Ukrainan puolustusministeri on jättänyt eronpyyntönsä – MTV seurasi sotaa

Satelliittikuvat paljastavat Ukrainan vastahyökkäyksen seuraavan haasteen 0:49
Satelliittikuvat paljastavat Ukrainan vastahyökkäyksen seuraavan haasteen

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 4. syyskuuta 2023.

22.44: New York Times: Kim Jong-un aikoo matkustaa Putinin luo puhumaan aseista

The New York Timesin tietojen mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un aikoo matkustaa Venäjälle tässä kuussa tapaamaan presidentti Vladimir Putinia.

Tarkoituksena on keskustella Pohjois-Korean mahdollisuuksista toimittaa Venäjälle enemmän aseita Ukrainassa käytävää hyökkäyssotaa varten. Tapaamisessa keskustellaan myös maiden välisestä sotilasyhteistyöstä.

Lehti viittaa uutisessaan Yhdysvaltalain ja liittoutuneiden maiden viranomaislähteisiin.

Pohjois-Korean johtaja matkustaisi Venäjälle luultavasti panssaroidulla junalla ja tapaisi Putinin Vladivostokissa. Tapaamisen uskotaan tapahtuvan 10.9.-13.9. järjestettävän talousfoorumin yhteydessä.

Putin kaipaa Kimiltä tykistöammuksia, kun taas Pohjois-Korea haluaisi Venäjältä teknologiaa satelliitteihin ja ydinkäyttöisille sukellusveneille, kertovat viranomaislähteet. Pohjois-Korean kerrotaan tarvitsevan myös ruoka-apua.

20.09: Nato-maa Romania kiistää venäläislennokkien putoamisen alueelleen

Ukraina kertoi tänä aamuna ampuneensa alas 17 lennokkia, jotka Venäjä ampui Odessan Izmajilin alueelle.

Ukrainan mukaan kaikkia Venäjän lennokkeja ei kuitenkaan onnistuttu ampumaan alas. Lennokki-iskuissa ei kuitenkaan loukkaantunut ihmisiä.

Ukraina väitti Venäjän lennokkien pudonneen myös Nato-maa Romanian puolelle. Izmajil sijaitsee aivan Romanian rajalla.

Romanian puolustusministeriö tuomitsee Venäjän iskut Ukrainaan mutta kuitenkin kiistää lennokkien aiheuttaneen tuhoja omalla maaperällään ja sanoo seuranneensa iskuja tarkasti.

– Venäjän lennokki-iskut eivät aiheuttaneet mitään suoraa sotilasuhkaa kansalliselle maaperällemme tai Romanin aluevesille, Romanian puolustusministeriön lausunnossa sanotaan.

18.45: Mustameren viljasopimukselle lupailtiin varovaisesti jatkoa Sotshissa

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan lupailivat molemmat maanantaina Sotshin tapaamisessaan, että ukrainalaisten maataloustuotteiden merikuljetukset mahdollistaneelle Mustanmeren viljasopimukselle voidaan saada tulevaisuudessa jatkoa.

Se, koska tämä mahdollisesti tapahtuu, jäi vielä avoimeksi.

15.35: Turkin Erdogan lupasi tärkeitä uutisia tavattuaan Putinin Sotshissa

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on luvannut "erittäin tärkeitä" uutisia sen jälkeen, kun hän on päättänyt tapaamisensa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa Mustanmeren rannalla Venäjän Sotshissa.

Puoliltapäivin alkanut tapaaminen liittyy ukrainalaisen viljan toimituksiin Mustallamerellä. Erdogan sanoi viestinsä olevan tärkeä erityisesti Afrikan maille, jotka ovat riippuvaisia ukrainalaisesta viljasta.

Venäjä vetäytyi aiemmasta Turkin välityksellä neuvotellusta viljasopimuksesta heinäkuussa. Sopimus oli taannut Mustallamerellä kulkevien siviilialusten turvallisuuden.

14.44: Ukraina väittää tuhonneensa Venäjän ison ammusvaraston Donetskissa – video näyttää tuhot

Ukrainan asevoimat julkaisi videomateriaalia iskusta, jonka se väittää kohdistuneen Venäjän ammus- ja logistiikkakeskukseen Donetskin alueella.

Drone-videolla näkyy, kuinka Ukraina suorittaa raketti-iskun väitetysti HIMARS-raketinheitinjärjestelmällä Dolomitnessa sijaitsevaan rakennuskompleksiin. Videolla näkyy useampia räjähdyksiä keskuksen eri rakennuksissa. 

Ukraina on suorittanut Donetskin alueella loppukesästä useita sotilasinfrastuktuuriin kohdistuneita iskuja. Ukrainan asevoimien lisäksi myös venäläisistä partisaaneista koostuva Vapaan Venäjän Legioona on ollut aktiivinen alueella.

Uutistoimisto Reutersin jakama video on väitetysti kuvattu lauantaina 2. syyskuuta. Videon kuvausaikaa tai -paikkaa ei ole vahvistettu.

Ukraina tuhosi Venäjän ammus- ja logistiikkakeskuksen Donetskissa 0:57
Katso videolta valtavat räjähdykset, joiden väitetään tapahtuvan Venäjän ammus- ja logistiikkakeskuksessa.

14.37: Ukraina julkaisi hämmentävän videon dronen ja venäläishelikopterien kohtaamisesta – "He vain yksinkertaisesti luovuttivat"

Ukrainan sotilastiedustelu julkaisi videon Krimiltä, jossa väitetysti kaksi venäläistä helikopteria epäonnistuu pudottamaan lennokin alas.

Sotilastiedustelu kirjoittaa pikaviestipalvelu Telegramissa, että kyseinen lennokki olisi ollut kahden helikopterin lisäksi yhden hävittäjän tähtäimessä.

– Lennokkimme poistui taistelukentältä vahingoittumattomana ja palasi onnistuneesti tukikohtaan, sotilastiedustelu väittää.

Lennokin kuvaamalta videolta on nähtävissä, kuinka sen edessä lentää venäläiskopteri. Helikopterin väitetään tulittavan videolla lennokkia.

Ukraina ei ole täsmentänyt lennokin tyyppiä. Videon kuvausaikaa ja paikkaa ei ole vahvistettu.

Video tallensi hetken: Kaksi venäläiskopteria epäonnistuu Ukrainan dronen alasampumisessa 0:55
Ukrainan sotilastiedustelu julkaisi videon Krimiltä, jossa väitetysti kaksi venäläistä helikopteria epäonnistuu pudottamaan lennokin. Videon kuvausaikaa ja paikkaa ei ole vahvistettu.

14.31: Ukrainalaismedia: Ukraina etsii keinoja laajentaa liikekannallepanoa

Ukraina etsii keinoja laajentaa liikekannallepanoa vastahyökkäyksen edetessä etelärintamalla sekä Bahmutin ympäristössä.

Ukrainan puolustusministeriö on hyväksynyt lakimuutoksen, joka velvoittaa nyt myös tietyistä terveyssyistä rintaman välttäneet henkilöt liittymään maan sotaväkeen. Asiasta kertoi ukrainalaissivusto Kyiv Independent eilen.

Lakimuutos astui voimaan elokuun lopulla, ja sen mukaan vastedes myös esimerkiksi tuberkuloosin tai hepatiitin sairastaneet sekä hitaasti eteneviä veritauteja sairastavat luokitellaan armeijakelpoisiksi. Lisäksi sotaväkeen kelpuutettavien listalle on lisätty esimerkiksi oireettomat hi-viruksen kantajat ja lievistä mielenterveysongelmista tai hermostoperäisistä sairauksista kärsivät henkilöt, sivusto kertoi.

Elokuun lopulla myös presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti, että armeijasta vapauttamiseen oikeuttavia lääkärintodistuksia, jotka on toimitettu Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen helmikuusta 2022 alkaen, tullaan tarkistamaan.

14.13: Upin ohjelmajohtaja: Tästä syystä Zelenskyi erotti puolustusministerinsä

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Mosheksen mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pyrkii puolustusministeri Oleksi Reznikovin erottamisella osoittamaan, että hän puuttuu ilmitulleisiin ongelmiin.

Puolustusministeriä ja ministeriön rahojen käyttöä kohtaan on esitetty syytöksiä, joiden mukaan Ukrainan puolustusministeriö osti armeijalle tarvikkeita markkinahintaa korkeammalla.

Mediatietojen mukaan Ukrainan puolustusministeriö kirjoitti viime vuoden lopulla sopimuksen turkkilaisen yrityksen kanssa taisteluasujen toimittamisesta. Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen hinta oli kuitenkin kolminkertaistunut.

Mosheksen mukaan olikin nähtävissä, että puolustusministeriön ovet tulevat käymään. Aiemman asevoimien tarvikkeisiin liittyneen korruptioskandaalin seurauksena korkea-arvoisia ukrainalaisvirkamiehiä erotettiin virasta tammikuussa. Tyytymättömyyttä on herättänyt myös se, että joidenkin varusmiesten on annettu paeta sotilaspalveluksesta.

– Zelenskyi on kiristämässä korruption vastaista kampanjaa -- luultavasti, koska hän kokee, että väestö tarvitsee huomion siirtämistä muualle. Rintamalla tilanne muuttuu nyt hyvin hitaasti.

11.07: Kiovan kouluihin kohdistunut uusi pommiuhkaus, kertoo Kiovan sotilashallinto

Ukrainan pääkaupungin Kiovan kouluihin ja oppilaitoksiin on kohdistunut uusi pommiuhkaus, kertoi Kiovan sotilashallinto tänään sosiaalisessa mediassa.

Koulujen syyslukukausi alkoi Kiovassa jo viime viikolla kouluihin tehtyjen pommiuhkausten varjostamana, mutta uhkauksen todenperäisyyttä ei voitu varmistaa.

Kaupungin mukaan 240 000 lasta on tänä syksynä valinnut Kiovassa lähiopetuksen etäopetuksen sijasta. Koulut ja poliisi harkitsevat parhaillaan lasten ja koulujen henkilökunnan evakuoimista, mutta pyytävät ihmisiä pysyttelemään rauhallisina.

Viranomaisten mukaan tuhannet ukrainalaiskoulut ovat vahingoittuneet tai tuhoutuneet Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan.

10.20: Ukrainan puolustusministeri on jättänyt eronpyyntönsä

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov on ilmoittanut jättäneensä erohakemuksensa. Asiasta kertoo muun muassa ukrainalaismedia Kyiv Post.

– On ollut kunnian palvella ukrainalaisia ja työskennellä Ukrainan armeijalle viimeiset 22 kuukautta, joka on ollut Ukrainan modernin historian vaikein ajanjakso, Reznikov kirjoittaa.

Reznikovin ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi erottavansa puolustusministeri Reznikovin tehtävästään. 

Uudeksi puolustusministeriksi Zelenskyi esittää ukrainalaispoliitikko Rustem Umerovia. Zelenskyi kertoi asiasta sunnuntaina muun muassa Telegram-tilillään.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.18: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 460 sotilasta ja 29 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 460 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa neljä taistelupanssarivaunua, 14 panssariajoneuvoa ja 29 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.13: Ukraina väittää joukkojensa saavuttaneen menestystä Länsi-Zaporizhzhjassa

Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar väittää Venäjän kärsivän Etelä-Ukrainassa "merkittäviä tappioita" ja käyttävän alueella reservejään.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War on jo pidemmän aikaa raportoitunut, että Venäjä on siirtänyt eritoten Länsi-Zaporizhzhjan alueelle yksiköitä, jotka ovat aiemmin taistelleet muilla rintamilla.

Maliarin mukaan ukrainalaisjoukot ovat saavuttaneet menestystä Novodanilivkan ja Novoprokopivkan suunnilla. Molemmat paikkakunnat sijaitsevat Ukrainan äskettäin valtaaman Robotynen kylän lähettyvillä. 

Ukrainan vastahyökkäys Robotynen kylän seudulla on jatkunut kolme kuukautta. Syvimmillään se on edennyt noin 10 kilometriä.

Maliarin mukaan Ukraina on vallannut alueita takaisin myös Bahmutin itäpuolella.

Ukraina kertoo murtaneensa puolustuslinjan - asiantuntija ei pidä läpimurtona 2:12
Ukraina kertoo murtaneensa puolustuslinjan – asiantuntija ei pidä läpimurtona.

8.35: Ukraina sanoo ampuneensa alas 17 Venäjän lennokkia Odessan alueella, mutta ei kaikkia

Ukraina sanoo ampuneensa alas 17 Venäjän Odessan alueelle ampumaa lennokkia.

Asiasta kertoi Odessan kuvernööri Oleh Kiper Telegram-päivityksessä tänä aamuna.

Kiperin mukaan Ukrainan joukot eivät kuitenkaan onnistuneet ampumaan alas kaikkia Venäjän ampumia lennokkeja. Useissa asutuskeskuksissa Izmailin alueella lennokit vaurioittivat varastorakennuksia, tuotantolaitoksia sekä maatalouskoneita ja teollisuusyrityksiä, hän kertoi.

7.37: Zelenskyi erottaa Ukrainan puolustusministerin tehtävästään

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kertonut erottavansa puolustusministeri Oleksi Reznikovin tehtävästään. Uudeksi puolustusministeriksi hän esittää ukrainalaispoliitikko Rustem Umerovia. Zelenskyi kertoi asiasta sunnuntaina muun muassa Telegram-tilillään.

– Uskon, että ministeriö tarvitsee uusia toimintatapoja, Zelenskyi perusteli päätöstään.

Ministerinvaihdos vaatii vielä maan parlamentin hyväksynnän. Zelenskyi kertoo odottavansa, että parlamentti tukee hänen esitystään Umerovin nimityksestä.

7.26: Venäjä väittää tuhonneensa Krimille yrittäneitä Ukrainan maihinnousujoukkoja

Venäjä sanoo tuhonneensa Mustallamerellä ukrainalaisjoukkoja kuljettaneita sotilasveneitä. Puolustusministeriön mukaan Venäjän laivaston ilma-alus tuhosi yhteensä neljä yhdysvaltalaisvalmisteista sotilasvenettä, joiden kyydissä oli Ukrainan asevoimien maihinnousuryhmiä.

Telegramissa asiasta ilmoittaneen ministeriön mukaan veneet olivat matkanneet kohti Krimin rannikkoa. Ministeriö ei tarjonnut tämän tarkempia yksityiskohtia.

Elokuun lopulla Venäjä sanoi niin ikään joukkojensa tuhonneen Mustallamerellä neljä Ukrainan sotilasvenettä. Tuolloin Venäjä sanoi kyydissä olleen jopa viisikymmentä sotilasta.

6.01: Erdogan matkaa Mustanmeren rannalle maanittelemaan Venäjän Putinia takaisin viljasopimuksen pariin

Mustanmeren viljasopimukseen yritetään tänään puhaltaa uutta henkeä, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapaavat Mustanmeren rannalla Venäjän Sotshissa.

Venäjä vetäytyi aiemmasta Turkin välityksellä neuvotellusta viljasopimuksesta heinäkuussa. Sopimus oli taannut Mustallamerellä kulkevien siviilialusten turvallisuuden. Sopimuksesta vetäydyttyään Venäjä varoitti, että se voi katsoa Ukrainan satamista poistuvat alukset sotilaallisiksi kohteiksi.

Sopimukseton tila on herättänyt huolta Ukrainan viljasta riippuvaisten maiden ruoansaannista.

5.27: Venäjä sanoo tuhonneensa kaksi ukrainalaista lennokkia

Venäjä sanoo joukkojensa tuhonneen kaksi ukrainalaista lennokkia, yhden Mustanmeren yllä lähellä Krimin niemimaata ja toisen Venäjällä Kurskin alueella. Kursk sijaitsee lähellä Ukrainan vastaista rajaa.

Asiasta on ilmoittanut viestipalvelu Telegramissa Venäjän puolustusministeriö, jonka mukaan Ukraina oli laukaissut kaksi lennokkia alkuyöstä yhden aikoihin.

Krimille tehtiin iskuja viimeksi lauantaina, jolloin Venäjä sanoi tuhonneensa kolme Ukrainan meridroonia, joiden kohteena oli Krimille vievä Kertshinsalmen silta.

Kurskin alueelle Ukraina puolestaan teki paikallisen kuvernöörin mukaan perjantaina lennokki-iskuja.

22.34: Zelenskyi erottaa puolustusministeri Oleksi Reznikovin virastaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo erottavansa puolustusministeri Oleksi Reznikovin virastaan. Uudeksi puolustusministeriksi hän esittää ukrainalaispoliitikko Rustem Umerovia.

Lisäys klo 22.44: Zelenskyi kertoo asiasta muun muassa Telegram-tilillään. Zelenskyi sanoo odottavansa, että maan parlamentti tukee hänen esitystään Umerovin nimityksestä.

17.42: Ukraina syyttää Venäjää pyrkimyksestä luoda ruokakriisi

Ukraina syyttää Venäjää pyrkimyksistä luoda ruokakriisi. Ukraina esitti syytöksen sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt satamainfrastruktuuria vastaan Odessan alueella. Asiasta uutisoi uutiskanava CNN. Ukrainan viranomaislähteiden mukaan ainakin kaksi ihmistä loukkaantui iskuissa.

– Venäjän terroristit jatkavat hyökkäyksiä satamainfrastruktuuria vastaan pyrkiessään luomaan maailmaan ruokakriisin ja nälänhädän, syyttää Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andriy Yermak Telegram-vistipalvelussa.

Yermakin mukaan Ukrainan ja sen liittolaisten tärkein tehtävä on estää Venäjän aseteollisuutta tuottamasta aseita, joilla hyökätään Ukrainaa vastaan. 

Yermak toteaa, että Venäjän aseteollisuus ei kykene toimimaan ilman ulkomaisia komponentteja.

14.11: Ukraina:Venäjä teki drone-iskun siviiliteollisuuskohteisiin Tonavan alueella

Ukraina sanoo Venäjän hyökänneen drooneilla siviiliteollisuuskohteisiin Ukrainan lounaisnurkassa Tonavan alueella, lähellä Romanian kanssa jaettua rajaa.

Ukrainan syyttäjänviraston Telegram-viestin mukaan kaksi ihmistä haavoittui iskussa ja heidät vietiin sairaalaan.

Myös Venäjä sanoi iskeneensä yön aikana droonein Tonavan rannalla sijaitsevaan Reinin satamakaupunkiin. Joen vastaranta kuuluu Romanialle, joka kuuluu sotilasliitto Natoon.

Venäjän asevoimat sanoi tehneensä drooni-iskun Ukrainan asevoimien sotatarvikkeiden toimittamiseen käytettävän polttoaineen varastotiloihin.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat