Presidentti Zelenskyi saapui New Yorkiin YK:n yleiskokoukseen – MTV seurasi sotaa

Ukrainan julkaisema video näyttää kiihkeät taistelut tuhoutuneessa Andriivkassa 2:42
Ukrainan julkaisema video näyttää kiihkeät taistelut tuhoutuneessa Andriivkassa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 18. syyskuuta 2023. 

  • Ukraina aikoo haastaa kolme EU-maata oikeuteen viljan tuontirajoitusten vuoksi

  • Ukraina: Venäjä pyrkii saamaan pohjoiskorealaisia työntekijöitä miehittämilleen alueille

  • Zelenskyi vierailee Valkoisessa talossa torstaina

  • Stoltenberg: Ukrainan liittyminen Natoon vain ajan kysymys

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.39: Zelenskyi saapui New Yorkiin YK:n yleiskokoukseen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on saapunut New Yorkiin YK:n yleiskokouksen korkean tason viikolle yhdessä vaimonsa Olena Zelenskan kanssa. Zelenskyi kertoo asiasta X-viestipalvelussa (entinen Twitter). YK:n yleiskokous avataan virallisesti tiistaina. 

YK-kokousten ja useiden kahdenkeskisten keskustelujen lisäksi Zelenskyi kertoo vierailun aikana tapaavansa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Washingtonissa. (STT)

23.05: Zelenskyi ja Brasilian Lula tapaavat keskiviikkona

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapaa Brasilian vastinparinsa Luiz Inacio Lula da Silvan keskiviikkona New Yorkissa. Asiasta kertoo Brasilian presidentin kanslia.

Presidentit tapaavat New Yorkissa tiistaina alkavan YK:n yleiskokouksen yhteydessä. Presidentin kanslian mukaan ennen Zelenskyin tapaamista Lulalla on kahdenvälinen tapaaminen Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa.

Brasilia on Kiinan tavoin ottanut puolueettoman roolin Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan. (STT)

21.54: Puola pitää kiinni viljantuontikiellosta Ukrainan kanteesta huolimatta

Puola kertoo pitävänsä ukrainalaisia maataloustuotteita koskevan kiellon voimassa Ukrainan nostamasta kanteesta huolimatta. Hallituksen tiedottaja Piotr Mueller kertoi asiasta puolalaiselle Polsat News -uutiskanavalle.

Ukraina on nostanut Maailman kauppajärjestö WTO:ssa kanteen Puolaa, Unkaria ja Slovakiaa vastaan maiden päätettyä jatkaa ukrainalaisia maataloustuotteita koskevaa kieltoaan EU:n vastustuksesta huolimatta.

EU salli kesäkuussa ukrainalaisen viljantuonnin rajoittamisen viidelle maalle, mutta rajoitusten takaraja umpeutui viime perjantaina. (STT)

21.36: Saksa antaa Ukrainalle apua 400 miljoonan euron edestä

Saksa antaa Ukrainalle 400 miljoonan euron arvosta aseita ja muuta apua, kertoo Saksan puolustusministeri Boris Pistorius Bild-lehdessä.

Apu sisältää muun muassa ajoneuvoja, ampumatarvikkeita ja miinanraivausjärjestelmiä sekä generaattoreita.

Saksan Ramsteinissa on tiistaina Ukraine Defense Contact Groupin kokous. Kyse on yli 50 maan ryhmästä, joka Yhdysvaltain johdolla koordinoi aseavun toimittamista Ukrainaan. Suomea kokouksessa edustaa puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) ollessa estynyt puolustusministeriön kansliapäällikkö Esa Pulkkinen. (STT)

20.49: Tshetseenijohtaja Ramzan Kadyrovin terveydentila toisistaan poikkeavien huhujen kohteena – kuollut vai ei?

Muutaman viikon somehiljaisuus päättyi, kun tsetseenijohtaja julkaisi itsestään eilen videon kävelylenkiltä.Se ei kuitenkaan riittänyt kaikille. 

Pikaviestipalvelu Telegramissa julkaistussa videossa reippailee Ramzan Kadyrov. Teki tai sanoi hän videossa mitä tahansa, moni uskoo 46-vuotiaan olevan vakavasti sairas.

Ukrainalaisen uutissivuston mukaan Kadyrov on saanut hoitoa munuaisongelmiinsa moskovalaisessa sairaalassa. Munuaisensiirto kuitenkin epäonnistui ja Kadyrovin sanotaan olleen koomassa useita päiviä. Tukena sairaalahuhulle sosiaalisessa mediassa on esitelty tsetseenirekisterissä olevia autoja.

