Zelenskyi varoitti YK-puheessaan luottamasta Venäjään: "Kysykää Prigozhinilta" – MTV seuraa sotaa

Ukrainan julkaisema video näyttää kiihkeät taistelut tuhoutuneessa Andriivkassa 2:42
Ukrainan julkaisema video näyttää kiihkeät taistelut tuhoutuneessa Andriivkassa.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 19. syyskuuta 2023. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukraina aikoo haastaa kolme EU-maata oikeuteen viljan tuontirajoitusten vuoksi

  • Ukraina: Venäjä pyrkii saamaan pohjoiskorealaisia työntekijöitä miehittämilleen alueille

  • Zelenskyi vierailee Valkoisessa talossa torstaina

  • Stoltenberg: Ukrainan liittyminen Natoon vain ajan kysymys

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.10: Zelenskyi varoitti YK-puheessaan luottamasta Venäjään: "Kysykää Prigozhinilta"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vetosi puheessaan YK:n yleiskokouksessa maailman johtajiin, jotta nämä tukisivat Ukrainan rauhansuunnitelmaa. Hän varoitti luottamasta Venäjään, joka käy hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan.

Zelenskyin mukaan käsillä on ainutlaatuinen tilaisuus lopettaa sota hyökkäyksen kohteeksi joutuneen maan ehdoilla. Presidentin mukaan tukemalla Ukrainaa maat varmistavat sen, että sääntöpohjainen maailmanjärjestys säilyy ja kaikkien maiden alueellista koskemattomuutta kunnioitetaan.

– Valmistelemme maailmanlaajuista rauhanhuippukokousta. Kutsun kaikki teidät, jotka ette siedä aggressioita, valmistelemaan huippukokousta yhdessä. Tiedän kyllä, että kulisseissa yritetään tehdä hämäriä diilejä. Pahuuteen ei voi luottaa, Zelenskyi sanoi myöhään tiistaina Suomen aikaa pitämässään puheessa.

– Kysykää Prigozhinilta, kannattaako Putinin lupauksiin luottaa, Zelenskyi sivalsi viitaten palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtajaan Jevgeni Prigozhiniin. (STT)

19.37: Der Spiegel: Ukraina kieltäytyi Saksan Leopard-tankeista

Ukraina on kieltäytynyt vastaanottamasta Saksan sille antamia Leopard 1A5-taistelupanssarivaunuja, kertoo saksalaislehti Der Spiegel.

Ukrainan mukaan taistelupanssarivaunut kaipaavat sellaisia korjauksia, joita Ukrainan armeija ei pysty tekemään, lehti kirjoittaa. 

Kyseiset Leopard 1 -vaunut ovat Der Spiegelin mukaan Puolassa, josta niiden oli määrä jatkaa Ukrainaan. Saksa on tiettävästi lähettänyt asiantuntijoita tutkimaan tankkeja tarkemmin.

Kyseiset Leopard 1A5 -panssarivaunut kuluivat pahoin, kun niitä käytettiin Saksassa ukrainalaissotilaiden koulutukseen, kirjoittaa Der Spiegel.

Myös aiemmissa Ukrainalle toimitetuissa Leopard 1 -vaunuissa on ollut samoja ongelmia. Nuo tankit toimitettiin Ukrainalle heinäkuussa.

18.03: Biden patisti YK-puheessaan maailman maita vastustamaan Venäjän hyökkäyssotaa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden patisti puheenvuorossaan YK:ssa maailman maita vastustamaan Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Biden sanoi, että jos Venäjän annetaan rikkoa YK:n perusperiaatteita, mikään maa ei voi luottaa olevansa turvassa.

Biden totesi, että Venäjä yksin on vastuussa sodasta ja pystyisi halutessaan lopettamaan sodan vaikka heti. Presidentti vakuutti Yhdysvaltojen seisovan ukrainalaisten rinnalla.

Bidenin puhetta YK:n yleiskokouksen avajaisissa oli kuulemassa myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, joka pitää oman puheenvuoronsa myöhemmin tänään. (STT)

15.01: EU-komissio ehdottaa jatkoa Ukrainasta paenneiden tilapäiselle suojelulle

EU-komissio ehdottaa jatkoa Ukrainasta paenneiden tilapäiselle suojelulle. Komissio ehdottaa, että Venäjän hyökkäystä paenneiden tilapäistä suojelua jatketaan vuoden 2025 maaliskuuhun.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen toi esiin viime viikon linjapuheessaan, että tilapäistä suojelua aiotaan jatkaa.

Tilapäinen suojelu mahdollistaa oleskeluluvan turvapaikkamenettelyä kevyemmässä prosessissa.

Komission mukaan päätös tuo varmuutta niille yli neljälle miljoonalle ihmiselle, jotka saavat tilapäistä suojelua EU:n alueella. Suomessa Maahanmuuttovirasto oli maanantaihin mennessä tehnyt liki 61 000 myönteistä päätöstä tilapäisestä suojelusta.

13.27: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 520 sotilasta ja 35 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 520 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa viisi taistelupanssarivaunua, 17 panssariajoneuvoa ja 35 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

11.42: Ukrainan vastahyökkäys etenee tasaisesti, vakuuttaa Yhdysvaltain puolustusministeri

Ukrainan vastahyökkäys etenee tasaisesti, vakuuttaa Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin. Austinin mukaan ukrainalaisjoukot ovat murtautumassa läpi Venäjän armeijan raskaista puolustusrakennelmista.

Ukrainan heinäkuussa alkanut vastahyökkäys on edennyt odotuksia hitaammin, koska venäläiset ovat linnoittaneet ja miinoittaneet valtaamansa alueet vahvasti.

Ukrainan tukijamaiden kokoukseen Ramsteiniin Saksaan saapunut Austin vakuutti myös, että Ukraina saa pian käyttöönsä Yhdysvaltojen lupaamat Abrams-panssarivaunut.

Panssarivaunujen mukana toimitetaan köyhdytettyä uraania sisältäviä, panssaria läpäiseviä kranaatteja. Niiden käyttö on herättänyt kysymyksiä, koska köyhdytetyn uraanin on epäilty aiheuttavan muun muassa syöpiä ja sikiövaurioita. Täysin varmaa näyttöä tästä ei kuitenkaan ole.

Ramsteinissa on paikalla myös Ukrainan tuore puolustusministeri Rustem Umerov, joka aloitti toimessaan aiemmin tässä kuussa.

11.34: Vilja-alus lähti matkaan Ukrainan Mustanmeren satamasta Venäjän uhkauksista huolimatta

Viljalastissa oleva rahtialus on lähtenyt Ukrainan satamasta Mustanmeren rannalta kohti Bosporinsalmea Venäjän uhkauksista huolimatta, kertoivat Ukrainan viranomaiset tänään tiistaina.

Venäjä vetäytyi Mustanmeren viljasopimuksesta heinäkuussa. Se on toistuvasti uhannut, että Ukrainan Mustanmeren satamista lähteviä aluksia pidetään sotilaskohteina ja niitä voidaan tulittaa.

Infrastruktuurista vastaavan ministerin Oleksandr Kurakovin mukaan Tshornomorskin satamasta lähteneen Resilient Africa -aluksen lastina on 3 000 tonnia vehnää. Kurakovin mukaan laiva saapui lastaamaan useita viikkoja sitten yhdessä toisen rahtialuksen kanssa, joka sekin lähtee pian kohti Egyptiä.

Venäjä on kiihdyttänyt iskujaan Ukrainan satamiin sen jälkeen kun se vetäytyi viljasopimuksesta.

10.55: NYT: Ukraina saattoikin tehdä itse tappavan tori-iskun maan itäosassa

Ukrainan asevoimat saattoi tehdä itse vahingossa ohjusiskun, joka tappoi kuluvan kuun alussa ainakin 15 siviiliä Kostjantynivkan torilla maan itäosassa, kirjoittaa yhdysvaltalaislehti New York Times.

Lehden keräämät todisteet, joihin kuuluvat ohjuksesta jääneet sirpaleet, satelliittikuvat, silminnäkijöiden haastattelut ja sosiaalisen median viestit, viittaavat vahvasti siihen, että torille osui Ukrainan oman Buk-ilmatorjuntajärjestelmän ampuma ohjus.

–  Hyökkäyksessä vaikuttaisi olevan kyse traagisesta erehdyksestä. Ilmatorjunnan asiantuntijoiden mukaan kuvatun kaltaiset ohjukset voivat eksyä reitiltään monista eri syistä, kuten elektronisen vian tai ohjuksen lentoa ohjaavan pyrstön osan vaurioitumisen vuoksi, lehti kirjoittaa.

Tori-iskun aikaan alueella käytiin tykistötaisteluja. Venäläiset olivat tulittaneet Kostjantynivkaa edellisenä yönä, ja Telegram-viestipalvelun mukaan Ukrainan tykistö oli aloittanut tulituksen vain minuutteja ennen tori-iskua.

Ukrainan armeijan edustaja kertoi lehdelle, että Ukrainan turvallisuuspalvelu tutkii asiaa eikä sitä siksi voida nyt kommentoida.

Ukraina on syyttänyt tori-iskusta Venäjää.

9.19: Ukraina sanoo tuhonneensa 27 venäläislennokkia ja yhden Iskander-ohjuksen

Ukrainan ilmavoimat sanoo maan ilmapuolustuksen tuhonneen varhain tiistaina 27 venäläislennokkia ja yhden Iskander-ohjuksen.

Ilmavoimat kertoo asiasta Telegramissa. Lennokkeja tuhottiin Ukrainan etelä-, keski- ja länsiosissa. Ohjus oli matkalla Kryvyi Rihin suuntaan Keski-Ukrainassa.

Uutistoimisto Reuters ei ole kyennyt vahvistamaan ilmavoimien väitteitä.

5.49: Länsi-Ukrainan Lvivissä lennokki-iskuja

Ukrainan länsiosaan Lvivin kaupunkiin on isketty varhain tänään lennokeilla. Paikalla olevan uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan lennokkien ääniä alkoi kuulua yön tunteina ja alueella tapahtui useita räjähdyksiä.

Kaupungin pormestari Andriy Sadoviy on kertonut Telegramissa ilmapuolustuksen olevan toiminnassa alueella ja kehottanut ihmisiä hakeutumaan suojaan. Myöhemmin hän vielä ilmoitti iskun aiheuttaneen tulipalon teollisuusvarastossa.

Myös Ukrainan ilmavoimat on varoittanut Shahed-lennokkien uhasta Lvivin alueella.

(STT)

5.27: Venäjä tehnyt ohjusiskuja Harkovan kaupunkiin

Venäjä on tehnyt ohjusiskuja Harkovan kaupunkiin, kertoi kaupungin pormestari Ihor Terehov Telegramissa myöhään maanantaina. Teherovin mukaan iskut kohdistuivat kaupungin keskiosiin.

Myös alueen sotilashallinnon johtaja Oleh Syniehubov on kertonut, että kaupungissa on ollut räjähdyksiä. Syniehubovin mukaan ohjuksia osui teollisuusalueelle Kholodnohirskin kaupunginosassa.

Maanantai 18. kesäkuuta

23.39: Zelenskyi saapui New Yorkiin YK:n yleiskokoukseen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on saapunut New Yorkiin YK:n yleiskokouksen korkean tason viikolle yhdessä vaimonsa Olena Zelenskan kanssa. Zelenskyi kertoo asiasta X-viestipalvelussa (entinen Twitter). YK:n yleiskokous avataan virallisesti tiistaina. 

YK-kokousten ja useiden kahdenkeskisten keskustelujen lisäksi Zelenskyi kertoo vierailun aikana tapaavansa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Washingtonissa. (STT)

23.05: Zelenskyi ja Brasilian Lula tapaavat keskiviikkona

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapaa Brasilian vastinparinsa Luiz Inacio Lula da Silvan keskiviikkona New Yorkissa. Asiasta kertoo Brasilian presidentin kanslia.

Presidentit tapaavat New Yorkissa tiistaina alkavan YK:n yleiskokouksen yhteydessä. Presidentin kanslian mukaan ennen Zelenskyin tapaamista Lulalla on kahdenvälinen tapaaminen Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa.

Brasilia on Kiinan tavoin ottanut puolueettoman roolin Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan. (STT)

21.54: Puola pitää kiinni viljantuontikiellosta Ukrainan kanteesta huolimatta

Puola kertoo pitävänsä ukrainalaisia maataloustuotteita koskevan kiellon voimassa Ukrainan nostamasta kanteesta huolimatta. Hallituksen tiedottaja Piotr Mueller kertoi asiasta puolalaiselle Polsat News -uutiskanavalle.

Ukraina on nostanut Maailman kauppajärjestö WTO:ssa kanteen Puolaa, Unkaria ja Slovakiaa vastaan maiden päätettyä jatkaa ukrainalaisia maataloustuotteita koskevaa kieltoaan EU:n vastustuksesta huolimatta.

EU salli kesäkuussa ukrainalaisen viljantuonnin rajoittamisen viidelle maalle, mutta rajoitusten takaraja umpeutui viime perjantaina. (STT)

Lisää maanantain tapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat