Zelenskyi tapaa Bidenin ensi torstaina Valkoisessa talossa – MTV seurasi sotaa 16.9.2023

Mitä Ukrainan rintamilla tapahtuu nyt ja mitä Putinin ja Kimin tapaaminen merkitsee sodalle? 9:21
Mitä Ukrainan rintamilla tapahtuu nyt ja mitä Putinin ja Kimin tapaaminen merkitsee sodalle?

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 15. syyskuuta 2023. Lue lisää uutisia Ukrainan sodan tilanteesta lauantain seuranta-artikkelista.

22.31: Zelenskyi vierailee Valkoisessa talossa ensi viikon torstaina

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapaa ensi viikon torstaina Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin Valkoisessa talossa, kertoo Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan.

Kyseessä on kaikkiaan Zelenskyin kolmas vierailu Yhdysvaltain presidentin virka-asunnossa ja toinen sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainaan alkuvuodesta 2022.

Sullivanin mukaan Bidenin on tapaamisessa tarkoitus vakuuttaa jälleen Zelenskyille Yhdysvaltain jatkavan roolissaan Ukrainan tuen veturina.

Vierailun aikana Zelenskyillä on tapaamisia myös Yhdysvaltain kongressissa. Osa republikaanipoliitikoista on osoittanut epäröimisen merkkejä Ukrainalle annettavan tuen jatkamiselle.

Ennen vierailuaan Washingtonissa Zelenskyi tapaa myös muita maailman johtajia YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa.

(STT)

21.44: Ramzan Kadyrov on kriittisessä tilassa

Tšetšeenijohtaja Ramzan Kadyrov on kriittisessä tilassa, kertoo Ukrainalainen uutistoimisto Ukrinform.

Ukrainan sotilastiedustelun tiedottaja Andri Jusov kertoi asiasta uutistoimisto Ukrinformille. Tiedottajan mukaan Kadyrov on ollut kriittisessa tilassa jo päiviä ja hänen tilansa on pahentunut. 

Ukrinformin mukaan Kadyrovin on väitetty aiemmin olevan koomassa.

46-vuotiaan Kadyrovin olemus on herättänyt spekulaatioitaan hänen terveydentilastaan aiakaisemminkin.

20.21: EU ei jatka ukrainalaisviljan tuonnin rajoituksia viiteen jäsenmaahan

Euroopan unioni ei aio jatkaa viiden jäsenmaan tuontirajoituksia ukrainalaisviljalle, Euroopan komissio kertoi perjantaina.

EU salli kesäkuussa Puolan, Bulgarian, Unkarin, Romanian ja Slovakian rajoittaa ukrainalaisen viljan tuontia alueelleen, koska ne pelkäsivät ukrainalaisviljan sotkevan niiden omia markkinoita.

Rajoitusten takaraja umpeutui perjantaina. Puola ilmoitti jo torstaina jatkavansa tuontikieltoa huolimatta siitä, sallisiko EU tuontirajoitukset jatkossa vai ei.

(STT)

16.57: Ukraina: Venäläinen ohjuslaiva vaurioitunut drone-iskussa

Ukrainalaisen tiedustelulähteen pieni venäläinen ohjuslaiva on vaurioitunut Krimillä lähellä Sevastopolin lahtea tehdyssä drone-iskussa. Tiedustelulähteen mukaan venäläisalus oli iskun seurauksena hinattava pois korjausta varten.

15.51:Kreml kiistää viivyttelyn Prigozhinin lentokoneen maahansyöksyn tutkinnassa

Kreml kiistää, että edesmennyttä Wagner-palkkasotilasyhtiön johtajaa Jevgeni Prigozhinia kuljettaneen lentokoneen maahansyöksyn tutkinnassa vitkuteltaisiin. Tutkinnasta ei ole kerrottu mitään yli kolmeen viikkoon.

– En todellakaan usko niin. Kyseessä ei ole yksinkertainen tutkinta eikä yksinkertainen tapahtuma. Tutkinta jatkuu edelleen, minkä vuoksi kaikenlaisten kommenttien antaminen olisi ennenaikaista, sanoo Kremlin edustaja Dmitri Peskov.

Prigozhinia kuljettanut kone syöksyi maahan 23. elokuuta, kun se oli matkalla Moskovasta Pietariin.

Maahansyöksyn jälkeen Venäjän presidentti Vladimir Putin kuvasi Prigozhinia mieheksi "joka teki vakavia virheitä, mutta saavutti oikeita tuloksia".

Lännessä on yleisesti uskottu, että Prigozhin joutui Kremlin suunnitteleman murhan uhriksi. Kreml on kiistänyt asian.

Juhannusaattona Wagner-joukot lähtivät moottorimarssille Etelä-Venäjältä. Lopulta kapina jäi lyhyeksi. Wagnerin joukot päätyivät vain satojen kilometrien päähän Venäjän pääkaupungista Moskovasta ennen kuin Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka neuvotteli Venäjän hallinnon ja Prigozhinin välille sovun.

11.43: Belgia: G7-maat julistanevat Venäjän timantit pannaan

Belgian hallitus ilmoittaa, että se odottaa G7-maat julistavan venäläiset timantit epäsuoraan kieltoon 2–3 viikon sisällä. Kielto tulisi voimaan tammikuussa. (Reuters)

11.36: Britannian puolustusministeriö: Tuhot laivastotukikohdassa Venäjän myöntämiä pahemmat

Ohjusisku Venäjän Mustanmeren laivastotukikohtaan Sevastopolissa varhain keskiviikkona aiheutti todennäköisesti paljon pahempia vahinkoja kuivatelakalla korjattavina olleille maihinnousualukselle ja sukellusveneelle kuin Venäjä on myöntänyt, kertoi Britannian puolustusministeriö tiedustelukatsauksessaan viestipalvelu X:ssä perjantaina.

Minsk-maihinnousualus tuhoutui puolustusministeriön mukaan todennäköisesti täysin ja Kilo-luokan sukellusvene Rostov-na-Donu vaurioitui erittäin pahoin, puolustusministeriö kirjoitti viitaten avoimista lähteistä hankittuihin tietoihin.

Sukellusveneen saaminen takaisin käyttökuntoon tulee ministeriön mukaan todennäköisesti viemään vuosia ja maksamaan satoja miljoonia dollareita. Vaurioituneen sukellusveneen saaminen pois kuivatelakalta tulee mahdollisesti pitämään telakan poissa käytöstä kuukausia, mikä vaikeuttaa Venäjän Mustanmeren laivaston huoltamista.

Rostovin vaurioitumisen myötä Mustanmeren laivasto menetti yhden neljästä sukellusveneestään, jotka pystyvät ampumaan risteilyohjuksia. Sukellusveneillä on ollut tärkeä asema hyökkäyksissä Ukrainaan sekä Venäjän merivoimien toiminnassa Mustallamerellä ja itäisellä Välimerellä.

9.54: Satelliittikuvat näyttävät muutoksia Wagner-leirissä Valko-Venäjällä

Wagner siirsi toimintaansa Valko-Venäjälle sen jälkeen, kun ryhmä käynnisti lyhyen kapinan Venäjän sisällä. 

Torstaina otetut satelliittikuvat näyttävät, kuinka Minskistä kaakkoon sijaitsevasta Tselin sotilastukikohdasta on purettu telttoja ja muuta kalustoa asteittain.

Satelliittikuvat näyttävät Valko-Venäjän Wagner-leirin purkamisen 0:39
Katso videolta tuoreet satelliittikuvat.

9.51: Pekka Toveri: Ukrainan ilmoittamissa luvuissa "ylimääräistä"; mutta Venäjää uskottavampaa

Ukrainan väitteet Venäjän tappioista ovat lähempänä totuutta kuin Venäjän "absurdit" luvut, arvioi kenraalimajuri evp. Pekka Toveri

Suomen entisen tiedustelupäällikön, nykyisen kansanedustajan Pekka Toverin (kok.) mukaan sota-aikana ilmoitettujen tappiolukujen oikeellisuuden arviointi on armeijoille "perinteinen haaste". 

– Sodassa vastustajan tappioita suurennellaan ja omia tappioita kaunistellaan. Se tapaa olla normi.

9.19: Ukrainan armeija kertoo edenneensä Bahmutin lähellä, sotilaat valtasivat Andrijivkan

Ukrainassa maan armeija kertoo vallanneensa Andrijivkan kylän lähellä Bahmutia Donetskissa maan itäosassa. Alueella on käyty raskaita taisteluja viikkokausia.

Armeijan esikunnan mukaan venäläiset kärsivät suuria kalusto- ja miehistötappiota.

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maljar ehätti jo torstaina kertoa, että kylä on vallattu, mutta perui myöhemmin ilmoituksensa ja sanoi sen johtuneen "kommunikaatiokatkoksesta" ja siitä, että tilanne taisteluissa muuttui koko ajan.

Andrijivka on pieni kylä, jossa asui ennen sotaa alle sata ihmistä. Se sijaitsee noin 14 kilometrin päässä Bahmutista, jonka venäläiset valtasivat toukokuussa kuukausikaupalla kestäneiden erittäin raskaiden taistelujen jälkeen.

Ukrainan armeija on kesän aikana kuitenkin kertonut vallanneensa takaisin alueita Bahmutin pohjois- ja eteläpuolelta.

Ukrainan armeija kertoi niin ikään saavuttaneensa "osittaista menestystä" Andrijivkan lähellä sijaitsevassa Klishijivkan kylässä, jonka hallinnasta on niin ikään taisteltu pitkään.

Ukrainan kesällä alkanut vastahyökkäys on edennyt hitaasti, koska venäläiset ovat linnoittaneet ja miinoittaneet valtaamansa alueet vahvasti. (STT – Reuters)

6.12: Uusia suomalaisyrityksiä USA:n pakotelistalle – toimittivat tekniikkaa Venäjälle

Yhdysvaltain uudella pakotelistalla on toimijoita myös Suomesta.

Maan pakotteista vastaavan viraston tiedotteessa kerrotaan, että pakotelistalle lisättiin "Suomesta vaikuttava verkosto, joka on erikoistunut toimittamaan ulkomaista elektroniikkaa Venäjälle toimiville loppukäyttäjille".

Pakotelistalle lisätyt yritykset ovat suomalaisia huolinta-alan yrityksiä. Tiedotteessa kerrotaan, että toimituksiin on kuulunut muun muassa litiumakkuja, kameroita lennokkeihin ja korkeatasoisia optisia suodattimia.

Suomalaisyritysten kerrotaan toimittaneen tekniikkaa muun muassa venäläisyrityksille, joiden asiakkaita ovat Venäjän puolustusteollisuus.

Yhdysvallat kertoi eilen asettavansa pakotteita yli 150:lle yritykselle ja henkilölle.

5.27: Pohjois-Korean Kimin vierailu Venäjällä jatkuu

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on vieraillut ilmailualan tehtaalla Venäjän Kaukoidässä, kertovat venäläisuutistoimistot. Tehtaan kerrotaan valmistavan niin sotilas- kuin siviilikalustoakin.

Venäjän hallinto kertoi eilen, että Kimin vierailu Venäjällä kestää vielä joitakin päiviä. Kim ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat keskiviikkona Venäjän Kaukoidässä.
Yhdysvaltalaisviranomaiset ja asiantuntijat ovat arvioineet, että Venäjä on kiinnostunut ostamaan Pohjois-Korealta ampumatarvikkeita käytettäväksi Ukrainassa. Mahdollinen asekauppa olisi kansainvälisten pakotteiden vastainen.

Torstai

23.54: Zelenskyi Valkoiseen taloon ensi viikolla

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin odotetaan tapaavan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi Valkoisessa talossa Washingtonissa Yhdysvalloissa ensi viikolla. Tapaaminen järjestetään New Yorkissa pidettävän YK:n yleiskokouksen jälkeen.

Asiasta kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain virkamies tänään torstaina.

22.34: Ukrainalaisviranomaiset antoivat evakuointikäskyn Hersonin alueelle, sanoo kuvernööri 

Ukrainan viranomaiset ovat määränneet siviilien pakkoevakuoinnin Hersonin alueelle maan eteläosaan.

Kuvernööri Oleksandr Prokudin kirjoitti Telegramissa, että pakkoevakuoinnin oli määrännyt Hersonin alueellinen puolustusneuvosto. Evakuointikäsky koskee lapsiperheitä, jotka ovat kuvernöörin mukaan jatkuvan vihollisen tulituksen kohteina.

Venäläisjoukot hallitsevat Hersonin aluetta Dneprjoen eteläpuolella.

Ukrainalaisviranomaiset suosittelivat jo elokuussa, että siviilit poistuisivat joiltain alueilta Harkovan koillisosassa, mutta evakuoinnit eivät olleet pakollisia.

21.40: Lindberg: Krimiä on vaikea voittaa sotimalla

Ukrainan vastahyökkäyksestä on saatu viime viikkoina ristiriitaisia tietoja. Suomalaisasiantuntijan mukaan hyökkäys ei ole merkittävästi edennyt.

– Mitään ratkaisevaa läpimurtoa esimerkiksi läpi venäläislinjojen ei ole edelleenkään tapahtunut, puolustusvoimien entinen komentaja, kokoomuksen kansanedustaja Jarmo Lindberg toteaa Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Ukraina on kiihdyttänyt iskujaan Krimillä. Tuoreimpien ukrainalaistietojen mukaan se on tuhonnut alueella sijainneen Venäjän miljardin euron ilmapuolustusjärjestelmän.

Lindberg kiittelee Ukrainan onnistumisia Krimillä.

Ukraina vaurioitti Venäjän sota-aluksia hyökkäyksessään Sevastopolin kaupungin telakalle varhain eilisaamuna. Venäjä käyttää Sevastopolia Mustanmeren laivastonsa tukikohtana.

– Tällä he saavat Venäjän pakotettua kauemmaksi läntiseltä Mustaltamereltä lähemmäs omaa aluettaan.

Aluetta on Lindbergin mukaan kuitenkin vaikea sotimalla voittaa.

– Krimin niemimaa on niin valtava alue, että ei sitä muutamilla iskuilla vallata. Venäjälle on äärimmäisen kiusallista, että Ukraina onnistuu Venäjälle tärkeään laivastotukikohtaan Sevastopoliin toistuvasti iskemään. 

Lue myös:

    Uusimmat