Tsetseenioppositiojohtaja puolestaan kertoi omalla Telegram-tilillään Ramzan Kadyrovin jo kuolleen.

Huhumylly Ramzan Kadyrovin ympärillä kiihtyy – tämä tshetsheenijohtajan tilanteesta tiedetään 1:31
Huhumylly Ramzan Kadyrovin ympärillä kiihtyy.

18.36: Ukrainan maavoimien komentaja: Venäjän puolustuslinja on murtunut Bahmutissa

Ukraina on murtanut Venäjän puolustuslinjan Itä-Ukrainan Bahmutin kaupungin lähellä, väittää Ukrainan maavoimien komentaja Oleksandr Syrskyi. Asiasta uutisoi muun muassa ukrainalaismedia Kyiv Post.

Syrskyi väittää, että alueella taistelleet kolme venäläisprikaatia on tehty taistelukyvyttömiksi. Nämä ovat Venäjän 72. moottoroidu prikaati ja 31. sekä 83. maihinnousuprikaati. Syrskyin mukaan kyseiset yksiköt lukeutuvat Venäjän parhaimpiin.

Syrskyin väitteitä ei ole vahvistettu.

Tiedossa ei ole, onko kyse varsinaisesta läpimurrosta. Todellinen läpimurto mahdollistaa ainakin joksikin aikaa vähintään jossain määrin esteettömän etenemisen.

Bahmutin alueen rintamatilanne 17. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punaiset Venäjän. Paksut punaiset viivat ovat tiedettyjä Venäjän valmisteltuja puolustusasemia. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Itä-Ukrainan Bahmutin alueen rintamatilanne 17. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punaiset Venäjän. Paksut punaiset viivat ovat tiedettyjä Venäjän valmisteltuja puolustusasemia. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

16.35: Venäjän sukellusveneessä kaksi valtavaa reikää – kuvat julki

Avoimia lähteitä hyödyntävä CIT-ryhmä on julkaissut kuvia, joissa sen mukaan näkyy Ukrainan hyökkäyksessä vaurioitunut Venäjän sukellusvene B-237 Rostov. Sukellusvene oli hyökkäyksen aikana Sevastopolin telakalla.

Kuvien perusteella sukellusveneeseen on osunut kahdesti, CIT kirjoittaa. Kuvissa näkyvässä sukellusveneessä on suuri reikä sekä kannella että kyljessä. Alla olevassa julkaisussa näkyvien kuvien aitoutta ei ole vahvistettu.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

15.43: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 620 sotilasta ja 24 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 620 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kolme taistelupanssarivaunua, kuusi panssariajoneuvoa ja 24 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

14.23: Ukraina on irtisanonut kuusi apulaispuolustusministeriä

Ukrainan hallitus on irtisanonut kuusi apulaispuolustusministeriä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Ukrainan hallitus ei kertonut syytä irtisanomisille. Apulaisministerien irtisanominen on kuitenkin tyypillistä sen jälkeen, kun itse ministeri on irtisanottu.

Uusi puolustusministeri Rustem Umerov nimettiin virkaansa syyskuussa. Ukrainan aiempi puolustusministeri oli Oleksii Reznikov.

Yksi irtisanotuista apulaispuolustusministereistä on Hanna Maliar, joka on tiiviisti tiedottanut taisteluiden kulusta.

13.47:Venäjä hyökkäsi Ukrainaa vastaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa

Venäjä hyökkäsi odotetun voimakkaasti Ukrainaa vastaan omassa puheenvuorossaan YK:n alaisessa Kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ), kun se vastasi Ukrainan kanteeseen. 

Ukrainan mukaan Venäjä on rikkonut kansanmurhaa koskevia kansainvälisiä sopimuksia oikeuttamalla hyökkäyksen Ukrainaan tekaistuilla kansanmurhasyytöksillä.

Yksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin keskeisistä perusteluista Ukrainan sodalle olivat väitteet, että Itä-Ukrainan Venäjä-mielisiä asukkaita olisi vainottu ja heitä vastaan olisi ollut menossa kansanmurha.

Venäjän edustaja sanoi puheenvuorossaan oikeudelle, että kanteen käsittely olisi lopetettava.

13.38: YK: Venäjän ihmisoikeustilanne huonontunut merkittävästi sodan alkamisen jälkeen

Ihmisoikeuksissa ehdittiin mennä tasaista alamäkeä jo parinkymmenen vuoden ajan ennen sotaakin.

Venäjän ihmisoikeustilanne on huonontunut merkittävästi sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime vuonna, kertoo YK:n ihmisoikeusneuvoston maahan nimittämä tarkkailija ensimmäisessä raportissaan.

Hyökkäyksen jälkeen painostus paheni nopeasti, vaikka tilanne oli sitä ennenkin tasaisesti huonontunut kahden vuosikymmenen ajan, osittain Tshetshenian sotien takia, luonnehti Mariana Katzarova ensimmäisessä raportissaan.

– Venäjän viranomaiset ovat jyrkästi rajoittaneet kokoontumis- ja ilmaisunvapautta, niin verkossa kuin muutenkin. Oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja mahdollisuutta puolueettomaan oikeudenkäyntiin on perustavanlaatuisesti heikennetty, raportissa sanottiin.

– Poliittisesti motivoitujen syytteiden perusteella tuomittujen määrä on kasvanut ja rangaistukset ovat koventuneet, raportti jatkui.

Katzarovan mukaan rankaisemattomuuden ilmapiiri sekä umpimähkäiset ja monitulkintaiset lakimuutokset ovat johtaneet siihen, että monet venäläiset ovat lähteneet maanpakoon.

Katzarova aloitti toimessaan huhtikuussa.

12.48: Ukraina aikoo haastaa kolme EU-maata oikeuteen viljan tuontirajoitusten vuoksi

Ukraina aikoo haastaa Puolan, Unkarin ja Slovakian oikeuteen ukrainalaisille maataloustuotteille asetettujen kieltojen vuoksi, kertoi maan varatalousministeri Taras Kachka maanantaina julkaistussa Politico-lehden haastattelussa.

EU-komissio päätti aiemmin olla jatkamatta viljantuontirajoituksia, jonka jälkeen Puola, Slovakia ja Unkari ilmoittivat perjantaina omista ukrainalaisten tuotteiden tuontirajoituksistaan.

Kachkan mukaan Unkarin asettamat tuontikiellot ovat lähinnä symbolisia, mutta Puolan toimenpiteet vaikuttavat merkittävästi Ukrainan vientiin. Kachka sanoi, että ellei Puola luovu tuontikiellostaan, Ukrainan on pakko ryhtyä vastatoimiin.

11.31: Ukrainan joukot etenevät hitaasti maan itä- ja eteläosassa

Ukrainan joukot ovat jatkaneet etenemistään maan etelä- ja itäosissa, kertoo maan armeija. Ukrainan varapuolustusministerin Hanna Maljarin mukaan Bahmutin rintamalohkolla maan itäosassa on edetty kaksi neliökilometriä ja eteläisellä rintamalohkolla runsaat viisi neliökilometriä.

Venäjä puolestaan jatkoi edelleen ilmahyökkäyksiään Ukrainaan maanantaina vastaisena yönä. Ukrainan ilmavoimien mukaan Venäjä ampui Ukrainaan liki 20 risteilyohjusta ja lähetti pitkälle yli 20 taistelulennokkia Mykolajivin ja Odessan alueille maan eteläosaan.

Ukrainan ilmatorjunta pudotti valtaosan ohjuksista ja lennokeista. Ilmavoimat ei kertonut hyökkäyksen mahdollisesti aiheuttamista tuhoista tai uhreista.

Venäjä on viime aikojen ohjus- ja lennokkihyökkäyksissään keskittynyt erityisesti Ukrainan eteläosiin ja satamiin.

8.56: Ukraina sanoo pudottaneensa lennokkeja ja torjunneensa risteilyohjuksia

Ukraina sanoo pudottaneensa 18 venäläislennokkia ja torjuneensa 17 venäläistä risteilyohjusta maanantain vastaisena yönä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ukrainan ilmavoimien mukaan risteilyohjukset tuhottiin Dnipropetrovskin, Pultavan ja Hmelnytskin alueiden yllä

Venäjä laukaisi yön aikana 24 lennokkia Odesan ja Mykolaivin alueille Ukrainan eteläosissa, Ilmavoimat kertoo viestintäsovellus Telegramissa.

7.00: Ukrainan vastarintakeskus: Venäjä pyrkii saamaan pohjoiskorealaisia työntekijöitä miehittämilleen alueille

Venäjä pyrkii saamaan pohjoiskorealaisia työntekijöitä miehittämilleen Itä-Ukrainan alueille, sanoi Ukrainan kansallinen vastarintakeskus sunnuntaina.

Vastarintakeskuksen mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin yritti suostutella Pohjois-Koreaa avaamaan diplomaattiset edustustot Donetskiin ja Luhanskiin. Putin tapasi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin viime viikolla.

Edustustojen avaaminen helpottaisi pohjoiskorealaisten työntekijöiden tuontia miehitetyille alueille, vastarintakeskus kirjoittaa.

