Ukraina pyytää Yhdysvalloista kiistanalaista asetta – MTV seuraa sotaa

Ukrainalaiset ovat aloittaneet jälleenrakennuksen Venäjän jatkuvista tuhoiskuista huolimatta – toimittajamme raportti Tshernihivistä 2:39
Ukrainalaiset ovat aloittaneet jälleenrakennuksen Venäjän jatkuvista tuhoiskuista huolimatta – toimittajamme raportti Tshernihivistä.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 6. maaliskuuta 2023. Tiistain seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • ISW: Ukraina todennäköisesti osin vetäytymässä Bahmutista
  • CSIS: Venäläisiä sotilaita on kuollut Ukrainassa vuodessa enemmän kuin kaikissa muissa Venäjän sodissa yhteensä toisen maailmansodan jälkeen
  • Sotarikostutkijat: Venäjän valtio suunnitteli ja rahoitti ainakin 20 Hersonin kidutuskammiota 
  • ISW: Venäjä valehtelee taas olevansa muka valmis rauhanneuvotteluihin
  • Zelenskyi: Bahmutin puolustajien tilanne erittäin vaikea
  • Euroopan unioni sopuun uudesta Venäjän vastaisesta pakotepaketista
  • YK: Yli 13 miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.56: Zelenskyin neuvonantaja vakuuttaa Bahmutin puolustusta strategiseksi menestykseksi

Ukrainan presidentin neuvonantajan mukaan kaupungin puolustaminen on ollut strateginen menestys, vaikka sieltä joskus vetäydyttäisiinkin.

Ukrainan asevoimissa vallitsee yhteisymmärrys siitä, että Bahmutin kaupungin puolustamista maan itäosassa jatketaan, vakuutti Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak maanantaina.

– Armeija on yhtä mieltä siitä, että kaupungin puolustamista ja vihollisen joukkojen kuluttamista on jatkettava samalla, kun rakennetaan uusia puolustusasemia siltä varalta, että tilanne muuttuu, Podoljak vakuutti uutistoimisto AFP:lle.

Podoljakin mukaan Bahmutin puolustamisella on saavutettu sille asetetut tavoitteet väsyttämällä Venäjän taistelujoukkoja samalla kun on tarjottu kymmenille tuhansille Ukrainan sotilaille mahdollisuus valmistautua vastahyökkäykseen.

– Vaikka sotilasjohto jossain vaiheessa päättäisikin vetäytyä parempiin asemiin, Bahmutin puolustamista tullaan pitämään strategisena menestyksenä Ukrainan armeijalle.

– Sellaisen päätöksen ajankohdasta ei kuitenkaan ole päätetty, Podoljak vakuutti.

Bahmutin hallinnasta on taisteltu kuukausikaupalla, vaikka kaupunki ei ole strategisesti kovin merkittävä.

Zelenskyi itse sanoi maanantaina maan armeijan johdon vannoneen puolustavansa Bahmutia, kun näiltä kysyttiin, miten tilanteessa jatketaan. (STT, Reuters)

22.40: Ukraina toivoo Yhdysvalloilta tehokasta rypälepommia

Ukraina on pyytää Yhdysvalloilta erityislaatuista rypälepommia. Kyseessä on ilmasta laukaistava MK-20 rypälepommi, joka jonka yksittäiset räjähteet pudotetaan lennokeista. Ukraina on jo aiemmin pyytänyt 155 millimetrin tykistön rypälepommeja.

Rypälepommein Ukraina toivoo pystyvänsä taistelemaan tehokkaammin Venäjää vastaan tilanteessa, jossa siihen kohdistuu Venäjän voimien "ihmisaalto". Ukraina toivoo myös, että yhdysvaltalaispommeilla olisi sen nykyisiä aseita parempi panssarinläpäisykyky.

Rypälepommit ovat kiistanalainen ase, sillä konfliktin jälkeen ne voivat aiheuttaa vaaraa siviileille, jotka päätyvät alueelle, jonne pommeja on levinnyt. Yli 120 maata on liittynyt rypäleammusten kieltosopimukseen. Esimerkiksi Yhdysvallat, Ukraina, Venäjä ja Suomi eivät ole sopimukseen liittyneet. Sodan jälkeen Ukrainassa joudutaan jo nyt kamppailemaan sen ongelman kanssa, että maastossa on runsain mitoin räjähtämättömiä aseita, joiden löytäminen ja purku vaatii huomattavia panostuksia. (Reuters)

19.49: Ukraina sanoo tuhonneensa valvontatornin Brjanskin alueella Venäjän eteläosissa

Ukrainan armeija kertoi maanantaina tuhonneensa valvontatornin Brjanskin alueella Venäjän eteläosissa lähellä Ukrainan rajaa. Asiasta kirjoittaa uutiskanava CNN.

Ukrainan puolustustiedustelu sanoo Telegram-kanavallaan, että valvontatorni tuhottiin itsemurhadronella erikoisjoukkojen toimesta.

Viime torstaina ukrainalainen sabotaasiryhmä olisi Venäjän mukaan hyökännyt Brjanskin alueelle. Venäjä on syyttänyt Ukrainaa siviilien tulittamisesta. Ukraina on torjunut Venäjän väitteet "klassisena tahallisena provokaationa".

Venäjän presidentti Vladimir Putin kuvaili tapausta myöhemmin terrori-iskuksi. Paikallisen viranomaisen mukaan välikohtauksessa olisi kuollut kaksi siviiliä.

Venäjän turvallisuuspalvelu (FSB) sanoi torstaina kansallisen uutistoimiston RIA Novostin kautta antamassaan lausunnossa, että virasto suorittaa alueella toimia "valtion rajaa rikkoneen" aseistetun ukrainalaisnationalistin jäljiltä. 

CNN ei tuolloin pystynyt riippumattomasti vahvistamaan Venäjän väitteitä, eikä paikallinen media ollut välittänyt kuvia oletetuista välikohtauksista, minkäänlaisesta yhteenotosta tai Venäjän viranomaisten ilmoittamasta väitetystä iskusta.

18.47: Ukraina vakuuttaa jatkavansa Bahmutin puolustamista

Ukrainalaisjoukkojen tilanne kaupungissa ja sen ympäristössä on jo pitkään ollut vaikea. Niiden on pelätty jäävän venäläisten piirittämiksi.

Ukrainan johto vakuutti maanantaina, että Bahmutin kaupungin puolustamista maan itäosassa jatketaan. Ukrainalaisjoukkojen tilanne kaupungissa ja sen ympäristössä on jo pitkään ollut vaikea. Niiden on pelätty jäävän venäläisten piirittämiksi.

Ukrainan armeijan komentajia maanantaina tavannut presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi näiden suositelleen, että puolustusoperaatiota jatketaan ja asemia Bahmutissa vahvistetaan edelleen.

Bahmutin hallinnasta on taisteltu kuukausikaupalla, vaikka suolakaivoksistaan ja kuohuviinistään ennen sotaa tunnetulla kaupungilla ei juuri ole strategista merkitystä. Pitkään jatkuneet taistelut ovat kuitenkin tehneet kaupungista symbolisesti tärkeän.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi, että Ukrainan joukot ovat jo saattaneet aloittaa vetäytymisen kaupungista.

– Ukrainalaisjoukot käyvät todennäköisesti läpi rajoitettua taktista vetäytymistä Bahmutista, vaikka on vielä liian aikaista arvioida Ukrainan aikeita täydestä vetäytymisestä kaupungista, ajatushautomon sivuilla kirjoitettiin.

14.40: Prigozhin: Wagnerin edustajalta evätty pääsy Venäjän asevoimien päämajaan Ukrainassa

Venäläisen Wagner-palkkasotilasryhmän johtajan Jevgeni Prigozhinin mukaan hänen edustajaltaan on uutistoimisto Reutersin mukaan evätty pääsy Venäjän Venäjän asevoimien päämajaan Ukrainassa. Porttikielto oli tullut sen jälkeen, kun Prigozhin oli valittanut ammusten puutteesta.

Prigozhin kertoi aiemmin, hänen joukkonsa eivät ole taaskaan saaneet ajoissa luvattuja ammus- tai joukkotäydennyksiä Bahmutiin Itä-Ukrainassa.

Prigozhinin mukaan koko venäläisten rintama Itä-Ukrainassa saattaa romahtaa, jos Wagnerin sotilaat joutuvat vetäytymään valtaamiltaan alueilta Bahmutissa ammus- ja miehistöpulan takia.

Prigozhin kertoi myöhemmin lehdistöpalvelunsa välityksellä kirjoittaneensa Venäjän armeijan ylimmälle johdolle ja sanoneensa, että hänen miehensä tarvitsevat kipeästi ammuksia.

–6. maaliskuuta kello 8 aamulla edustajaltani päämajassa peruttiin kulkulupa ja häneltä evättiin pääsy ryhmän päämajaan, Prigozhin sanoi.

–Jatkamme Ukrainan armeijan murskaamista Bahmutissa, hän sanoi.

13.37: Venäjä pommitti Ukrainan New Yorkia 

Venäjä on pommittanut tänään muun muassa New Yorkin kylää Itä-Ukrainassa. Asiasta kertoo Ukrainan asevoimien pääesikunta päivittäisessä raportissaan

New York tai Nju-Jork on kaupunkityyppinen taajama Donetskin alueella. Se kuuluu Bahmutin piirissä sijaitsevaan Toretskin kaupunkiin.

Vuosina 1951–2022 asutuskeskuksen nimenä oli Novhorodske. 

12.52: Wagner-pomo valittaa jälleen ammuspulasta ja varoittaa koko rintaman voivan romahtaa

Venäläisen Wagner-palkkasotilasryhmän johtajan Jevgeni Prigozhinin mukaan hänen joukkonsa eivät ole taaskaan saaneet ajoissa luvattuja ammus- tai joukkotäydennyksiä Bahmutiin Itä-Ukrainassa.

Prigozhinin mukaan nyt selvitetään, onko kyse "tavanomaisesta byrokratiasta vai petoksesta."

Prigozhinin mukaan koko venäläisten rintama Itä-Ukrainassa saattaa romahtaa, jos Wagnerin sotilaat joutuvat vetäytymään valtaamiltaan alueilta Bahmutissa ammus- ja miehistöpulan takia.

Prigozhin on aiemminkin arvostellut kovasanaisesti Venäjän asevoimien toimintaa Ukrainassa.

11.33: Venäjä lähettää joukoilleen 60-vuotiaita tankkeja

Venäjän asevoimat vastaa jälleen kärsimiinsä kalustotappioihin lähettämällä joukoilleen 60 vuotta vanhoja taistelupanssarivaunuja, sanoo Britannian puolustusministeriö tiedustelukatsauksessaan.

Ministeriön mukaan on hyvin todennäköistä, että myös Venäjän 1. kaartin panssariarmeija saa T-62-taistelupanssarivaunuja aiempien tappioiden paikkaamiseksi. Joukkueen oli alkujaan määrä saada seuraavan sukupolven T-14 Armata -panssarivaunuja vuodelta 2021.

Viime vuoden kesän jälkeen varastosta on otettu arviolta 800 T-62-panssarivaunua.

10.52: Lähettääkö USA Ukrainaan pian hävittäjiä? Medialähteiden mukaan ukrainalaislentäjät harjoittelevat parhaillaan USA:ssa

Kaksi Ukrainan armeijan hävittäjälentäjää on parhaillaan Yhdysvaltain ilmavoimien testattavana. Asiasta kertoo amerikkainen tv-kanava NBC News

Median lähteiden mukaan kahden ukrainalaislentäjän taitoja arvioidaan parhaillaan simulaattoreilla Yhdysvaltain sotilastukikohdassa Tucsonissa, Arizonassa. Heidän seuraansa saattaa liittyä lisääkin pilotteja Ukrainasta.

NBC Newsin haastattelemien virkamiesten mukaan USA on hyväksynyt jopa kymmenen ukrainalaislentäjän tuomisen Yhdysvaltoihin arvioitavaksi jo tässä kuussa.

Viranomaisten mukaan pyrkimyksellä on kaksi tavoitetta: parantaa lentäjien taitoja ja arvioida, miten kauan asianmukainen koulutusohjelma voisi kestää. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun amerikkalaiset sotilaskouluttajat arvioivat ukrainalaisten taitoja Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain puolustusministeriön alivaltiosihteeri Colin Kahl korostaa NBC:lle, että Yhdysvallat ei ole vielä tehnyt päätöstä F-16-koneiden toimittamisesta Ukrainalle.

9.09: Puolustusvoimain komentaja maanpuolustuskurssin avajaisissa: Ukrainaa on tuettu tavalla, joka on yllättänyt Venäjän

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen sanoo valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa, että sodan loppua Ukrainassa on vaikea nähdä.

Hän sanoo, että Ukrainan kansan maanpuolustustahto ja yhteiskunnan kriisinsietokyky sekä läntisen yhteisön sotilaallinen, taloudellinen ja poliittinen tuki ovat olleet puolustustaistelussa avaintekijöitä.

Kivisen mukaan Ukrainaa on tuettu tavalla, joka on yllättänyt Venäjän.

Hän sanoo, että Kiina ja Venäjä haluavat muuttaa kylmän sodan jälkeen syntynyttä maailmanjärjestystä. Hänen mukaansa käynnissä on perinteiseen voimapolitiikkaan perustuva suurvaltakilpailu, jossa on pyrkimyksenä maksimoida vaikutusvalta.

7.49: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 650 sotilasta ja 20 panssaria

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 650 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa yhdeksän panssarivaunua, 11 panssariajoneuvoa ja seitsemän tykkiä tai raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

6.31: ISW: Ukraina todennäköisesti osin vetäytymässä Bahmutista

Ukrainanalaisjoukot todennäköisesti jossain määrin tällä hetkellä vetäytyvät Bahmutin kaupungista, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäjä ja Ukraina ovat taistelleet Bahmutista kuukausien ajan.

ISW katsoo, että Ukrainan päätös pitää kiinni Bahmutista on "strategisesti järkevä", sillä se kuluttaa Venäjältä sekä sotilaita että kalustoa.

Ukraina todennäköisesti vetäytyy kaupungista vaiheittain, jotta se pystyy edelleen aiheuttamaan tappioita venäläisjoukoille asutuskeskustaisteluissa, ISW kirjoittaa.

Bahmutin puolustamisessa on tosin järkeä Ukrainan kannalta vain niin kauan, kun se ei kuluta suhteettomasti myös ukrainalaisjoukkoja, ISW muistuttaa.

Onnistuivat venäläisjoukot lopulta valloittamaan Bahmutin tai eivät, niin kyseisen rintamasuunnan hyökkäys on ISW:n arvion mukaan sen jälkeen taputeltu.

– Venäjän armeijalla on todennäköisesti ongelmia jatkaa hyökkäyksiä useisiin kuukausiin, ISW kirjoittaa.

Bahmutin tapahtumat muistuttavat monilta osin viime kesän Severdonetskin taistelua.

Viime keväänä ja kesänä Venäjä hyökkäsi kuukausien ajan Itä-Ukrainassa ja koki jatkuvasti merkittäviä menetyksiä. Heinäkuun 24. päivä Ukraina myönsi, että se on antanut vetäytymiskäskyn viimeisille Severodonetskissa olleille joukoilleen.

Vaikka Ukraina joutui luopumaan Severodonetskista, menetti Venäjä taisteluiden myötä kykynsä jatkaa hyökkäystä. Venäjä julistikin pian kaupungin valloituksen jälkeen "operatiivisen tauon", joka käytännössä tarkoitti puolustukseen siirtymistä.

Onko Bahmut lähellä kaatumista? Tämä veristen taistelujen ytimessä olevan kaupungin tilanteesta tiedetään 6:29
Onko Bahmut lähellä kaatumista? Tämä veristen taistelujen ytimessä olevan kaupungin tilanteesta tiedetään.

23.44: Kyiv Independent: Venäläisjoukot hyökkäävät viidestä suunnasta

Venäläisjoukot hyökkäävät Ukrainan armeijan mukaan viidestä suunnasta, kertoo Kyiv Independent.

Venäjän joukot hyökkäävät Kupjanskista, Lymanista, Bahmutista, Avdiivkasta ja Šah'tarskista.

Zaporizhzhja sekä Herson ovat vielä puolustuskannalla.

Yleisesikunnan mukaan ukrainalaisjoukot ovat viimeisen vuorokauden aikana osuneet kahteen venäläiseen komentotukikohtaan sekä kymmeneen miehistö- ja sotilastarvikkeiden tukikohtaan.

22.18: Zelenskyi: Taistelut Itä-Ukrainassa ovat "kivuliaita ja vaikeita"

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Itä-Ukrainan Donbasissa jatkuvat taistelut ovat "kivuliaita ja vaikeita".

Sodan runtelema Bahmutin kaupunki kuuluu Donbassin alueeseen.

Zelenskyi kuvaili jokailtaisessa puheessaan tänään taistelua "yhdeksi vaikeimmista".

Hän kiitti ukrainalaissotilaita, jotka ovat hänen mukaansa torjuneet hyökkäykset, tuhonneet miehittäjän, heikentäneet vihollisen asemaa ja logistiikkaa. Hän kiitti myös rajavartijoita muiden muassa Bahmutissa sekä Vugledarin, Avdijivkan, Siverskin ja Zaporizhzhjan suunnassa.

22.15: Venäjä on tuhonnut Tshernihivin kaupungissa 11 800 siviilikohdetta – jatkuvista iskuista huolimatta ukrainalaiset haluavat aloittaa jälleenrakennuksen

Ukrainassa jälleenrakennetaan ja ihmiset palaavat kotiseuduilleen huolimatta Venäjän jatkuvista tuhoiskuista.

Venäjä yritti vallata Tshernihivin kaupungin jo vuosi sitten pyrkiessään Kiovaan. Tällöin suurin osa asukkaista pakeni.

Nyt Venäjän ja Valko-Venäjän rajalla sijaitsevan kaupungin lähes kaikki asukkaat ovat palanneet tai palaamassa takaisin.

Kaupungissa eletään silti koko ajan hälytystilassa. Raketti- ja tykistötuli on jatkuvaa. Suuri osa kotiin palanneista sinnittelee tilapäismajoituksissa.

Lue koko juttu ja katso MTV Uutisten toimittajan raportti paikan päältä täältä.

Lisää sunnuntain tapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat