Taistelut Itä-Ukrainassa jatkuvat kiivaina: Ukraina kertoo tappaneensa kaksi venäläiskenraalia – MTV seuraa sotaa

Venäjä väittää valloittaneensa Mariupolin – ukrainalaissotilaat julkaisivat videon terästehtaan tunneleissa piileskelevistä lapsista 10:23
Venäjä väittää valloittaneensa Mariupolin – ukrainalaissotilaat julkaisivat videon terästehtaan tunneleissa piileskelevistä lapsista

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan seurauksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • YK:n pääsihteeri Guterres tapaa Putinin Moskovassa ensi viikolla
  • YK dokumentoinut noin 50 siviilin laittomat surmat Ukrainan Butshassa
  • Venäjä on ilmoittanut aikovansa vallata Donbassin ja luoda maayhteyden Krimille ja Transnistriaan
  • Taistelut Itä-Ukrainassa ovat jatkuneet kiivaina
  • Putin on perunut rynnäkön Mariupolin terästehdasalueelle – Venäjän mukaan kaupunki on muuten vallattu
  • Ukraina: Venäjä hallitsee 80 prosenttia Luhanskista
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta

22.55: Johnson: Britannia avaa suurlähetystönsä Kiovassa ja toimittaa lisää aseita Ukrainalle

Britannia avaa uudelleen suurlähetystönsä Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

Asiasta kertoo Britannian pääministeri Boris Johnson, joka keskusteli tänään Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Venäjän aloittaman sodan vuoksi suljettu suurlähetystö avataan uudelleen ensi viikolla.

Johnson vahvisti Britannian toimittavan Ukrainalle lisää sotilaallista apua, mukaan lukien panssariajoneuvoja, lennokkeja ja panssarintorjunta-aseita.

Johnson myös sanoi Britannian auttavan keräämään todisteita sotarikoksista Ukrainassa ja kertoi Britannian uusista pakotteista Venäjän asevoimien edustajia kohtaan.

22.20: Ukraina sanoo jälleen tappaneensa kaksi venäläiskenraalia

Ukrainan armeija väittää tappaneensa kaksi venäläiskenraalia Hersonin alueella maan eteläosassa, kertoo BBC.  Tietoa ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan kaksikko kuoli, kun ukrainalaiset tuhosivat venäläisten siirrettävän komentokeskuksen Hersonin lähellä eilen. Lisäksi kolmas kenraali haavoittui vakavasti.

Venäläiset valtasivat Hersonin jo viime kuun alussa.

Länsimaisten asiantuntijoiden mukaan Ukrainassa on kuollut enemmän venäläiskenraaleja kuin missään muussa konfliktissa sitten toisen maailmansodan. 

20.55 Yhdysvaltain Blinken vierailee Kiovassa yhdessä puolustusministeri Austinin kanssa

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vierailee Kiovassa huomenna, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Blinkenin lisäksi Kiovaan saapuu puolustusministeri Lloyd Austin.

Kyseessä on Yhdysvaltain ensimmäinen virallinen vierailu sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vajaat kaksi kuukautta sitten.

20.38: Zelenskyi ilmoitti taas olevansa valmis tapaamaan Putinin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi haluaa tavata Venäjän presidentin Vladimir Putinin yrittääkseen lopettaa Ukrainan sodan.

Zelenskyi sanoi puheessaan, että sodan aloittaneen pitäisi kyetä se myös lopettamaan. Zelenskyi sanoi niin ikään, ettei hän pelkää Putinin tapaamista, jos se edesauttaa rauhansopimusta Venäjän ja Ukrainan välillä.

Zelenskyi on aikaisemminkin ilmoittanut olevansa valmis tapaamaan Putinin.

18.42: Evakuoinnit Mariupolista eivät onnistuneet 

Ukrainassa siviilien evakuointiyritys humanitaarista käytävää pitkin Mariupolin satamakaupungista on epäonnistunut, kertovat paikallisviranomaiset yleisradioyhtiö  BBC:n mukaan.

Evakuointipaikalle oli kerääntynyt parisensataa ihmistä, joiden oli määrä matkata busseilla Berdjanskin läpi Zaporizhzhjaan. Venäläisjoukot määräsivät heidät kuitenkin poistumaan ja varoittivat kranaattitulen kaupunkiin jatkuvan.

18.35: Ainakin viisi kuollut ilmaiskuissa Odessaan

Ainakin viisi ihmistä on kuollut ja 18 loukkaantunut ilmaiskuissa Odessan satamakaupunkiin eteläisessä Ukrainassa, kertoo maan hallinto.

Venäjän iskujen kerrotaan osuneen asevoimien rakennukseen sekä kahteen asuinrakennukseen.

Uutistoimisto Reutersin videolla näkyy, kuinka kerrostalosta nousee savua. Paikalla on runsaasti ihmisiä, joista osalla on vammoja.

Ainakin viisi kuollut Venäjän ilmaiskuissa Odessaan – iskut osuivat myös asuinrakennuksiin 1:08

18.16: Taistelut Itä-Ukrainassa jatkuvat kiivaina

Ukrainassa taistelut maan itäosassa Harkovan ja Luhanskin seuduilla ovat raivonneet tänään kiivaina, kertovat paikallisviranomaiset. Harkovan alueen kuvernöörin Oleh Synjehubovin mukaan ukrainalaisjoukot olisivat vallanneet takaisin kolme kylää Venäjän rajan läheisyydessä.

Luhanskissa puolestaan venäläisten kranaattituli alueelle on jatkunut paikallisviranomaisten mukaan kellon ympäri. Viranomaiset kehottivat alueella mahdollisesti vielä olevia siviilejä lähtemään evakkoon heti, kun se vain on mahdollista.

Odessan rannikkokaupungissa ainakin viisi ihmistä on Ukrainan viranomaisten mukaan saanut surmansa venäläisten tulitettua kaupunkia raketeilla tai ohjuksella. Haavoittuneita on ainakin parisenkymmentä.

Paikan päällä olevan yleisradioyhtiö BBC:n mukaan tulitus osui 14-kerroksiseen taloon. Pelastus- ja raivaustyöt olivat illan suussa edelleen kesken.

17.07: Pitkälle yli viisi miljonaa paennut sotaa Ukrainasta

Ukrainasta on paennut jo 5,2 miljoonaa ihmistä sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyksen maahan vajaa kaksi kuukautta sitten, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Huhtikuun aikana maasta on lähtenyt vajaat 1,3 miljoonaa ihmistä, kun maaliskuussa lähteneitä oli 3,4 miljoonaa. Liki 90 prosenttia lähteneistä on naisia ja lapsia, koska alle 60-vuotiaiden miesten edellytetään jäävän puolustamaan maataan.

Niin ikään YK:n alaisen Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) arvioiden mukaan Ukrainassa on noin 7,7 miljoonaa maan sisäistä pakolaista.

Ennen hyökkäystä Ukrainan asukasluku oli noin 37 miljoonaa. Luvussa eivät ole mukana maan itäosan separatistialueet ja Venäjän itseensä liittämä Krimin niemimaa.

17.01: Moldova pelkää Venäjän aggressiota

Siitä lähtien kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa, on myös Ukrainan pienessä naapurimaassa Moldovassa pelätty Venäjän aggressiota. Pelot saivat vahvistusta eilen, kun Venäjän armeijan kenraalimajuri Rustam Minnekajev linjasi Venäjän tavoitteita Ukrainassa.

Venäjän keskisen sotilasalueen varakomentaja sanoi muun muassa, että Venäjän tavoitteena on valloittaa eteläinen Ukraina ja luoda maakäytävä Krimin niemimaalta Transnistrian separatistialueelle Moldovassa.

16.42: Kuvernööri: Kaksi siviiliä kuollut Venäjän tykistöiskussa

Luhanskin kuvernööri kertoo kahden siviilin kuolleen Venäjän tekemässä tykistöiskussa Zolotessa. Lisäksi kahden muun henkilön kerrotaan haavoittuneen. 

15.18: Suomen Reserviupseeriliitto kannattaa Nato-jäsenyyttä.

Suomen Reserviupseeriliiton liittovaltuusto kannattaa yksimielisesti Suomen Nato-jäsenyyttä. Se katsoo Nato-jäsenyyden "vahvistavan Suomen kokonaisturvallisuutta ja puolustuskykyä" esimerkiksi sen tarjoamien turvatakuiden mutta myös esimerkiksi tiedustelukyvykkyyden ja huoltovarmuuden näkökulmasta.

Valtuuston puheenjohtaja Markus Lassheikki alleviivasi, puheenvuorossaan sitä, miten Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja kansainvälisen oikeuden noudattamattomuus ovat muuttaneet Suomen turvallisuusympäristöä ja turvallisuuspolitiikan perusteita perustavanlaatuisesti.

– Venäjä on osoittanut, että voimankäyttö on keskeinen osa sen keinovalikoimaa ja se on valmis käyttämään röyhkeästi laajamittaista sotilaallista voimaa tavoitteidensa saavuttamiseksi. Venäjän hyökkäys on vahvistanut entisestään suomalaisten maanpuolustustahtoa ja lisännyt kiinnostusta maanpuolustus- ja turvallisuuskoulutukseen, Lassheikki toteaa.

14.43: Haavisto Ylelle: Kynnys Nato-option käyttöön myöhemmin voi kasvaa valtavan suureksi 

Jos niin sanottua Nato-optiota ei käytetä tässä tilanteessa, niin kynnys sen käyttöön myöhemmin voi kasvaa valtavan suureksi, sanoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina.

Haaviston mukaan Euroopan turvallisuustilanne on muuttunut dramaattisesti Venäjän hyökättyä Ukrainaan. 

– Mitä muuta vielä pahempaa vielä voisi tapahtua, jotta ei ainakin harkittaisi Nato-option käyttöä. Aika vaikea kuvitella, mitä vielä pahempaa voisi tapahtua kuin näin laaja sota Euroopassa, hän sanoi.

12.52: Ukrainan presidentin neuvonantaja: Venäjän joukot jatkavat ilmaiskuja Azovstalissa

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantajan mukaan Venäjän joukot ovat jatkaneet ilmaiskuja Azovstalin terästehtaan alueella.   

Tehtaan suojiin on linnoittautunut muutama tuhat ukrainalaista sotilasta.

Neuvonantaja kertoo lisäksi Ukrainan joukkojen torjuneen kahdeksan hyökkäystä Itä-Ukrainassa.

12.35: Zelenskyi: Venäjä aikoo hyökätä myös muihin maihin

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sitä seurannut sota ovat vasta alkusoittoa, varoitti Ukrainan presidentti Zelenskyi öisessä puheessaan. Zelenskyin puheesta kirjoittaa Guardian-lehti. Zelenskyin mukaan Venäjän Moldovan liittyvät lausunnot todistavat Venäjän aikovan hyökätä myös muihin maihin.

Venäjän keskisen sotilasalueen varakomentaja, kenraalimajuri Rustam Minnekajev sanoi aiemmin Venäjän haluavan luoda maayhteyden Krimin niemimaalta Venäjän tukemalle Transnistrian separatistialueelle Moldovassa.

Lue lisää tästä.

12.29: Brittitiedustelu: Venäjän joukot etenevät hitaasti

Britannian puolustusministeriön uusimman tiedusteluraportin mukaan taistelut Mariupolissa ovat jatkuneet kiivaina siitä huolimatta, että Venäjä ilmoitti kaupungin olevan "vapautettu".

Raportin mukaan taistelujen jatkuminen Mariupolissa hidastaa Venäjän etenemistä Itä-Ukrainan Donbassissa, jonne se on kertonut keskittyvänsä.

– Lisääntyneistä yrityksistä huolimatta Venäjän joukot eivät ole edenneet merkittävästi viimeisen 24 tunnin aikana, Twitterissä julkaistussa raportissa kerrottiin lauantaiaamuna.

Venäjän presidentinkansliasta kerrottiin kuitenkin CNN:n mukaan, että kuluneen vuorokauden aikana Venäjän joukot olisivat saaneet haltuunsa 42 asuinaluetta Donetskissa.

11.25: Siviilejä yritetään evakuoida Mariupolista

Mariupolista yritetään jälleen lauantaina evakuoida ihmisiä turvaan. Asiasta kertoi Mariupolin kaupunginjohtajan avustaja Petro Andrjushtshenko CNN:n mukaan.

Evakuointibussien on suunniteltu kulkevan muiden muassa Manhushin ja Berdjanskin läpi Zaporizhzhjaan. Busseihin pääsevät vain naiset, lapset ja vanhukset, mutta myös yksityiset ajoneuvot voivat liittyä kulkueeseen.

10.52: Kuvernööri: Ukraina vetäytyy joiltain alueilta Luhanskissa

Ukrainan Luhanskin alueen kuvernöörin mukaan maan armeijan joukot vetäytyvät joiltain asuinalueilta ryhmittyäkseen uudelleen.

Kuvernöörin mukaan kyse ei ole "kriittisestä takaiskusta".

Perjantaina ukrainalaisviranomaiset kertoivat Venäjän valloittaneen kuluvan viikon aikana yli 30 kylää ja pikkukaupunkia.

10.48: Venäjä sanoo ampuneensa alas hävittäjän ja tuhonneensa helikoptereita

Venäjä väittää tuhonneensa kolme Mi-8 helikopteria lentokentälle Harkovan alueella, sanoo maan puolustusministeriö.

Lisäksi Venäjä kertoo ampuneensa alas ukrainalaisen Su-25-hävittäjän.

Puolustusministeriö myös tiedotti tuhonneensa 66 sotilaskohdetta yön aikana. Venäjä ei tarkentanut näiden kohteiden luonnetta.

Ukraina ei ole kommentoinut Venäjän väitteitä.

10.25: Kuvernööri: Luhanskin kaupunkeja pommitetaan tauotta

Luhanskin alueen kaikkia kaupunkeja pommitetaan “kellon ympäri”, sanoo Luhanskin kuvernööri.

Kuvernöörin mukaan pommitukset ovat voimistuneet viime aikoina.

9.22: BBC: Mariupolissa makaa tien varrella ainakin 23 ihmisen ruumista 

Mariupolin päätien varrella makaa ainakin parinkymmenen ihmisen hautaamattomat ruumiit, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

BBC sanoo laskeneensa tutkimistaan videokuvista, että ruumiita olisi yhteensä 23.

Eteläisestä Mariupolin kaupungista Ukrainassa on käyty kiivaita taisteluja jo viikkokausia, ja kaupungissa arvioidaan olevan saarroksissa noin 100  000 ihmistä. Kaupungin puolustuksen uskotaan kaatuvan hetkenä minä hyvänsä.

YK tutkii väitteitä, joiden mukaan Ukrainassa on surmattu ainakin satoja siviilejä Venäjän hyökättyä maahan helmikuun lopulla.

8.36: Ukrainan pääministeri: Näemme kauhistuttavat hirmuteot, kun Mariupol vapautetaan

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal kuvaili CNN:n mukaan Mariupolin tilanteen olevan "suurin humanitaarinen katastrofi" Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen. Shmyhal arvioi Mariupolin voivan olla jopa vuosisadan pahin katastrofi.

Pääministeri kommentoi Mariupolin tilannetta lehdistötilaisuudessa Washingtonissa. Hänen mukaansa kaupungissa on kuollut tuhansia ihmisiä.

– Näemme kauhistuttavat hirmuteot, kun se (Mariupol) vapautetaan venäläisiltä, hän sanoi.

Pääministerin mukaan venäläiset tuhoavat kaiken, mukaan lukien suojat, joiden turvaan siviilit ovat hakeutuneet.

Lue aiheesta lisää täältä.

6.42: Venäjän Shoigu puhuu "uusista sodankäynnin menetelmistä", mutta käytännössä hän myöntää armeijansa epäonnistuneen, Britannia arvioi

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu totesi äskettäin, että maa aikoo ottaa Ukrainassa käyttöön "uusia sodankäynnin menetelmiä".

Käytännössä näin Shoigu hiljaisesti myöntää, ettei Ukrainan sota ole sujunut Kremlin suunnitelmien mukaisesti, toteaa Iso-Britannian puolustusministeriö Twitterissä.

Lue aiheesta lisää täältä.

6.11: Ukraina: Venäjä on vallannut yli 30 asutuskeskusta Itä-Ukrainassa

Venäjän Itä-Ukrainassa aloittama hyökkäysoperaatio ei ole täysin junnannut paikoillaan, ukrainalaisviranomaiset myöntävät.

