ISW: Taistelu venäläistä "tykinruokaa" vastaan Bahmutissa on Ukrainalle houkutteleva mahdollisuus

Onko Bahmut lähellä kaatumista? Tämä veristen taistelujen ytimessä olevan kaupungin tilanteesta tiedetään 6:29
Onko Bahmut lähellä kaatumista? Juttu on viime perjantailta.

Raskaat taistelut Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin kaupungista ovat jatkuneet kuukausia.

Venäjä on edennyt kaupungin ympäristössä hitaasti kovia menetyksiä kärsien. Myös Ukraina on lähettänyt alueella jatkuvasti uusia vahvistuksia.

Maanantaina sekä Venäjä että Ukraina heittivät lisää sanallista löylyä Bahmutin kiukaalle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui Bahmutista ja totesi, ettei "ole olemassa sellaista osaa Ukrainasta, josta voitaisiin sanoa, että se voidaan hylätä”. Samalla hän väitti ohjeistaneensa armeijaansa löytämään lisäjoukkoja kaupunkiin lähetettäväksi.

Venäläisen palkkasotilasryhmä Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin puolestaan totesi, että jos Wagnerin sotilaat vetäytyvät Bahmutista nyt, koko rintama romahtaa.

Bahmut ei ole itsessään strategisesti erityisen tärkeä sen enempää paikkakuntana kuin maantieteellisestikään, mutta siitä on tullut strategisesti merkittävä alueella olevien venäläisjoukkojen koostumuksen vuoksi, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47
"Sodan suurin tankkitaistelu" käytiin ukrainalaissotilaiden mukaan Vuhledarissa, josta Ukrainan armeija julkaisi tuhontäyteisen videon helmikuussa 2023.

Bahmutin alueella taistelee pääosin Wagnerin palkkasotilaita ja merkittävä määrä näistä on ryhmän vankiloista rekrytoimia sotilaita.

– Jotkut länsimaiset raportit ovat vihjanneet, että Ukraina kuluttaa eliittijoukkojaan ja vähäistä kalustoaan Wagnerin vankiloista rekrytoimia sotilaita vastaan, jotka ovat vain tykinruokaa, ISW kirjoittaa.

Huolen ytimessä on ajatus, että vaikka vaihtosuhde olisi Ukrainalle miten edullinen tahansa, ei se silti ole sille hyväksi.

– Havainto on yleisesti ottaen pätevä, joskin taisteluihin sopivien venäläisten vankien määrä ei ole loputon. Kymmenien tuhansien vankisotilaiden eliminointi Bahmutissa tarkoittaisi, ettei heitä voida jatkossa hyödyntää muualla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

ISW:n mukaan Venäjällä on Bahmutissa muitakin joukkoja kuin Wagnerin vankiloista palkkaamia. Venäjän riveissä alueella sotii sekä Wagnerin parhaimmistoa, Venäjän laskuvarjojääkäreitä että tavanomaisen armeijan muita osia.

Yksi syy tähän on yksinkertaisesti se, että aiempien kuukausien aikana vankiloista pestatut joukot kärsivät suuria tappioita.

– Wagner on heittänyt myös parhaat sotilaansa taisteluihin ja myös heitä kuluu tällä hetkellä, ISW katsoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainan riveissä sotivat tshetsheenitaistelijat kertovat Venäjän hyökkäyksistä MTV Uutisille: "Koko ajan lisää lihaa linjalle" 2:19
"Koko ajan lisää lihaa linjalle" – Ukrainan riveissä sotivat tshetsheenitaistelijat ovat nähneet omin silmin Venäjän niin sanotun ihmisaaltotaktiikan. Haastattelu on helmikuulta 2023.

Ukrainalle kaupunkisota on "houkutteleva" mahdollisuus

Jos Ukraina jatkaa täydennysten lähettämistä Bahmutin alueelle, on paljon mahdollista etteivät venäläisjoukot edes kykene valtaamaan kaupunkia.

Jo pitkään on näyttänyt vahvasti siltä, että Ukraina pyrkii pitämään asemansa ja kuluttamaan venäläisjoukkoja mahdollisimman paljon juuri Bahmutissa, jossa Kreml itsepintaisesti pyrkii etenemään.

Tämä jättää Venäjälle käytännössä kaksi vaihtoehtoa. Joko se voi luopua Bahmutin valloitusyrityksestä, mikä näin pitkien taisteluiden jälkeen voi olla jo periaatteellisella ja poliittisella tasolla vaikeaa.

Toinen vaihtoehto on se, johon Ukrainakin todennäköisesti jonkin verran luottaa: Venäjä heittää taisteluihin lisää laatuyksiköitä, ISW katsoo.

– Ukrainalle mahdollisuus vahingoittaa Wagnerin ja Venäjän armeijan eliittijoukkoja asutuskeskuksessa käytävässä puolustustaistelussa on houkutteleva, ISW arvioi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Suomi kehittää puolustusta Ukrainan sodan opein – kaksi kriittistä kohtaa 7:11
Puolustusvoimat löysi Venäjän suurhyökkäyksestä kaksi kriittistä iskutapaa, joista Suomen puolustuksessa tulee ottaa oppia. Juttu on helmikuulta 2022.

Puolustaminen on lähtökohtaisesti huomattavasti helpompaa kuin hyökkääminen. Näin ollen edes jossain määrin tasaväkisten joukkojen kohdatessa hyökkääjä tuppaa kärsimään merkittävästi enemmän tappioita.

Asutuskeskuksissa ympäristö suosii puolustajaa entisestään, ISW lisää.

ISW epäilee, että Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin pelkää juuri sitä, että Venäjän puolustusministeriö on Bahmutissa valmis työntämään raskaisiin taisteluihin viimeisetkin palkkasotilasryhmän taistelijat.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Wagnerin tuho voisi olla Kiovan, Moskovan ja Washingtonin mieleen

Wagnerin rapauttamisella voisi ajatushautomo ISW:n mukaan olla positiivisia seurauksia taistelukentänkin ulkopuolella.

ISW kuvailee Prigozhinia yhdeksi "äärimmäisimmistä venäläisistä sotaa kannattavista nationalisteista", jolla kaiken lisäksi on ainakin jossain määrin lojaali sotajoukko käytössään.

Vaikka Venäjän sotatoimet Ukrainassa kaipaavat Wagnerin panosta, on maan puolustusministeriö ollut viime aikoina napit vastakkain Prigozhinin kanssa.

Prigozhin on syyttänyt puolustusministeriötä esimerkiksi tykistöammuksien pihtaamisesta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla saattaakin olla houkutus jättää Wagner oman onnensa nojaan Bahmutissa, ISW kirjoittaa.

– Prigozhinin vallan ja maineen vahingoittaminen olisi tärkeä saavutus ja edesauttaisi järjen palauttamista Venäjälle.

– Tämä on sekä Yhdysvaltain että Ukrainan tavoite ja se nostaa Bahmutin taistelun panoksia, ISW kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat