MTV seurasi Ukrainan sotaa 16. huhtikuuta: Venäjä merivoimien komentaja tapasi uponneen Moskvan miehistöä

Tuoreimmat Ukraina-uutiset 6:06
Kiovassa kuultu räjähdyksiä, Sumyn alueen asukkaat järkyttyivät tuhoista – katso tuoreimmat Ukraina-uutiset tästä

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan seurauksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • YK: Yhteensä yli viisi miljoonaa on paennut Ukrainasta sodan vuoksi
  • Taistelut ovat nyt kovimmillaan Itä-Ukrainan alueella
  • Britannian tiedustelupalvelun mukaan Venäjä suuntaa joukkojaan yhä enemmän Itä-Ukrainan alueelle
  • On todennäköistä, että Venäjä valmistautuu hyökkäämään Donbassiin
  • Venäjän pelätään ryhtyvän kemiallisten aseiden käyttöön
  • Ukraina kertoo vaurioittaneensa Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaivaa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta

0.05: Ukrainan mukaan tilanne Mariupoliksessa yhä erittäin vakava, ei kommentoi Venäjän lausuntoja

Ukrainan presidentti Volodymyt Zelenskyin mukaan tilanne Mariupoliksessa on yhä äärimmäisen vakava. Hänen mukaansa kaupunkia puolustaviin ollaan yhteydessä päivittäin. Hän ei kommentoinut Venäjän aiemmin esittämiä lausumia siitä, ettei Mariupoliksen kaupunkialueella enää ole ukrainalaisjoukkoja.

23.46: Tilanteen kiristyminen Kiovassa vaikeuttaa avustustyötä

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ja Länsi-Ukrainassa sijaitsevassa Lvivissä on kuultu tänään aamulla räjähdyksiä. Asiasta kertovat Kiovan ja Lvivin paikalliset viranomaiset Telegram-kanavillaan. Puolasta tavoitettu vapaaehtoinen avustustyöntekijä Aada Maro kertoo, että ukrainalaisten auttaminen jatkuu, vaikka tilanne kiristyisi Kiovassa.

23.36: Venäjän merivoimien komentaja tapasi Moskvan miehistöä

Venäjän puolustusministeriö on julkaissut kuvaa, jossa on sen kertoman mukaan uponneen Moskva-aluksen miehistöä. Asiasta kertoi muun muassa Reuters. Videolla Venäjän merivoimian komentaja Nikolai Jevmenov tarkastaa joukon. Video on puolustusministeriön mukaan kuvattu Sevastopolin satamakaupungissa.

Ministeriö kertoo miehistön jatkavan palvelustaan laivastossa. Venäjä on kertonut Moskva-aluksen uponneen sen ammusten räjähdettyä. Ukraina taas kertoo osuneensa alukseen ohjuksin, minkä myös Yhdysvallat on vahvistanut.

Venäjä kertoo, että koko 500 henkinen miehistö olisi saatu pelastettua aluksesta. Ukraina taas kertoo osan miehistöstä kuolleen. Ukraina ei ole esittänyt todisteita tämän väitteensä tueksi.

21.41: Venäjän puolustusministeriö: Mariupol on "puhdistettu" ukrainalaisjoukoista

Venäjän puolustusministeriö sanoo, että koko Mariupolin kaupunkialueella ei ole enää ukrainalaisjoukkoja, ja vain muutama taistelija jatkaa vastarintaa Azovstalin terästehtaan alueella.

– Heidän ainoa mahdollisuutensa pelastaa henkensä on vapaaehtoisesti laskea aseensa ja antautua, puolustusministeriö kertoo uutistoimisto RIA Novostin mukaan.

Puolustusministeriön mukaan kaupunki on menettänyt 4000 henkeä piirityksen aikana.

21.26: Ukrainan rikkain oligarkki sanoo rakentavansa Mariupolin uudelleen Ukrainan voitettu sodan

Ukrainan rikkain mies, oligarkki Rinat Ahmetov, uhoaa rakentavansa piiritetyn Mariupolin satamakaupungin entiselleen, kun sota on päättynyt.

Ahmetovilla on kaupungissa kaksi laajaa terästehdasta.

20.23: Ukraina: 1449 henkilöä evakuoitu

Ukraina kertoo, että 1449 henkilöä on evakuoitu humanitäärisiä käytäviä pitkin lauantaina.

19.55: Ukraina: Jos Mariupolin joukot tuhotaan, rauhanneuvottelut päättyvät

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo Ukrainska Pravda-verkkolehdelle, että viimeisten Mariupolissa loukussa olevien Ukrainan joukkojen "eliminoiminen" päättäisivät rauhanneuvottelut. Hän korosti ukrainalaismedian haastattelussa, ettei käy kauppaa maa-alueista tai ukrainan kansalaisista. Venäjä on vaatinut Mariupolissa olevia joukkoja antautumaan.

Taistelut strategisesti tärkeästä Mariupolista ovat jatkuneet käytännössä sodan alusta asti. Venäjä yrittää vallata kaupungin luodakseen reitin oman alueensa ja Krimin välille. Ukrainan joukot ovat ankarasta hyökkäyksestä huolimatta puolustaneet asemiaan kaupungin laajoilla tehdasalueilla.

19.14: Todisteita Venäjän armeijan raiskauksista kerätään

Ukrainan poliisi kerää todisteita Venäjän armeijan tekemistä raiskauksista. MTV:n toimittaja Niko Nurminen raportoi Ukrainan Irpinistä, jossa tuhot ovat erittäin pahat. Kaupunki on yksi niistä, jossa venäläisten sotilaiden kerrotaan tehneen joukkoraiskauksia.

Kaupungista raportoiva Nurminen vierailee kellareissa, jossa paikalliset naiset piilottelivat venäläissotilailta.

Ukrainan poliisi kerää todisteita Venäjän armeijan tekemistä raiskauksista 1:36
Ukrainan poliisi kerää todisteita Venäjän armeijan tekemistä raiskauksista.

18.33: Ukraina sanoo torjuneensa hyökkäyksen yöllä Lvivissä

Ukrainalaisviranomaisten mukaan ainakin yksi on kuollut Venäjän hyökkäyksessä Kiovaan viime yönä, kirjoittaa BBC.

Myös Lvivissä kuultiin yöllä räjähdyksiä, mutta ukrainalaisten mukaan niiden syynä oli onnistunut puolustus. Heidän mukaansa äänet johtuivat siitä, kun ilmatorjuntayksiköt onnistuivat tuhoamaan neljä venäläistä risteilyohjusta. 

18.10: Liikenne Parikkalan tilapäisellä rajanylityspaikalla pysähtyy 

Rajanylitysliikenne Parikkalan tilapäisellä rajanylityspaikalla Etelä-Karjalassa pysähtyy toistaiseksi tiistaista alkaen, kertoo Rajavartiolaitos.

Päätöksen liikenteen pysäyttämisestä tekivät Kaakkois-Suomen alueen ja Viipurin alueen rajavaltuutetut.

Rajavartiolaitoksen mukaan rajanylityspaikan liikennöinti on kuluneen viikon aikana loppunut käytännössä kokonaan EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden takia.

Parikkalan tilapäisen rajanylityspaikan kautta on tehty puukuljetuksia.

17.38: BBC: Venäjä aikoo estää pääsyn Mariupoliin ja sieltä pois kokonaan

Poispääsy pahasti tuhotun Mariupolin kaupungista aiotaan estää maanantaista alkaen. Asiasta kertovat kaupungin viranomaiset BBC:lle.Kaupunkiin ei pääsisi myöskään sisään. Eristäminen estäisi myös siviilien evakuoinnit kaupungista.

Mariupolin apulaispormestari Serhii Orlov kuitenkin muistuttaa, että kaupunki on ollut vastaavalla tavalla eristetty jo 4–5 päivän ajan.

14.43: Arkkipiispa MTV:lle: Ukraina tarvitsee meidän rukoustamme

Luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma otti MTV:n Uutisextrassa vahvasti kantaa Ukrainan ”oikeutettuun puolustussotaan” ja siihen, pitäisikö nyt rukoilla rauhan vai Ukrainan armeijan puolesta.

– Näillä kahdella asialla ei tässä tilanteessa ole juurikaan eroa. Uskon, että Ukrainan kansa ja Ukrainan armeija eivät mitään muuta niin paljon toivokaan kuin rauhaa. Ukraina tarvitsee meidän rukoustamme. Rauha on hyvä rukousaihe, Luoma sanoo.

Samalla Luoma sanoo, että Ukraina on joutunut Venäjän hyökkäyksen kohteeksi. Se käy nyt puolustussotaa, joka on yhtä kuin oikeutettu sota.

– Silloin on oikeutettua tarttua aseisiin ja puolustaa sitä, mikä on maalle tärkeää ja arvokasta.Arkkipiispa Luoma kertoo seuranneensa järkyttyneensä Venäjän ortodoksijohtaja Kirillin sotaa lietsovia puheita.

– En ole elämäni aikana kuullut tuollaista – millaisella uskonnollisella retoriikalla kirkon johtaja perustelee oman maansa hyökkäyssotaa.

Luoman mukaan tällä on huonot seuraukset Venäjän ortodokseille. Muut kristilliset kirkot eivät halua olla tekemisissä moisten arvojen kanssa. 

Arkkipiispa Luoma Uutisextrassa: Ukrainan"oikeutettu sota"vaatii aseeseen tarttumista 10:13
Arkkipiispa Luoma Uutisextrassa: Ukrainan "oikeutettu sota" vaatii aseeseen tarttumista

14.37: Liettuan presidentti kehottaa Suomea ja Ruotsia liittymään Natoon

Liettuan presidentti Gitanas Nauseda kehottaa Suomea ja Ruotsia liittymään sotilasliitto Natoon, kertoo brittilehti Financial Times.

Lehden haastattelussa Nauseda kehotti Suomea ja Ruotsia myös olemaan tuhlaamatta aikaa Nato-jäsenyyden hakemiseen. Hänen mukaansa päätökset tulisi panna täytäntöön mahdollisimman pian.

Nausedan mukaan Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon lisäisi Itämeren alueen ja Baltian maiden turvallisuutta sekä vahvistaisi Natoa kokonaisuudessaan.

14.10: Harkovan alueen kuvernööri: Yksi kuollut ja 18 loukkaantunut Harkovan alueen iskussa

Yksi ihminen kuoli ja 18 loukkaantui Venäjän ohjusiskussa Harkovassa, kertoo alueen kuvernööri Oleh Synyegubov viestipalvelu Telegramissa kirjoittamassaan lausunnossa. 

Kuvernöörin mukaan ohjuisku osui yhteen Harkovan suurkaupungin kaupunginosista.

13.57 Kiovan pormestari: Yksi kuollut, useita loukkaantunut ohjusiskuissa Kiovassa

Yksi kuoli ja useita loukkaantui Kiovaan lauantaiaamuna tehdyissä iskuissa, kertoo Kiovan pormestari Vitali Kitshko.

– Kiova pysyy aggressorin kohteena, Klitshko sanoi televisiossa. 

13.33: Kiovan pormestari kehotti kaupunkilaisia olemaan palaamatta kaupunkiin

Kiovan pormestari Vitali Klitshko kirjoittaa Telegram-kanavallaan, että tietoja mahdollisista Kiovan räjähdyksissä haavoittuneista selvitetään parhaillaan.

Kiovassa ja Lvivissä on kuultu räjähdyksiä yön ja aamun aikana. 

Pormestari Klitshko vetoaa kaupungissa oleviin, jotta nämä eivät jätä ilmahälytyksiä huomiotta. Lisäksi hän pyytää ihmisiä, jotka ovat lähteneet Kiovasta mutta nyt aikovat palata kaupunkiin, pysyttelemään turvallisissa paikoissa.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja on kertonut iskujen kohdistuneen ainakin sotilastarvikkeita valmistavaan tehtaaseen Kiovassa. Alueelta on hänen mukaansa noussut savua ja paikalla on sekä poliiseja että sotilaita. Venäjän ulkoministeriö ilmoitti lauantaina lausunnossa iskeneensä tehtaaseen ja tuhonneensa sen tuotantotiloja.

12.38: Britannian pääministerillä ei ole asiaa Venäjälle, tiedottaa Venäjän ulkoministeriö

Britannian pääministeri Boris Johnson ja useat muut korkea-arvoiset brittihallinnon edustajat eivät ole tervetulleita Venäjälle, ilmoittaa Venäjän ulkoministeriö lausunnossaan. Ulkoministeriön mukaan päätöksen taustalla ovat Britannian Venäjän-vastaiset pakotteet.

Ulkoministeriön lausunnossa sanotaan Britannian pyrkivän toimillaan eristämään Venäjää ja heikentämään sen taloutta.

12.10: Zelenskyi: Ydinsodan uhka koskee koko maailmaa

Zelenskyi varoittaa, että ydinsodan uhka ei kosketa pelkästään Ukrainaa, vaan koko maailmaa. Presidentti antoi erikoishaastattelun uutiskanava CNN:lle. 

– Kaikkien maiden pitää olla valmiina, Zelenskyi sanoi. 

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA varoitti perjantaina, että Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaa olla valmis kääntymään sodassa seuraavaksi ydinaseiden puoleen.

Lue lisää tästä.

12.05: Humanitaarisen avun toimittaminen hankalaa, koska liikenneinfra kärsinyt tuhoja

Britannian puolustusministeriön tuoreimmassa tilannekatsauksessa todetaan, että tieinfrastruktuuri Ukrainan konfliktialueilla on kärsinyt mittavia vahinkoja.

– Venäjän joukot ovat pahentaneet tätä (tilannetta) tuhoamalla siltoja, käyttämällä maamiinoja ja hylkäämällä ajoneuvoja avainreiteille vetäytyessään Pohjois-Ukrainasta, ministeriö kirjoittaa.

Britannian mukaan Tshernihivissä siltoja on tuhottu niin, että joen yli kulkee enää yksi kävelysilta. Liikenneinfran vahingoittuminen vaikuttaa nyt huomattavasti humanitaarisen avun toimittamista aiemmin Venäjän joukkojen saartamille alueille.

Myös Zelenskyi sanoo viestissään, että työmäärä tavallisen elämän palauttamiseksi on valtava. Hänen mukaansa yli 900 asutusaluetta, "erikokoisia mutta meille ja Ukrainalle yhtä tärkeitä", on vapautettu miehityksestä.

– Jatkamme miinojen poistamista. Palautamme sähkön, veden ja kaasun toimituksia. Palautamme poliisin, postin ja valtion ja paikallisviranomaisten työtä, hän kertoo.

Zelenskyi sanoo Venäjän joukkojen tuhonneen tai vahingoittaneen yli tuhatta koulutusinstituutiota eri puolilla maata.

11.19: Venäjän Interfax: Venäjä iskenyt panssariajoneuvotehtaaseen ja sotakaluston korjaamoon

Venäjän valtion omistama uutistoimisto Interfax kertoo, että Venäjä on tuhonnut panssariajoneuvoja valmistavaan tehtaaseen pääkaupunki Kiovassa ja sotakaluston korjaamon. 

Interfaxin tiedot perustuvat Venäjän puolustusministeriön ilmoitukseen. Puolustusministeriön mukaan iskut toteutettiin pitkän kantaman aseilla. 

10.56: Zelenskyi toivoo talouden palauttamista "maksimitasolle" 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo Venäjän joukolta vapautettujen alueiden pyrkivän nyt palauttamaan tavanomaisia toimintojaan taisteluiden jäljiltä.

Perjantaina illalla julkistetussa viestissä Zelenskyi kertoi tavanneensa aiemmin päivällä viranomaisia, joiden kanssa hän keskusteli muun muassa talouteen liittyvistä aiheista.

Presidentin mukaan neljä viidesosaa ukrainalaisyrityksistä, erityisesti raskasta teollisuutta, on palannut töihin turvallisilla alueilla. Hän sanoo, että liikenneverkkoja rakennetaan nyt uudelleen. Taloutta vauhdittamalla nopeutetaan hänen mukaansa myös rauhan palauttamista.

–  Mikä tilanne onkaan, kaikissa kaupungeissa ja yhteisöissä, joissa ei ole miehittäjiä tai väkivaltaisuuksia, on välttämätöntä palauttaa talous maksimitasolle.

Zelenskyi kertoi myös kylvökauden jatkuvan kaikilla maan alueilla, myös Itä-Ukrainassa Luhanskissa ja Donetskissa.

10.30: Yhdeksän evakuointikäytävää lauantaille

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshcuk kertoo, että tälle päivälle on sovittu yhdeksästä evakuointikäytävästä Ukrainassa. 

Tarkoituksena on evakuoida henkilöautoilla siviilejä muun muassa piiritetystä Mariupolista. 

Vereshchukin mukaan viisi käytävää järjestetään Luhanskin alueelle Itä-Ukrainaan, jossa taistelut ovat nyt kovimmillaan.  

09.22: Lähteet Reutersille ja AP:lle: Ukrainan päättäjiä vierailee Washingtonissa ensi viikolla

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal, valtiovarainministeri Serhi Martshenko ja keskuspankin pääjohtaja Kyrolo Shevtshenko vierailevat ensi viikolla Washingtonissa muun muassa Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ja Maailmanpankin kevättapaamisissa, kertovat uutistoimistot AP ja Reuters.

Lähteet ovat kertoneet asiasta uutistoimistoille nimettömästi, koska vierailua ei ole vielä virallisesti julkistettu.

Reutersin mukaan Venäjän hyökkäyksen vaikutukset ovat todennäköisesti pääosassa ensi viikon keskusteluissa Maailmanpankissa ja IMF:ssä sekä G7- että G20-maiden välillä.

09.14: Pormestari: Pelastajat ja lääkintähenkilöt työskentelevät räjähdyspaikalla Kiovan ulkolaitamilla

Pelastajat ja lääkintähenkilökunta työskentelevät räjähdyspaikalla Kiovan ulkolaitamilla, kertoo Kiovan pormestari Vitali Klitshko.

Ukrainalainen nyrkkeilylegenda Vladimir Klitschko vaatii sotarikosten selvittämistä:"Viimeisen 51 päivän ajan vakavista seurauksista ovat kärsineet vain ukrainalaiset" 0:55
CNN: Klitshko vaatii sotarikosten selvittämistä: "Viimeisen 51 päivän ajan vakavista seurauksista ovat kärsineet vain ukrainalaiset".

07.19: Paikallinen media: Räjähdyksiä kuultu Kiovassa ja Lvivin kaupungissa

Räjähdyksiä kuultu Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ja Livin kaupugissa maan länsiosassa, kertoo paikallinen media Reutersin mukaan.

04.40: Zelenskyi pyytää Bidenia lisäämään Venäjän terrorismia tukevien maiden listalle 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt Yhdysvaltain presidenttiä Joe Bidenia lisäämään Venäjän terrorismia tukevien maiden listalle. Asiasta kertovat lähteisiinsä pohjaten muun muassa Washington Post ja CNN.

Zelenskyi esitti pyyntönsä johtajien välisen tuoreen puhelinkeskustelun yhteydessä. Washington Postin lähteiden mukaan Biden ei sitoutunut puhelun aikana tarttumaan mihinkään yksittäisiin toimiin.

Yhdysvallat ei ole aiemmin halunnut lisätä Venäjää listalle, jolla on nykyisellään Pohjois-Korea, Syyria, Kuuba ja Iran. Kylmän sodankaan aikana maa ei päätynyt lisäämään Neuvostoliittoa listalle, vaikka se tuki terroristisiksi koettuja ryhmiä 1970- ja 1980-luvuilla.

CNN:n mukaan Venäjän lisääminen terrorismia tukevien maiden listalle olisi dramaattinen siirto. Päätös kiristäisi entisestään Venäjän vastaisia talouspakotteita ja listalle joutumisen myötä voitaisiin esimerkiksi jäädyttää venäläisvarallisuutta Yhdysvalloissa.

04.35: Saksa aikoo lähettää yli miljardin euron edestä sotilasapua Ukrainalle 

Saksa aikoo lähettää yli miljardin euron edestä sotilasapua Ukrainalle. Suunniteltu puolustusapu on leivottu mukaan kuluvan vuoden lisäbudjettiin.

Liittovaltion hallinnon edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Saksa on päättänyt lisätä puolustussektorille suuntautuvan kansainvälisen avun määrää tänä vuonna kahteen miljardiin euroon. Suuri osa tästä aiotaan suunnata Ukrainaan sotilasapuna.

Saksan talousministeri Christian Lindner on sittemmin vahvistanut tiedot Twitterissä.

04.32: Ukraina esittää Venäjästä uusia syytöksiä

Ukraina syyttää jälleen Venäjää taistelualueilta pakenevien siviilien tappamisesta. Ukrainan mukaan Venäjä avasi tulen kahta siviilejä kuljettanutta bussia kohti maan itäosissa, jossa taistelut kiihtyvät. Ukrainan mukaan useat henkilöt kuolivat tulituksen seurauksena. Ukrainan mukaan bussit olivat matkalla Starobilskin kylästä Luhanskin alueelta Dnipron kaupunkiin.

Asiasta uutisoi muun muassa BBC, joka kertoo, ettei väitteitä ole voitu varmentaa riippumattomista lähteistä. 

Lue myös:

    Uusimmat