Ukrainan mukaan Venäjä on valloittanut yli 30 kylää ja pikkukaupunkia tämän viikon aikana.

Lue aiheesta lisää täältä.

4.50: Mariupolin läheltä otetuissa satellittikuvissa uskotaan esiintyvän jälleen uusi joukkohauta 

Etelä-Ukrainassa otettujen satelliittikuvien uskotaan paljastaneen jälleen uusi venäläisjoukkojen jälkeensä jättämä joukkohauta Mariupolin satamakaupungin lähellä. Asiasta kertovat muun muassa yhdysvaltalaislehti Washington Post ja Radio Svoboda.

Mariupolin kaupunginvaltuusto on jakanut yhdysvaltalaisen satelliittiyhtiö Maxarin ottamat kuvat Telegram-kanavallaan ja viestissä arvioidaan haudoista löytyvän ainakin tuhat venäläisjoukkojen tappamaa mariupolilaista.

Vain päivää aiemmin Maxar julkaisi satelliittikuvia Mariupolin läheltä, joissa näkyi joukkohaudaksi oletettuja muodostelmia, joissa voi ukrainalaisarvioiden mukaan olla jopa 3 000–9 000 siviilin ruumiit.

4.45: Venäjän-vierailun jälkeen YK:n pääsihteeri tapaa Zelenskyin 

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tapaa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ensi viikolla. YK kertoo asiasta lausunnossaan. Zelenskyin lisäksi Guterres tapaa Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban.

Ennen Ukrainaa Guterres matkustaa Venäjän pääkaupunkiin Moskovaan, jossa hän tapaa tiistaina presidentti Vladimir Putinin ja ulkoministeri Sergei Lavrovin.

Perjantai 22.4.

23.18: Kanada toimittaa raskasta tykistöä Ukrainaan

Kanada ilmoittaa lähettävänsä raskasta tykistöä Ukrainan joukoille, uutisoi Reuters.

Pääministeri Justin Trudeau lupasi aiemmin tällä viikolla lähettää lisää tykistöaseita Ukrainalle, jotta se voi puolustautua Venäjän hyökkäystä vastaan Itä-Ukrainassa. 

Kanada on jo toimittanut Ukrainalle useita M777-haupitseja ja siihen sopivia ammuksia. Tarkoitus on lähettää Ukrainaan mahdollisimman pian myös panssariajoneuvoja.

22.42: Venäjä: Yksi merimies kuoli ja 27 katosi Moskva-ohjusristeilijän upottua

Venäjä kertoo yhden merimiehen kuolleen ohjusristeilijä Moskvan uppoamisen yhteydessä viime viikolla. Lisäksi 27 ihmisien on kateissa.

Venäjän puolustusministeriö kertoo RIA-uutistoimiston mukaan, että 396 muuta miehistön jäsentä pelastettiin.

Kremlin mukaan sen Mustanmeren laivaston lippulaiva upposi viime viikolla tulipalon ja sitä seuranneen ammusvaraston räjähdyksen takia.

Ukraina sanoo upottaneensa aluksen kahdella Neptune-ohjuksella. Yhdysvallat on niin ikään sanonut Ukrainan osuneen alukseen.

21.03: Ukrainan valtakunnansyyttäjä: Putin haluaa tappaa kaikki ukrainalaiset

Ukrainan valtakunnansyyttäjänvirasto tutkii parhaillaan kahdeksaa tuhatta sotarikosta, joita Venäjän joukkojen epäillään tehneen. 

Viraston johtajan Iryna Venediktovan mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa tuhota koko Ukrainan ja tappaa kaikki ukrainalaiset. Hän kommentoi tilannetta brittiläisen Sky News -tv-kanavan haastattelussa.

Venediktovan mukaan Venäjä käyttää Ukrainassa samoja taktiikoita, joita se on käyttänyt muissakin maissa.

– Kun he tulevat kaupunkeihin, suunnitelma a on se, että kaupunkien pitäisi antautua. Jos ne eivät antaudu, suunnitelma b on pelotella ihmisiä mahdollisimman paljon tappamalla, raiskaamalla, kiduttamalla ja muilla brutaaleilla tavoilla. Se on heidän sotataktiikkansa, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat