Stoltenberg: Ukrainan liittyminen Natoon vain ajan kysymys – MTV seurasi sotaa

Ukrainan julkaisema video näyttää kiihkeät taistelut tuhoutuneessa Andriivkassa 2:42
Ukrainan julkaisema video näyttää kiihkeät taistelut tuhoutuneessa Andriivkassa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 17. syyskuuta 2023. 

23.31: Sevastopolin kuvernööri: Drone ammuttu alas – pudonnut maatalousalueelle

Sevastopolin kuvernöörin mukaan Krimillä on ammuttu alas kolmaskin drone. Aiemmin alueella kerrottiin kahdesta alas ammutusta ukrainalaisesta dronesta. Kuvernöörin mukaan kolmas drone putosi maatalousalueelle eikä siitä aiheutunut tuhoja.

Kuvernöörin mukaan alueella on ollut savua, mutta hänen mukaansa Mustanmeren laivasto on kertonut savun olevan tarkoituksellinen savuverho. Kuvernöörin mukaan kaupungissa kaikki on rauhallista.

23.10: Stoltenberg: Ukrainan liittyminen Natoon vain ajan kysymys

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg varoittaa, että kaikkien tulee valmistautua pitkään sotaan Ukrainassa.

– Toivomme kaikki nopeaa rauhaa. Mutta samaan aikaan meidän on tunnustettava: Jos presidentti Zelenskyi ja Ukrainalaiset luopuvat taistelusta, heidän maansa ei olisi enää olemassa. Jos Venäjä ja presidentti Putin laskevat aseensa alas, niin meillä olisi rauha, Stoltenberg kommentoi.

Stoltenbergin mukaan helpoin tie olisi, että Putin vetäisi joukkonsa. Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN.

Stoltenbergin mukaan on vain ajan kysymys, että Ukraina liittyy sotilasliitto Natoon.

– Ukrainasta tulee Naton jäsen. Kaikki liittolaiset ovat tehneet asian selväksi.

Stoltenbergin mukaan Ukraina tarvitsee turvatakuut sodan päätyttyä tai muuten historia saattaisi toistaa itseään.

21.33: Venäjä: Ukrainalaisia droneja ammuttu alas Krimillä

Venäjän puolustusministeriö väittää venäläisjoukkojen ampuneen alas kaksi ukrainalaista dronea Krimin lounaisosassa illalla paikallista aikaa. Puolustusministeriön mukaan kolmas drone on ammuttu alas Belgorodin yläpuolella.

20.13:Ukraina sanoo vallanneensa kylän Bahmutin lähellä

Ukrainalaisjoukot ovat vallanneet Klishtshijivkan kylän Bahmutin lähellä, sanoo Ukrainan maavoimien komentaja Oleksandr Syrskyi.

Kylä on noin kahdeksan kilometriä etelään Bahmutista, jonka Venäjä valtasi toukokuussa erittäin raskaiden taisteluiden päätteeksi.

Perjantaina Ukraina sanoi vallanneensa Klishtshijivkan viereisessä sijaitsevan Andrijivkan kylän.

Lauantaina julkaistun Venäjän puolustusministeriön tilannekatsauksen mukaan taistelut olisivat kuitenkin jatkuneet sekä Andrijivkassa että Klishtshijivassa.

15.59: Niinistö varoittelee New York Timesin haastatelussa eskalaation riskeistä Ukrainan sodassa

Presidentti Sauli Niinistö varoittaa Euroopan maita ja johtajia olemaan varuillaan ja tietoisia eskalaation riskeistä Ukrainan sodassa.

Laajassa New York Timesin haastattelussa hän toteaa, että sota tulee kestämään kauan ja sodat voivat saada ennakoimattomia käänteitä ja johtaa jopa ydinaseiden käyttöön.

Sauli Niinistö totesi tilanteen olevan hyvin herkkä ja sanoi, että pienetkin asiat voivat saada kohtalokkaita seuraamuksia.

Presidentti varoitteli ydinaseiden käytön vaaroista myös aiemmin tässä kuussa Poliitikan toimittajien tapaamisessa.

15.54: Ampuiko Venäjän tykistö antautuvia sotilaitaan? Ukraina julkaisi hämmentävää videomateriaalia Andriivkasta

Ukrainan jalkaväkiprikaati jakoi pikaviestipalvelu Telegramissa viikonloppuna videomateriaalia Donetskin alueella sijaitsevasta Andriivkan kylästä.

Prikaati kertoo lausunnossa vallanneensa kylän "salamaoperaationa" kahdessa päivässä.

Kyseisellä videolla näkyy tilanne, jossa Ukrainan sotilaat pakottavat kolme venäläissotilasta antautumaan. 

Antautuvat sotilaat laittavat makuulle maahan, jonka jälkeen samassa paikassa räjähtää. Ukrainan mukaan Venäjän tykistö ampuu vastaavaan paikkaan, jossa omat sotilaat antautuivat.

MTV Uutiset ei pysty varmistamaan videon tarkkaa kuvausaikaa tai paikkaa.

– Samanaikaisesti vihollinen, joka tajuaa kylän tulleen hävityksi ja sotilaidensa antautuneen joukoittain, käskee omatoimisesti avata tulen, kerrotaan Telegramissa Kyiv Postin mukaan.

Tapauksessa osallisena olleet ukrainalaissotilaat eivät tiedettävästi vahingoittuneet tykistön iskussa. Jalkaväkiprikaatin mukaan yksi venäläissotilaista olisi kuollut kyseisessä iskussa.

Ukraina on pystynyt vapauttamaan viime aikoina useita kyliä Zaporizhzhjan ja Donetskin alueilla. Andriivka on yksi niistä.

Ukraina julkaisi videon rintamalta: Tulittavatko venäläiset omiaan? 2:04
Katso videolta: Laukaiseeko Venäjän tykistö iskun omiaan kohti? Video: Ukrainan armeija.

14.38: Wagner-taistelijoiden on vaikea löytää töitä kotiutumisen jälkeen, media kertoo

Wagner-ryhmän palkkasotilaiden on vaikea saada töitä, kun he palaavat takaisin siviilielämään taisteltuaan Ukrainassa.

Wagner-ryhmä värväsi sotilaita taistelemaan eri puolilta Venäjän vankiloita. Kuuden kuukauden Ukrainassa palvelemisen jälkeen heille luvattiin armahdus ja paluu takaisin normaalielämään.

Uusi alku on kuitenkin ex-taistelijoiden kohdalla vaikeaa ja heidät suljetaan pois monista työpaikoista, kertoo riippumaton venäjänkielinen media Mozhem Obyasnit (We Can Explain) pikaviestipalvelu Telegramissa.

14.34: Pohjois-Korean Kim päätti Venäjän-vierailunsa – panssaroidulla junalla kotiin

Pohjois-Korean itsevaltainen johtaja Kim Jong-un on päättänyt vajaan viikon kestäneen Venäjän-vierailunsa, venäläiset uutistoimistot kertovat. Kimin kerrotaan tänään lähteneen paluumatkalle panssaroidulla junalla.

Sunnuntaina ennen lähtöään Kim tapasi Venäjän Vladivostokissa opiskelevia pohjoiskorealaisia opiskelijoita. Hän sai lahjaksi paikalliselta kuvernööriltä viisi räjähdelennokkia, tiedustelulennokin ja luotiliivin.

Yhdysvaltalaisviranomaiset ja asiantuntijat ovat arvioineet, että Venäjä on kiinnostunut ostamaan Pohjois-Korealta ampumatarvikkeita käytettäväksi Ukrainassa. Mahdollinen asekauppa olisi kansainvälisten pakotteiden vastainen.

14.31: Ukraina väittää: Venäjä ampui antautuvia sotilaitaan

Ukrainan jalkaväkiprikaati jakoi pikaviestipalvelu Telegramissa viikonloppuna videomateriaalia Donetskin alueella sijaitsevasta Andriivkan kylästä.

Kun antautuvat venäläissotilaat laittavat makuulle maahan, samassa paikassa räjähtää. Ukrainan mukaan Venäjän tykistö ampuu vastaavaan paikkaan, jossa omat sotilaat antautuivat.

Ukraina julkaisi videon rintamalta: Tulittavatko venäläiset omiaan? 2:04
Katso videolta: Laukaiseeko Venäjän tykistö iskun omiaan kohti? Video: Ukrainan armeija.

9.25: Ukraina: Venäjä tehnyt iskuja Odessan alueelle

Venäjä on hyökännyt lennokein ja ohjuksin Odessan alueen eteläpuolelle osuen maatalousteollisuuden kohteeseen, sanoo Ukrainan ilmavoimat. 

Odessan satamakaupungin tilannetta seurataan maailmalla tarkasti, koska Ukrainan hallinto on ilmoittanut sinne saapuneen rahtialuksia kuljettamaan viljaa Mustanmeren satamiin ja sitä kautta Afrikan ja Aasian markkinoille.

Juttua korjattu kello 11.22, hyökkääjänä on Ukrainan mukaan Venäjä, ei Ukraina.

9.13: Putin toistaa väitteensä Ukrainan sodan torjumisesta

Donald Trump puhui Concerned Women For American vuotuisessa kokouksessa keskusteluista, joita hän kävi Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa ollessaan presidenttinä.

Trump on kerskaillut julkisuudessa usean otteeseen sillä, ettei Ukrainan sota olisi koskaan alkanutkaan, jos hän olisi saanut jatkaa presidenttinä.

Trump jatkoi samalla linjalla, kun kokouksessa tuli aiheeksi sota.

7.46: Puola, Unkari ja Slovakia aikovat jatkaa Ukrainan maataloustuotteiden pannaa

Puola, Unkari ja Slovakia asettuvat vastahankaan EU:n kanssa ja pidentävät väliaikaista maataloustuotteiden tuontikieltoa Ukrainasta, kertoo CNN. Ukrainalainen vilja, maissi, rypsi ja auringonkukansiemen nähdään monissa Ukrainan naapurimaissa uhkana paikalliselle maataloudelle nyt, kun Ukrainan edullisilla maataloustuotteilla on vaikeuksia päästä tavanomaisille markkinoilleen esimerkiksi Afrikkaan.

Lauantai

21.03: Yhdysvallat antanut Ukrainalle teollisen mittakaavan 3D-tulostimen aseistuksen korjaamiseen

Yhdysvallat on toimittanut Ukrainalle teollisuuden tarpeisiin suunnitellun 3D-tulostimen, jolla voidaan tehdä varaosia sotilaallisiin laitteisiin.

Uutiskanava CNN kertoo, että kyseinen tulostin on kuorma-auton kokoinen. Sen kerrotaan muuttavan pelin kulkua siinä, miten nopeasti Ukrainan armeija kykenee korjaamaan ajoneuvojaan, rakettijärjestelmiään ja muuta länsimaiden toimittamaa aseistusta.

Yhdysvaltain viranomaiset auttavat ukrainalaisia osien korjaamisessa etäyhteyden avulla. Tulostimen käyttökoulutus saatiin valmiiksi viime viikolla.

17.20:Ensimmäiset rahtilaivat matkaavat kohti Ukrainan satamia viljasopimuksen kaatumisen jälkeen

Ensimmäiset rahtilaivat matkaavat kohti Ukrainaa Mustanmeren viljasopimuksen kaatumisen jälkeen, kertoo maan infrastruktuurista vastaava varapääministeri Oleksandr Kubrakov. Kahden aluksen on määrä viedä Ukrainasta viljaa Aasian ja Afrikan markkinoille.

Heinäkuussa Venäjä ei suostunut jatkamaan sopimusta, joka suojasi Ukrainan satamista lähteviä viljakuljetuksia.

Elokuussa Ukraina julisti perustaneensa humanitaarisen käytävän Mustallemerelle venäläissaarron kiertämiseksi. Viisi alusta on tämän jälkeen lähtenyt Ukrainan satamista.

Lue myös:

    Uusimmat