Karu videomateriaali ukrainalaissotilaan väitetystä teloituksesta leviää – Zelenskyi vannoo: "Löydämme murhaajat"

Karu videomateriaali ukrainalaissotilaan väitetystä teloituksesta leviää – Zelenskyi vannoo: "Löydämme murhaajat" 0:59
Varoitus: video saattaa järkyttää osaa katsojista. Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyillä oli sanottavaa raa'asta videomateriaalista.

Sosiaalisessa mediassa leviää video, jonka väitetään näyttävän, miten venäläissotilas tai -sotilaat teloittavat ukrainalaissotilaan. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Videolla mies seisoo kuopassa tupakkaa polttaen ja sanoo "kunnia Ukrainalle". Välittömästi tämän jälkeen häntä kohti ammutaan useita laukauksia ja mies lyyhistyy niille sijoilleen.

Sotavangin teloittaminen on sotarikos.

Videota on tuoreeltaan kommentoinut muun muassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, joka vakuuttaa Ukrainan "löytävän murhaajat".

Ukrainen ulkoministeri Dmytro Kuleba kuvaili videota "hirvittäväksi" ja piti sitä uutena todisteena siitä, että Venäjän sota Ukrainaa vastaan on luonteeltaan kansanmurha.

– On välttämätöntä, että Kansainvälisen sotarikostuomioistuimen pääsyyttäjä Karim Ahmad Khan käynnistää välittömästi tutkinnan tästä katalasta sotarikoksesta, Kuleba kirjoittaa.

– Tekijöiden täytyy vastata teoistaan.

"Äärimmäisen vaikea katsoa"

Ukrainan sisäministeriön neuvonantajan Anton Gerashchenko jakoi kuvakaappauksen videosta.

– Videon aitoutta ei ole vahvistettu. Sitä on äärimmäisen vaikea katsoa. Ikuinen muisto ja kunnia ukrainalaiselle sankarille, Gerashchenko kirjoittaa.

Gerashchenko tulkitsee teloituksen johtuvan siitä, että hän sanoi "kunnia ukrainalle".

Ukrainan maavoimat: Sotilas ehkä tunnistettu

Ukrainan maavoimat kertoo päässeensä alustavasti selvyyteen venäläisellä videolla ammutun ukrainalaisen sotilaan henkilöllisyydestä.

Ukrainan mukaan kyseinen sotilas kuului todennäköisesti asevoimien 30. erilliseen mekanisoituun prikaatiin. Hän oli kadonnut viime perjantaina.

Venäjää syytetty useita kertoja sotarikoksista

Kyse ei suinkaan ole ensimmäisestä kerrasta Venäjän suurhyökkäyksen aikana, kun maan armeijan sotilaita syytetään tai epäillään sotarikoksista.

Tunnetuin tapaus on niin sanottu "Butshan teurastus", jossa kuoli Ukrainan mukaan 458 ihmistä. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston mukaan uhriluku on 73–178.

Ainakin osa heistä oli YK:n mukaan tapettu teloittamalla.

Juttua päivitetty 7.3. kello 13.35: Ukrainan maavoimien mukaan sotilas mahdollisesti tunnistettu.

Lue myös:

    Uusimmat