Ukrainan viranomaislähteet: Pieni vauva kuollut Venäjän pommituksessa Donetskissa – MTV seurasi sotaa

Ukraina tuhosi Venäjän sotilasajoneuvoja lähelle Vuhledaria 1:05
Ukraina julkaisi videon, jossa se väittää näkyvän, miten maan joukot tuhoavat venäläisajoneuvoja lähelle Vuhledaria. Video on julkaistu maaliskuussa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 1. huhtikuuta 2023. Sunnuntain seuranta löytyy täältä.

  • Putin allekirjoittanut asetuksen kutsunnoista, koskee 147 000 venäläistä
  • Valko-Venäjän Lukashenka ehdottanut tulitaukoa
  • Spiegel: Saksa haluaa jopa viisinkertaistaa aseapunsa Ukrainalle
  • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.01: Nelinkertainen maailmanmestari kuollut Ukrainassa

Potkunyrkkeilyn nelinkertainen maailmanmestari Vitaly Merinov on kuollut Ukrainan sodassa. Poliitikkonakin tunnettu Merinov menehtyi puolustaessaan kotimaataan Venäjän hyökkäykseltä.

Merinovin kuoleman vahvisti Ivano-Frankiskin kaupungin pormestari Ruslan Martsinkiv. Hän kertoi kaupungissa poliitikkona toimineen Merinovin kuolleen taistelussa Venäjää vastaan.

Merinov haavoittui taistelussa ja hänet vietiin sairaalaan, jossa hän menehtyi myöhemmin yöllä. Merinov oli ilmoittautunut palvelukseen heti Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Hän oli saanut aiemmin sodassa ampumahaavan jalkaansa. Ukrainalaista jää kaipaamaan vaimo ja 2-vuotias tytär.

– Tämä on korvaamaton menetys kaupungin yhteiskunnalle. Ikuinen muisto sankarille, Martsinkiv sanoi.

Venäjän hyökkäyksen seurauksena Ukrainassa on menehtynyt Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtajan Sebastian Coen mukaan 185 urheilijaa.

18.01: Ukrainan viranomaislähteet: Pieni vauva kuollut Venäjän pommituksessa Donetskissa

Venäjän pommitukset ovat tappaneet ainakin kaksi siviiliä itäisessä Ukrainassa sijaitsevalla Donetskin alueella.

Aiheesta uutisoi Uutiskanava CNN Donetskin alueen viranomaislähteisiin viitaten.

Toinen kuolleista siviileistä oli vain viiden kuukauden ikäinen vauva. Venäjä on pommittanut useita alueita Donetskissa.

17.38: Ukraina sanoo torjuneensa kymmeniä Venäjän hyökkäyksiä Donetskissa

Ukrainan joukot onnistuivat torjumaan yli 70 venäläisjoukkojen hyökkäystä Donetskissa pelkästään perjantaina, sanoi Ukrainan armeijan esikunta lauantai-aamuna.

Asiasta uutisoi ukrainalainen Kyiv Independent -sivusto.

Ukrainan armeijan esikunnan mukaan Venäjän joukot ovat keskittäneet hyökkäyksiään yhä Bahmutiin, Lymaniin, Avdijivkaan ja Marinkaan Itä-Ukrainan Donetskissa.

17.31: CNN: Wagnerin musta lippu liehuu lähellä Bahmutin keskustaa

Venäläisen palkka-armeija Wagnerin taistelijat ovat pystyttäneet joukkonsa lipun korkean rakennuksen katolle lähelle Bahmutin keskustaa. Bahmut on ollut pitkään kiivaiden taisteluiden kohteena. Taisteluista on aiheutunut suuria tappioita kummallekin osapuolelle. Venäjän joukkojen eteneminen Bahmutissa on ollut erittäin hidasta.

CNN kertoo, että Wagnerin musta lippu näkyy liehumassa Telegramiin ladadulla videolla. CNN kertoo todentaneensa lipun sijainnin digitaalisesta aineistosta. 

16.24: Ukraina tilannut Puolasta sata Patrian lisenssillä valmistettavaa panssaroitua ajoneuvoa

Ukraina on tilannut Puolasta sata suomalaisen puolustustarvikevalmistaja Patrian lisenssillä valmistettavaa panssaroitua ajoneuvoa, kertoo Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki.

Puolassa Patrian lisenssillä valmistettavat Rosomak-panssariajoneuvot ovat paikallisia versioita Patria AMV:stä.

Ukrainan tilaus rahoitetaan Morawieckin mukaan Puolan EU:lta ja Ukrainan Yhdysvalloilta saamilla varoilla. Tilauksen tarkempia tietoja tai kokonaishintaa ei kerrottu.

16.18: Pohjois-Korean Kim Yo Jong syyttää Ukrainaa ydinaseiden havittelemisesta

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong Unin sisar Kim Yo Jong syyttää Ukrainaa aikeista saada itselleen ydinaseita. Asiasta uutisoi Pohjois-Korean valtion KCNA -kanava. Kim Yo Jong perustaa syytöksensä Ukrainan presidentinkanslian sivustolle lähetettyyn vetoomukseen, jossa halutaan ydinaseita Ukrainan alueelle.

Vetoomus on kerännyt vain hieman yli 600 allekirjoitusta. Käsittelyyn mennäkseen vetoomus tarvitsisi vähintään 25 000 allekirjoitusta. Kim Yo Jongin mukaan kyseinen vetoomus saattaa olla presidentti Volodymyr Zelenskyin poliittinen juoni. Kim ei kuitenkaan esitä mitään todisteita väitteensä tueksi. Pohjois-Korea on säilyttänyt välit Venäjään sen hyökättyä Ukrainaan viime vuonna.

14.12: Zelenskyi: Suunnitelma siirtää ydinaseita Valko-Venäjälle kielii Venäjän ja Kiinan neuvotteluiden epäonnistumisesta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi perjantaina, että Venäjän suunnitelma siirtää ydinaseita Valko-Venäjälle kertoo siitä, että neuvottelut Venäjän ja Kiinan presidenttien välillä epäonnistuivat.

Vladimir Putin ja Xi Jinping tapasivat maaliskuussa Moskovassa, kun Xi teki ensimmäisen ulkomaanvierailunsa sen jälkeen, kun hänet valittiin uudelleen presidentiksi. 

Vaikka Kiina oli rakentanut itselleen rauhanrakentajan roolia viikkoja ennen Moskovan vierailuaan, ei Putinin ja Xin tapaamisessa saavutettu mitään merkittävää.

Zelenskyi myös sanoi, että Valko-Venäjän presidentti Alexander Lukashenko on "menettänyt kaiken merkityksensä" eikä hän päätä ollenkaan siitä, millaisia aseita hänen maahansa tuodaan. 

Asiasta kertoo CNN.

13.06: Shoigu lupaa venäläisjoukoille lisää ammuksia

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on luvannut maan Ukrainassa sotiville asevoimille, että asetoimituksia rintamalle kiihdytetään. Asiasta kertoi maan puolustusministeriö.

Hän kertoo, että kysytyimpien ammusten toimitusmäärien kasvattamiseksi on tehty tarvittavat toimet. (Reuters)

10.46: Brittitiedustelu: Venäjän Ukrainan-joukkojen komentajan epäonnistuminen päätehtävässään voi koetella Putinin kärsivällisyyttä

Venäjän Ukrainassa sotivien joukkojen komentaja, kenraali Valeri Gerasimov on epäonnistunut päätehtävässään eli talvihyökkäyksessä Donbassissa, arvioi Iso-Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään.

Brittitiedustelun mukaan on realistinen mahdollisuus, että Gerasimovin epäonnistunut talvihyökkäys todella testaa, kuinka paljon Venäjän poliittinen johto sietää epäonnistumista. Venäjällä poliittinen johto tarkoittaa hyvin pitkälti presidentti Vladimir Putinia.

Venäläisjoukot ovat laajoista hyökkäyksistä huolimatta kyenneet etenemään talvikuukausien aikana vain marginaalisesti, Britannia toteaa. Samaan aikaan Venäjän armeija on menettänyt kymmeniä tuhansia sotilaita, brittiministeriö jatkaa.

Suurien talvitappioiden vuoksi Venäjä on paljolti hukannut sen määrällisen miehistöedun, jonka viime syksyn liikekannallepano sille soi.

Gerasimovista tuli "erikoisoperaation" komentaja tammikuun 11. päivä. Sotilasasiantuntijat ovat epäilleet, että Kreml piti hänen edeltäjänsä, kenraali Sergei Surovikinin strategiaa, liian puolustusvoittoisena.

Kenraali Gerasimov on toiminut Venäjän asevoimien yleisesikunnan johtajana vuodesta 2012 eli yli kymmenen vuotta.

9.20: USA:n asevoimien komentaja: Epätodennäköistä, että Ukraina voittaa sodan tänä vuonna

Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley pitää epätodennäköisenä, että Ukraina voittaa sodan kuluvan vuoden aikana. Milleyn kommenteista uutisoi muun muassa Defense One.

Milley viittasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin lausuntoihin, joiden mukaan Ukrainan tavoitteena on heittää jokainen maata miehittävä venäläissotilas ulos maasta.

– Se on hyvin, hyvin vaikea sotilastehtävä. Ukrainassa on muutamia satoja tuhansia venäläisiä, Milley muistuttaa.

– En sano, että sitä ei voida tehdä, mutta sanon vain, että se on hyvin vaikeaa.

Milley kuitenkin painotti, että Ukrainan tavoite kaikkien Venäjän miehittämien alueiden takaisinvaltaamisesta on oikeutettu.

Ukrainan uskotaan aloittavan suuren vastahyökkäyksen kevään tai alkukesän aikana. Viime syksynä Ukraina teki kaksi onnistunutta vastahyökkäystä ja valtasi takaisin merkittäviä määriä maa-alaa.

Perjantaina Milley myös totesi, että Venäjä on "epäonnistunut" strategisesti, operationaalisesti ja taktisesti. Aikaisemmin hän sanoi, että venäläisiä "teurastetaan" Ukrainassa heidän heikon koulutuksensa ja ihmisaaltotaktiikoiden vuoksi.

9.00: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 630 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 630 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa yhden panssarivaunun, neljä panssariajoneuvoa ja yhdeksän tykkiä tai raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

8.07: Venäjä lyö päätään Bahmutiin: "Ideaköyhän armeijan merkki"

Venäjä hyökkää Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutissa Ukrainan toiveiden mukaisesti, kirjoittaa strategiaopin professori Phillips P. O’Brien St Andrewsin yliopistosta.

Samaa voidaan O’Brienin mukaan sanoa muustakin Venäjän tämän hetken sotilaallisesta toiminnasta Ukrainassa: Venäjä sotii, kuten Ukraina haluaa.

Venäjä on yhä jatkanut hyökkäyksiään erityisesti Itä-Ukrainassa, mutta läpimurtoihin tai merkittäviin aluevaltauksiin se ei ole kyennyt.

Laajalti on arvioitu, että Ukrainan odotetulla vastahyökkäyksellä on sitä paremmat mahdollisuudet, mitä enemmän Venäjä kuluttaa joukkojaan ennen sitä.

Ukrainan päätöstä pitää kiinni Bahmutista on myös kritisoitu. Argumentin ytimessä on ajatus, että kaupungin saarrostusuhan kasvettua ovat myös Ukrainan tappiot kaupungissa ja sen ympäristössä lisääntyneet.

– Olettaisin, että pätevä armeija yrittäisi piirittää kaupungin ja hyödyntää sitä, että Bahmut on melkein saarroksissa, O’Brien kirjoittaa.

– Olisi paljon tehokkaampaa saartaa koko kaupunki tai ainakin panna paukkuja huoltoteiden katkaisuun, hän jatkaa.

Sen sijaan Venäjä on viimeisen viikon ajan tehnyt jotain, mikä O’Brienin mukaan "vaikuttaa tyhmältä". Se on keskittänyt hyökkäyksiään itse kaupunkiin.

Amerikkalaisen ajatushautomon Institute for the Study of Warin mukaan venäläisjoukot ovat pyrkineet hyökkäämään myös kaupungin ympäristössä, mutta menestystä ne eivät ole saavuttaneet.

– Näyttää siltä, että Venäjä pyrkii valtaamaan kaupungin hinnalla millä hyvänsä sen sijaan, että se eristäisi sen ja tekisi asioista itselleen helpompia, O’Brien pohtii.

– Tämä todella on ideaköyhän armeijan merkki.

Yleisesti ottaen O’Brien katsoo, että taistelujen intensiteetti on hieman laskenut. Todisteeksi hän esittää rintamakartan, jossa muutoksia ei viikon aikana ole käytännössä tapahtunut sekä sen, että Ukrainan väittämät Venäjän kärsimistä tappioista ovat hieman laskeneet.

6.39: Ukrainan ilmavoimat: Olemme ottaneet käyttöön JDAM-pommit

Ukrainan ilmavoimat ovat ottaneet käyttöön Yhdysvaltain antamat JDAM-pommit, väittää tiedottaja Yurii Ihnat Ukrainan Pravdan (UP) mukaan.

JDAM on järjestelmä, jonka avulla perinteisestä niin sanotusta tyhmästä pommista voidaan tehdä täsmäammus, joka löytää perille GPS:n avulla. Järjestelmän koko nimi on Joint Direct Attack Munition, josta yleisesti käytetään lyhennettyä muotoa JDAM.

– Lentokoneemme käyttävät niitä varsin menestyksekkäästi iskiessään kriittisiä kohteita vastaan. Nämä pommit ovat hieman tehottomampia, mutta äärimmäisen tarkkoja, Ihnat sanoi UP:n mukaan.

– Haluaisimme lisää näitä pommeja vahvistaaksemme menestystämme rintamalla, hän jatkoi.

Bloomberg uutisoi helmikuussa, että Ukraina on saanut Yhdysvalloilta JDAM-ER-järjestelmiä. ER tulee sanoista Extended Range eli pidennetty kantama. Käytännössä ER:ssä on kyse ylimääräisistä siivistä, joiden avulla pommi liitää entistä pidemmälle.

6.19: Ukraina teki vastahyökkäyksen Bahmutissa, Wagner-johtaja: Ei merkkejä vetäytymisestä

Venäläisjoukot onnistuivat perjantaina etenemään Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin kaupungin sisällä, kertoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW). Venäläiset ovat kuvamateriaalin perusteella vallanneet rakennuksen, joka sijaitsee 400 metrin päässä kaupungin hallintorakennuksesta.

Venäläislähteiden mukaan Wagner-palkkasotilasryhmä on jatkanut hyökkäyksiä Bahmutin pohjois- ja eteläpuolella. Venäläiset tekivät hyökkäyksen myös länttä kohti. Vaikka vahvistettua tietoa asiasta ei ole, vaikuttaa siltä, etteivät nämä hyökkäykset ole saaneet aikaan mainittavaa tulosta.

Sen sijaan ISW:n mukaan Ukraina ilmeisesti teki onnistuneen vastahyökkäyksen Bahmutin lounaispuolella, saaden takaisin aiemmin menettämänsä asemat.

Wagner-ryhmän johtajan Jevgeni Prigozhinin mukaan ei ole havaittavissa merkkejä siitä, että Ukraina vetäytyisi Bahmutista.

Ukrainan päätöstä pitää kiinni Bahmutista on kritisoitu. Argumentin ytimessä on ajatus, että kaupungin saarrostusuhan kasvettua ovat myös Ukrainan tappiot kaupungissa ja sen ympäristössä lisääntyneet.

ISW katsoo, että Ukrainan on strategisesti järkevää puolustaa Bahmutia, kunhan venäläisjoukkoja ja -kalustoa kuluu ilman, että Ukraina kärsii itse suurtappioita. Tällä hetkellä vahvistettuja tappiotietoja on lähes mahdotonta saada kummaltakaan osapuolelta.

Rintamatilanne Bahmutissa ja sen ympäristössä 31.3.2023.
Rintamatilanne Bahmutissa ja sen ympäristössä 31. maaliskuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi).

5.49: Kansainvälinen valuuttarahasto hyväksyi 15,6 miljardin dollarin apupaketin Ukrainalle

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kertoo päättäneensä 15,6 miljardin dollarin apupaketista Ukrainalle. Paketilla on tarkoitus helpottaa sodan runteleman maan talouden elpymistä.

Venäjän hyökkäys on kurittanut Ukrainan taloutta ja johtanut taloudellisen toiminnan supistumiseen noin 30 prosentilla viime vuonna. Samalla se on tuhonnut suuren osan maan osakepääomasta ja lisännyt köyhyyttä, IMF sanoo.

Kaksiosainen ohjelma tasapainottaa maan taloudellista tilannetta sodan jatkuessa, ennen siirtymistä kunnianhimoisempiin rakenteellisiin uudistuksiin julmuuksien päättymisen jälkeen, IMF:n apulaisjohtaja Gita Gopinath sanoo tiedotteessa.

19.12: Zelenskyi Butshan raakuuksien vuosipäivänä: Tulemme rankaisemaan kaikkia syyllisiä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vakuuttanut Butshan kaupungin raakuuksien vuosipäivänä, että Ukraina tulee lyömään Venäjän joukot.

Venäjän joukot vetäytyivät Butshasta Kiovan luoteispuolelta maaliskuun viimeisenä päivänä viime vuonna, runsas kuukausi sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Kaupungista paljastui myöhemmin joukkohautoja, kidutuskammioita ja teloitettuja siviilejä.

– Vapaan maailman perustaa koskevaa taistelua käydään Ukrainan maaperällä. Me tulemme eittämättä voittamaan ja Venäjän pahuus häviää, juuri täällä Ukrainassa, Zelenskyi sanoi puhuessaan Butshassa, jossa olivat paikalla muun muassa Slovakian, Slovenian ja Kroatian pääministerit.

Zelenskyin mukaan Butsha säilyy venäläisjoukkojen raakuuksien symbolina.

– Emme anna koskaan anteeksi. Tulemme rankaisemaan kaikkia syyllisiä, presidentti vakuutti.

17.47: Moldovan presidentti sekä Kroatian, Slovakian ja Slovenian pääministerit Zelenskyin kanssa Butshassa

Ukrainan Butshassa Moldovan presidentti Maia Sandu sekä Kroatian, Slovakian ja Slovenian pääministerit Andrej Plenkovic, Eduard Heger ja Robert Golob osallistuivat Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa seremoniaan, jossa juhlistettiin alueen takaisin valtauksen vuosipäivää Venäjältä, kertoo The Guardian.

17.18: Zelenskyin neuvonantaja torppaa Lukashenkan tulitauko-ehdotukset

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka ehdotti tänään tulitaukoa Ukrainan sodassa. Venäjä torppasi ajatuksen saman tien.

Reutersin tietojen mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mykhailo Podolyak on myös tyrmännyt ajatuksen tulitauosta. Podolyakin mukaan tulitauko tarkoittaisi sitä, että venäläiset joukot jäisivät Ukrainan alueelle.

– Tulitauko merkitsee (Venäjän) oikeutta jäädä miehitetyillä alueille. Se on täysin mahdotonta hyväksyä, Podolyak ilmaisi asiasta myös Twitterissä.

Lisää perjantain uutisia sodasta Ukrainassa tässä artikkelissa.

Lue myös:

    Uusimmat