Ukrainan maavoimien komentaja: Venäjän puolustuslinja on murtunut Bahmutissa

Ukraina on murtanut Venäjän puolustuslinjan Itä-Ukrainan Bahmutin kaupungin lähellä, väittää Ukrainan maavoimien komentaja Oleksandr Syrskyi. Asiasta uutisoi muun muassa ukrainalaismedia Kyiv Post.

Syrskyi väittää, että alueella taistelleet kolme venäläisprikaatia on tehty taistelukyvyttömiksi. Nämä ovat Venäjän 72. moottoroidu prikaati ja 31. sekä 83. maihinnousuprikaati. Syrskyin mukaan kyseiset yksiköt lukeutuvat Venäjän parhaimpiin.

Syrskyin väitteitä ei ole vahvistettu.

Tiedossa ei ole, onko kyse varsinaisesta läpimurrosta. Todellinen läpimurto mahdollistaa ainakin joksikin aikaa vähintään jossain määrin esteettömän etenemisen.

Bahmutin alueen rintamatilanne 17. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punaiset Venäjän. Paksut punaiset viivat ovat tiedettyjä Venäjän valmisteltuja puolustusasemia. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Itä-Ukrainan Bahmutin alueen rintamatilanne 17. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punaiset Venäjän. Paksut punaiset viivat ovat tiedettyjä Venäjän valmisteltuja puolustusasemia. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Edellisen kerran Ukrainan vastahyökkäyksen kerrottiin murtaneen Venäjän puolustuslinjan elo-syyskuun vaihteessa. Tuolloin levisi sittemmin vahvistettuja tietoja, että Ukraina on murtanut Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan Länsi-Zaporizhzhjassa Etelä-Ukrainassa. 

Kyseisen onnistumisen tulkitseminen läpimurroksi oli sotatieteilijä Ilmari Käihkön mielestä "propagandatemppu". Ukraina ei ole kyennyt etenemään nopeasti tuonkaan jälkeen.

Sunnuntaina Ukraina väitti vallanneensa Bahmutin lähellä sijaitsevan Klishchiivkan kylän.

Ukrainan Bahmutin alueella saavuttamat taktisen tason voitot ovat strategisesti merkittäviä, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War. Näin siksi, että niiden avulla Ukraina on pystynyt sitomaan merkittävän määrän Venäjän laskuvarjojääkäreitä alueelle. 

Venäjän laskuvarjojoukkoja pidetään maan eliittiyksiköinä, joita Venäjä on Britannian puolustusministeriön mukaan komentoportaan harmiksi joutunut käyttämään perusjalkaväkenä.

Ukrainan julkaisema video näyttää kiihkeät taistelut tuhoutuneessa Andriivkassa 2:42
Ukrainan armeija väittää videolla näkyvän, miten maan joukot taistelevat rauniokyläksi muuttuneessa Andriivkassa Itä-Ukrainassa. Syyskuussa julkaistun videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat