Venäjä tuonee rintamalle erikoisen näköisen panssarin, jonka aseena on laivaston ilmatorjuntatorni: "Melkoinen leikkaa ja liimaa -ratkaisu"

Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bahmutissa 0:49
Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bakhmutissa, jossa on kuukausia käyty raskasta kulutussotaa. Ukrainan armeija julkaisi videon helmikuussa 2023.

Sosiaalisessa mediassa leviää kuvia varsin omalaatuisen näköisestä panssariajoneuvosta, joita Venäjä todennäköisesti on ryhtynyt valmistamaan. Vaunuja ei ilmeisesti ole vielä tavattu Ukrainassa.

Kyse on venäläisen MT-LB-vaunualustan ja 25mm 2M-3 -laivastotornin yhdistelmästä. Kaksipiippuista tornia käytetään laivoissa ilmatorjuntaan.

Kuvien perusteella uuden vaunun profiili on hyvin korkea, mikä tekee siitä poikkeuksellisen näkyvän maalin.

Vaunuja on mitä ilmeisemmin enemmän kuin yksittäinen prototyyppi, sillä niitä on kuvattu ainakin kaksi kappaletta junan kyydissä. Kuvat vaunusta löytyvät alla olevasta tviitistä.

Juttu jatkuu tviitin jälkeen.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Vertailun vuoksi alla on MT-LB varustettuna ZU-23-ilmatorjuntajärjestelmällä.

Sekä MT-LB että 25mm 2M-3 ovat olleet pitkään käytössä. MT-LB-alustan vaunuja on valmistettu 1950-luvulta lähtien.

Panssariajoneuvosta on lukuisia eri versioita, jotka on aseista ja työkaluista riippuen tarkoitettu eri tehtäviin taisteluissa ja niiden ulkopuolella.

25mm 2M-3 puolestaan oli massatuotannossa 1950-luvulta vuoteen 1984 saakka. Järjestelmään oltiin ilmeisen tyytyväisiä, sillä niitä asennettiin kymmeniin erityyppisiin laivoihin.

Oletettavaa siis on, että Venäjällä on Neuvostoliiton perintönä sekä vaunuja että torneja yllin kyllin.

Ukrainan sodan tilannekartan ylläpitäjä ja asiantuntija Emil Kastehelmi kuvaa vaunua kuvien perusteella "melkoiseksi leikkaa ja liimaa -ratkaisuksi".

Kastehelmi kuitenkin huomauttaa, että vaunulle voi hyvinkin löytyä käyttöä.

– Etenkin jos parempi tavara käy vähiin, Kastehelmi lisää.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Myös Maavoimien ensikunnan majuri Mika Mäenpää kiinnittää ensin huomiota panssarin ulkonäköön.

– Tämä on kieltämättä erikoisen näköinen yhdistelmä, mutta mielestäni kuvien perusteella arvoituna varsin onnistunut ratkaisu lähi-ilmatorjuntaan erityisesti droneja vastaan. Halpa ja yksinkertainen, Mäenpää toteaa.

– Pääosa droneista tiputetaan Ukrainassa vastaavilla järjestelmillä tai ilmatorjunnan vielä huonommin soveltuvilla järjestelmillä, Mäenpää kirjoittaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainan joukot iskivät Venäjän panssarivaunuihin suoraan vauhdista 2:13
Näin Ukrainan joukot iskevät Venäjän panssareita vastaan. Ukrainan armeija julkaisi videon helmikuussa 2023.

Venäjällä on pulaa panssareista

MT-LB-vaunun ja 25mm 2M-3 -laivatornin yhdistelmä voi hyvinkin tulla Venäjälle tarpeeseen, sillä maan armeija on menettänyt Ukrainassa valtavan määrän vaunuja.

Kalustotappioita kuvamateriaalin perusteella laskeva Oryx listaa Venäjän menettäneen 799 panssariajoneuvoa ja 1 810 tankkia.

Keskimäärin Venäjä on siis menettänyt yli 140 panssarivaunua ja reilut 60 panssariajoneuvoa jokaista sotakuukautta kohden.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Videolla Venäjän modernein panssarivaunu T-90M väitetysti tulittaa ukrainalaisia 1:09
Videolla Venäjän T-90M-panssarivaunu väitetysti tulittaa Ukrainan asemia. Venäjän armeijan itse julkaisemassa sotapropagandavideossa on esillä useita seikkoja, joista sen panssarivoimia on toistuvasti kritisoitu. Tankki esimerkiksi näyttää toimivan yksi ja ajaa väitettyyn taistelutilanteeseen luukut auki. Video on julkaistu helmikuussa 2023.

Tiedossa on, että tankkeja Venäjä menettää tällä hetkellä enemmän kuin se pystyy korvaamaan uusilla tai uudistetuilla vaunuilla. Lisää asiasta voi lukea täältä.

On todennäköistä, että panssariajoneuvotuotanto kärsii samoista ongelmista.

Lue myös:

    Uusimmat