Venäjä: Ukrainasta palautettu Venäjälle 90 sotavankia, Puola lähettämässä Ukrainaan 10 Leopardia – MTV seurasi sotaa 7.3.2023

Ukrainalaiset ovat aloittaneet jälleenrakennuksen Venäjän jatkuvista tuhoiskuista huolimatta – toimittajamme raportti Tshernihivistä 2:39
Ukrainalaiset ovat aloittaneet jälleenrakennuksen Venäjän jatkuvista tuhoiskuista huolimatta – toimittajamme raportti Tshernihivistä.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 7. maaliskuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Brittitiedustelu: Ukrainan puolustus Bahmutin pohjoispuolella pitää taas
  • ISW: Lännessä pelätään, että Ukraina kuluttaa Bahmutissa eliittijoukkojaan venäläistä tykinruokaa vastaan
  • CSIS: Venäläisiä sotilaita on kuollut Ukrainassa vuodessa enemmän kuin kaikissa muissa Venäjän sodissa yhteensä toisen maailmansodan jälkeen
  • Sotarikostutkijat: Venäjän valtio suunnitteli ja rahoitti ainakin 20 Hersonin kidutuskammiota 
  • ISW: Venäjä valehtelee taas olevansa muka valmis rauhanneuvotteluihin
  • YK: Yli 13 miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta on päättynyt. Voit lukea keskiviikon 8.3. tapahtumia tästä.

21.56: Venäjä: Ukrainasta palautettu 90 sotavankia

Venäjän puolustusministeriön mukaan Ukrainasta on palautettu 90 venäläistä sotavankia Venäjälle neuvottelujen jälkeen. Asiasta kertoi uutistoimisto RIA.

19.34: Puola on lähettämässä Ukrainaan kymmenen Leopard 2 -panssarivaunua

Puola on lähettämässä Ukrainaan kymmenen Leopard 2 -panssarivaunua tällä viikolla. Asiasta kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan maan puolustusministeri Mariusz Blaszczak tänään tiistaina.

Puolustusministeri sanoi olevansa valmis rakentamaan myös huoltokeskuksen Ukrainaan lähetetyille Leopard -vaunuille.

16.11:  Ukraina: Bahmutin kaupungissa on alle 4 000 siviiliä, joista 38 on lapsia

Bahmutin kaupungissa on alle 4 000 siviiliä, joista 38 on lapsia, sanoi Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuk Ukrainan valtiollisen tietotoimiston Ukrinformin mukaan.

Vereshchukin mukaan Bahmutissa asui ennen sotaa yli 70 000 ihmistä, joista 12 000 oli lapsia.

Raskaat taistelut Bahmutin kaupungista ovat jatkuneet kuukausia.

15.08: YK:n pääsihteeri Antonio Guterres matkustaa huomenna Kiovaan

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres matkustaa Kiovaan ja huomenna aamulla hänen on määrä tavata Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Asiasta kertoo tiedotteessa Guterresin edustaja Stephane Dujarric, jonka mukaan Guterres on saapunut juuri Puolaan, josta hän matkaa Ukrainaan.

Tiedotteen mukaan Guterresin ja Zelenskyin on määrä keskustella muun muassa Mustanmeren viljasopimuksen jatkamisesta.

Guterres matkaa Ukrainaan kolmatta kertaa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajan hyökkäyksensä Ukrainassa viime vuoden helmikuussa.

14.03: Valko-Venäjä sanoo ottaneensa kiinni "terroristin" liittyen venäläisen tiedustelukoneen räjäytykseen

Valko-Venäjä sanoo ottaneensa kiinni “terroristin” liittyen helmikuun lopulla tapahtuneeseen venäläisen tiedustelukoneen räjäytykseen lentokentällä lähellä pääkaupunki Minskiä.

Valko-Venäjän itsevaltaisen johtajan Aljaksandr Lukashenkan mukaan hyökkäyksestä kiinni otettu on Venäjän ja Ukrainan kaksoiskansalainen, kirjoittaa maan valtiollinen uutistoimisto Belta.

Epöilty isku tehtiin sotilaslentokentällä, jota Venäjä on oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskajan neuvonantajan Franak Viacorkan mukaan käyttänyt tehdessään ilmaiskuja Ukrainaan.

Valko-Venäjän hallitusta vastustavat aktivistit sanoivat helmikuun lopulla olleensa operaation takana. Todisteita vahingoista ei ole esitetty. Venäjä ja Valko-Venäjä ovat kiistäneet nämä väitteet.

Lukashenkan mukaan operaation takana on ollut Ukrainan turvallisuuspalvelu yhdessä CIA:n kanssa. Lukashenka sanoi Beriev A-50 -tiedustelukoneen kärsineen pintavaurioita.

Lukashenka on toistuvasti sanonut, että Valko-Venäjä voi liittyä sotaan jos sen alueelle hyökätään Ukrainasta.

13.31: Ukraina: Olemme ehkä tunnistaneet teloistusvideon sotilaan

Sosiaalisessa mediassa leviää video, jonka väitetään näyttävän, miten venäläissotilas tai -sotilaat teloittavat ukrainalaissotilaan.

Ukrainan maavoimat kertoo päässeensä alustavasti selvyyteen venäläisellä videolla ammutun ukrainalaisen sotilaan henkilöllisyydestä. Venäläissotilaiden nettiin lataama video on levinnyt kansainvälisesti laajalle, ja sitä on kauhisteltu jälleen uutena osoituksena venäläisten sotarikoksista Ukrainassa.

Videon aitoutta tai alkuperää ei ole puolueettomasti vahvistettu. Videolla aseeton ukrainalainen sotilas, ilmeisesti sotavanki, tupakoi ja huutaa Slava Ukraini eli Kunnia Ukrainalle. Tämän jälkeen hänet ammutaan teloitustyyliin.

Ukrainan mukaan kyseinen sotilas kuului todennäköisesti asevoimien 30. erilliseen mekanisoituun prikaatiin. Hän oli kadonnut viime perjantaina.

Karu videomateriaali ukrainalaissotilaan väitetystä teloituksesta leviää – Zelenskyi vannoo: "Löydämme murhaajat" 0:59
Varoitus: video saattaa järkyttää osaa katsojista. Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyillä oli sanottavaa raa'asta videomateriaalista.

12.04: Venäjän Shoigu: Bahmut mahdollistaisi jatkohyökkäykset

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan Bahmutin valtaaminen mahdollistaisi venäläisille yhä pidemmälle menevät hyökkäykset. 

Shoigu toi esille myös sen, että länsimaat ovat lisänneet asetoimituksiaan Ukrainaan, mutta korosti, ettei tämä muuta taistelukenttien tapahtumien suuntaa. 

10.25: Ukraina: Ukraina menetti päivässä yli 1 000 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 1 060 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana. Luku on keskimääräistä korkeampi.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa yhdeksän panssarivaunua, yhden sotilaslentokoneen ja peräti 23 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.49: Brittitiedustelu: Ukrainan puolustus Bahmutin pohjoispuolella pitää taas

Bahmutin taistelu kuluttaa edelleen joukkoja sekä Venäjältä että Ukrainalta, arvioi Iso-Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään.

Britannia pitää todennäköisenä, että viikonlopun aikana ukrainalaiset saivat rauhoitettua puolustuslinjansa Bahmutin pohjoispuolella Venäjän edettyä aiemmin tällä alueella.

Ukrainalla on nyt todennäköisesti vaikeuksia täydentää Bahmutissa olevia joukkojaan, sillä Venäjä tuhosi viimeisen Ukrainan hallussa olleen Bahmutiin johtaneen päällystetyn tien sillan 2. päivä maaliskuuta.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.39: ISW: Bahmut on Ukrainalle "houkutteleva mahdollisuus"

Raskaat taistelut Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin kaupungista ovat jatkuneet kuukausia.

Venäjä on edennyt kaupungin ympäristössä hitaasti kovia menetyksiä kärsien. Myös Ukraina on lähettänyt alueella jatkuvasti uusia vahvistuksia.

Bahmut ei ole itsessään strategisesti erityisen tärkeä sen enempää paikkakuntana kuin maantieteellisestikään, mutta siitä on tullut strategisesti merkittävä alueella olevien venäläisjoukkojen koostumuksen vuoksi, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Bahmutin alueella taistelee pääosin Wagnerin palkkasotilaita ja merkittävä määrä näistä on ryhmän vankiloista rekrytoimia sotilaita.

– Jokut länsimaiset raportit ovat vihjanneet, että Ukraina kuluttaa eliittijoukkojaan ja vähäistä kalustoaan Wagnerin vankiloista rekrytoimia sotilaita vastaan, jotka ovat vain tykinruokaa, ISW kirjoittaa.

Huolen ytimessä on ajatus, että vaikka vaihtosuhde olisi Ukrainalle miten edullinen tahansa, ei se silti ole sille hyväksi.

– Havainto on yleisesti ottaen pätevä, joskin taisteluihin sopivien venäläisten vankien määrä ei ole loputon. Kymmenien tuhansien vankisotilaiden eliminointi Bahmutissa tarkoittaisi, ettei heitä voida jatkossa hyödyntää muualla.

– Ukrainalle mahdollisuus vahingoittaa Wagnerin ja Venäjän armeijan eliittijoukkoja asutuskeskuksessa käytävässä puolustustaistelussa on houkutteleva, ISW arvioi.

Onko Bahmut lähellä kaatumista? Tämä veristen taistelujen ytimessä olevan kaupungin tilanteesta tiedetään 6:29
Onko Bahmut lähellä kaatumista? Juttu on viime perjantailta.

6.56: Venäjä tuonee rintamalle erikoisen näköisen panssarin, jonka aseena on laivaston ilmatorjuntatorni: "Melkoinen leikkaa ja liimaa -ratkaisu"

Sosiaalisessa mediassa leviää kuvia varsin omalaatuisen näköisestä panssariajoneuvosta, joita Venäjä todennäköisesti on ryhtynyt valmistamaan. Vaunuja ei ilmeisesti ole vielä tavattu Ukrainassa.

Kyse on venäläisen MT-LB-vaunualustan ja 25mm 2M-3 -laivastotornin yhdistelmästä. Kaksipiippuista tornia käytetään laivoissa ilmatorjuntaan.

Kuvien perusteella uuden vaunun profiili on hyvin korkea, mikä tekee siitä poikkeuksellisen näkyvän maalin.

Vaunuja on mitä ilmeisemmin enemmän kuin yksittäinen prototyyppi, sillä niitä on kuvattu ainakin kaksi kappaletta junan kyydissä.

Lue suomalaisasiantuntijoiden mietteet panssarista täältä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

5.35: Zelenskyi sanoo kehottaneensa asevoimiaan löytämään lisäjoukkoja Bahmutin puolustukseen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kertonut ohjeistaneensa maansa asevoimia löytämään lisäjoukkoja Bahmutin kaupungin puolustukseen. Zelenskyi käsitteli Bahmutin vaikeaa tilannetta jälleen jokailtaisessa puheessaan kansalle myöhään maanantaina.

Presidentti vakuutti, etteivät ukrainalaisjoukot ole vetäytymässä kaupungista, vaikka kaupungin puolustajien tilanne on muuttunut yhä tukalammaksi.

– Ei ole olemassa sellaista osaa Ukrainasta, josta voitaisiin sanoa, että se voidaan hylätä, Zelenskyi sanoi.

Itä-Ukrainan Bahmutia ei pidetä strategisesti erityisen merkittävänä, mutta tästä huolimatta kaupungista on tullut Ukrainan sodan symbolinen palkinto, josta on taisteltu kiihkeästi kuukausien ajan.

Ukrainan asevoimissa vallitsee yhteisymmärrys siitä, että Bahmutin kaupungin puolustamista jatketaan, vakuutti Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak aiemmin maanantaina.

Podoljakin mukaan Bahmutin puolustamisella on saavutettu sille asetetut tavoitteet väsyttämällä Venäjän taistelujoukkoja samalla kun on tarjottu kymmenille tuhansille Ukrainan sotilaille mahdollisuus valmistautua vastahyökkäykseen.

(STT)

22.56: Zelenskyin neuvonantaja vakuuttaa Bahmutin puolustusta strategiseksi menestykseksi

Ukrainan presidentin neuvonantajan mukaan kaupungin puolustaminen on ollut strateginen menestys, vaikka sieltä joskus vetäydyttäisiinkin.

Ukrainan asevoimissa vallitsee yhteisymmärrys siitä, että Bahmutin kaupungin puolustamista maan itäosassa jatketaan, vakuutti Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak maanantaina.

– Armeija on yhtä mieltä siitä, että kaupungin puolustamista ja vihollisen joukkojen kuluttamista on jatkettava samalla, kun rakennetaan uusia puolustusasemia siltä varalta, että tilanne muuttuu, Podoljak vakuutti uutistoimisto AFP:lle.

Podoljakin mukaan Bahmutin puolustamisella on saavutettu sille asetetut tavoitteet väsyttämällä Venäjän taistelujoukkoja samalla kun on tarjottu kymmenille tuhansille Ukrainan sotilaille mahdollisuus valmistautua vastahyökkäykseen.

– Vaikka sotilasjohto jossain vaiheessa päättäisikin vetäytyä parempiin asemiin, Bahmutin puolustamista tullaan pitämään strategisena menestyksenä Ukrainan armeijalle.

– Sellaisen päätöksen ajankohdasta ei kuitenkaan ole päätetty, Podoljak vakuutti.

Bahmutin hallinnasta on taisteltu kuukausikaupalla, vaikka kaupunki ei ole strategisesti kovin merkittävä.

Zelenskyi itse sanoi maanantaina maan armeijan johdon vannoneen puolustavansa Bahmutia, kun näiltä kysyttiin, miten tilanteessa jatketaan. (STT, Reuters)

22.40: Ukraina toivoo Yhdysvalloilta tehokasta rypälepommia

Ukraina on pyytää Yhdysvalloilta erityislaatuista rypälepommia. Kyseessä on ilmasta laukaistava MK-20 rypälepommi, joka jonka yksittäiset räjähteet pudotetaan lennokeista. Ukraina on jo aiemmin pyytänyt 155 millimetrin tykistön rypälepommeja.

Rypälepommein Ukraina toivoo pystyvänsä taistelemaan tehokkaammin Venäjää vastaan tilanteessa, jossa siihen kohdistuu Venäjän voimien "ihmisaalto". Ukraina toivoo myös, että yhdysvaltalaispommeilla olisi sen nykyisiä aseita parempi panssarinläpäisykyky.

Rypälepommit ovat kiistanalainen ase, sillä konfliktin jälkeen ne voivat aiheuttaa vaaraa siviileille, jotka päätyvät alueelle, jonne pommeja on levinnyt. Yli 120 maata on liittynyt rypäleammusten kieltosopimukseen. Esimerkiksi Yhdysvallat, Ukraina, Venäjä ja Suomi eivät ole sopimukseen liittyneet. Sodan jälkeen Ukrainassa joudutaan jo nyt kamppailemaan sen ongelman kanssa, että maastossa on runsain mitoin räjähtämättömiä aseita, joiden löytäminen ja purku vaatii huomattavia panostuksia. (Reuters)

19.49: Ukraina sanoo tuhonneensa valvontatornin Brjanskin alueella Venäjän eteläosissa

Ukrainan armeija kertoi maanantaina tuhonneensa valvontatornin Brjanskin alueella Venäjän eteläosissa lähellä Ukrainan rajaa. Asiasta kirjoittaa uutiskanava CNN.

Ukrainan puolustustiedustelu sanoo Telegram-kanavallaan, että valvontatorni tuhottiin itsemurhadronella erikoisjoukkojen toimesta.

Viime torstaina ukrainalainen sabotaasiryhmä olisi Venäjän mukaan hyökännyt Brjanskin alueelle. Venäjä on syyttänyt Ukrainaa siviilien tulittamisesta. Ukraina on torjunut Venäjän väitteet "klassisena tahallisena provokaationa".

Venäjän presidentti Vladimir Putin kuvaili tapausta myöhemmin terrori-iskuksi. Paikallisen viranomaisen mukaan välikohtauksessa olisi kuollut kaksi siviiliä.

Venäjän turvallisuuspalvelu (FSB) sanoi torstaina kansallisen uutistoimiston RIA Novostin kautta antamassaan lausunnossa, että virasto suorittaa alueella toimia "valtion rajaa rikkoneen" aseistetun ukrainalaisnationalistin jäljiltä. 

CNN ei tuolloin pystynyt riippumattomasti vahvistamaan Venäjän väitteitä, eikä paikallinen media ollut välittänyt kuvia oletetuista välikohtauksista, minkäänlaisesta yhteenotosta tai Venäjän viranomaisten ilmoittamasta väitetystä iskusta.

Lisää maanantain tapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat