Valkoinen talo: Pohjois-Korea tulee "maksamaan hinnan" asetoimituksistaan Venäjälle – MTV seurasi sotaa

Ukrainan joukot tuhosivat venäläistankin Bahmutin maastossa 0:38
Ukrainan joukot tuhosivat venäläistankin Bahmutin maastossa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 5. syyskuuta 2023. Keskiviikon seuranta löytyy täältä.

Keskiviikon seuranta löytyy täältä

22.00: Venäjän iskut Ukrainaan osuivat alle kilometrin päähän Romanian rajasta, kertoo Romanian presidentti

Venäjä on jälleen iskenyt Ukrainaan erittäin lähelle sotilasliitto Natoon kuuluvan Romanian rajaa. Romanian presidentin Klaus Iohannisin mukaan hyökkäykset osuivat tänään alle kilometrin päähän Romanian rajasta.

Ukraina kertoi eilen Venäjän iskeneen lennokeilla Odessaan Izmajilin alueelle. Ukrainan mukaan osa lennokeista tai niiden romuista päätyi tuolloin Romanian puolelle. Romania kiisti väitteen, mutta sanoi seuraavansa iskuja tarkasti.

21.52: Valkoinen talo: Pohjois-Korea tulee "maksamaan hinnan" asetoimituksistaan Venäjälle

Valkoinen talon mukaan Pohjois-Korea tulee "maksamaan hinnan" asetoimituksistaan Venäjän käyttöön Ukrainaan. Asiasta kertoi Reutersin mukaan Yhdysvaltain turvallispoliittinen neuvonantaja Jake Sullivan tänään.

CNN kertoo Yhdysvaltain ulkoministeriön apulaistiedottajan Vedant Patelin sanoneen tänään, että Venäjän ja Pohjois-Korean väliset aseneuvottelut "etenevät aktiivisesti". Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin on kerrottu matkustavan Venäjälle tapaamaan maan presidenttiä Vladimir Putinia. Kreml ei ole suostunut kommentoimaan tapaamista.

Yhdysvallat on kehottanut Pohjois-Koreaa lopettamaan aseneuvottelut Venäjän kanssa ja noudattamaan tekemäänsä julkista sitoumusta olla toimittamatta tai myymättä aseita Venäjälle. 

Sullivanin mukaan Pohjois-Korean ja Venäjän tapaaminen on todiste siitä, että talouspakotteet ovat osuneet Venäjän puolustusteollisuuteen.

18.20: Putin: Juutalainen Zelenskyi asetettiin presidentiksi natsismin ihannoinnin peittelemiseksi

Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti Venäjän valtiontelevision haastattelussa länsivaltojen asettaneen juutalaista syntyperää olevan Volodymyr Zelenskyin Ukrainan presidentiksi tarkoituksena peitellä natsismin ihannointia.

Putin on perustellut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan natsismin kitkemisellä. Venäjän mukaan Kiovan johtajat ovat uusnatseja, jotka harjoittavat "kansanmurhaa" venäjänkielisten keskuudessa. Ukraina ja länsimaat ovat torjuneet syytöksen perusteettomana tekosyynä hyökkäyssodalle.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

15.55: Kuuba: Venäjä pyrkii ihmiskaupan kautta värväämään kuubalaisia sotilaiksi Ukrainaan

Kuuban sisäministeriö kertoo verkkosivuillaan havainneensa Venäjältä käsin toimivan ihmiskauppaverkoston, joka pyrkii värväämään Venäjällä asuvia kuubalaisia ja jopa Kuubassa asuvia maan kansalaisia sotilasjoukkoihinsa Ukrainaan. 

Asiasta kertoo myös The Kyiv Independent

Kuuban sisäministeiön mukaan tällaiset värväysyritykset on ”neutralisoitu” ja ihmiskauppaan liittyviä henkilöitä kohtaan on aloitettu rikostutkinnat. 

Sisäministeriö kertoo Kuuban vihollisten levittävän vääristeltyjä tietoja, joilla pyritään tahraamaan maan julkisuuskuvaa. 

– Kuuballa on vankka ja selkeä historiallinen kanta palkkasoturismia vastaan, ja sillä on aktiivinen rooli YK:ssa edellä mainitun käytännön torjumiseksi, sillä se on useiden kyseisellä foorumilla hyväksyttyjen aloitteiden laatija, sisäministeriö kertoo tiedotteessaan verkkosivuillaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi tämän vuoden tammikuussa Venäjän armeijan lisäämään palveluksessa olevien määrää 1,5 miljoonaan sotilaaseen vuosina 2023–2026.