Pohjoiskorealaisten työntekijöiden tavoitteena olisi auttaa rakennushankkeissa Venäjän hallitsemilla alueilla Ukrainassa, keskus kirjoittaa

Keskuksen mukaan Venäjän aiemmat yritykset rekrytoida Keski-Aasian työvoimansiirtolaisia armeijaan antavat ymmärtää, että hallinto ei pysty kasaamaan riittävästi työntekijöitä Venäjän rajojen sisältä.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi asiaa perjantaina sanoen, että Putin ja Kim Jong-un eivät allekirjoittaneet tapaamisessaan mitään sopimuksia.

5.37: Zelenskyi: Ukraina valtasi takaisin Klishchiivkan kylän Bahmutin eteläpuolella

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina valtasi takaisin Bahmutin kaupungin eteläpuolella sijaitsevan Klishchiivkan kylän Donetskin alueella Itä-Ukrainassa. Uutiskanava CNN:n mukaan Zelenskyi kertoi asiasta sunnuntaina.

Zelenskyin kanslia julkaisi aiemmin sunnuntaina sosiaalisessa mediassa kuvan, jonka mukaan Ukraina olisi onnistunut vapauttamaan alueen.

Kuvassa viisi sotilasta pitää lippuja kädessään ja poseeraa kameralle kirkon edessä, jonka CNN paikallisti kylän keskustassa sijaitsevaksi kirkoksi.

Ajatushautomo ISW totesi elokuussa, että Ukrainan vastahyökkäyksen edenneen "marginaalisesti" juuri Klishchiivkan kylän alueella.

Ukrainan armeijan tiedottajan Illia Jevlashin mukaan kylän vapauttamisen myötä venäläisjoukot menettävät hallinnan Bahmutin kaupungin eteläisellä sivustalla, mikä antaa Ukrainan armeijalle mahdollisuuden edetä entistä syvemmälle ja iskeä tarkemmin, kirjoittaa ukrainalaislehti The Kyiv Independent.

Tällä hetkellä Ukrainan joukkojen tärkein tehtävä on Jevlashin mukaan ottaa hallintaansa logistiset reitit ja erityisesti rautatie, jota pitkin venäläiset ovat toimittaneet ampumatarvikkeita Bahmutin kaupunkiin.

Perjantaina Ukraina sanoi vallanneensa Andrijivkan kylän Klishchiivkan lähistöltä.

Sunnuntai 17. syyskuuta

23.31: Sevastopolin kuvernööri: Drone ammuttu alas – pudonnut maatalousalueelle

Sevastopolin kuvernöörin mukaan Krimillä on ammuttu alas kolmaskin drone. Aiemmin alueella kerrottiin kahdesta alas ammutusta ukrainalaisesta dronesta. Kuvernöörin mukaan kolmas drone putosi maatalousalueelle eikä siitä aiheutunut tuhoja.

Kuvernöörin mukaan alueella on ollut savua, mutta hänen mukaansa Mustanmeren laivasto on kertonut savun olevan tarkoituksellinen savuverho. Kuvernöörin mukaan kaupungissa kaikki on rauhallista.

23.10: Stoltenberg: Ukrainan liittyminen Natoon vain ajan kysymys

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg varoittaa, että kaikkien tulee valmistautua pitkään sotaan Ukrainassa.

– Toivomme kaikki nopeaa rauhaa. Mutta samaan aikaan meidän on tunnustettava: Jos presidentti Zelenskyi ja Ukrainalaiset luopuvat taistelusta, heidän maansa ei olisi enää olemassa. Jos Venäjä ja presidentti Putin laskevat aseensa alas, niin meillä olisi rauha, Stoltenberg kommentoi.

Stoltenbergin mukaan helpoin tie olisi, että Putin vetäisi joukkonsa. Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN.

Stoltenbergin mukaan on vain ajan kysymys, että Ukraina liittyy sotilasliitto Natoon.

– Ukrainasta tulee Naton jäsen. Kaikki liittolaiset ovat tehneet asian selväksi.

Stoltenbergin mukaan Ukraina tarvitsee turvatakuut sodan päätyttyä tai muuten historia saattaisi toistaa itseään.

21.33: Venäjä: Ukrainalaisia droneja ammuttu alas Krimillä

Venäjän puolustusministeriö väittää venäläisjoukkojen ampuneen alas kaksi ukrainalaista dronea Krimin lounaisosassa illalla paikallista aikaa. Puolustusministeriön mukaan kolmas drone on ammuttu alas Belgorodin yläpuolella.

Lisää sunnuntain tapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja