BBC: Wagner-ryhmästä Ukrainan riveihin loikannut sotilas teloitettiin raa’alla tavalla – MTV seurasi sotaa

Venäjä laajentaa hyökkäystään Itä-Ukrainassa houkutellakseen ukrainalaisjoukkoja pois Bahmutista 5:47
Venäjä laajentaa hyökkäystään Itä-Ukrainassa houkutellakseen ukrainalaisjoukkoja pois Bahmutista (10.2.2023)

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 13.2.2023. Tiistain seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukrainan mukaan Venäjä on aloittanut suurhyökkäyksen Itä-Ukrainassa
  • Ukraina: Taisteluissa kuollut yli 130 000 venäläissotilasta
  • ISW: Venäjä valmistautuu uuteen laajamittaiseen hyökkäykseen
  • Saksa vahvisti lähettävänsä Leopard-tankkeja Ukrainaan ja antoi muille maille luvan tehdä samoin
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.56: Zelenskyi kiittää Norjan pääministeriä uudesta puolustusavunannosta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiittää Telegramissa Norjan pääministeri Jonas Gahr Størea Norjan uusimmasta Ukrainalle antamastaan puolustusavunannosta, kertoo CNN

Uutiskanavalla ei ole tietoa siitä, minkä kokoluokan tai arvoisesta avunannosta on kyse. Zelenskyi kuitenkin kirjoittaa Telegram-viestissään: 

– Kiitän uudesta puolustuspaketista, joka vahvistaa meitä maalla, taivaalla ja merellä.

19.56: Ukraina kuluttaa ammuksia enemmän kuin länsimaat pystyvät niitä tuottamaan

Nato ilmoitti maanantaina, että se aikoo lisätä ampumatarvikkeiden varastoinnin määrää, koska ammuksia kuluu Ukrainassa paljon enemmän kuin länsimaat pystyvät niitä tuottamaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Naton mukaan Ukrainan lähes vuoden kestänyt sota on tyhjentänyt pahasti liittoutuneiden varastoja.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi maanantaina Brysselissä, että tuotantoa on lisättävä, koska suurikaliiperisten ammusten toimitusaika on pidentynyt 12 kuukaudesta 28 kuukauteen.

18.13: BBC: Wagner-ryhmästä Ukrainan riveihin loikannut sotilas teloitettiin raa’alla tavalla

Venäjän Wagner-ryhmä on teloittanut jälleen yhden sen riveistään loikanneen sotilaan. Palkka-armeija kuvasi teon videolle ja julkaisi sen Telegramissa Grey Zone -kanavalla.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n tietojen mukaan Grey Zone -kanava on yhteydessä Wagneriin.

Kanavalla kerrotaan, että teloitettu sotilas olisi murhasta tuomittu, 44-vuotias Dmitri Jakushtshenko. Kertoman mukaan Jakushtshenko olisi palvellut Wagnerissa vain neljä päivää ennen kuin loikkasi ukrainalaisjoukkoihin.  

Telegramissa kerrotun mukaan Jakushtshenko oli lähtenyt sotaan, jotta vapautuisi vankilasta.

Videolla näytetään, kun Jakushtshenko istuu tuntemattomassa kellarissa. Hänen päänsä on teipattu kiviseinässä olevaan rakennelmaan. Jakushtshenkon takana seisoo venäläissotilas leka kädessään.

Videolla Jakushtshenko kertoo nimensä ja värväyksestään Wagneriin. Sitten häntä lyödään lekalla.

MTV Uutiset ei näytä videota sen raakuuden vuoksi.

16.38: Itävalta ei halua kouluttaa ukrainalaissotilaita Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen käyttöön

Itävalta ei neutraalina valtiona halua kouluttaa ukrainalaissotilaita Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen käyttöön.

Itävaltalaislehti Kurier kirjoittaa, että maan puolustusministeri Klaudia Tanner on vahvistanut asian Ö1-lehdelle antamassaan lausunnossa.

Tanner sanoi lehden mukaan myös, että on jokaisen valtion oma päätös tukea Ukrainaa oman lainsäädäntönsä puitteissa.

Itävallan tulkinta on lehden mukaan tiukka verrattuna muihin puolueettomiin Euroopan maihin. Neutraali Irlanti esimerkiksi kouluttaa ukrainalaisia sotilaita miinanraivausta vastaan, lehti kirjoittaa.

Sveitsissä taas käydään parhaillaan kiivasta keskustelua siitä, pitäisikö kotimaassa valmistettujen aseiden vienti Ukrainaan sallia.

16.13: Saksa alkanut kouluttaa ukrainalaisia sotilaita Leopard 2 -panssarivaunuillaan

Uutiskanava CNN:n mukaan Saksa on alkanut kouluttaa ukrainalaisia sotilaita Leopard 2 -panssarivaunuillaan. 

Koulutus järjestetään Saksassa Munsterin kaupungissa, ja sen on määrä päättyä maaliskuun loppuun mennessä, jolloin Saksan odotetaan toimittavan Leopard 2 -panssarivaunut Ukrainaan.

15.31: Ukraina: Bahmut rajujen pommitusten kohteena maanantaina

Venäläisjoukot pommittivat rajusti Itä-Ukrainassa sijaitsevaa Bahmutin kaupunkia maanantaina, kun ukrainalaisjoukot valmistautuivat mahdollisiin maahyökkäyksiin kirjoittaa uutistoimisto Reuters viitaten Ukrainan sotilasviranomaisiin.

Donetskin alueella sijaitseva Bahmut on Venäjän presidentti Vladimir Putinille tärkeä tavoite, ja kaupunki on raunioina Venäjän kuukausia kestäneiden pommitusten jäljiltä, kirjoittaa Reuters.

Bahmutin valtaaminen antaisi Putinille jalansijaa Donetskin alueella ja harvinaisen voiton useiden kuukausien takaiskujen jälkeen. Venäjän hyökkäystä johtaneet Wagner-joukot ovat saavuttaneet alueella pieniä mutta tasaisia voittoja.

Donetskin ja Luhanskin hallinnolliset alueet muodostavat Donbassin alueen. Venäjä miehittää aluetta osittain ja haluaa saada sen kokonaan hallintaansa.

14.53: Naton pääsihteeri Stoltenberg: Näemme jo Venäjän hyökkäyksen alkaneen

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo, että todellisuudessa näemme jo Venäjän uuden hyökkäyksen alkaneen Ukrainassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

– Presidentti Vladimir Putin lähettää "tuhansia ja taas tuhansia joukkoja lisää", hyväksyy "erittäin suuret tappiot" ja ottaa "suuria tappioita", Stoltenberg sanoo.

Stoltenbergin mukaan Venäjä yrittää korvata määrällä sen, mikä siltä puuttuu laadussa.

Hänen mukaan tämä korostaa sitä, miten kiireellistä lännen on toimittaa Ukrainalle lisää aseita.

– Mitä nopeammin Kiovaan voidaan toimittaa aseita, ampumatarvikkeita ja varaosia sekä polttoainetta, sitä enemmän ihmishenkiä voidaan pelastaa.

14.14: Ukraina syyttää Italian entistä pääministeriä Silvio Berlusconia venäläispropagandan levittämisestä 

Ukraina syytti maanantaina Italian entistä pääministeriä Silvio Berlusconia venäläispropagandan levittämisestä sen jälkeen, kun tämä oli sanonut, ettei hän pyri tapaamiseen Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa, jos tämä olisi jatkossakin Ukrainan johdossa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Sunnuntaina antamissaan kommenteissa Berlusconi sanoi, että Zelenskyin ei tarvitsisi tehdä muuta Ukrainan sodan estämiseksi kuin "lopettaa hyökkääminen" Venäjän tukemien separatistien hallussa oleville alueille idässä.

Berlusconi sanoi myös arvioivansa Zelenskyin käyttäytymistä "hyvin, hyvin kielteisesti".

Berlusconi, 86, on Reutersin mukaan ylpeillyt usein ystävyydellään Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

Ukrainan ulkoministeriön tiedottaja Oleg Nikolenko kirjoittaa Facebookissa, että Berlusconin naurettavat syytökset Ukrainan presidenttiä vastaan ovat yritys suudella Putinin käsiä, jotka ovat kyynärpäitä myöten veressä.

Nikolenko kirjoittaa myös, että italialaisen poliitikon pitäisi ymmärtää, että hän rohkaisee Venäjää jatkamaan rikoksiaan Ukrainaa vastaan levittämällä venäläistä propagandaa ja kantaa siksi poliittisen ja moraalisen vastuun.

13.29: Venäjä saattanut menettää kokonaisen eliittiprikaatin Vuhledarin hiilikaivoskaupungin lähellä

Venäjä on saattanut menettää lähes kokonaan merijalkaväen eliittiprikaatin hyökätessään Vuhledarin hiilikaivoskaupunkiin Donetskin alueella. Asiasta kirjoittaa yhdysvaltalaislehti Politico.

Ukrainalaisvirkamies arvioi lehdelle, että prikaatissa oli kaiken kaikkiaan 5 000 sotilasta, jotka ovat joko kuolleet, haavoittuneet tai joutuneet vangeiksi.

Ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi lauantaisessa raportissaan, että venäläisjoukkojen raportoidut taktiset epäonnistumiset Vuhledarin alueella ovat todennäköisesti heikentäneet entisestään venäläisten äärinationalistien uskoa siihen, että Venäjän joukot pystyvät käynnistämään ratkaisevan hyökkäysoperaation.

Prikaatin mahdollinen menetys tapahtui vain muutama päivä sen jälkeen, kun Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu kertoi onnistuneesta hyökkäyksestä Vuhledarin lähellä, lehti kirjoittaa.

10.30: Venäjän puolustusministeriö: "Ukrainalaiset miinoittavat alueita vetäytyessään"

Uutistoimisto Interfaxin saamien tietojen mukaan ukrainalaiset miinoittavat alueita vetäytyessään.

Venäjän joukot ovat edenneet neljän päivän aikana kaksi kilometriä, väittää venäläinen uutistoimisto Interfax vedoten Venäjän puolustusministeriön tietoihin.

– Venäläissotilaat mursivat vihollisen vastarinnan ja etenivät useita kilometrejä syvälle läpi puolustuksen. Vihollinen kuitenkin miinoittaa alueita aktiivisesti vetäytyessään, joten sekä kaluston että henkilöstön eteneminen vaikeutuu, kertoi puolustusministeriön lähde Interfaxille.

Puolustusministeriön mukaan eteneminen tapahtui "keskisen sotilaspiirin alueella", mutta sen tarkemmin aluetta ei määritelty. Puolustusministeriön mukaan Ukrainan asemia ja panssariajoneuvoja on myös onnistuttu tulittamaan tankeilla, joiden tulenjohto hoidetaan miehittämättömillä ilma-aluksilla.

Venäläisjoukkojen mahdollista etenemistä ei ole voitu vahvistaa riippumattomista läheistä.

9.24: Venäjä jatkaa puolustuslinjojen vahvistamista myös muualla samalla kun se hyökkää Donbassissa

Vaikka Venäjän joukkojen hyökkäyksien painopiste onkin tällä hetkellä Donbassissa Ukrainan itäosassa, se jatkaa edelleen rintamalinjojen vahvistamista myös Zaporizhzhjassa ja Luhanskissa, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan viitaten avoimien lähteiden kuvamateriaaliin.

Mikäli Ukrainan joukot onnistuisivat murtautumaan läpi rintamasta Zaporizhzhjassa, vaikeutuisi Rostovin ja Krimin maayhteyden käyttö. Ukrainan menestys Luhanskissa taas veisi pohjaa yhdeltä Venäjän keskeiseltä sotatavoitteelta, eli Donbassin alueen "vapauttamiselta".

Se, mihin näistä uhista tulisi keskittyä, on todennäköisesti yksi Venäjän operationaalisen suunnittelun suurimmista ongelmista, puolustusministeriö uskoo.

7.50: Venäjän puolustusministeriö: "Venäjän joukot edenneet rintamalla"

Venäjän puolustusministeriön mukaan Venäjän joukot ovat onnistuneet neljän päivän aikana etenemään kahden kilometrin matkan Ukrainan rintamalla.  Asiasta uutisoi Interfax.

Venäjän puolustusministeriö ei ole kuitenkaan kertonut, missä päin pitkää rintamalinjaa väitetty eteneminen on tapahtunut.

Uutistoimisto Reuters ei ole saanut vahvistettua väitteitä riippumattomista lähteistä.

Sunnuntai 12.2.

22.38: Guardian: Iran salakuljettanut kehittyneempiä pitkän kantaman lennokkeja Venäjälle

Lehden lähteiden mukaan lennokkeja on salakuljetettu Venäjälle laivoilla ja Iranin valtion omistamalla lentoyhtiöllä.

Salakuljetusten paljastuminen osoittaa Guardianin mukaan sen, että Iran ja Venäjä ovat tiivistäneet suhteitaan sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

Venäjän arvioidaan haluavan kehittyneempiä lennokkeja, koska Ukrainan ilmapuolustus on pystynyt tehokkaasti pudottamaan matalalla lentäviä itsemurhalennokkeja.


11.43: Wagner-ryhmän johtaja ilmoitti Venäjän edenneen Bahmutin lähistöllä Ukrainassa

Venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja ilmoitti tänään, että Wagner-joukot ovat valloittaneet ukrainalaisen Krasna Horan kaupungin muutaman kilometrin päässä tärkeästä Bahmutista. Venäjä on yrittänyt valloittaa rajuilla hyökkäyksillä Itä-Ukrainan Bahmutia jo kuukausia.

Väitteen Krasna Horan valtauksesta julkisti Wagnerin omistaja Jevgeni Prigozhin. Esimerkiksi uutistoimisto AFP ei pystynyt itsenäisesti vahvistamaan Wagner-johtajan väitettä.

Puolisotilaallisen Wagner-ryhmän ja Venäjän armeijan välinen kilpailu on noussut pintaan Bahmutin taistelun aikana, vaikka Kreml kiistää kaiken erimielisyyden.

Lue lisää sunnuntain tapahtumistatäältä.

Lue myös:

    Uusimmat