Syyskuun 3. päivä Britannian puolustusministeriö kertoi Venäjän pyrkivän värväämään ulkomaalaisia sotilaita välttääkseen uuden mobilisaation ennen vuoden 2024 presidentinvaaleja.  

15.17: Ukraina vääntää nyt auki Venäjän puolustukseen puhkottuja aukkoja – edessä ratkaisevat ajat

Ukrainan viime aikojen eteneminen osoittaa, miten sen joukot ovat pystyneet heikentämään Venäjän puolustusta ajan saatossa, arvioivat sota-asiantuntijat Michael Kofman ja Rob Lee War on the Rocks -verkkolehdessä

Maanantaina 4. syyskuuta julkaistun kuvamateriaalin perusteella ukrainalaisjoukot ovat edenneet sellaiselle metsäkaistaleelle Länsi-Zaporizhzhjassa, joka sijaitsee Venäjän panssariesteiden itäpuolella, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW). Kyseiset panssariesteet ovat Venäjän kaivamia kuoppia ja pyramidin muotoisia "lohikäärmeen hampaita".

Alue sijaitsee Verboven kylästä länteen. Verbove puolestaan sijaitsee itään Robotynen kylästä, jonka Ukraina vahvisti valloittaneensa viime viikon alussa.

ISW arvioi, ettei kyse ole pelkästä tiedustelutoiminnasta, vaan Ukraina "todennäköisesti haluaa pitää kiinni näistä asemista".

Ajatushautomo ei kuitenkaan vielä katso varmaksi, että Ukraina on todella murtanut kyseisen Venäjän puolustuslinjan. ISW:n mukaan arvio muuttuu, jos alueella havaitaan runsaammin ukrainalaisjoukkoja ja raskasta kalustoa. Kyse ei siis ole varsinaisesta läpimurrosta.

Ukrainan viime aikojen eteneminen osoittaa, miten sen joukot ovat pystyneet heikentämään Venäjän puolustusta ajan saatossa, kirjoittavat sota-asiantuntijat Michael Kofman ja Rob Lee War on the Rocks -verkkolehdessä maanantaina julkaistussa artikkelissa.

– Ukrainan täytyy kuitenkin vielä sekä murtautua läpi Venäjän puolustuslinjoista että käyttää hyväkseen tuo menestys saavuttaakseen tavoitteensa. Paljon saatetaan ratkaista tulevien viikkojen aikana, kaksikko kirjoittaa.

13.44: Kreml ei vahvista Pohjois-Korean johtajan vierailuaikeita – "Ei mitään kommentoitavaa"

Venäjän presidentinhallinto ei suostu vahvistamaan huhuja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin mahdollisesta vierailusta Venäjälle. Tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan Kremlillä ei ole asiaan mitään kommentoitavaa.

Yhdysvalloissa Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja sanoi eilen, että Venäjän ja Pohjois-Korean johtajien odotetaan neuvottelevan asekaupoista Venäjällä piakkoin. Yhdysvallat on jo pitkään varoitellut Venäjän aikovan hankkia aseita ja ammuksia Pohjois-Koreasta.

9.52: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 560 sotilasta ja 9 taistelupanssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 560 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa yhdeksän taistelupanssarivaunua, seitsemän panssariajoneuvoa, 38 tykkiä ja kuusi raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

9.13: BBC: Wagner-kapinan jälkeen kadonneesta venäläiskenraalista julkaistiin valokuva

Kenraali Sergei Surovikinin uskotaan olleen läheinen lentoturmassa kuolleen Wagner-pomo Jevgeni Prigozhinin kanssa.

Venäläiskenraali Sergei Surovikinista on julkaistu valokuva ensimmäistä kertaa kesäkuisen Wagner-kapinan jälkeen.

Surovikinin uskotaan olleen läheinen viime kuussa lentoturmassa kuolleen Wagner-pomo Jevgeni Prigozhinin kanssa, eikä kenraalia ole nähty julkisuudessa Wagner-taistelijoiden kesäkuisen kapinan jälkeen.

Sosiaalisessa mediassa julkaistusta valokuvasta kertoi tänään BBC, mutta se ei voinut varmistaa kuvan aitoutta.

– Kenraali Surovikin on ulkona. Elossa, terve, kotonaan perheensä kanssa, Moskovassa. Kuva otettu tänään, kirjoitti venäläinen mediapersoona Ksenia Sobtshak eilen viestipalvelu Telegramissa.

Kuvassa miehellä on päässään aurinkolasit ja hän kävelee käsikynkkää punatukkaisen naisen kanssa, joka BBC:n mukaan muistuttaa Surovikinin Anna-vaimoa.

9.04: Ukrainan uskotaan menettäneen ensimmäisen Challenger 2 -brittipanssarin: Videolla tankki roihuaa tien vieressä

Ukrainassa on väitetysti tuhoutunut ensimmäinen Britannian lahjoittama Challenger 2 -taistelupanssarivaunu. Kyse on mahdollisesti ensimmäisestä Challenger 2 -vaunusta, joka on koskaan tuhoutunut vihollistulen seurauksena.

Sosiaalisessa mediassa kiertävässä videossa uskotaan näkyvän palava Challenger 2 -taistelupanssarivaunu. Video on ilmeisesti kuvattu Etelä-Ukrainan Länsi-Zaporizhzhjan alueen Robotynen kylän lähistöllä. Tiedossa ei ole, koska video on kuvattu.

Alta löytyvä video on kuvattu auton sisältä ja siinä näkyy auton kulkusuuntaan nähden tien vasemmalla puolella palava panssarivaunu. Palavan vaunun tykkitorni osoittaa eri suuntaan kuin tankin runko.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.00: Ukraina on onnistunut puhkaisemaan Venäjän Surovikin-linjaksi nimetyn puolustuslinjan Zaporizhzhjan alueella.

Sotahistorioitsija Emil Kastehelmi kertoo X-palvelussa (entinen Twitter) Ukrainan onnistuneen läpäisemään Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan Zaporizhzhjan alueella. 

Tämä ei kuitenkaan tarkoita Kastehelmen mukaan vielä läpimurtoa, ja Ukrainan panssareita ei ole ainakaan todistetusti nähty vielä linjojen panssariesteiden toisella puolella. 

Venäjällä on kuitenkin Kastehelmen mukaan hankaluuksia puolustuksessa, ja se ei ole kykenyt työntämään hyökkääviä ukrainalaisjoukkoja missään takaisin. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Myös ISW kertoo raportissaan Ukrainan joukkojen etenemistä linjan ensimmäisten osien ohi. 

22.34: Zelenskyi erottaa puolustusministeri Oleksi Reznikovin virastaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo erottavansa puolustusministeri Oleksi Reznikovin virastaan. Uudeksi puolustusministeriksi hän esittää ukrainalaispoliitikko Rustem Umerovia.

Lisäys klo 22.44: Zelenskyi kertoo asiasta muun muassa Telegram-tilillään. Zelenskyi sanoo odottavansa, että maan parlamentti tukee hänen esitystään Umerovin nimityksestä.

21.11: Kurskin alueen kuvernööri: Rakennus liekeissä Ukrainan drone-iskun jäljiltä

Venäjällä sijaitsevan Kurskin alueen kuvernöörin mukaan Ukraina on tehnyt drone-iskun. Kuvernööri Roman Starovoitin mukaan Kurtšatovin kaupungissa sijaitseva rakennus on liekeissä. Starovoitin mukaan rakennus ei ole asuinkäytössä.

Starovoit kertoo Telegram-vistisovelluksessa, että iskusta ei ole aiheutunut uhreja ja turvallisuusjoukot ovat paikalla.  

17.42: Ukraina syyttää Venäjää pyrkimyksestä luoda ruokakriisi

Ukraina syyttää Venäjää pyrkimyksistä luoda ruokakriisi. Ukraina esitti syytöksen sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt satamainfrastruktuuria vastaan Odessan alueella. Asiasta uutisoi uutiskanava CNN. Ukrainan viranomaislähteiden mukaan ainakin kaksi ihmistä loukkaantui iskuissa.

– Venäjän terroristit jatkavat hyökkäyksiä satamainfrastruktuuria vastaan pyrkiessään luomaan maailmaan ruokakriisin ja nälänhädän, syyttää Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andriy Yermak Telegram-vistipalvelussa.

Yermakin mukaan Ukrainan ja sen liittolaisten tärkein tehtävä on estää Venäjän aseteollisuutta tuottamasta aseita, joilla hyökätään Ukrainaa vastaan. 

Yermak toteaa, että Venäjän aseteollisuus ei kykene toimimaan ilman ulkomaisia komponentteja.

Lue myös:

    Uusimmat