Video näyttää, kuinka Ukrainan itsemurhadrone kuvaa viimeisen lentonsa ja tuhoaa venäläisen panssarivaunun

Ukrainan armeijan erikoisjoukkojen julkaisemalla videolla itsemurhadrone väitetysti tuhoaa venäläistankin ja lisäksi kuvaa viimeisen lentonsa. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Videon perusteella näyttää siltä, että ainakin yksi sotilas istui panssarivaunun päällä, kun lennokki iski tankkiin. Iskun tapahtumapaikkaa ei kerrottu.

Kyse on Ukrainan armeijan mukaan ensimmäisestä kerrasta, kun se julkaisee videon niin sanotun kamikazelennokin käytöstä. Tämän kaltaiset lennokit ovat armeijan antamien tietojen mukaan laajasti käytössä.

Lennokilla on etuja panssarivaunujen tuhoajana. Se voidaan ohjata tankin heikommin panssaroituihin kohtiin ja pienen kokonsa vuoksi se on myös vaikeasti havaittava. Itsemurhalennokit eivät ole vain panssareita vastaan suunniteltu ase, vaan esimerkiksi erilaiset linnoitukset kelpaavat kohteiksi.

Vaikka Ukrainan armeija ei kertonut kamikaze-dronen tarkkaa mallia, se kuitenkin mainitsee, että lennokki-isku on hyvä esimerkki ukrainalaissotilaiden ammattitaidon ja ulkomaisen aseavun yhteistyöstä.

Onkin paljon mahdollista, että videolla nähtävän iskun tekee amerikkalainen Switchblade-lennokki, joita Yhdysvallat on lähettänyt Ukrainaan sata kappaletta. Myös siviilidroneista on muokattu itsemurhalennokkeja, joilla pyritään saamaan aikaan samankaltainen lopputulos kuin Switchbladeilla.

Venäjän armeija kärsinyt hurjat tappiot

Venäjän armeijan kolmessa kuukaudessa kärsimät panssarivaunutappiot ovat ylittäneet kaikki ennakko-odotukset. Ukraina sanoo Venäjän menettäneen suurhyökkäyksessään yli 1 300 panssarivaunua. Yhdysvallatkin epäilee Venäjän menettäneen liki 1 000 tankkia.

Panssareita tuhoavista lennokeista eniten julkisuutta on tähän mennessä nauttinut turkkilaisvalmisteinen Baykar Bayraktar TB2 -lennokki, jolle on sävelletty oma laulukin. Kyseinen lennokki on merkittävästi itsemurhadroneja suurempi ja painavampi. Omimmillaan TB2 on esimerkiksi ase- ja polttoainevarastoja vastaan iskiessään.

Kremlin suurista tappioista huolimatta Ukraina on myöntänyt Itä-Ukrainassa sotatilanteen olevan vaikea. Presidentti Volodymyr Zelenskyi väitti venäläisillä olevan 20-kertainen ylivoima aseistuksen suhteen. Viime päivinä Ukraina on erityisesti rummuttanut tarvettaan saada raketinheittimiä, joita Yhdysvallat CNN:n tietojen mukaan on sille myös toimittamassa.

Lue myös:

    Uusimmat