Venäjän sukellusveneessä kaksi valtavaa reikää – kuvat julki

Satelliittikuvat näyttävät Sevastopolin telakan tuhot Ukrainan iskun jäljiltä 0:15
Satelliittikuvat näyttävät Sevastopolin telakan tuhot Ukrainan iskun jäljiltä.

Avoimia lähteitä hyödyntävä CIT-ryhmä on julkaissut kuvia, joissa sen mukaan näkyy Ukrainan hyökkäyksessä vaurioitunut Venäjän sukellusvene B-237 Rostov. Sukellusvene oli hyökkäyksen aikana Sevastopolin telakalla.

Kuvien perusteella sukellusveneeseen on osunut kahdesti, CIT kirjoittaa. Kuvissa näkyvässä sukellusveneessä on suuri reikä sekä kannella että kyljessä. Alla olevassa julkaisussa näkyvien kuvien aitoutta ei ole vahvistettu.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ukrainan sotilastiedustelun viranomainen Andriy Yusov väitti viime viikolla uutistoimisto Reutersin mukaan, että venäläinen sukellusvene ja suuri maihinnousualus vaurioituivat todennäköisesti korjauskelvottomiksi Ukrainan tekemässä hyökkäyksessä Krimin niemimaan Sevastopolin sotilastelakalle. Ukraina teki hyökkäyksen keskiviikkona 13. syyskuuta.

Myöhemmin satelliittikuvat osaltaan näyttivät sota-alusten kärsimät vahingot. Venäjä on väittänyt, että sota-alukset voidaan korjata. Vahingoittuneet alukset olivat Venäjän mukaan korjattavana telakalla. 

Venäjä käyttää laittomasti miehittämänsä Krimin niemimaan Sevastopolia Mustanmeren laivastonsa tukikohtana. Satamaan on noin 300 kilometrin matka Ukrainan satamakaupunki Odessasta.

"Sodan suurin hyökkäys Sevastopoliin"

Venäjän mukaan Ukraina hyökkäsi telakalle kymmenellä risteilyohjuksella ja kolmella vesidronella. Venäjä väitti ampuneensa alas seitsemän Ukrainan ampumaa ohjusta. Venäjä väitti lisäksi tuhonneensa useita hyökkäysveneitä.

– Kyse todella on sodan suurimmasta hyökkäyksestä Sevastopoliin, sanoi Ukrainan merivoimien eläköitynyt kapteeni Andriy Ryzhenko puhelimitse uutistoimisto Reutersille iskun jälkeen.

Reutersin mukaan tiedossa ei ole, millaisia ohjuksia Ukraina hyökkäyksessä käytti. Ukrainan sotilastiedustelu kieltäytyi kommentoimasta tapaa, jolla hyökkäys tehtiin. 

Ryzhenko arvioi, että kyse saattoi olla ukrainalaisvalmisteisista Neptune-ohjuksista, jotka on suunniteltu laivoja vastaan. Ryzhenkon mukaan on myös mahdollista, että Ukraina käytti Britannian antamia Storm Shadow -risteilyohjuksia. Tätä hän kuitenkin piti epätodennäköisempänä.

Britannian Sky News -uutiskanavan mukaan nimettömät lähteet väittivät, että Ukraina käytti hyökkäyksessään Storm Shadow -ohjuksia. 

Venäjän Sevastopolin miehityshallinnon kuvernöörin Mikhail Razvozhayevin mukaan 24 ihmistä haavoittui hyökkäyksessä.

Lue myös:

    Uusimmat