta kalustosta että tykinammuksista, niin ilmeisesti Venäjäkään ei pysty enää sodan neljännen kuukauden aikana kuljettamaan rintamalle vain uunituoretta kalustoa.

Sosiaalisessa mediassa kiertää video, jossa näkyy miten Ukrainan rajan läheisyydessä sijaitsevalla Belgorodin alueella kuljetetaan junalla T-80BV-panssarivaunuja ja BMP-1-rynnäkkövaunuja.

Kumpikaan vaunu ei edusta Venäjän modernia kalustoa, vaan BMP-2 on pääosin korvannut edeltäjänsä, kun taas T-80BV on vuonna 1985 valmistettu malli, kertoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Venäjä on menettänyt Ukrainan sodan aikana vähintään satoja panssarivaunuja ja jo toukokuussa Britannian puolustusministeriö kertoi, että Venäjä on todennäköisesti siirtänyt varastoistaan T-62-panssarivaunuja Etelä-Ukrainaan. T-62-vaunuja valmistettiin Neuvostoliitossa viimeksi vuonna 1975.

Panssariasiantuntija kertoo yksityiskohtaiseksi, miksi kuolettava ominaisuus pamauttaa venäläisten panssarivaunujen tornit ilmaan 4:27
Panssariasiantuntija kertoo yksityiskohtaiseksi, miksi kuolettava ominaisuus pamauttaa venäläisten panssarivaunujen tornit ilmaan.

5.47: "Jätä jäljelle vain kärventynyt maa"

BBC:n Lysytshanskissa ollut toimittaja Orla Guerin kirjoittaa, että alueella elämä ja kuolema ovat hyvin lähellä toisiaan. Lysytshansk sijaitsee yhä Ukrainan hallussa olevilla alueilla lähellä Sjevjerodonetskia, jossa taas Venäjä on edennyt.

– Jos Lysytshanskissa säilyy hengissä, päivä on hyvä, BBC:n haastattelema poliisipäällikkö sanoo.

Guerin kirjoittaa, että Venäjä ei ainoastaan tuhoa rakennuksia vaan kaupungin historiaa pyyhitään pois.

– Taktiikka on harkittu: pommita, kukista, murskaa ja jätä jäljelle vain kärventynyt maa, Guerin kirjoittaa.

5.40: Ukrainan Zelenskyi: Donbassin taistelut Euroopan historian raaimpia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi näkee, että taistelut Itä-Ukrainan Donbassin alueella tulevat jäämään Euroopan historiankirjoihin yhtenä maanosan raaimmista.

Zelenskyi sanoi maanantai-illan puheessaan, että taistelun hinta on erittäin korkea. Hän kuvaa tilannetta erittäin pelottavaksi. Presidentti kuitenkin uskoo, että Venäjän etenemisestä huolimatta Ukrainan joukot tulevat kukistamaan Venäjän asevoimat alueella.

– Tuomme päivittäin esiin kumppaneillemme, että ainoastaan riittävä määrä nykyaikaista tykistöä takaa Ukrainalle etulyöntiaseman ja lopulta venäläisten toteuttaman kidutuksen päättämisen Donbassissa, Zelenskyi sanoi.

23.53: Zelenskyi: "Olemme tekemisissä absoluuttisen pahuuden kanssa"

Maanantai-iltaisessa puheessaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi uskovansa, että taistelut Donbassin alueella tullaan muistamaan eräinä väkivaltaisimpina taisteluina Euroopan sotahistoriassa.

– Olemme tekemisissä absoluuttisen pahuuden kanssa. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin mennä eteenpäin ja vapauttaa alueemme, hän sanoi.

Zelenskyi sanoi aiemmin, että Ukraina menettää Donbassissa päivittäin 60–100 sotilasta.

23.12: Ukraina on menettänyt neljänneksen peltomaastaan, sanoo maan apulaismaatalousministeri

Ukraina on menettänyt 25 prosenttia peltomaastaan Venäjän hyökkäyksen jälkeen, kertoo Ukrainan apulaismaatalousministeri Taras Vysotsky.

Hänen mukaansa elintarviketurva ei kuitenkaan ole uhattuna, sillä viljelykasvien istutus on tänä vuonna ollut riittävää.

Vysotskyn mukaan kansalliset kulutustasot ovat laskeneet, kun miljoonat pakenivat taisteluita.

YK on kuitenkin varoittanut, että konflikti lisää aliravitsemuksen ja nälänhädän riskiä ympäri maailmaa.

Kansainvälisen kansalaisjärjestö World Data Centerin mukaan Ukrainalla oli ennen sotaa yli 30 miljoonaa hehtaaria peltoa.

22.05: Donetskin separatistit väittävät: Kolme kuollut Ukrainan hyökkäyksessä Maiskyn torilla Donetskissa

Donetskin separatistit väittävät, että ainakin kolme ihmistä on kuollut ja 18 ihmistä loukkaantunut Ukrainan tekemässä vastahyökkäyksessä Donetskissa, uutisoi BBC.

Separatistit sanovat, että ukrainalainan joukot kohdistivat tykistötulta Maiskyn keskustorille Donetskissa. Kuolleiden joukossa olisi tiettävästi myös lapsi.

– Torille ammuttiin… paikalla oli monia, separatistien hallituksen neuvonantaja Yan Gagin kertoi venäläiselle RIA-uutistoimistolle.

BBC ei ole vahvistanut separatistien väitteitä.

Voit lukea lisää maanantain käänteistä täältä.

Lue myös:

    Uusimmat